31 Май, 2018 13:16 15 290 53

Некомпетентността на Бойко Борисов по газовата търговия вече изглежда плашеща

  • бойко борисов-
  • владимир путин-
  • турски поток

Има риск България да направи големи инвестиции в инфраструктура, а в крайна сметка Брюксел да не одобри такъв транзит

Некомпетентността на Бойко Борисов по газовата търговия вече изглежда плашеща - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Некомпетентността на премиера Бойко Борисов по въпроса за газовата търговия вече изглежда плашеща. Той още не е разбрал, че до края на 2019 г. Трансбалканският газопровод ще престане да пренася руски газ към Турция, защото тогава Русия ще започне да доставя газ на турците по първата тръба на "Турски поток".

Нашият премиер продължава да включва в сметките за газовия хъб "Балкан" и обемите, които сега идват до Турция през Украйна, Румъния и България. Това заяви за Fakti.bg анализаторът д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Борисов не прави разлика между ЕС и НАТО, смята експертът.

Жалвайки се, че всички газови потоци заобиколили България, той дебело натъртва, че газа минава през "натовските" Турция и Гърция. Сякаш членството в НАТО има някакво отношение към газовата търговия! Да не говорим, че през Гърция не минава транзитно никакъв руски газ, но това са детайли, в които нашия премиер не може да вникне.

По думите му Русия наистина разчита да транзитира газ от "Турски поток" през България, но Путин каза много ясно: за реализацията на това намерение ще се търсят финансови гаранции или от българското правителство или от Еврокомисията. В бъдеще време! Т. е. - разговори с Комисията за транзит на руски газ през България засега не са водени. Борисов отново не е в час като се хвали, че показал схемата на газовия хъб на Юнкер и той я одобрил.

Изглежда премиерът не разбира, че това да имаш газов хъб край Варна и да доведеш газа от този хъб по нов голям трансграничен газопровод до големите потребители в Централна Европа са две съвършено различни неща. И дори Брюксел да одобрява проекта за хъба, това не значи че дава автоматично одобрение и за голям газопровод, пренасящ руски газ от България до Австрия, убеден е Димитров.

Некомпетентността на Бойко Борисов по газовата търговия вече изглежда плашеща

При такава некомпетентност има риск България да направи големи инвестиции в инфраструктура, необходима за преминаването на 16 млрд. куб. м руски газ годишно, а в крайна сметка Брюксел да не одобри такъв транзит, прогнозира Пламен Димитров. Всъщност част от тези инвестиции вече се правят - в момента усилено се строи лупинг на Трансбалканския газопровод в участъка между Турция и България, коментира експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 onq s konq

    125 12 Отговор
    Аве мани, мани той е толкова прост че неам думи

    Коментиран от #34

  • 3 Топлата вода

    147 15 Отговор
    Борисов да обясни за визитата на американските сенатори преди 4 години и отказа на България от Южен поток веднага след това.Безочието е пълно.Сега като е тръгнал да моли за нова тръба попитал ли е господарите си отвъд океана или пак ще му се смее целият свят.

    Коментиран от #32

  • 4 Българина

    127 15 Отговор
    Лупингите на бб ще ги пише в историята като национални трагедии, следващите 2 години ше е интересно. Какъв бизнес ще има държава чиито газови доставки са с перспектива 2 години!?!?!! Започва да идва сметката за 10 годишното управление на герб

    Коментиран от #37

  • 5 нормално

    76 15 Отговор
    Прост като обикновен българин.

    Коментиран от #17

  • 6 мбал бургас

    81 10 Отговор
    Той в коя област има надеждна компетентност ? На бредж белот и на табла .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кумчо Вълчо

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "висок":

    "" ще престане да пренася руски газ към Турция..."Става въпрос за Турция че ще престане да взима от нас, а не за България ,но тогава нали се сещаш че транзитни такси няма да има.
  • 9 Townboy

    111 15 Отговор
    Боко е пълен тъпанар като мнозинството гласоподаватели дето търкат билетчета и гледат биг брадър.
  • 10 Гост

    25 64 Отговор
    Само хейтъри ... бъдете реалисти и за 25 години преход признайте , кой колко е направил за България ?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Bahti

    96 19 Отговор
    Народецът забеляза след 10г. Че баце тиквун е неграмотен. До още 10г няма да има България. Браво браво!

    Коментиран от #23

  • 13 ХА ХА ХА

    17 67 Отговор
    ПЛАТЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЖУРНАЛЯ ,НЯМАТЕ СИ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОЗНАНИЯ, ПО ТАЗИ ТЕМА , А СЕ ПИШЕТЕ ЕКСПЕРТИ, АБСОЛЮТНИ ПРОФАНИ СТЕ !
  • 14 Фермера

    9 44 Отговор
    Нека да видим какво ще излезе на Турския край на тръбата,че за минат 15милиарда м3 трябва да надуят в Нооворосиск.Руснаците нямат такива компресори и ще е интересно как щ заобиколят ембаргото.

    Коментиран от #16

  • 15 А БЕ

    13 51 Отговор
    Трябва да бъдете съдени за дезинформация , кУрнелените журналисти отново се показахте, като елементарни саботьори ! Нямате грам понятие за това,което пишете, всичко е тенденциозно !
  • 16 Фермера

    8 30 Отговор

    До коментар #14 от "Фермера":

    Трябват им 350 бара налягане за 900 км тръба.По вероятно е природната газ да хидратира и да не постигнат и половината обем.

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антисоциалист

    9 44 Отговор
    Господа, в текста няма нещо, доказващо некомпетентността на г-н Борисов. Твърди се, че едно или друго не разбирал, но няма цитати, показващи неразбиране.
    Авторът му, стига в текста да не са премълчани доводите му и да не са изкривени твърденията му, не разбира думите "компетентност" и "разбиране" и погрешно счита, че са с еднакъв смисъл.
    Какво да се прави! Авторът, като не се е потрудил сам да се образова, е останал със социалистическото си образование.
    То не образова, то образува и се получават образувания, които ни поучават - "Гайки и болтове във великата социалистическа литература" (Улянов-Ленин, учил за адвокат, не работил никога като такъв, а пък философ...).
  • 19 Така де

    40 4 Отговор
    Те не са прости, а ние сме прости, цащото тяхните фирми строят, а ние плащаме! Дали ще се случи преноса на газ на тях не им пука, защото ще са взели парите по изгразждане на отсечките
  • 20 Българина

    41 5 Отговор
    Но пък разбира от футбол, като всеки вожд на бананова република това им се отдава и им иде отвътре, само че колко пъти смята че ще пада за фалшиви дузпи и руснаците няма да му вдигнат червен картон?
  • 21 Владо Вр

    31 7 Отговор
    Колеги съфорумци! Моля, Ви, не стреляйте по пианиста(боко), той толкова си може!
  • 22 Трол

    35 2 Отговор
    Тоя едрия е протегнал ръка сякаш казва-батеее,дай пет лева!
  • 23 Мръхльо

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Bahti":

    Значи няма да има кой да забелязва. И проблемът е решен.
  • 24 РЖД

    22 3 Отговор

    До коментар #16 от "Фермера":

    Тръбите са две по 15 млрд м3 газ,едната е за фесовете,а другата за византия,и не са 350,а 280 бара налягане,а
    Россия отдавна използва в компресорите си,турбо-винтови авиационни двигатели от по 15000к.с.използващи гориво самата газ от тръбата..

    Коментиран от #36

  • 25 Голям прос

    36 5 Отговор
    Вие си го избрахте премиера, вие му берете срамовете. Всички казват, че е мафиот, но щом харесвате лоши момчета, няма проблем. Имаше и други партии освен първите две, но никой не се потруди да прочете за тях в интернет, защого не ги допуснаха в телевизиите. А си струваше да ги чуем

    Коментиран от #45, #49

  • 26 гост

    5 37 Отговор
    Бат Бойко грешка няма само дето този жест де го прави не мога да разбера . Ей го на едър голям човек голяма ръка широка длан вместо да прави подобни глупави жестове завърти един як зад врата на Путкин така че да направи три пъти салто напред , това поне го можеше .

    Коментиран от #39

  • 27 стоян георгиев

    32 2 Отговор
    с такива политици тва е положението.бат боико,нинова,доган,симеонов,сидеров,марешки... кво да очакваме от такива?хъбове и гепене .румъния за това вече ни изпреварва с около 30 % в доходите и разликата продължава да се увеличава!
  • 28 патриотъ

    49 8 Отговор
    Каквото и да направи Боко,винаги го прави наопак на всяка логика!Той е катастрофа за България и поколенията ще плащат грешките му!Не е ли време вече да си отива,пардон,да отива в панделата за продажба на държавните интереси и държавата!
  • 29 Маркс

    15 5 Отговор
    Аферим Бойко, машала, казват германците.
  • 30 Аааа

    20 4 Отговор
    Тъпотията не подлежи на коментар...
  • 31 даскал

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "висок":

    Къде видя договора та знаеш до кога е ? не се прави на всезнайковец
  • 32 Какво

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Топлата вода":

    Да обясни той не е бил на власт тогава.
  • 33 ТОЧКАТА

    21 0 Отговор
    Нашият политически,,елит,,е фрашкан с евроценности и е спец по операцията,,,дай да вземем едни пари,,.....което е пълно противоречие с понятието ДЪРЖАВНО ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ....като това на Путин, Си ,Орбан ,Швеция,Норвегия,Финландия,Дания.....боже колко са малко.... Какво остава да вникне в геополитиката ,да вижда напред и да има СТРАТЕГИЯ ЗА 30 Г.напред!!!!!Бе какви ,,съветници ,,има бе....?
  • 34 Лейди Ди

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    То ти щото си много умен?що се изказваш неподготвен "социалисте"??
  • 35 Лейди Ди

    7 20 Отговор
    Слушайте Велизар Енчев ,ченгето от 1-во наДС,предател и донсник!Тоя си няма срам!!
  • 36 СссереМ

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "РЖД":

    Компресорите не са авиационни, а са от летящите чинии на извънземните.
  • 37 некойси

    24 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Никой няма да си спомня за селянчето от Банкя след 10 години, но последствията на управлението му ще са трайни.
  • 38 патриотъ

    25 7 Отговор
    Напротив,ще си спомням за него докато съм жив,защото той ми отне 28 години от живота напразно и вечно ще го кълна бял ден да не види и той и роднините му!Ще го псувам всеки божи ден този предател и всички като него,дето похабиха живота ни!Да са проклети во веки веков!
  • 39 шмекер

    19 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Бат ни Бойко е яко момче, но ако постъпи както твърдиш, ще ни лиши от медийното си присъствие поне за 2седмици ... Путин е джудист, и ще размята нашия Рамбо като гербер размята еврофонд... върти го и нищо не остава от фонда. Путин що тормо е видял докато стане полковник, това нашия манипулиращ ни велик гербер няма да изживее и за 3 живота, а с налапаните вече пари и никога вече.
  • 40 do 1

    13 2 Отговор
    Какъв договор бе Льольо? Ти ли го подписа? Ситуацията се промени вече, транзит няма да има. Една тръба ако пуснат за да ползва България и това стига.
  • 41 Manolovv

    9 20 Отговор
    Бойко е такъв, Бойко е инакъв, ама ако не беше Бойко още от Чирпан до Бургас щяхме да караме на върволица с 40-50 км/час ! Като тръгна да се прави магистралата пак имаше коментари... Някакъв от БСП разнася чакъл в пликчета по студиата в телевизията..., сега и името му не помня! Щяла да се разруши магистралата за 1-2 години! Сега за магистралата никой не говори - то си е като даденост! Какво е направено от 1990 до 2010? И какво се направи след 2010 ? Всички хора гледат реално. Всичко построено е по времето на ГЕРБ - факт! Тоя зимал парите оня зимал парите... Аз съм от Пазарджик, последните 6 години ремонтираха целия квартал уличка по уличка и плочка по плочка! Санираха блоковете на почти целия квартал и аз от джоба си стотинка не съм дал! Защо само плуете и нищо не правите?
  • 42 нищо лично

    4 1 Отговор
    Не е толкова глупав, вервайте ми. Но веднага ще се развика Потрошенко, защо е "изключил" трбал газопровода. То и Крим никой в ЕС не смее да нарича "руски" пак за да не се скара с най-добрата армия в ЕС.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 човек

    11 3 Отговор

    До коментар #43 от "Шефьор":

    Страшен анализ. Истината в очите. Затова и банкянския си прекрати посещението преждевременно. Просто му казаха :"Няма за какво да си говорим!"
  • 45 куку руку ку

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Голям прос":

    Кой го е избрал? Всеки когото питам е гласувал за друга партия, а накрая грабителите пак спечелили...
  • 46 урко

    11 2 Отговор
    Физиономията на Путин говори достатъчно за отношението им сега към нас.
    " Кой го е избрал? Всеки когото питам е гласувал за друга партия, а накрая грабителите пак спечелили..." - никой, просто се фалшифицират резултатите и готово.
  • 47 SAAB

    12 2 Отговор
    Опитите на пожарникаря да седи на няколко стола не са нищо ново в нашата история ......
    Шишман от Банкя е на път да повтори събития , които да развеят байрака на султана отново на Дунав !
  • 48 патриотъ

    16 2 Отговор
    Манолов,каквото и да е направил Боко,направил го е с европейски пари и заеми,които и децата ти и внуците ти няма да могат да изплатят.За 9 години има 18 милиарда направен външен дълг плюс всички видове фондове и помощи от Европейския съюз,с които е построил 300 километра магистрали.А знаеш ли защо строи предимно магистрали?Защото никой не знае колко и какво е заровено там!Така че,не бъди такъв наивник и виж истината,вместо да плещиш глупости!
  • 49 Бах

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Голям прос":

    Заблудените Го избраха.Явно им е харесало да Ги опъват 3-пъти.А иначе „ мафиотите” казват , че „добрите момчета” отиват в РАЯ. От друга страна Го разбирам Бойко.Не е лесно да седиш на няколко к...ра . Мръднеш ли рязко , един веднага влиза. Важно е да увари боба за момента.В интерес на истината ако дойдат други гниди,всичко пак почва от начало и така до краят на света.То на повечето от нас реалния живот свърши,за кога да се развиваме. 30 год. това е Библейски преход - ограбване на уж бедната ни държава.Тоест храиш медиите и всичко е О.К. Но Видов има и не знам къде ще се скрият............. Ще искат да са в АДА ......
  • 50 Стефан

    1 0 Отговор
    Какво ще стане ако Русия спре транзита пшрез Украйна през 2019 или 2020г.?
    И какво стана с дружеството "Нефт и газ" - частно ли е и снодира ли някаде?
  • 51 ПЕШЕВ

    1 11 Отговор
    Кой я написа тази простотия.Дай Боже на България повече такива,,некомпетентни,, хора.Ако всички са като него ние ще сме номер 1 дори в света.Но не става,защото Борисов води България напред а 1000 малоумника правят всичко възможно да спъват усилията му и на правителството.
  • 52 ПЕШЕВ

    2 11 Отговор
    русия вместо да плаши с оръжия,по добре да си оправи проблемите с икономиката.говорих с руснаци ,които ми казаха,че в русия се завръща ударно феодализма.от телохранител на путин се превръщаш в милиардер.абсолютно всички държавни поръчки минават през близки до обкръжението му хора.краде се на поразия и със знанието на путин.заплатите са паднали неимоверно.спомням си преди години,когато казаха,че учителите им получават по 1500 долара.сега учителите получавали по 10000 рубли,което се разнявало на 150 евро. по думите на самите руснаци,русия стремглаво върви към пропастта от която едва,едва излезе по времето на Елцин. ТАКА ЧЕ,ТЪПИ РУСОФИЛИ,РАЗМЪРДАЙТЕ ГИ ПРОСТИТЕ КРАТУНИ И СПРЕТЕ ДА РЕЖЕТЕ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИТЕ ,ЗАЩОТО ВСЪЩНОСТ БЪЛГАРИЯ БАВНО НО СИГУРНО ВЪРВИ НАПРЕД
  • 53 НИЕ

    0 1 Отговор
    Защо хабите мозък,за падението Борисов