Last news in Fakti

27 Май, 2018 13:48 14 751 40

След руснаците и евреите фашизмът в Украйна се зае и с циганите

  • фашизъм-
  • руснаци-
  • евреи-
  • цигани
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Младите строители на украинската нация си откриха нова мишена сред „некоренните народи“. Ако веднага след Евромайдана жертвата на гоненията им станаха руснаците, а след това евреите, то сега в Украйна започват циганските погроми. Третият за месец катун бе нападат в Тернопол. Преди това бяха тези в Киев и Лвов. Но за разлика от руснаците, циганите имат мощни застъпници – фондацията на Сорос и посолството на САЩ.

В Украйна бе извършено поредното нападение срещу циганите – този път в западната част на страната – в Тернопол. В нощта срещу сряда група от най-малко 15 младежи, въоръжени с тояги и огнестрелно оръжие разби и подпали катуна, в който, освен мъже, живеят и жени и деца. Отбелязва се, че групата цигани пристига в Тернопол от Закарпатието и се заема със събиране и предаване на скрап. В местната полиция се отчетоха със задържането на 12 престъпници, участващи в нападението.

Отбелязваме, че нападенията срещу циганите придобиват системен характер. Така, на 9 май, група неизвестни подпалва цигански лагер в село Рудно под Лвов. След това упълномощената от Върховната Рада по правата на човека Людмила Денисова, изрази притеснения от „тенденциите по увеличаването на количеството инциденти на почвата на нетърпимост към представителите“, на циганското малцинство.

Най-скандалния случай е в Киев на 21 април. Нацистващи младежи от групировката С14, разгромяват най-големия цигански лагер на Лиса гора, за което после радостно съобщават в клипове, публикувани в социалните мрежи. Извършилите погрома се хвалят, че са „събрали целия боклук“. Според самите цигани нападателите са били въоръжени с флакони газ, ножове, бухалки, пистолети, хвърлят камъни по децата.

Резонанс на въпроса даде първата реакция на шефа на киевската полиция Андрей Крищенко, който също нарече случилото се съботник, уточнявайки, че националистите не са палили лагера, а просто боклука около него. Но в мрежата се е появил шокиращ видеоклип, на който е запечатано как жени и деца бягат от тълпа момчета с маски, замерящи ги с камъни.

В крайна сметка МВР на Украйна все пак възбужда няколко наказателни дела. Любопитно е, че самият вътрешен министър Арсен Аваков реагира една след четири дни. „Да се нападат жени и деца, да се заплашват, пръскат със сълзотворен газ, да им се разрушава имуществото и изобщо да се отнасят към тях като към животни заради етническата им принадлежност е средновековно варварство“, заяви Аваков, пожелал наказание за виновните.

Но как може Аваков да направи така, след като групировката С14 начело с главатаря си Евгений Карася открито си сътрудничи със СБУ. За това Карася подробно разказа пред изданието „Лига“. Очевидно е, че МВР няма да се кара със специалните служби.

Не трябва да се забравя, че циганите в Украйна имат могъщ покровител в лицето на Джордж Сорос, който е известен с финансово-организационната подкрепа на циганската общност. Например, в отчет за дейността на сороросовия фонд „Възраждане“ за 2016 г. пише, че организация подпомага циганите вече 20 години.

Смята се, че именно структурите на Сорос през 2013 г. лобират за указа „Стратегия за защита и интеграция в украинското общество на ромското национално малцинство до 2020 г“. Той бе издаден от тогавашния президент Виктор Янукович. В момента фондът на Сорос направлява развитието на циганските общини в седем региона на Украйна, включително и в Киев.

Освен това влиянието на Запада още преди Евромайдана бе толкова голямо, че самата дума „циганин“ по някаква странна причина бе обявено за политически некоректно и дори грубо оскърбително. След това неграмотната рускоезична преса и дори политиците като Янукович започнаха да употребяват вместо това думата „роми“. Напомняме, че в нито един от речниците на руския език терминът „циганин“ никога не се е смятал за оскърбителен, докато „роми“ в същите речници просто няма.

Но да се върнем към хрониката на погромите. След априлското нападение на Лиса гора в Киев дори и посолството на САЩ изрази притеснения. То призова правоохранителите да разследват нападението. „Справедливостта и толерантността по отношение на малцинствата са ключови за нова Украйна“, заяви посолството на 12 май.

Директорът на киевския Институт по трансформацията на обществото Олег Соскин е уверен, че „зад нападението стоят останките на „Десен сектор“, партия „Свобода“, за които подобни погроми „стават номер“. Той не изключва и че самата полиция е заръчала подобни акции на радикалите.

„Може би самият Аваков да им е заръчал това, а може и самият Порошенко. Известно е, че подобни структури се стимулират от президентската администрация. Това не е съвсем толерантно от гледна точка на настоящите европейски традиции, когато бялата раса дава своята територия на разни други представители, но ако циганите продължат да се жалват, то ще започнат да ги депортират. Всичко води до това“, прогнозира Соскин. Забележимо е, че самият киевски политолог говори с явно съчувствие към устроилите погрома.

„Циганите не са коренно население на Украйна. Те създават незаконни лагери и така национал-социалистите вършат работата на полицията – те ликвидират поселенията на фактически бродещите групи“, заяви Соскин. „Предлагат им да се махат, те не искат, затова и се случват такива радикални сблъсъци“.

От самата циганска община заявиха, че нападенията срещу циганите са получили системен характер.

„Това е целенасочена програма, при това не само против циганите, но и срещу активистите, които защитават малцинствата и се противопоставят на радикалите“, заяви вицепрезидентът на „Женски ромски фонд „Чирикли“ Зола Кондур. „Например вчера във Лвов имаше нападение срещу активистите, които продължават борбата с такива групи. Като лишени радикалите избраха и евреите и представителите на ЛГБТ групите“.

Струва ми се, че това е свързано в голяма степен с предстоящите избори. Така групите се опитват да проверят какво количество хора ще ги потвърди. А циганите се използват като най-незащитеното малцинство, към което в обществото има доста сложно отношение и с което може да се заиграват“, допълни Кондур.

„Ако полицията си вършеше работата, ако бе реагирала веднага на престъпните действия на радикалните групи, то, може би, нямаше да се случват такива работи по отношение на циганите“, смята Кондур. „Това не е хулиганство, или нещо друго, а именно член 161 от НК“. Тя има предвид членът в НК на Украйна, преследващ нарушението на правата на гражданите в зависимост от расовата или националната им принадлежност.

На свой ред директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребинский е убеден, че националистите са избрали в лицето на циганите просто нова мишена, изкарвайки се за „освободители от чуждестранните елементи“. „Това са същите хора, които нападат руските банки“, заяви Погребинский.

Той очаква протести от Запад. „Когато нападаха руските представителства, нямаше никаква реакция от Европа. Но тук такава ще има“, прогнозира той.

Погребинский свързва последния погром с „естествения процес на загуба на държавен контрол над хулиганските силови действия от различен род групировки, които периодично са потребни от различни групи във властта и затова са свикнали с безнаказаност“.

„Това е общият бардак в страната. В такива случаи групите радикали винаги чувстват възможност да проявят своите намерения. Това се случва и с антисемитските прояви“, напомня експертът.

Няколко дни преди погрома в Тернопол директорът на Украинския еврейски комитет Едуард Долинский призова властите да прекратят разпространението на антисемитизма и ксенофобията, чийто ръст в страната предизвиква загриженост. „На практика всички останали еврейски организации отбелязват ръст на антисемитизма. Всичко това се дължи на умората от безнадеждност. Хората вече не се страхуват“, убеден е Погребинский.

Ръстът на ксенофобията в Украйна, който упорито се отрича от управляващите кръгове в Киев е споменаван и преди. Младежите от „Десен Сектор“, „Азов“, С14, ОУН и аналогичните формирования винаги са изпълнявали най-мръсната работа. Идейните наследници на Хитлер в съвременна Украйна все едно следват списъка на фюрера – подлагат на дискриминация представителите на същите нации, които и окупантите през 1941 г. – руснаците, евреите и циганите. Натискът върху малцинствата, изглежда само ще се увеличава, защото младата държава, възникнала след 2014 г. се опира единствено върху идеята за превъзходството на „коренния народ“ на Украйна над всички останали.

Превод: Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Random

    155 7 Отговор
    Тука кога?
    Аман от тъмнозелени.
  • 2 Е СЕГА

    143 8 Отговор
    МЕ СПЕЧЕЛИХА УКРАИНЦИТЕ !
  • 3 патриотъ

    127 8 Отговор
    Ешелони и карго Индия,където им е мястото на патлажаните и за сметка на Сорос и компания!
  • 4 Фан Хуй

    131 2 Отговор
    В България забраниха дивото къмпингуване, примерно
    да опънеш палатка или да спреш някъде с каравана или
    кемпер.Обаче за някой е позволено да си правят катун
    където им скимне и да правят около него сметище и след
    като сметището стане голямо се местят на друго място.
    Така е не само по западните и средни Родопи ами по
    цялата страна.Искаме равни права с катунарите нали все
    пак ние сме гръбнака на тази държава, ние плащаме
    данъци осигуровки глоби и, какво, ли не.
  • 5 Българин

    29 84 Отговор
    Русофилите-българофоби от цитирания сайт са едни от най-замърсените руски подлоги. И е съвсем естествено за тях да плюят дори по-гадно и от изрода Кисельов по "бандеровците". Но освен да засвидетелстват, че са долнопробна руски мекерета нищо друго не могат да постигнат.

    Коментиран от #11

  • 6 Богаташа

    28 93 Отговор
    Ще ви разкрия една пазена руска тайна. Много чужди репортери не показват истинското лице на Москва. Хиляди московчани се къпят в мръсната река Москва. На брега на реката край Кремъл всеки ден изгарят трупове на умрели на кладите и ги хвърлят в реката.В близост до тях скитат безпризорни кучета и мечки,деца се къпят в реката.Други вярващи се потапят в реката да измолят прошка от бог Ленин.Не е Индия,това е лицето на Русия!

    Коментиран от #9, #15, #17, #18

  • 7 Иванов

    84 6 Отговор
    Сорос е унгарски циганин и е нормално да си защитава своите.
  • 8 Рабиндранат Тагор

    67 1 Отговор
    Уж за малцинство пък сте написали цял роман.
    Да им пратим и нашите цигани. Руснаци и украинци изглежда знаят как да се справят с тях. А нашите все в Испания са им погледите.

    Коментиран от #16

  • 9 Доктор Охболи

    18 30 Отговор

    До коментар #6 от "Богаташа":

    Ето, и ти си спестил от истината. Глутници подивели дечица нападат последните останали помияри и бясно ги ръфат. Тъй като в Москва няма канализация, лайната се събирт в каци и се изливат в реката, където настава истинска битка за най-мазното. Метро отдавна няма, защото натрясканите с бояришник руснаци не знаят как да го подкарат. Имам още ужасии за разказване, но стига, че няма да можете да спите.
  • 10 един

    53 2 Отговор
    Колко пари искат, да дойдат да опухат и тукашните катуне? С радост ще съберем пари за тая работа )))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Богаташа

    10 36 Отговор
    Там в Москва руснаците се придвижват с велорикши защото не могат да си позволят нова Лада за 23 000 лв от магазина.По улиците има камара боклуци които ги хвърлят от прозорците и стават планини.По улиците също има скитащи безпризорни мечки защото те са свещени и не могат да ги убиват както в Индия.Там има голяма опасност да хванете дизентерия ако решите да ядете някъде,защото съдовете ги мият в отпадните води което се стичат встрани в открит канал между тротоара и асфалта.Там проституцията цъфти и за 1 кило сирене ви пускат да ги опъвате.Има много руснаци които живеят цял живот на улицата-там се раждат,живеят и мрат.Погребенията им са странни-те ги горят на брега на река Москва и после от обслужващите таджики побутва изгорелите останки в реката....

    Коментиран от #24, #29

  • 13 Животновъд

    19 39 Отговор
    При кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди. Отличават се с яростно квичене срещу ЕС, НАТО и САЩ и с радостно грухтене към Русия и Путин. Наддават на тегло ако се хранят от руска копанка.

    Коментиран от #28

  • 14 khan

    26 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Младежите от „Десен Сектор“, „Азов“, С14, ОУН ...Да минат и натук ! 88
  • 15 Тома Неверни

    21 6 Отговор

    До коментар #6 от "Богаташа":

    Като ще разкриваш тайни, пусни видео, или се постарай повече за тролската надница
  • 16 Да уж

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "Рабиндранат Тагор":

    В Русия много са малко циганите в процентно съотношение. И нямаме таково негативно отношение към тях, каквото имат в България. За изключение, към престъпните елементи, които ги има във всяка народност. За това, че са цигани, никой няма в Русия да ги притеснява. Не е в нашите традиции. В Русия към тях винаги се отнасяли по скоро романтично, обичаме и техни песни, и техни танци. Първият в света цигански Театър в създаден в СССР.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АААААА

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "Богаташа":

    Това не е река това е канал прокопан от руските мозъци за да имат и те река през столицата ! Така бяха решили други КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ И В БЪЛГАРИЯ, но ленинските съботници не успяха да съединят София с морето !
  • 19 Украйна смела и свободна

    8 23 Отговор
    Мръсният червен парцал "Поглед" се опитва да злепостави Украйна. Не става червеи червени. Украйна е забележителна най-вече с това, че е оригиналната Русь. Киевската. Азиатската скотобойна на алкохолизирани получовеци полудява от това очевадно предимство.
    Късака с разпрания в Сирия задник вече и газ не пикае. Направо е потънал в лайняната кочина и вие от злоба и завист.

    Червените наивници добре да запомнят: Украйна ще е витрината на ЕС.НАТО. А Руспуткината кочина ще е пример за неможене.

    Коментиран от #21

  • 20 ;) кукуруку

    6 3 Отговор
    В Гугъл може да проверите официалният % на така наречената "Ромска"общност в Украйна, който е1%.Ако имате познати Украинци, може да се запознаете с водената, местна Правителствата политика, стимулираща местното население да помага на собствената си армия (във Военно положение),за разлика от поддържане на "паразитните" общности(включващи в себе си хората живеещи на гърба на работещият гражданин). След започването на военните действия и въвеждането на тази нова кампания, се наблюдават масирани преселения към една по-южна и "обетована" за тези общества земя.
  • 21 Румяна Костова

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Украйна смела и свободна":

    Свободната Украйна има най-много висши кумунистически активисти от всички републики в СССР.Бащата на Порошенко е директор на завод.Значи кумунист.Детето Петро е расло и възпитавано в кумунистически ценности и привилегии.Също като у нас.Най-големите приятели на Америка станаха децата на на най-големите ни кумунисти.Порошенко е министър в правителството на Янукович.След Майдана с помощта на САЩ заставя начело на страната и анатемосва правителството на Янукович,значи и себе си в това число,защото и той е бил там главна клечка.
  • 22 Димитров

    10 0 Отговор
    Слава на Героите на Украина.Крайно време е и в БГ .Мистър БАЛКАНТОРИСТ да върне парите в бюджета от вчерашната екскурзия на мача за наша сметка
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЗайоБайо

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Богаташа":

    Много си печен в копи-пейста. На колко новини си хакнал същите коментари ? Измисли нови простотии

    Коментиран от #37

  • 25 ИЦО

    15 4 Отговор
    До днес смятах украинците за тъпаци.Вече не е така!
  • 26 Бай Ганьо

    6 10 Отговор
    Не искам да защият циганите но те ако имаха държава щяха да са над България и Измислена Украйна защото винаги намират начин да се измъкнат .А що се отнася до нападения спокойно кръв за ктъв ще има .Братя сополи българи 500 Годишни мъченици
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Богаташа":

    И този месец оставаш на лечение. Не ти е повлияло лечението с куку-хапчета.
  • 30 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    цели романи за тези цигани
  • 31 Путя

    7 1 Отговор
    Браво на украинците! И аз съм- за! За хора, които не спазват правилата, прошка не трябва да има.
  • 32 Caci

    4 1 Отговор
    СУПЕР предстои и в БГ !!!

    Коментиран от #33

  • 33 Да уж

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Caci":

    Глупости. Одобрявате фашизъма ли?
  • 34 петър

    1 2 Отговор
    СЛАВА НА УКРАЙНА
  • 35 размисли и гащи

    5 1 Отговор
    Естествено, че ще става системен характер. Самите цигани не искат да спазват гражданските права и задължения, а искат другите да им спазват свободииите! Затова след някоя година повсеместно в Европа ще се получи същата история, защото от криворазбрана толерантност дори и правоохранителните органи не могат да се справят с циганската свободия. Мда на хората им писва! С тази криворазбрана толерантност ЕС сами ще създадат нов Хитлер или те точно това целят?!
  • 36 бббббб

    3 1 Отговор
    За това ги подкрепям
  • 37 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЗайоБайо":

    Как да измисли като няма умствен багаж
  • 38 Гост

    1 0 Отговор
    🇺🇦духа🍜
  • 39 РОМ

    3 0 Отговор
    Хора,знаете ли колко бързо може да се разпали между етническа война в БГ.Но както вие така и ние ,искаме да живеем в мир.Цялата земя е сътворена от Бог,затова всеки има право да живее на тази земя,защото БОГ в Библията никъде не казва че сътворява земята само за определена нация.Така че,нека Бог да ви благослови-помислете малко преди да Искате да изгоните някого от земята която не е ваша а на Бог.В Библията Бог казва че ,,Бог толкова е възлюбил света ,че даде единородния си син,за да не погине нито един който вярва в него,но да има вечен живот Амин.Всеки ден света говори за добри дела,а това ли са ви добрите пожелания за етническите групи.Хора вразумете се Бог идва скоро,покайте се,и ще бъдете спасени Амин.
  • 40 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    статията имаше за цел да дискредитира украинските националисти,но всъщност стана обратното ,реклама за модела на насилие над циганите.местните фенове на другаря путин бързо станаха фенове на украинските насилници!!!!жалка работа.