10 Юни, 2018 11:29 4 888 25

Австрия затваря джамии и гони имами. А Германия?

  • австрия-
  • германия-
  • джамии

Мярка срещу "политическия ислям": Австрия затваря джамии и гони турски имами, позовавайки се на своя закон за исляма. Възможно ли е това и в Германия?

Австрия затваря джамии и гони имами. А Германия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Австрийското правителство затваря седем джамии и гони от страната редица турски имами. "Паралелните общества, политическият ислям и тенденциите към радикализация нямат място в нашата страна", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц пред журналисти.

Основа за това решение е австрийският закон за исляма, най-старият в Европа. Той съществува още от 1912 година, но оттогава насам е претърпял няколко промени. "Астрийският модел е исторически уникален", казва в интервю за Дойче Веле юристът и специалист по въпросите на исляма Матиас Рое. "Още преди 100 години австрийците са имали една относително хомогенна мюсюлманска общност - навремето в Босна и Херцеговина. Виена администрира този регион от 1878 година. Навремето кайзер Франц Йосиф Първи заявява, че "всички синове на тази страна имат равни права пред закона, който защитава техния живот, вярата и имуществото им", добавя Рое. Навремето всички признати църкви и религиозни общности е трябвало да бъдат равнопоставени.

Ислям с "австрийски характер"

През 2014 година правителството във Виена представи нов закон за исляма. Тогава вътрешен министър бе днешният канцлер Себастиан Курц. Година по-късно законът влезе в сила. Новият закон предвижда един "ислям с австрийски характер", а целта му е да предотвратява радикализирането на младите хора. Законът забранява чуждестранното финансиране на джамиите и техните настоятелства.

При представянето на закона навремето Курц очерта перспективите с ясно послание. "Човек може да бъде едновременно вярващ мюсюлманин и горд австриец", заяви той и подчерта ясно, че "държавното право е над религиозното".

Четири години по-късно, след щателна проверка, бе решено, че джамиите, близки до "Турско-ислямското дружество за културно и социално сътрудничество в Австрия" (ATIB), трябва да бъдат затворени. От новите мерки е засегната и една джамия на дясноекстремистките "Сиви вълци" във Виена, които неотдавна предизвикаха остри критики с публикуването на снимки, показващи инсценирани военни действия, водени от деца. Съществуват подозрения, че дружеството ATIB рекламира турския национализъм. Според плановете на правителството, 60 ислямски духовници трябва да напуснат страната. А това е сравнително голям брой, имайки предвид, че общият брой на имамите в Австрия е 260. Основното обвинение към тях е свързано с финансирането от чужбина.

Австрия е щедра откъм забрани

Матиас Рое, който е един от водещите експерти по правните въпроси на исляма в Германия и Европа, изразява сериозни резерви по отношение на развитието в Австрия. "От 2015 година законодателството на Австрия вероятно нарушава Европейската конвенция за човешките права", казва той пред ДВ. "Зад него стои политическата линия на засилен скептицизъм по отношение на исляма", смята експертът.

Рое казва, че в Германия нещата стоят другояче. "Австрийското законодателство не може да бъде сравнявано по принцип с германското. Защото германското законодателство изхожда, грубо казано, от поведението на отделната личност, която практикува религията си и при това може да се включи в религиозни общности", казва юристът. Той обаче подчертава, че и в Германия могат да бъдат затворени джамии: "Но само ако нарушат наказателното право и конституционния ред".

Според Матиас Рое, Австрия е "много по-щедра" на забрани. В Германия "определено не е възможно" да бъде забранено чуждестранното финансиране. Желателно е, разбира се, религиозните общности да се финансират вътре в страната, а не да живеят от "някакви съмнителни пари". Но в Германия не съществуват правни предписания в това отношение. За това има основателни причини, казва Матиас Рое. Той прави едно конкрентно сравнение. "Църквите в Германия също подкрепят паралелни организации в чужбина. Римокатолическата църква също не е чисто национална институция", казва той.

Ердоган печели от всичко това

Турският президент разкритикува действията на Австрия и ги нарече "ислямофобски и расистки". Австрийският политолог Томас Шмидингер се опасява, че сегашните действия на Виена дават козове в ръцете на турския президент по време на турските избори в чужбина. Според него, австрийското решение не помага с нищо на противниците на режима на Ердоган. Той е скептичен и по отношение на това: дали политиката на забрани може да промени поведението на засегнатите. Според него, би било по-добре правителството да противодейства на екстремистките настроения чрез образование и разяснителна дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 чалма тв

    32 8 Отговор
    Я виж, австрийци наритаха чалми и шалвари. Сега чакаме Нпо гризачи в България да застанат на защита на австрийските си братя.
  • 4 ЕХА

    40 4 Отговор
    никой не ще да се занимава с мързеливи талибани , които чакат само социални помощи и после да колят жени и деца,това го умеят най добре. Редакционна статия на саудитския журналист Абдел Рахман ал Рашид, публикувана в неговия вестник "Ашарк ал Асат".
    Същият, който писа: "Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани"?
  • 5 браво краво

    11 3 Отговор
    Ху-сан сигурно получава стипендия от Султана.
  • 6 Шулц

    38 3 Отговор
    Исляма в Европа трябва да се ликвидира за да е светло бъдещето за нашите деца
  • 7 Австрийците

    25 7 Отговор
    Да взимат пример и останалите европейски страни,както и нашата смешна държава
  • 8 и защо

    20 4 Отговор
    австрия или ес трябва да се интересува какво става в турция и да помага на отделните части в турското общество ?? за европа е по-добре ердо да спечели....така това ще успее да върне турция столетия назад. освен това турчин с австрийска паспорт не може да участва на изборите в турция защото по закон би трябвало да се е отказал от турското си гражданство получавайки австрийско. а това да се борил с екстремистите било достстъчно да се образоват турците...и кога да стане това като те по 5 пъти на ден се дупят ?? а и мюслитата не искат да се интегрират...австрия постъпи правилно...ред е на германия и франция

    Коментиран от #11

  • 9 Наблюдател

    3 14 Отговор
    Австрия помага на Ердоган по този начин. Ердоган ще победи на тези избори с гръм и трясък .

    Коментиран от #10, #23

  • 10 и какво е лошото

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    ердо да победи ?? на ес не и трябва светска и съответно напредничава и силна турция .няма инвеститор който да рискува да вложи парите си в държава където съдебната власт се контролира от един човек и където няма закони. именно ердо ще отслаби турция и ес правилно подлага динена кора на турският народ. то така и меркел хитро принуди англетата да напуснат ес .

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    3 40 Отговор
    Това е едно фашистко решение да се ограничи правото на религиозна дейност...Религиозните свободи са в основата на европейската демокрация...

    Коментиран от #13, #20

  • 13 така е но

    27 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    мюсулманската религия не е точно религия а открит тероризим и за нея тази свобода НЕ важи. никой не може да изисква такива права когато той отказва същите тези права на другите и когато се стреми да се наложи над всички . демокрацията е за хората а не за мюслитата и никой не ви държи насила в европа...спокойно може да отидеш при останалите 1 млрд себеподобни .няма как един убиец да иска да е равен и свободен както нормалните хора

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Слот

    22 3 Отговор
    Когато видиш ислямската пасмина пред вратите на Виена ти увира главата за стотици години напред, но това само когато имаш мозък в нея. Когато си тъп Сссерач с разтегната от Сорос халка приемаш исляма въпреки, че 500 години са те клали и грабили шалварестите маймуни и питаш за още. Ей това е разликата, между умни хора дето не им е подарена свободата и мършата дето търси да го налапа на всеки дето е силен днес.
  • 16 Хасан

    5 16 Отговор

    До коментар #13 от "така е но":

    Първата и Втората световна война ги направиха мюсюлмани нали....Хитлер също беше мюсюлманин...атомната бомба мюсюлманин я създаде и използва..Либия ,Сирия,Ирак бяха нападнати от мюсюлмани и те предизвикаха бежанска вълна

    Коментиран от #25

  • 17 Василев

    12 3 Отговор
    Селяни, паметник на Курц!
    Агент Рашидов. КГБ!
  • 18 Кумчо Вълчо

    1 2 Отговор
    За какъв чеп ни пробутвате статия за австрийските и германските мюсюлмани.

    Коментиран от #19

  • 19 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кумчо Вълчо":

    Имаш правото да не я четеш
  • 20 Да да

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Забрана има за фашизъм! Слагат забрана за ислямизъм и комунизъм и Европа е ОК! Който много си държи на религията,винаги може да се върне в родината си или да отиде в страна в която тя е популярна! Даже съм сигурен че ще му платят и пътните! Ти като харесваш толкова много турция,защо не отидеш да живееш там? Или в Иран!
  • 21 pamela

    4 5 Отговор
    Nebiva dase zatvarqt djamiite nezavisimo v koq durjava. Zasto ste takiva rasisti vie hristiqnite? Mojebi vsichko se gordeq Che nesam hristiqnka.
  • 22 ГЛЕЙ И СЕ УЧИ

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "и какво е лошото":

    Нема лошо ЕРДОГАН ЩЕ ПОБЕДИ , ТУРКИЯ ЩЕ СЕ РАЗВИВА С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ . МИ СУПЕР ЗА МЕН, ДО ДЕСЕТ ГОДИНИ ЕРДО ЩЕ ВКАРА ТУРКИЯ В СВЕТОВНАТА ДЕСЯТКА . ТЕМПОТО НА РАЗВИТИЕ НЕ ПАДА ПОД 7% . Сега вложените средства в тръбите ще дават положителни резултати, във воените фабрики се произвежда нещо ново всеки месец. Сега ирански , катарски, азерски газ даже петрол през туркия .
    Темпото с което се движи турската икономика е много екстремна и нападателна . Пуснаха и пътя на коприната . Колкото западът изолира туркия, толково Ердо печели привърженици, и арабски държави , плюс палестинците напоследък.
  • 23 Спец Наз

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Нека да победи. Това че сложи край на агонията с присъединяване на Турция към ЕС веднъж и завинаги.

    Коментиран от #24

  • 24 ХЕРДОГАН

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Спец Наз":

    Дреми му на Хердоган за хевропейския, той държи на митническия съуз .
    Турция иска да си остане в ТЮРКСКИЯ съуз .
  • 25 факт

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Публикувано във факти.бг: Първата и Втората световна война ги направиха мюсюлмани нали....Хитлер също беше мюсюлманин...атомната бомба мюсюлманин я създаде и използва..Либия ,Сирия,Ирак бяха нападнати от мюсюлмани и те предизвикаха бежанска вълна

    Няма как, да са направили всичките упоменати от теб, неща! Независимо дали са добри или лоши, за да ги направиш се иска акъл, а ВИЕ НЯМАТЕ! Да си чул, някое мюсли да измисли нещо? Само ибрика сте донесли на тоя свят. Толкова ви е приноса...