Last news in Fakti

1 Юни, 2018 09:56 2 816 18

Най-послушната държава в ЕС се извини на Москва

  • българия-
  • русия-
  • газ-
  • борисов-
  • путин
Най-послушната държава в ЕС се извини на Москва - 1
Снимка: АР/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин поздравява с ръкостискане, а българският премиер разкрива обятия, сякаш не са минали много години, откакто двете страни са в хладни отношения. Бойко Борисов, който по-рано сам направи всичко възможно за прекратяването на проекта „Южен поток”, а българският АЕЦ „Белене” така и остана недостроен, сега буквално заяви в Кремъл: „Научихме си урока”, пише в свои коментар по темата руското издание Вести.ру. „Определено нося вина за създалото се напрежение. Благодаря, че няма злопаметност”, пояснява българският премиер.

Днес България моли Русия да продължи газопровода „Турски поток” до нейна територия, за да се превърне в транзитна държава на газ за други страни от Европа. Метаморфозата, която е станала с българското ръководство, едва ли може да бъде определена като неочаквана. Всичко е пределно ясно: в минали години, следвайки указанията на ръководството на Европейския Съюз (ЕС), България сама на себе си си вредеше, но се надяваше на ответна поддръжка. В резултат загубите са огромни, а и от ЕС не постъпиха никакви компенсации. Българският премиер колоритно обясни какво става. „Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната държава в ЕС, и в резултат на това нас ни подминаха всички „потоци”. Много съм благодарен, че няма злоумисъл по този повод. Но по-старите винаги повече прощават”, продължи премиерът Борисов.

„Много се смущавам кой са по-младши и кой по-старши, като се има предвид, че по-старшите през цялото време ви подбуждат към това да платите. Но ние разбираме за какво става дума и българската държава разбира това прекрасно, че за реализирането на проекти с голям мащаб е необходима гаранция, преди всичко финансова гаранция. Общите загуби на „Газпром” във връзка с отказа на „Южен поток” са около 800 млн. EUR. Отчетохме го в графа „Загуба””, подчерта в отговор руският президент Владимир Путин.

Така, че Русия също отчита уроците си, макар да е готова към възобновяване сътрудничеството си с България. Конкретни решения за момента не са взети, но детайлното им обсъждане започна. „Това е в интерес и на самите българи, и на Москва. И затова ще се работи с конкретен план”, добави прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Цената, обемът доставки – всичко това предстои да се обсъжда, отчитайки цялостната картина на руския енергиен поток към Европа.

„В момента активно се дискутира въпросът за строителството на „Северен поток-2”. Колко газ ще се доставя чрез него? Въпрос е и какво количество от транзита през Украйна ще запазим. А ние сме готови да запазим украинския транзит. Също така е актуален и въпросът какво потребление ще е необходимо на нашите потребители днес и в близко бъдеще. Това, за което говорихме с господин премиера, това са напълно реални неща, тъй като работата по „Турски поток” приключва”, добави Путин в разговора си с Борисов.

Не е изключено и възобновяването на сътрудничеството между България и Русия относно проекта АЕЦ „Белене”. Ситуацията около него по-рано също беше доведена от българската страна до абсурд . блоковете бяха построени и доставени в страната. И на този етап всичко напълно забуксува. Сега в София най-накрая разбраха, че сътрудничеството с Русия е крайно важно за България. „Само една наша компания „Лукойл” инвестира над 3 млн. USD. 25% от приходите в държавния бюджет на България се формира за сметка само на една руска компания. Това ми се струва, говори много”, подчерта Путин.

България, между впрочем, през последните месеци също многократно подаде сигнали, че не на думи, а на дела е готова към възобновяване отношенията с Русия. И като пример, отказа за последва ЕС в процеса по отзоваването на руски дипломати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриотъ

    54 25 Отговор
    Има една стара поговорка:Не плюй в кладенеца,от който ще трябва да пиеш вода!Това до тук е единствената правилна стъпка на Боко и дано да е разбрал грешките си!

    Коментиран от #8

  • 2 КРИБ

    36 29 Отговор
    А сега държавата трябва да осъде тиквата за пропуснати ползи за милярди но нямаме действаща прокуратура.Видяха ,че колкото и да се мъчат не могат да настроят българите против Русия и им се наложи да последват интересите на народа за да останат на власт да може да си крадат на воля
  • 3 Просия

    33 42 Отговор
    По-добре без нито един поток, ако той не е изгоден за държавата.
    Само клатите лодката смешни комунисти ! Разберете, ВИЕ НА ВЛАСТ ПОВЕЧЕ НИКОГА !!!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕЕВ

    23 16 Отговор

    До коментар #3 от "Просия":

    ЧУЛ ТЕ ГОСПОД.АМИН.
  • 6 Газдов

    12 22 Отговор
    Май ти се чукат камъчета в Ловеч?

    Коментиран от #11

  • 7 пп76

    14 18 Отговор

    До коментар #3 от "Просия":

    Какви комунисти? Сикaджията е потомствен антикомунист. Прегръща се и се мляска с Меркел, Макрон , Юнкер и останалите десни евроцървули, пръв приятел е с партньорските служби, от 10 г. за него и шайката му гласуват българските десни и т.н.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 анти коми

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "пп76":

    Потомствен анти-комунист, охрана на сем Живкови и лично на Тодор Живков, с червена книжка, със звания и агент на службите!?

    БСП и ГЕРБ са, като мъдите, едното е ляво, другото е дясно, ама висят на един Х*Й.
  • 10 Иван

    17 7 Отговор
    Абе кауни, замислете се, че това ако е верно,че 25 % от бюджета се формира пряко или косвено от работата на една фирма било то руска или американска или каквато и да е е много лошо за нас и ние трябвя да търсим как да не бъде така. А относно ЮП-тове беше един гео-политически за Русия проект и корупционен за нас в разрзез на нормалната икономическа логика тръбата да отива в Турция директно при положение, че над 50% от газта е за там, а от останалите 50% са сигурни само нашите 3 млрд и руснаците искаха инвестициите 50/50, демек ние да се набутаме, и докато за тях муха ги охапало при нас нещата не са същите. Добре че става дума и за Европа та ни посъветваха да не правим глупости.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 любопитен

    11 12 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Кво каза кво? Нерентабилно е и да се диша въздуха идващ с антициклоните от североизток,щот са от Русия!
  • 13 пецата

    16 17 Отговор
    селяни,русия е бита карта
  • 14 Spas

    1 9 Отговор
    Хора без работа!!!!!!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баси

    13 2 Отговор
    наглите лъжи - руссопитеците верно имат тенекиен сурат. То не че РАПОНЯ е стока. Беше позорно да го гледа човек, да му слуша глупостите и да си казва, "Боже, аз издържам с данъците си това неща да ми е премиер-министер?!?"

    Струва ми се, че тея статийки за "великия европеец и атлантик борисов" се пускат сега само да замажат факта, че в момента той е главния действащ путиняк у Задунайски Милиционеристан. В момента, щото рАЗИЯтския топ шпионин о.з. ген. решотников нали призна, че маЦква работи с всички партии, да не са капо!

    Коментиран от #17

  • 17 Баси

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Баси":

    ... как ми се губи мисълта!

    Коментиран от #18

  • 18 MA TИ

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Баси":

    наблятай повече на опорките от "Незабпавка", мисленето си е тежък труд, не е за всеки. Па и троленето не ще много мисъл. Със здраве!