Last news in Fakti

5 Юни, 2018 19:00 2 428 23

Само географията ли ще покръстваме

  • възродителен процес-
  • стара загора-
  • ислям

Възродителен процес 2.0

Само географията ли ще покръстваме - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политиката на преименуването е древна като света. Този, който владее словото, създава реалност. Като смениш името, унищожаваш старото и раждаш ново от нищото. Последният патриотичен акт на преименуване у нас беше извършен в Старозагорско, където бяха сменени 838 турско-арабски имена с български.

Това коментира политологът Даниел Смилов за "Портал Култура".

При превода за съжаление винаги има загуба на смисъл: едно е Калпазан баир, друго е Ялов рид. С такава подмяна за историята ще остане загадка дали на този баир са се събирали селските калпазани или просто на него нищо никога не е виреело. Също така понякога се стига до парадокси – заменя се една турска дума с друга турска дума: като "чорбаджия" на мястото на "бей". Патриотичният ефект от подобна подмяна е скромен, но остава доброто намерение.

Географски преименувания са ставали в България и преди, и Старозагорско винаги е било лидер. Най-голямото преименуване е национално и се случва през 1934 г. След толкова масово покръстване на околната среда човек би помислил, че Кимон Георгиев и "звенарите" са изчерпали патриотичния потенциал на политиката на географско преименуване. Затова комунистическият режим през 80-те години на миналия век започна да преименува не географията, а направо хора, което доведе до трагедията с т.нар. възродителен процес.Дано днешните патриоти да са си взели поука от тези събития!

Политиката на преименуването обаче трябва да бъде систематизирана и принципите ѝ да се изчистят. Затова следните въпроси трябва се обмислят и патриотите да излязат с решение по тях:

1. Само география или и предметен свят?

По времето на "възродителния процес" преименуването на хора върви паралелно с опити за преименуване на предмети. Думата "сарми" например е с определено непатриотичен произход и предложенията са били да бъде заместена с родните думи "гушки" или "свитки". Аз лично бих предпочел "гушки", но рискът да изядеш сериозен шамар от сервитьорката, когато си ги поръчаш, е много голям. Трудностите настрана, патриотите трябва да решат какво правим с предметите – например с халвата.

2. Големият въпрос - България

Тук възниква рискът от изхвърляне и на името България, защото има вероятност то да е с тюркси произход и да обозначава "смесен народ". Тюркският произход на българите беше това, което всички учихме в училище през 80-те години на миналия век, макар че етимологията на България от "булгамак" – смесвам – определено е спорна (а пък си е и направо обидна). Днес по-модерна е теорията за иранския произход на името, но това беше преди изострянето на отношенията ни с тази държава по ядреното споразумение и ситуацията в Сирия по-общо.

3. Другият голям въпрос - Балканите

Ако патриотичната политика по географско преименуване остане само на национално ниво, тя ще е определено незавършена. Бихме могли да поставим смяната на името на Балканите като условие за приемането на Западните Балкани в ЕС. Но можем да срещнем и опозиция от страна на Гърция. Компромис може да се постигне с тях чрез наименование на региона от рода на Бивша Византия или Европейска Византия.

4. Партиите

И накрая, пред политиката на преименуването стои и един философски проблем. Дори и да е вярно, че Бог е създал света чрез словото, от това не следва, че и човекът може да създава свят по този начин. Да предположим, че такъв креационизъм е възможен – сменяйки името, сменяте и нещото. Например, кръщавате партия "Обединени патриоти" и тя става патриотична партия. Ако това е възможно, не е ли редно да кръстим по закон всичките български партии "патриотични", за да сме сигурни, че са патриоти?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф

    29 8 Отговор
    Смилов,винаги си бил мижитурка-нямам какво повече да добавя!
  • 2 патриотъ

    30 9 Отговор
    Това е България и съответно имената на всичко и всички трябва да са български!Друг е въпроса,че има думи,които не могат да се заменят,понеже се употребяват на целия Балкански полуостров и за тях може да се намери компромисен вариант!А ако някой мисли,че тука е Турция,ще му купим билет и Анадола ще го приеме с отворени обятия!
  • 3 ГОСТ

    6 10 Отговор
    СМЕНЕТЕ ИМЕНАТА НА ТУРЦИ ПОМАЦИ ЦИГАНИ И Т.Н ДА СТАНЕМ ВСИЧKИ БЪЛГАРОИРАНЦИ И ДА СЕ УСПОKОИТЕ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ.ЗАKЪСНЯХТЕ

    Коментиран от #8

  • 4 Голям прос

    15 4 Отговор
    Както сменихте имената на улици и села след социализма, така ще сменим и тия. Тогава си траехте, затова сега не се обаждайте
  • 5 BG citizen

    15 7 Отговор
    Как позволяват на такива да ръсят бисерчета и диаманти?! Къде си се родил, къде си израснал, кой те е възпитавал? Човешки отпадък! Да не използвам другото наименование!!!!
  • 6 име

    18 7 Отговор
    смилов си заслужи хонорара отново. браво.смилов , как може името българин да съществува преди тюрките и името да е тюркско? киряк стефчов си ти .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Sky-blue

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "ГОСТ":

    Османчо или Огнянчо гледай да не те барна че така ще те опраша че ще станеш най плодородното дупенце

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 чалма тв

    14 3 Отговор
    В Русе също преди няколко години махнахме тези ислямски извращения . Какво му лошо вместо примерно Секир башка да сложим име Люляка..Никой и дума не каза, като не им изнася да се гръмнат.
  • 14 чалма тв

    18 5 Отговор
    да видим дали в турция има места с българските имена,след като изклаха и прогониха стотици хиляди тракийски българи , затова затваряйте си устата ,защото вони...на смрад.
    През 2013г.навършиха се 100 години от първият геноцид в Европа – геноцидът над тракийските българи през 1913 г. След турците остават пеленачета с извадени очи и разбити главици, обезглавени мъже, изнасилени и след това избити жени. https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/genotsidat-balgarite-zapadna-trakiia-1913.html
  • 15 Али Бабата

    19 3 Отговор
    Автора защо не обясни, след като Възродителния процес е трагедия и престъпление защо Труция не реагира официално срещу него, след като добре познава съвместната ни история?
    Защо Турция не е оставила нито едно селище, или местност със своето българско, гръцко или арменско име?
    Защо на българите в Турция е отнето правото да носят чисти български фамилии - окончанията „-ов“, „-ев“, „-ски“ и „-ин“ са забранени.
    Защо и в Гърция няма нито едно останало село или местност с чуждо име?

    Автора не знае ли, че топонимите определят - какъв народ е живял по определени места, че днес топонимията е въпрос на геополитика, че са силен аргумент за предявяване на териториални претенции...или знае, но устата му е запушена с турски лири.

    Автора не знае ли, че много думи в българския от прабългарски произход погрешно се смятат за турцизми.Много думи, смятани за турцизми в българския, всъшност за иранизми, персизми и българизми в турския език.И точно "чорбаджи" е българизъм в турския език.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мехмед

    11 3 Отговор
    Кога ще е следващото изселване?
  • 18 Али Бабата

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "gost":

    "Толкова си прост" е доста силен аргумент.
    Явно ти си много "умен" :)
  • 19 ХАСАН

    3 3 Отговор
    Браво! Добър анализ! ...или пък Караянчева да е Мургаватаянчева...или Касабов да Месаров...Каракачанов да е Мургавиябеглец...

    Коментиран от #21

  • 20 Пешо клошаря

    2 0 Отговор
    Аз съм за смяна на името ни , не може да ни наричат клошария.
    Само 2 милиона и половина сме клошарите, защо ни викат клошария ? Само питам
  • 21 Али Бабата

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "ХАСАН":

    Не е нужно Караянчева, Касабов, Каракачанов, Сидеров, Джамбазки и др. подобни да сменят фамилии, защото са побългарени - завършват на „-ов“ „-ва" „-ски“. За разлика от Турция, където на българите е отнето правото да носят чисти български фамилии. Окончанията „-ов“, „-ев“, „-ски“ и „-ин“ са забранени, а българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка.
    Ако ние реагирахме адекватно с политика на Турция, би трябвало да променим не само имена на местности,градове и села, ами и на фамилии - Лютви Местан-ов, Ахмед Доган-ов.
    анадънму :)

    Коментиран от #22

  • 22 goni

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Али Бабата":

    Хасан, не е никакъв Хасан! Не си ли разбрал че тоя просто се е----а за да предизвиква хората! Не му се връзвай! Има един много стар лаф за такива като него:" агент провокатор"!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.