1 791 13

Десетте най-популярни конспиративни теории в Русия

Екип от историци секретно пренаписва руската история, САЩ тайно садят вредни посеви в Украйна, гей-лобисти съсипват руския морал, а Земята е плоска. Вижте кои са 10-те най-популярни конспиративни теории в руските медии:

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конспиративните теории все повече завладяват руските медии. До този извод стига проучване на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“. От анализа, в рамките на който са били изследвани 43 000 медийни компании - телевизионни канали, радиа, новинарски сайтове, печатни издания - става ясно, че най-популярните конспиративни теории присъстват днес до 9 пъти по-често, отколкото през 2011 година. Ето кои са 10-те най-популярни теории на заговора в руските медии:

1. Историци заговорничат срещу Русия

Най-популярната конспиративна теория в руските медии гласи, че група от историци се опитват да фалшифицират историята на страната. Според изследването на „Ведомости“ и „Медиалогия“, в периода 2011-2017 тази теория се споменава 15 730 пъти. Дори водещи политици, сред които президентът Владимир Путин и министърът на културата Владимир Медински, говорят за тези „мними историци“. Изследването показва още, че тази конспиративна теория става особено популярна по време на атаките срещу филма „Матилда“, в който се разказва за последния руски цар. Тя влиза в синхрон и с разгорещените дебати около 100-годишнината от Октомврийската революция и убийството на последното императорско семейство.

2. Тайно министерство управлява света

Твърдението, че човечеството се намира под контрола на „тайно министерство“, се разпространява и като теория за „Новия световен ред“. Тази теория съдържа много други брънки, свързани например с милиардера Джордж Сорос и семейство Ротшилд. Само през 2017 теорията за „тайното министерство“ е спомената 1 365 пъти - шест пъти повече, отколкото през 2011.

3. СПИН няма

По време на Студената война в Съветския съюз се говореше, че Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е резултат от експерименти на американците. Днес конспиратори твърдят, че СПИН всъщност няма. Това твърдение звучи изключително нелепо на фона на големия брой ХИВ-позитивни в Русия.

4. Крие се, че генно модифицираните храни са опасни

За пръв път тази конспиративна теория излезе на бял свят по руската държавна телевизия. В едно нейно предаване се твърдеше, че САЩ купуват земя в Украйна, където ще се засяват вредни генно модифицирани култури. А това щяло да доведе до глад. През миналата година конспиративната теория, свързана с ГМО, е била спомената 1 351 пъти - десет пъти повече, отколкото през 2011.

5. Извънземни тайно ни контролират

Между 2011 и 2017 година странното твърдение, че влечуги и извънземни контролират света, се среща 18 102 пъти. През 2013 една руска кандидат-кметица вдигна шум с изказването си, че пришълци от друга планета живеят в планински регион в южна Русия. Там извънземните били избили древна славянска цивилизация.

6. Американците не са кацали на Луната

Конспиративната теория, че космическият кораб Аполо 11 никога не е кацал на Луната, е популярна не само в Русия. Изследването на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“ показва, че за периода 2011-2017 тя се споменава 6 608 пъти в руските медии. Впрочем, това мирогледно съждение влиза в идеален синхрон с цялостната антиамериканска пропаганда на Кремъл.

7. Крие се, че ваксините са опасни

Вълната от недоверие към ваксините се надигна преди около 20 години - при това в световен мащаб. Почитателите на конспиративните теории твърдят, че отрицателното им въздействие върху човешкото здраве нарочно се укрива. Според тази заговорническа теория, ваксините всъщност са биологична атака. И този възглед съвпада с духа на кремълската държавна пропаганда.

8. Гей-лобисти съсипват руския морал

Труден е животът на хората с различна сексуална ориентация в Русия. В тази страна има дори закон, който забранява разпространяването на „пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения“. Тъй че конспиративната теория под номер 8 не бива да Ви изненадва. Според нея гей лобисти (подобно на групата историци, споменати по-горе) целят да дестабилизират руското общество. Това твърдение се среща в официалния орган на руската държавна пропаганда „Спутник“, както и по телевизионния канал РЕН ТВ.

9. Земята е плоска

Конспиративните теории си имат и доайен: „Земята е плоска!“. Колкото и да е непонятно, популярността на този възглед продължава да расте. Наградата за най-добра образователна програма в Русия за 2017 спечели авторът на телевизионно предаване, в което се твърдеше именно това: „Земята е плоска!“.

10. Масоните управляват света

Теорията за господството на тайно масонско общество се среща често и другаде по света. Нейните привърженици вярват, че в дъното на многобройни заговори, преврати и революции от последните столетия стоят именно масоните. През 2017 година тази конспиративна теория е била спомената в руските медии шест пъти повече, отколкото през 2011.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жалдирал
  Отговор
  1 13:05  08.06.18
  Всичко е истина
 • Идиоти
  Отговор
  2 13:23  08.06.18
  Земята е плоска--това е точно американска измислица-даже имат и партия по този въпрос..За останалото си е вярно-само с едно уточнение..Не че няма СПИН-а че е създаден изкуствено. Д.Веле пак излезна с евтина промивка-инфо за джендър-дебили...
 • Рубладжийче
  Отговор
  3 14:02  08.06.18
  Това са част от опорните точки на задунайските руски слуги!
 • гост
  Отговор
  4 14:47  08.06.18
  амчи те половината от тея щуротии са хамерикански теории. Това че се споменават у рашката преса, нищо не значи. Те и тук се споменават много, аи не само тук

  Коментиран от #5


 • Наблюдател
  Отговор
  5 15:24  08.06.18

  До коментар #4 от "гост":

  Ами рушките тролове ги ползвате в практиката хамериканските теории.
 • Townboy
  Отговор
  6 17:19  08.06.18
  Един средно интелигентен човек ако прочете книгите "Интернационалните евреи" на Хенри Форд и "Световната конспирация" на проф. Никола Николов, след това ще започне да забелязва процеси в обществата по целия свят които са странни и приличат много на описаните в гореспоменатите книги.
 • патриотъ
  Отговор
  7 22:52  08.06.18
  Дойче веле е най-скапаното антируско издание и се посира да плюе срещу Русия,като обръща фактите и събитията винаги във нейна вреда,както личи и от написаното!Само че,баламите умряха и никой вече не се вързва на опашатите ви лъжи,посланници на сатаната,Сорос и клана Ротшилд,проклети да сте!
 • 8 00:50  09.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 16:50  09.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Василев
  Отговор
  10 17:18  09.06.18
  Селяни, руският двуглав лешояд е зинал с двете човки да налапа целия свят. Селяни, пазете буретата с вино и ракия, че дойдат ли братушките, само това ги оправя! Агент Смирнов. ЦРУ!

  Коментиран от #11

 • съм плоска
  Отговор
  11 02:52  10.06.18

  До коментар #10 от "Василев":

  рАЗИЯтска тыква с ушанка, ватенка, валенки и галоши за кал. Пия бояришник и мезя, като мериша едно кебапче от котешко - цела седмица вече, за икономии. Владимир Владимирович е снажен и почтен, рАЗИЯ е велика и в нея челавек дъйшит вольна, а европейците са гейове, соросоиди и рептили. Ма те шъ видат!
 • Утин
  Отговор
  12 11:24  10.06.18
  То една държава като затъва все повече и повече, нищо друго не и остава освен да промива мозъка на хората с легенди за величието на нацията им, исполинския ръст на джуджето начело на народа и лошите американци (благодарение на чиято материална помощ спечелиха войната). Другото е водка, Боярищник и легенди за мощта на Армата, Сармат, Воевода, Кинжал, Су57, С400, Кортеж, новата Лада и др. щуротии, галещи слуха на обикновения руснак.
 • Сергей
  Отговор
  13 11:37  11.06.18
  Всичко написано са глупости

Напиши коментар:


Публикувай