Last news in Fakti

11 Юни, 2018 13:00 2 450 24

Бум на руски летовници няма да има

  • русия-
  • туристи-
  • туристи-
  • черно море-
  • плаж

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна

Бум на руски летовници няма да има - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските туристи са щедри и не много придирчиви, затова са желани гости, включително и в България. Повечето руснаци обаче това лято ще си останат у дома, даже и да твърдят друго. Причината обяснява Иван Преображенский за „Дойче веле“.

Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е по-скоро мечта, отколкото реална възможност.

През 2017 година руснаците се завърнаха в първата десятка на най-щедрите туристи. По експертни оценки те се похарчили в чужбина над 31 млрд. долара, изпреварвайки по този показател южнокорейците и италианците. В чужбина се надяват, че през 2018 година руският туризъм ще се засили още повече. Това прогнозира например уважаваната консултантска организация ПрайсуотърхаусКупърс. Какви са преимуществата на руския турист пред неговия китайски или европейски събрат? И защо в чужбина толкова много обичат руските туристи?

Руските туристи са щедри и спокойни

Руснаците са спокойни по нрав и не бързат за никъде. В Прага, например, средностатистическият чужд турист се задържа по 2,5 денонощия, а руснакът остава там цели 4,5 дни. По броя на нощувките руснаците бият всички конкуренти и във Финландия. Чуждестранните хотелиери обичат руснаците, заради тяхната готовност да харчат пари и за заради дългите им престои в хотел.

Политиката си е политика, но като туристи руснаците са добре дошли в Европа. Официалните статистики обаче показват, че не бива да се разчита на сериозен ръст на руските туристи в чужбина - не защото повечето руснаци нямат задгранични паспорти, а защото страдат от безпаричие. Около 20% от руснаците заявяват, че липсата на средства е главната причина да не пътуват в чужбина. Близо 80% от жителите на Руската Федерация заявяват, че през лятото ще си останат у дома или ще летуват на вилата си. Едва 4% от анкетираните признават, че искат да заминат в отпуск извън пределите на бившия Съветски съюз. В бившите съюзни републики този процент е още по-нисък (3 на сто).

9% от анкетираните руснаци заявяват, че ще почиват в Крим. Това навярно трябва да се приема по-скоро като абстрактно желание. Две трети от тези 9% едва ли ще заминат за Крим. Полуостровът изобщо не е в състояние да поеме 13 млн. туристи, нито дори 10 милиона. През 2017 година там са почивали малко повече от 5 милиона руснаци. Възможно е обаче в тази цифра да са включени и командированите руснаци. Ситуацията не се промени и с откриването на Керченския мост.

Наистина ще пътуват за Крим?

Така че за мнозина отпуската в Крим е въпрос на престиж, ако не и на идеология. Как стоят обаче нещата с онези, които искат да пътуват зад граница? Колко и какви са тези руснаци? Предполага се, че става дума за малко повече от 7% - една част от тях навярно са заявили, че ще се запътят към Крим, за да отговорят „правилно“ на зададения от социолозите въпрос, но всъщност ще предпочатат да почиват в Турция например.

А тези, които ще тръгнат за Европа, не са от известните милиардери, чиито брой в Русия нарасна от 2014 година насам. Това са предимно местни величия и държавни служители от средния ешелон, понатрупали корупционни пари.

Има и трета група – към нея спадат онези жители на големите градове, които са свикнали да пътуват зад граница, за да поемат "глътка свобода". Тези хора се радват, че все още могат да си позволят да побродят из Париж, Рим или Прага. Техният брой обаче също намаля покрай всеобщото снижаване на доходите през последните години.

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна, както изглеждаше в началото на 2010-те години. Сега, както и по времето на късния Съветски съюз, пътуването в чужбина все повече става въпрос на социален статус – дори и пътуването до Турция. Само дето всичко се решава не от някой съветски чиновник, а от достъпа до корупционни пари. В днешна Русия вече го има същото разделение, което характеризираше и СССР - в чужбина пътува номенклатурата, обслужващата я интелигенция, както и някои "бизнесмени".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГНЕВЕН

    21 13 Отговор
    Аааа,
    дойче зеле.

    Нещо за германските пенсионери, дето нямат пари да си платят тока ще има ли?

    300 000 домакинства не са го платили??

    Коментиран от #18

  • 2 юрист

    18 11 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Руските туристи са щедри и не много придирчиви, затова са желани гости, включително и в България....“ Това е невярно твърдение. Масово руските туристи у нас използват или хотели с ол инклузив и не дават даже 1 лев отгоре, за да разгледат забележителностите на Варна или на курортите, в които се намира хотелът им или вторият вариант- отсядат у руски собственици на недвижими имоти у нас, находящи се в морските ни курорти и не плащат даже за нашите хотели. Хранят се, като си пазаруват храна от супермаркетите в курортните ни градове или селища, и дори рядко посещават ресторантите на свободна консумация в тях. Не дават и 1 лев за такси, придвижват се предимно с велосипеди или с мпс-тата на хазаите си, които са ги “поканили“ на гости във ваканционните им имоти в българското Черноморие. Щедър руснак- клиент на български ресторант от среден клас в морските ни курорти? Това е просто смешно и невярно твърдение!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай хой

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Рускиньо пак лъжееееш. Описваш пиандетата от англия.

    Най бедни изглеждат немските групи пенсионери. Гледат жалко и се пазарят за всяка стотинка.
    А руснаците не само че не посещавАт евтините хотели с онинклузив но и търсят изключително вилни селища със самостоятел и апартаменти и вили. Трябва поне веднъж в живота си да посетиш Родното Черноморие и да се убедиш лично. Единствено завистниците ги гледат накриво защото не могат да си позволят техния стандарт.

    Коментиран от #5

  • 5 юрист

    14 12 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    “...Публикувано във факти.бг: А руснаците не само че не посещавАт евтините хотели с онинклузив...“ Руснак, лъжеш като пиян руски казак! ЛИЧНО съм виждала описаните от мен ситуации във Варна и ЛИЧНО съм комуникирала с руснаци. Така, че- затвори си смрадливата руска уста! Я ми кажи- защо семейните хотели он иклузив в Слънчев бряг са ПРЕПЪЛНЕНИ с руски туристи? Какви пари извън ол инклузива оставят тези туристи в България, в нашите заведения и т.н. ? А онези, които са си купили имоти в България, са го направили с пари от КОРУПЦИЯ в работата си в русия + преференциални заеми от руската втб, която , както отлично знаеш като руснак и руски гражданин, не отпуска заеми на когото и да е... Недвижими имоти в България имат 2 групи руски граждани: 1. Бившите кгб/ настоящи фсб служители и 2. Руски държавни служители от среден управленски ешелон, които перат парите си от корупция чрез закупуване на имоти в България. Това е реалното положение и ти отлично го знаеш, но не ти изнася, руснако!

    Коментиран от #14, #23

  • 6 юрист

    6 8 Отговор
    он иклузив - т.е. Ол инклузив
  • 7 Суйо

    11 1 Отговор
    ДВ да "напише" на кого ще продават Поршетата!!
    Руските туристи ядяха и пиха (както и ние) преди 15години по Черноморието. Сега всичко е "ОЛ" и няма балък да развърта сачовете по кръчмите. Може да бодне една цаца с картофи и две бири и това е.
  • 8 Пешо

    9 3 Отговор
    Няма да има руски туристи в България, а иначе ще има. Другото е плява на Дойче веле.
  • 9 КККК

    12 5 Отговор
    Поредната статия, изсмукана от пръстите и написана от човек дето е мнооооого далече от работата с руски туристи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бум няма

    7 0 Отговор
    да има, ще има тряс за отрезвяване на въздухарските "прогнози"........
  • 12 Но тест

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Тест":

    А ти би ли могъл да посочиш отговори на всек въпрос, но да речем за Китай, а? Или и Китай е последна дупка на кавала? Да ти имам теста.... Куца Мара.
  • 13 патриотъ

    7 5 Отговор
    Учудващо е все пак,че ДВ както винаги обръща фактите и плюе Русия,но се опитва срамежливо и да хвали руските туристи донякъде!Тоест,малко истина и повече лъжа,но въпреки всичко против Русия!Жалки сте в опитите си да навредите на имиджа на руските туристи,а германските туристи са най зле от всички!
  • 14 Трол

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Оул кукло,аз пък съм виждал друга картинка. Последните етажи на хотелите продадени предимно на руснаци. Докато някои се блъскат на Ол инклузива,рускинята си седи на масата и само с поглед юрка оберкелнера да и досипе питието! Тя комюникирала, с кво бе душо,с къФ акъл бе?

    Коментиран от #16, #20

  • 15 НаЙ ГОЛЕМИЯ ТЪПУНГЕР

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тест":

    ПО ВАЖНО Е ДАЛИ РУСНАКА ЯДЕ БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ .ДАЛИ ЯДЕ БГ. КОНСЕРВИ И ПИЕ БГ. ВИНО АМА СИ ТОЛКОЗ ЗАЛЮХАН ЧЕ Е ХАБЕНЕ НА ВРЕМЕ ДА СЕ КОМУНИКИРА С ЛЬОХМАН КЪТ ТЕБЕ....
  • 16 юрист

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    “...Публикувано във факти.бг: Последните етажи на хотелите продадени предимно на руснаци....“ Да, де- особено онези, чиято цена е намалена с около 10 К евро- заради теч от покрива;) Ако не си брокер на недвижими имоти- дгд- български жаргон, който е неразбираем за теб, защото не си българин:) И не съм руска “девочка“ или “кукла“, а г-жа.

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Откога си госпожа? Откак те опуха някой манаф?
  • 18 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГНЕВЕН":

    Ами 300 000 от над 30 МИЛИОНА пенсионера май си е доста приемливо ! Да не говорим , че с минималната си пенсия могат да дойдат (и го правят) примерно в България , където им стига не за ток , а за наем по морето или планина , всички режийни и храна и даже им остават 300-400 лева за други глезотии !!! А руските пенсионери с минимална пенсия , дето са също 30-тина милиона , къде да идат с тия 200-тина лева , като дори в Русия не им стигат , да не говорим за друго място ??
  • 19 лилипутин

    6 2 Отговор
    можем и без руските псета.
  • 20 Да да

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    Ние чакаме турски туристи :ддддд! Като дойде време да се плаща,по-добре викнете охраната! Ама що няма турски туристи, а само терористи! Работил съм в 5 звезден хотел! Идваха руснаци! Един олигарх и 50-60 човека гости,охрана,роднини! Познайте кой плаща и кой бият! Винаги бият някой!
  • 21 руйййй

    2 0 Отговор
    Било хубаво само да четеш!Да се не ядосва човек! Някои коментари бяха чудни!
  • 22 mediator37

    3 2 Отговор
    Понеже чета тук коментарите ви, колко бедни били руснаците, така и не мога да разбера, защо във всички курорти по света надписи и реклами са на руски, хотелиери, ресторантьори и продавачи владеят задължително руски език ?
    Очевидно не са запознати с коментарите ви, как БВП на Холандия бил колкото на Русия и Русия била икономическо джудже, иначе само холандски и белгийски надписи и реклами щяха да слагат.
  • 23 Ми,да

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Руските туристи не са това,което бяха..Срещам руснаци,които ме питат за ,,дешевьйе,,(евтини)магазини за обувки,а ги виждам и на групички в маг.за дрехи втора употреба.Хич не ми изглеждат заможни.Май ларжа е приключил и за тях.
  • 24 моник

    1 0 Отговор
    Горе доле като у нас...