13 Юни, 2018 10:44 3 744 29

Българско оръжие убива сирийски, а вероятно и руски военни

  • сирия-
  • русия-
  • българия-
  • оръжие

Как София се превърна в един от водещите доставчици на оръжие за сирийските бунтовници

Българско оръжие убива сирийски, а вероятно и руски военни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Незабелязано за световните медии премина 12-та отбранително - промишлено изложение HEMUS-2018 в Пловдив. Това събитие наистина трудно може да се сравнява по мащаб с оръжейните салони в Русия, западните или арабските страни. Въпреки това, една мини сензация на българския форум все пак се състоя. Това коментира Степан Зайцев за "Русская планета".

В своето изявление заместник-министърът на икономиката на България Александър Манолев съобщи, че през 2017 г. оръжейният експорт на страната е надхвърлил 1,2 милиарда евро. За бедната полуселскостопанска българска икономика това е невероятно постижение. За сравнение, през 2017 г. най-богатата и високотехнологична Германия е продала зад граница военна продукция за 3,79 милиарда евро.
Неотдавна София се отчете за оръжейния си експорт в Регистъра на обикновените въоръжения на ООН. От документите излиза, че географията на продажбите въобще не е голяма. Рекордният експорт е бил постигнат за сметка на доставките на военна продукция в Близкия изток и САЩ.
Взривният ръст на търсенето на оръжие в Близкия изток се отбелязва в мартенския доклад на Стокхолмския институт за изследвания на проблемите на мира (SIPRI). По пресмятанията на експертите, вносът на военна продукция в региона за периода 2013–2017 г. се е увеличил със 103% в сравнение с периода 2008–2013 г. Основен купувач стана Саудитска Арабия (+225% ръст на покупките).
Наследство от социализма
През миналата година София е доставила на Саудитска Арабия 145 миномета, 183 зенитни установки ЗУ-23, 9 бронетранспортьора, 8 бронирани тегача МТ-ЛБ, 1150 картечници, 25 500 автомата, 500 ръчни противотанкови гранатомета ATGL (копия на съветския РПГ-7), 770 лафетни гранатомета ATGL-H (копия на съветските СПГ-9), 140 преносими противотанкови ракетни комплекса "Фагот"/"Конкурс".
На Ирак София е продала 1080 миномета различен калибър, 400 картечници, 1959 ръчни противотанкови гранатомета ATGL, 640 лафетни противотанкови гранатомета ATGL-H.

Американски клиенти са получили 2794 картечници, 578 автомата, 1816 винтовки, 352 лафетни противотанкови гранатомета ATGL-H, 30 преносими противотанкови комплекса "Фагот"/"Конкурс" и два подстволни гранатомета UBGL.
От номенклатурата на доставките става ясно, че българската промишленост произвежда основно копия или модифицирани варианти на образци от съветско оръжие, което си създаде великолепна репутация в много регионални конфликти. Евтиното, надеждно и непретенциозно съветско въоръжение представлява основата на арсенала на някои редовни армии и на почти всички бандитски формирования в Близкия изток.

Очевидно е, че Саудитска Арабия и САЩ не купуват българска оръжейна продукция за задоволяване на собствените си нужди. Неофициалният блог Център за анализ на стратегиите и технологиите (ЦАСТ) прави аналогичен извод: "България се превърна в един от водещите и мащабни доставчици на оръжия и боеприпаси за сирийската опозиция чрез посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, а също така в крупен доставчик на въоръжения и боеприпаси за правителството на Ирак."

"От началото на гражданската война в Сирия българският оръжеен експорт расте непрекъснато, а българските оръжейни предприятия получават нови и все нови поръчки за оръжия и боеприпаси съветски образец от Саудитска Арабия и САЩ, които прехвърлят това въоръжение за сирийската опозиция, а също така доставя и на Ирак, който води борба с "Ислямска държава", се твърди в блога.
Сирийската война позлати българските оръжейници, които експлоатират богатото наследство от социалистическите времена. Показателите на оръжейния експорт на София от началото на гражданския конфликт в Сирия растат с гигантски темпове.

През 2013 г. обемът на продажбите е 235 милиона евро, през 2014 г. — 404 милиона, през 2015 г. — 643 милиона, през 2016 г. — вече 1,015 милиарда евро. През 2017 г., както заяви на HEMUS-2018 Александър Манолев, експортът на оръжие достигна рекорден показател, прехвърляйки границата от 1,2 милиарда евро.
Структурата на експортните доставки на България (по данни за 2016 г.) още веднъж потвърждава тезата за това, че София продава въоръжения на спонсорите на терористите: по-миналата година Саудитска Арабия е получила въоръжения за 238,988 милиона евро, САЩ — за 100 милиона, ЕС — за 78 милиона евро, Ирак — за 259,298 милиона евро.

Като правило, българите продават повече не бойна техника, а боеприпаси (които не влизат в Регистъра на ООН). Например, през 2016 г. София е изнесла патрони и снаряди на 729 милиона евро (72% от общия обем на доставките).
Единствената от гореупоменатите страни, която не се е замесила в сътрудничество с терористите, е Ирак. През 2017 г. Багдад успя с огромни усилия да унищожи военната организация на "Ислямска държава". Трябва да се отбележи, че там "българо-съветското" оръжие изигра положителна роля.
Двойнствена политика
На подкрепата на терористите с оръжие от страни от бившия социалистически лагер бяха посветени гръмки разследвания на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP). Както предполагат експертите, от Централна и Източна Европа "са били отправени хиляди тонове оръжия и боеприпаси за четири страни, които са главни спонсори на бойните отряди на сирийската опозиция — Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция".

За Русия участието на България в, макар и опосредствана подкрепа за тероризма, има съществено политическо и морално значение. С българско оръжие убиват не само сирийски войници, но вероятно и руски военнослужещи. По данни на министерството на отбраната на Русия, от септември 2015 г. в Сирия са загинали 93 руски граждани (бойните загуби са 43 души).
Такова положение на нещата не смущава президента на България генерал-майор Румен Радев, който разчита на продължаване на "Турски поток" към Европа през територията на своята страна. При това по-рано София стана една от страните, която, под натиска на Запада, погреба руския проект "Южен поток".

Двойствеността на политиката на България по отношение на Русия се изразява буквално във всичко. Наистина, не трябва да се учудваме - нещата се развиха по този начин исторически. През 1877–1878 г. Русия подари на България свободата от османско иго, но през Първата световна война София застана на страната на Германия.
Сега българските власти почитат подвига на руските воини в борбата с турците и едновременно с това унищожават паметниците на съветските.
Превод и редакция: Епицентър.БГ
* Заглавието е на Факти.бг. Оргиналното е "Русская планета": Оръжеен привет от българските "братушки"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗНАВАЧ

    33 9 Отговор
    Щом конкуренцията от Азия ни мрази, значи се представяме отлично.
  • 2 плевен

    40 7 Отговор
    Парите не миришат.Природният газ също.Политиците ни вонят.
  • 3 Умен

    25 29 Отговор
    Ако са убити руски терористи ихтамнети, това е чудесно. Пак е някаква форма на възмездие за злините, които ни е причинила Русия.
  • 4 Само питам

    31 14 Отговор
    Терористи убиват с руско оръжие и амуниции по цял свят. По перверзната руска логика Русия е терористична държава и избива хора.
  • 5 плевен

    3 22 Отговор
    Те политиците от нас са избирани. И моя задник вони. Само ако ми предложат пък било то и ДПС - отивам. Паричките са нещо хубаво-о-о.

    Коментиран от #7

  • 6 будист

    39 3 Отговор
    не оръжията убиват, а тези които ги насочват и стрелят с тях (в случая купуват и ги турят в ръцете на стрелящите)
  • 7 плевен

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Защо говориш от мое име?Някой хора си завират носа навсякъде.
  • 8 Умен

    19 14 Отговор
    Всички терористи в света ползват руско оръжие. Хората в Батаклан в Париж бяха застреляни с АК47.
  • 9 RIDIK

    24 29 Отговор
    Като чета тази статия, сериозно се замислям дали не трябваше да си останем още някоя година под турско робство, та тия червени боклуци да не ни натякват това през следващите. 1000 години и не знам още колко на пред. Османската империя се е разпаднала сама. И без руснаците никой около нас не е останал под робство. Ама ние не. Дядо Иван, та дядо Иван. Пукало му е на дядо Иван за нас. Пет войни води с Турция и все проливите са му в погледа. Естествено, че ще ни използва в агитационната си кампания - християни, поробени и т.н. Интересно, при другите войни кого ли е освобождавал руския разбойник?

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 любопитен

    23 16 Отговор

    До коментар #9 от "RIDIK":

    И колко години още искаш да останеш под турско робство? Щото Ердо помака може да ти го уреди!
  • 11 плевен

    12 11 Отговор

    До коментар #9 от "RIDIK":

    Сладур.Тези приказки ги разправяй на кюрдите.Задача за размисъл:Колко хиляди са убити от тези "кучета" ,според речите на Ердоган?
  • 12 Умен

    25 19 Отговор

    До коментар #9 от "RIDIK":

    Абсолютно правилно. Да не говорим, че това "освобождаване" сме си го платили с тонове злато. Русия е била най-големия противник на Съединението. Те са си искали Проливите, независима България е пречка пред вековната им цел.

    Коментиран от #14

  • 13 Умен

    23 22 Отговор
    И още - в България никога не е имало робство. Българите са били свободни да се заселват където си искат в Османската империя. Можели са свободно да учат в чужбина - Австро-Унгария, Русия, Франция. Имали са собственост върху земята, можели са да правят търговия. Робите да дошли да ни "освободят". Крепостничеството в Русия е точно робство.

    Коментиран от #19, #20

  • 14 Хи их хи

    17 12 Отговор

    До коментар #12 от "Умен":

    Ти не беше ли този дето два дена фуча как турците нямали да купят руските ракети? И к"о викаш, умен се наричаш?

    Коментиран от #15

  • 15 Умен

    11 11 Отговор

    До коментар #14 от "Хи их хи":

    А купили ли са ги? Или май ползват руснаците, за да се пазарят с американците :)

    Коментиран от #16

  • 16 Хи их хи

    10 9 Отговор

    До коментар #15 от "Умен":

    А отказали ли са да ги купят? Или май...,или юни....

    Коментиран от #22

  • 17 Пешо

    19 15 Отговор
    Ей, тея ватници много ни мразят, от както поехме по верния път не могат да го преживеят!
  • 18 минувач

    11 15 Отговор
    Каквото и да е оръжието, братушките спечелиха.
    А на няколкото келеша в България остана радостта от няколко убити войника, докато редактора се прави, че не им е забелязал злобната простотия.
  • 19 Свръх умен

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Умен":

    По-голяма тъпотия не бях чел досега
  • 20 Голям прос

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Умен":

    Чорбаджиите са ходили в чужбина. Може би си техен наследник, щом говофиш така. Сития на гладния не вярва, чувал ли си я тая

    Коментиран от #23

  • 21 Голям прос

    6 7 Отговор
    Що да не сме доставчици? Ние да не би да знаем къде ще отидат после оръжията. Продаваме ги на разни посредници, сигурно евтино и после - при ИД.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Следобедната диария на Путкин

    6 6 Отговор
    То и аз да съм ще си поръчам 315 долара ракетка за рпг ифуифуу... тряс на земята, 10 фърфулета ...
  • 25 Хи их хи

    7 7 Отговор

    До коментар #22 от "Умен":

    Я да не обиждаш,че ще се разстроя и ще ти бръкна по всички дупки!
  • 26 патриотъ

    3 9 Отговор
    Пешо тръгнал по правилния път,затова ватниците го мразели!!Пътя към унищожението на България бил правилния път-по-голяма глупост не бях чувал!Правилния път те води право в ада,нещастнико!Никой не те мрази,защото си жалко и злобно човече,което не знае накъде върви и какво прави,пък и въобще кой си ти и има ли те въобще,или само така си мислиш!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дошо

    6 0 Отговор
    Ами браво, това е чудесно!Трябва да увеличим износа, въпреки че това е твърде малко за компенсация на всички злини сторени ни от Алкохоликоландия.
  • 29 ОЧЕРЕДНАЯ

    9 0 Отговор
    "братушковская" яка храчка по Родината ми от някакъв си хибридчик стэпан зайцэв.

    Абе, зайцев, оръжието убива - и военни, и цивилни, и сирийски, и "братушковски" павиани. Макар че официално последните "йх там нету", не беше ли тъй?

    И не може мръсничко и подличко да приравняваш руските солдати от 1876, които са мрели за свободата на българите (и за Черноморския коридор на гасударя-император по българското крайбрежие - по съвместителство), и касапите от НКВД, които окупират страната 1944. Ако наистина не правиш разлика, какъв журналист си, я сменяй бързо попрището!