4 297 43

На власт са идеологическите наследници на Кръволока Цанков

Александър Симов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Потърсете, моля ви, снимки на Александър Цанков из нета и вижте какъв политически екземпляр идва на власт на 9 юни преди 95 години - дебел, мазен, арогантен и жесток. Човек напълно вписал се в своя прякор Кръволока и за който, отдавна съм се убедил, има запазен отделен котел в ада, където ще се пържи до края на дните.

Днес наследниците на неговата кръвожадност много обичат да късат косите си за атентата в "Св. Неделя", но тази жестокост никога няма да бъде разбрана напълно, ако не знаем какво точно се случва на 9 юни и за морето от кръв след тази дата. Гражданската война в България започва през 1918 година, когато юнкерите (издънките на богаташки фамилии) смазват войници от собствената си армия край Владая.

Вече 100 години България се пържи в кошмара на една необявена, но дълга гражданска война и 9 юни е един от забележително жестоките моменти в нея. Както и годините след това изпълнени с дружинки от "безотговорни фактори", които тъпчат всяка съпротива.Земеделците са партия с реална народна подкрепа и превратът по същество е насилие над цялата народна воля в онзи момент. Погазване на естествения порив на хората и техния стремеж към възмездие над тези, които потопиха България в две национални катастрофи.

Александър Стамболийски не е безгрешен, нито съвършен, но кошмарната му кончина го вписва завинаги в историческия пантеон на жертвите. И, да, комунистите тогава правят една грешка - да наблюдават процеса отстрани. Опитвам се да ги разбера - те нямат никакви причини да харесват Стамболийски.

Достатъчно е да отворите сатиричните творби на Смирненски, за да видите какъв карикатурен образ рисува той на министър-председателя, който присъства в тях единствено и само с името Сандо. Според мен те не са оценили докрай, че първата кървава вълна ще е срещу земеделците, но рано или късно дружинките от жестоки психопати са щели бъдат пуснати срещу тях.

Кървавият преврат на 9 юни предопределя цялото кошмарно десетилетие, което сполетява България. Но тихата битка срещу жертвите продължава неумолимо. Достатъчно е днес да видите табелите по бул. "Александър Стамболийски" в столицата на които стоят надписи, че управлението му имало авторитарни тенденции. Преди време журналистът Калин Първанов написа една статия за тази война на табелите, но, разбира се, те не бяха махнати, нито променени.

Защото на власт са идеологическите наследници на Цанков, а те се опитват да градят политическа църква, кръстена на Кръволока. Народната памет обаче е удивително дълга и помни напук на историческите бури. Вече 30 години се опитват да ни убедят, че чудовището от миналото е светец, но Цанков завинаги ще е известен като Кръволока. Име, което заслужава напълно.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:42  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Българин
  Отговор
  2 20:54  10.06.18
  Не знаех, че проруските безродници са наследници на "кръволока" Цанков. А Сашето се е вживяло в ролята на партиен деец от 50-те години.
 • ВМОРО
  Отговор
  3 20:58  10.06.18
  Днешните властимащи са наследници на Тато. Прости, нагли и престъпно некомпетентни лъжци. Цанков може и да остане известен като Кръволока (за първи път научавам за това му прозвище), ала ти, Симов, ще си останеш Двадесетте причини. Аз казах "Хау"!

 • Уес
  Отговор
  4 21:35  10.06.18
  Войници от собствената армия НО ДЕЗЕРТЬОРИ????По всички военни закони във всички армии дезертьорите се разстрелват!А подстрекателите като А.Стамболийски и подобни са избягали.
 • стоян георгиев
  Отговор
  5 21:50  10.06.18
  де да бяха наследници на цанков ,другарю ама не са.те са наследници на другаря живков и са съратници на другаря путин и от там и ситуацията в българия е близка до тази в русия.олигарси,корупция и масово бягане на населението,както и никакъв морал ни политически ни икономически.иначе си прав за преврата несправедлив и жесток към стамболииски и брат му,но е пълна лъжа че имало големи жертви както при него така и при последвалия септеврииски метеж.

  Коментиран от #13

 • 6 22:00  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • нервен
  Отговор
  7 22:12  10.06.18
  а викали са му и Палач Цанков .... но истинските палач се оказа така наречения народен съд !!!
 • Бай хой
  Отговор
  8 22:12  10.06.18
  Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: "Богат е", казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи. И на обществен тоя мъчител и поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било начало на сяка мъдрост... Туй е казало стадо от вълци във овчи кожи, камък основен за да положи на лъжи святи, а ум човешки да скове навек в окови тежки! Соломон, тоя тиран развратен, отдавна в раят нейде запратен, със свойте притчи между светците, казал е глупост между глупците, и нея светът до днес повтаря - "Бой се от бога, почитай царя!" Свещена глупост! Векове цели разум и совест с нея се борят; борци са в мъки, в неволи мрели, но, кажи, що са могли да сторят! Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра: мълчи, моли се, кога те бият, кожата да ти одере звярът и кръвта да ти змии изпият, на бога само ти се надявай: "Боже, помилуй - грешен съм азе", думай, моли се и твърдо вярвай - бог не наказва, когото мрази... Тъй върви светът! Лъжа и робство на тая пуста земя царува! И като залог из род в потомство ден и нощ - вечно тук преминува. И в това царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и съл
 • Бай хой
  Отговор
  9 22:15  10.06.18
  И в това царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби - зло безконечно! кипи борбата и с стъпки бързи върви към своят свещен конец... Ще викнем ние: "Хляб или свинец!" Ботев
 • Бесен Язовец
  Отговор
  10 22:20  10.06.18
  Фашиста Цанков покровителстван от Царя фашист.
 • ПОЗНАВАЧ
  Отговор
  11 22:21  10.06.18
  Дебел, мазен, арогантен? - Симов, да не се гледаш в огледалото?

  Коментиран от #14

 • Дилетант
  Отговор
  12 22:21  10.06.18
  Няма ли свършване тая комунистическа сган!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  13 22:24  10.06.18

  До коментар #5 от "стоян георгиев":

  Ей фашистче!ще.ти кажа аз на тебе кое било преивелично и кое не!Долнищата от ВМРО и жандрмерия армия са потопили държават в кръв! По нареждане от тая гад Цанков през Септември 23 г.!!!

  Коментиран от #20, #39

 • Инкогнито
  Отговор
  14 22:25  10.06.18

  До коментар #11 от "ПОЗНАВАЧ":

  Що? Ти да не се разпозна че се обиждаш?
 • ПОЗНАВАЧ ПС
  Отговор
  15 22:27  10.06.18
  Карбовски е почти двойник на Цанков. Мазният Симов обаче харесва единия, а идентифицира другия с това, коеето мрази в себе си. Бесепарушка по интерес... но навремето обаче бе пламенен американолюб - проверете историята на тоя плондер.
 • 16 22:31  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НКВД
  Отговор
  17 22:31  10.06.18
  С хиляди ножа прободен народ затъпен унижен по- нищ и от просяк останал без мозък без нерви възтана из мрака тревожен на своя живот -и писа със своите СВОБОДЕН!
 • НКВД
  Отговор
  18 22:34  10.06.18
  С хиляди ножа прободен народ затъпен унижен по- нищ и от просяк останал без мозък без нерви възтана из мрака тревожен на своя живот -и писа със своите КЪРВИ: СВОБОДЕН!
 • Цитирате БОТЕВ
  Отговор
  19 22:36  10.06.18
  Тогава цитирайте и това от него: "“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение."

  Коментиран от #22

 • нервен
  Отговор
  20 22:36  10.06.18

  До коментар #13 от "Бесен Язовец":

  еи комунистче що не си стягаш багажа и не си заминаваш за Москва или Пхенян и назад се не обръщай

  Коментиран от #21

 • 21 22:39  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Инкогнито
  Отговор
  22 22:44  10.06.18

  До коментар #19 от "Цитирате БОТЕВ":

  Смешко! Не ми рецитирай Роската Плевнелиев като ми представяш Х.Ботев бре. Тая новата история на ГЕРБ ще е актоална още 1-2 месеца!
 • нервен
  Отговор
  23 22:52  10.06.18

  До коментар #21 от "Бесен Язовец":

  е няма да ти се сърдя и без довиждане мога... така че айде куфара със сандвичи и на влака че те чака седмица-две път .... колкото по-скоро тръгнеш толкова по-скоро ще стигнеш ... и назад към България на БЪЛГАРИТЕ се не обръщай !!!

  Коментиран от #24

 • Ще тръгна след 40ти ден!
  Отговор
  24 22:55  10.06.18

  До коментар #23 от "нервен":

  Простио ми хапва житце със захар

  Коментиран от #26

 • Стефан
  Отговор
  25 22:56  10.06.18
  Тогава е имало ДЕМОКРАЦИЯ и комунистите са били в парламента, но от друга държава ги карат да вземат властта с КРЪВ, и се чудя КАКВО очакват в отговор, а мекерето Симов е ЯЛОВ драскач изгонен от парцала Дума , а щом за там не става, значи е ИМПОТЕНТЕН в главата, може да напише 3000 страници и не може да каже НИЩО, ТОЛКОВА Е ЗЛЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОУМНЕЕ ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕ, НО........

  Коментиран от #27, #43

 • нервен
  Отговор
  26 23:03  10.06.18

  До коментар #24 от "Ще тръгна след 40ти ден!":

  Ц ще си караш на сандвичи и русенко варено ... поне докато пътуваш после на орис до живот ...

  Коментиран от #28

 • НКВД
  Отговор
  27 23:08  10.06.18

  До коментар #25 от "Стефан":

  В очичките ти бодна истината като игла и сега те боцка докато приклепчваш в триците мишкоооо.
 • Ще тръгна след 40ти ден!
  Отговор
  28 23:09  10.06.18

  До коментар #26 от "нервен":

  А ти си на оризец от 28 г.! Та чак до наши дни

  Коментиран от #29

 • нервен
  Отговор
  29 23:16  10.06.18

  До коментар #28 от "Ще тръгна след 40ти ден!":

  ааа не аз съм фашист и си хапвам свинско ... и сега отивам да си легна във фашисткото легло че утре трябва да работя че иначе Капитализъм се не гради .... не като по ваше време в соца .... един работи 5 го гледат и дават акъл .... а ти почвай със сандвичите ... и пак ти казвам спокойно ... в комунистическа корея няма нет няма да можеш да ми четеш коментарите и да се нервираш ... ще си живееш спокойно и без нерви и притеснения ;) лек път и не се обаждай като стигнеш ;))

  Коментиран от #30

 • Ще тръгна след 40ти ден!
  Отговор
  30 23:19  10.06.18

  До коментар #29 от "нервен":

  Ядеш свинско? значи си канибал!

  Коментиран от #31

 • нервен
  Отговор
  31 23:26  10.06.18

  До коментар #30 от "Ще тръгна след 40ти ден!":

  бъркаш се нещо пак ... аз не съм футболен запалянко аз съм нацист-расист-фашист демек върха на човешката еволюция .... схвана ли .. стига си губи времето ами се качвай се на влака ... и да не вземеш да идеш на летището ... ще ти е странно да летиш сам до москва ако още има полети ... щото желаещи за тази дестинация реално няма !!!

  Коментиран от #32

 • 32 23:31  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • майстора
  Отговор
  33 23:43  10.06.18

  До коментар #32 от "Пръдливец с претенции":

  хайде лек път ...аз лягам че утре трябва да правя фашистки коли дето всички искат да карат

  Коментиран от #34

 • Миризливец маслар
  Отговор
  34 00:19  11.06.18

  До коментар #33 от "майстора":

  Аз пък ще спя до 11:00 и като ми изтече 5г.гаранция мога да мина да те посетя за един преглед!

  Коментиран от #35

 • нервен
  Отговор
  35 00:39  11.06.18

  До коментар #34 от "Миризливец маслар":

  железар съм не маслар оправям ги след като някой поспаланко който си мисли че може да кара я лепне на някое кръстовище или на паркинга на мола .... ама няма да ме разбереш по соца е било друго ходиш на работа нищо не правиш вземаш 200лева с който няма какво да си купиш и така ... съюза праща ... дам ама свърши .. за това "Я вземи си чантата, шапката, гащите и ..."си заминавай за Коми ...

  Коментиран от #36

 • Ей маслар
  Отговор
  36 01:10  11.06.18

  До коментар #35 от "нервен":

  Не ми дрънкай точно на мене за заварки щото тука вече яко сбърка!!! Ще те пъхна в малкия си джоб масларчо!

  Коментиран от #37

 • нервен
  Отговор
  37 07:29  11.06.18

  До коментар #36 от "Ей маслар":

  за коли ти говоря не за заварки ... ама не се отплесвай и в корея има какво да се заваря така че както ти казах ТРЪГВАЙ остави БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ а комунистите си имате дом някъде там в азията ... и побързай преди и там да е паднал режима че...
 • Антисоциалист
  Отговор
  38 09:22  11.06.18
  Господа, тази статия е образец на днешната соцпропаганда - тъпа, необоснована и словоблудствена. Не оспорвам твърдението, че Цанков е "Кръволок", но вижте - авторът не посочва нито един факт - доказателство за истинността на това си твърдение. Факти за дейността на Цанков има разкрити - и в документи от онези години, и от по-късни разследвания и изследвания. Авторът не се е потрудил да ги намери, камо ли да ги посочи. Споменава творби на Смирненски?! Но художественото творчество не е доказателство, а и авторът на статията не е цитирал заглавия! Нито едно! Образец на социалистически мързел и тъпота!

 • стоян георгиев
  Отговор
  39 11:59  11.06.18

  До коментар #13 от "Бесен Язовец":

  потопили държавата в кръв?????загинали при септеврииското въстание според официалната статистика на комунистическа българия са 800 човека.ето ти и официалната комунистическа справка на потопената в кръв държава.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8_%D0%B2%D1%8A%D0%B2_%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5 само в атентата света неделя комунистите убиват 200 човека ,които са част от елита на страната ,а след завземането на властта 1994 година убитите са десетки хиляди ,а репресираните милиони.та стига с тая басня,пята от комунистическите ви поети 100 години.
 • Българофил
  Отговор
  40 18:17  11.06.18
  Не е лошо да прочетете спомените на Цанков-"България в бурно време". Иначе е нелепо да се спори...

  Коментиран от #41

 • стоян георгиев
  Отговор
  41 00:36  12.06.18

  До коментар #40 от "Българофил":

  хубаво е да се прочете въпросната книга,но цанков откровенно лъже в някои ключови моменти.особено голям лъжец е при убииството на стамболов,тва наистина срамно и безчестно дело.
 • Батко
  Отговор
  42 02:45  12.06.18
  По-големи кръволоци от комунистите няма
 • 43 19:45  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай