Last news in Fakti

8 Юни, 2018 12:53 2 667 13

Десетте най-популярни конспиративни теории в Русия

  • конспиративни теории-
  • русия-
  • историци-
  • спин

Екип от историци секретно пренаписва руската история, САЩ тайно садят вредни посеви в Украйна, гей-лобисти съсипват руския морал, а Земята е плоска. Вижте кои са 10-те най-популярни конспиративни теории в руските медии:

Десетте най-популярни конспиративни теории в Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конспиративните теории все повече завладяват руските медии. До този извод стига проучване на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“. От анализа, в рамките на който са били изследвани 43 000 медийни компании - телевизионни канали, радиа, новинарски сайтове, печатни издания - става ясно, че най-популярните конспиративни теории присъстват днес до 9 пъти по-често, отколкото през 2011 година. Ето кои са 10-те най-популярни теории на заговора в руските медии:

1. Историци заговорничат срещу Русия

Най-популярната конспиративна теория в руските медии гласи, че група от историци се опитват да фалшифицират историята на страната. Според изследването на „Ведомости“ и „Медиалогия“, в периода 2011-2017 тази теория се споменава 15 730 пъти. Дори водещи политици, сред които президентът Владимир Путин и министърът на културата Владимир Медински, говорят за тези „мними историци“. Изследването показва още, че тази конспиративна теория става особено популярна по време на атаките срещу филма „Матилда“, в който се разказва за последния руски цар. Тя влиза в синхрон и с разгорещените дебати около 100-годишнината от Октомврийската революция и убийството на последното императорско семейство.

2. Тайно министерство управлява света

Твърдението, че човечеството се намира под контрола на „тайно министерство“, се разпространява и като теория за „Новия световен ред“. Тази теория съдържа много други брънки, свързани например с милиардера Джордж Сорос и семейство Ротшилд. Само през 2017 теорията за „тайното министерство“ е спомената 1 365 пъти - шест пъти повече, отколкото през 2011.

3. СПИН няма

По време на Студената война в Съветския съюз се говореше, че Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е резултат от експерименти на американците. Днес конспиратори твърдят, че СПИН всъщност няма. Това твърдение звучи изключително нелепо на фона на големия брой ХИВ-позитивни в Русия.

4. Крие се, че генно модифицираните храни са опасни

За пръв път тази конспиративна теория излезе на бял свят по руската държавна телевизия. В едно нейно предаване се твърдеше, че САЩ купуват земя в Украйна, където ще се засяват вредни генно модифицирани култури. А това щяло да доведе до глад. През миналата година конспиративната теория, свързана с ГМО, е била спомената 1 351 пъти - десет пъти повече, отколкото през 2011.

5. Извънземни тайно ни контролират

Между 2011 и 2017 година странното твърдение, че влечуги и извънземни контролират света, се среща 18 102 пъти. През 2013 една руска кандидат-кметица вдигна шум с изказването си, че пришълци от друга планета живеят в планински регион в южна Русия. Там извънземните били избили древна славянска цивилизация.

6. Американците не са кацали на Луната

Конспиративната теория, че космическият кораб Аполо 11 никога не е кацал на Луната, е популярна не само в Русия. Изследването на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“ показва, че за периода 2011-2017 тя се споменава 6 608 пъти в руските медии. Впрочем, това мирогледно съждение влиза в идеален синхрон с цялостната антиамериканска пропаганда на Кремъл.

7. Крие се, че ваксините са опасни

Вълната от недоверие към ваксините се надигна преди около 20 години - при това в световен мащаб. Почитателите на конспиративните теории твърдят, че отрицателното им въздействие върху човешкото здраве нарочно се укрива. Според тази заговорническа теория, ваксините всъщност са биологична атака. И този възглед съвпада с духа на кремълската държавна пропаганда.

8. Гей-лобисти съсипват руския морал

Труден е животът на хората с различна сексуална ориентация в Русия. В тази страна има дори закон, който забранява разпространяването на „пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения“. Тъй че конспиративната теория под номер 8 не бива да Ви изненадва. Според нея гей лобисти (подобно на групата историци, споменати по-горе) целят да дестабилизират руското общество. Това твърдение се среща в официалния орган на руската държавна пропаганда „Спутник“, както и по телевизионния канал РЕН ТВ.

9. Земята е плоска

Конспиративните теории си имат и доайен: „Земята е плоска!“. Колкото и да е непонятно, популярността на този възглед продължава да расте. Наградата за най-добра образователна програма в Русия за 2017 спечели авторът на телевизионно предаване, в което се твърдеше именно това: „Земята е плоска!“.

10. Масоните управляват света

Теорията за господството на тайно масонско общество се среща често и другаде по света. Нейните привърженици вярват, че в дъното на многобройни заговори, преврати и революции от последните столетия стоят именно масоните. През 2017 година тази конспиративна теория е била спомената в руските медии шест пъти повече, отколкото през 2011.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалдирал

    14 16 Отговор
    Всичко е истина
  • 2 Идиоти

    12 15 Отговор
    Земята е плоска--това е точно американска измислица-даже имат и партия по този въпрос..За останалото си е вярно-само с едно уточнение..Не че няма СПИН-а че е създаден изкуствено. Д.Веле пак излезна с евтина промивка-инфо за джендър-дебили...
  • 3 Рубладжийче

    16 12 Отговор
    Това са част от опорните точки на задунайските руски слуги!
  • 4 гост

    10 14 Отговор
    амчи те половината от тея щуротии са хамерикански теории. Това че се споменават у рашката преса, нищо не значи. Те и тук се споменават много, аи не само тук

    Коментиран от #5

  • 5 Наблюдател

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ами рушките тролове ги ползвате в практиката хамериканските теории.
  • 6 Townboy

    5 12 Отговор
    Един средно интелигентен човек ако прочете книгите "Интернационалните евреи" на Хенри Форд и "Световната конспирация" на проф. Никола Николов, след това ще започне да забелязва процеси в обществата по целия свят които са странни и приличат много на описаните в гореспоменатите книги.
  • 7 патриотъ

    9 10 Отговор
    Дойче веле е най-скапаното антируско издание и се посира да плюе срещу Русия,като обръща фактите и събитията винаги във нейна вреда,както личи и от написаното!Само че,баламите умряха и никой вече не се вързва на опашатите ви лъжи,посланници на сатаната,Сорос и клана Ротшилд,проклети да сте!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Василев

    8 3 Отговор
    Селяни, руският двуглав лешояд е зинал с двете човки да налапа целия свят. Селяни, пазете буретата с вино и ракия, че дойдат ли братушките, само това ги оправя!
    Агент Смирнов. ЦРУ!

    Коментиран от #11

  • 11 съм плоска

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Василев":

    рАЗИЯтска тыква с ушанка, ватенка, валенки и галоши за кал. Пия бояришник и мезя, като мериша едно кебапче от котешко - цела седмица вече, за икономии. Владимир Владимирович е снажен и почтен, рАЗИЯ е велика и в нея челавек дъйшит вольна, а европейците са гейове, соросоиди и рептили. Ма те шъ видат!
  • 12 Утин

    6 2 Отговор
    То една държава като затъва все повече и повече, нищо друго не и остава освен да промива мозъка на хората с легенди за величието на нацията им, исполинския ръст на джуджето начело на народа и лошите американци (благодарение на чиято материална помощ спечелиха войната). Другото е водка, Боярищник и легенди за мощта на Армата, Сармат, Воевода, Кинжал, Су57, С400, Кортеж, новата Лада и др. щуротии, галещи слуха на обикновения руснак.
  • 13 Сергей

    0 0 Отговор
    Всичко написано са глупости