16 Юни, 2018 08:00 12 889 34

Борисов правилно не се срещна с президента на Македония

  • божидар димитров-
  • бойко борисов-
  • македония

Божидар Димитров смята, че името на Македония няма значение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„ Според мен името няма абсолютно никакво значение. Важното е кой живее в Македония и каква е националната идентичност на населението.

Трябва да направим това, което направи премиерът Бойко Борисов, който изгони президента Георге Иванов. Иначе дали ще е Северна Македония или Горна Македония е все тая.“ Това заяви историкът Божидар Димитров в интервю за ФАКТИ.

Той коментира последните спорове около името на Македония.

Подходящ избор ли е името Северна Македония?

Моята позиция е много по-различна от всички останали позиции. Според мен името няма абсолютно никакво значение. Важното е кой живее в Македония и каква е националната идентичност на населението. Северно от Македония има държава, наречена Косово. Там живеят албанци.

Те знаят, че са албанци и целият свят знае, че са албанци. Тази държава обаче се нарича Косово. Това е българско име, а не албанско. На юг има един остров, на който има държава Кипър. Там живеят кипърци, които знаят, че са гърци и ние знаем, че са гърци. Албанците не протестират срещу името Косово, нито кипърските гърци срещу името Кипър. Така и ние не би трябвало да се интересуваме от името, а от това какви хора живеят в Македония. За сега там живеят 1 200 000 македонци в кавички, около 120 000 българи, които имат български паспорти и са подписали документ, в който пише че са българи. Живеят около 600 000 албанци, 100 000 турци и 100 000 цигани.

Ние трябва да се борим не за име. Ние трябва да се борим за промяна на националната идентичност на населението на Македония. Тоест трябва да бъде извършен процес на ребългаризация. Това и става. Става бавно.

Не ни трябва да се занимаваме от глупости, които интересуват повече Сърбия и Русия. Те държат да има спор за името ,защото не искат Македония да е член на НАТО и ЕС. Гърция по свои собствени съображения също беше против името Македония.

Ние стояхме тук и заемахме страна. Не бива да заемаме страна. Трябва да направим това, което направи премиерът Бойко Борисов, който изгони президента Георге Иванов. Иванов директно заяви, че е македонист. Той разправяше: „Ние имаме само едно нещо. Само Македония ни остана и македонската история“. Нито Македония е тяхно името, нито историята е тяхна. Следователно въобще не трябваше да влиза в България след това, което направи в Македония. Иначе дали ще е Северна Македония или Горна Македония е все тая.

Може ли въз основата на името македонците да имат териториални претенции?

Как ще имат териториални претенции, като искат да влязат в ЕС. Те предварително се отказват от това. Какви претенции, към Северна Гърция ли? Вижте какво правим ние в Северна Гърция, където ние имахме териториални претенции. За известно време между 1913 и 1919 г. тя беше част от България. Ние се разхождаме там, купуваме земя и хотели.

Трябва ли България да заема позиция за името на Македония?

България не трябва да заема страна в този спор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болшевик

    40 42 Отговор
    Тоя партиец член преди 1989 г.на БКП след 89 на БСП и от 2009 г. член на дясната ГЕРБ( бкп- партийци) що не се засрами и се скрие а бие цирковия си тъпан редовно?
  • 2 Шаран БГ

    43 14 Отговор
    Аз не разбирам какво коментира № 1 "Болшевик" !
    Че колко са и кои са тези наши пишман демократи политици на отговорни държавни постове и сега , които не са били членове на БКП. Кой разсипа България? Нали в мнозинството си бяха / и са/ мастити икономисти завършили ако не в Москва, в Ленинград. И всичките на 11.10.1989 година заговориха на английски, а на руски с преводач ?!?!?. Майтап бе, Уили !!........
    Като историк и ерудит Б.Димитров казва нещо много важно и е изключително точен!
    Той и дядо Поп в черквата казва: Не ме гледайте какво правя - слушайте какво Ви говоря !!!!

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Бесен Язовец

    21 37 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    И какво точно говори освен тъпотии византийски угодник!

    Коментиран от #27

  • 4 поояао

    22 18 Отговор
    този го уважавах преди.
  • 5 Михайлов

    35 18 Отговор
    Борисов пак е получил команда "отгоре", от началниците! Неуважението към законно избран държавен глава на съседна страна не е най-доброто решение! Ние с македонците сме близки във всяко отношение. Разделят ни само политиците и техните мръсни игри. Често, в полза на чужди сили! Колкото до името на която и да е държава - тя трябва сама да го избира. Каква демокрация е , ако някой й поставя условия дори за името? Това няма да е суверенна държава, а зависима от чужди интереси и прищявки!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мнение

    21 17 Отговор
    Така, като гледам Борисов се е допитал и до Божидар Димитров и дипломатическата грешка на Борисов всъщност е грешка на някой негов съветник. Сега Божидар Димитров замазва грешката.

    Коментиран от #16

  • 8 ridik

    36 13 Отговор
    Имайте уважение на знанията и на годините му. Историк е та дрънка. Може да не е за политик, но в едно е много прав. Руснаците и сърбите яко бъркат кашата в Македония.

    Коментиран от #9

  • 9 гробар

    18 14 Отговор

    До коментар #8 от "ridik":

    А българите ще я кусат заради боци тъпото.
  • 10 Иван

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    Шаране, когато се говори на официални форуми, се говори с преводач /заклет/. Това се прави от уважение към двете страни. Едно време имаше едни , които заради престиж нарочно смесваха руски думи с българския си език. Радвам се, че все по-малко българи разбират този език, който ни натрапваха от първи клас, като ни караха да си пишем писма с руски другарчета и да го учим на равно с българския, че и повече. Руския е просто един език, като английския , испанския, българския и т.н. Когато стане популярен и необходим като английския ще го учат и то не на сила. Нека влезе в групата на "екзотичните" езици.
  • 11 Македонец

    12 9 Отговор
    В македония живеят постоянно 300000 албанци- шиптари, 70000 турци и 52000 цигани и 40000 сърби. Т.е Македония е много по етнически чиста от България. Албанците се изнасят и тези 600000 дето ги споменаваш са мъртви души с 2-3 паспорта от Косово и Албания. Защо Твоите приятели Албанците не искат истинско преброяване? Всяко македонско семейство има 2-3 деца. Кажи ти Божо колко деца и внуци имаш като голям патриот. И един въпрос с повишена трудност. От 120. Депутати в Македонския парламент има 20 депутати Албанци, а знаем че всички живеещи Албанци излизат да гласуват подобно на Турците в България, а Македонците излизат около 60-65 %. Т.е Шиптарите в Македония са 15 %, реално.

    Коментиран от #14

  • 12 Сульо

    17 11 Отговор
    Ти не си партиец ама си Болшевик . Много интересно . Долу Бкп ,Да живее БКП . Кой какъв е бил в една тоталитарна държава не е важно .Важно какво е правил тогава и какво прави сега. Божидар Димитров е абсолютно прав и не мога да разбера защо трябва да рием като бика и да си хвърляме пръстта върху гърба.
  • 13 ЕмКеРе

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Михайлов":

    Не ми се слушат комуняги-русолизачи . Загрижили се за суверинитета на Македония . Явно пак им избива манията да правят от българите македонци.И ако има някой да се засрами и да потъне в дън земя това е 5-тата колона на СъСъСъРъ. Царе на националните предателства.
  • 14 Алелуя

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Македонец":

    Много радостна вест ми съобщи Македонецо! Ама аз го знам ,че повечето македонци са си чисти българи.
  • 15 Нищо не е важно

    13 6 Отговор
    Няма значение как се казва Божидар Димитров ,важно е дали е циганин или българин, дали е професор или осмокласник.Не му е важно името, даже няма значение, мъж ли е ,жена ли е, важно е какво върши и какво говори. В края на краищата , не е важно какво казва Божидар Димитров, не е важно даже има ли такова лице , или няма такова лице, важно е какво искат хората, които живеят в Македония. Важно е как искат да се наричат те и държавата им.

    Коментиран от #17

  • 16 Колю Парата

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    Никаква грешка не е направил Борисов . Многи ви боли другари специалисти по македонизация на българския народ. Не очаквах така явно да се издадете другари Коминтерновци!
  • 17 Стоян Михалев

    26 2 Отговор

    До коментар #15 от "Нищо не е важно":

    А бе ти може да искаш да се наречеш Кока Кола , ама тя е запазена марка. Когато искаш в 21 век да си избираш име и да си измисляш история , трябва да се съобразяваш със създадените реалности.
  • 18 ОМО Илинден -Пирин

    5 8 Отговор
    Македония ще я има за византия не е много сигурно
  • 19 onq s konq

    16 12 Отговор
    Абсолютно прав Димитров ЗА ВСИЧКО!И така както за мен ИМЕТО НА СЪСЕДА МИ И НАЦИОНАЛНОСТТА МУ нямат никакво значение -СТИГА ДА НЕ МЕ ТРОВИ СЪС ВЕЧНИ СКАНДАЛИ И ДЕНОНОЩНИ ЧАЛГА-КУПОНИ,така е и с държавата Македония .Важното е ЧАС ПО-СКОРО ДА ВЛЕЗЕ В НАТО,за да не се събудим някоя сутрин и да видим РУСКИ БАЗИ ТАМ С НАСОЧЕНИ КЪМ НАС РАКЕТИ!

    Коментиран от #33

  • 20 Росена

    13 1 Отговор
    "Важна е националната идентичност на населението" - тук е заровено кучето.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този път

    6 4 Отговор
    изцяло го подкрепям. Това е разумното. /Дано да продължи в този дух, че за пренасянето на църквата в музея съвсем се бе изложил./
  • 23 Гост

    13 5 Отговор
    Президента на Македония ги върна много назад с глупавото си решение. Ще има да чакат докато влязат в ЕС. Ще си помизерствуват. Сега всички казват че са бедни, но да си припомним истинската бедност, отпреди 20 години. И по времето, когато се чакаше един живот за кола. Сега и "беднякът" отива за 350 лева "до Гърция". Европа им го казахме - когато спрат да фалшифицират историята и го обещаят официално са добре дошли.като самостоятелна държава, каквато са. Колко време се работи да бъдат признати, как добре са написани исканията и към двете страни. Много е тъпо че президентът им се поддаде на шайка от няколко тесногръди, невидели, емоционално възпалени националисти в търсене на лична публичност и собствен ПР. Криви му излязоха сметките. Нека така да е. Да е урок за всеки, който се възползва от незапознатата част от населението, която се ориентира по чужди думи и живее в измисрена история, вместо днес. Това важи и за българите националисти, чели-недочели, готови да викат и крякат как света едва ли не произлиза от нас.

    Коментиран от #34

  • 24 Дедо Гошо

    11 1 Отговор
    Те такова животно кат мекедонска държава не е имало и нема.
  • 25 цоле

    2 0 Отговор
    И КАТО НЕГОВИТЕ ХОРА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ КВО ПРАИМ
  • 26 Шмольо

    7 4 Отговор
    В общи линии - съгласен. Да се кръстят както искат, да се разберат с Гърците, да влзезнат в НАТО и ЕС, та да мирясат.
    Както и да се казват, това нас не ни касае. "Илинденска" би било още по-добре, но и "Северна" ни устройва. Всяко прилагетелно бие повече на "България", но не ни трябват...
  • 27 Горд Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Що не се навреш в дупката от която си изпълзял
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    На № 10 Иван.
    Това ,което си написал е точно така и правилно. Само, че не си вникнал в това което аз съм написал, и не си осъзнал комичността му. Смешното идва от това, че хора, които знаят един язик много добре,имат дипломи от Съветски висши Институти и са изпили "на маса" не една бутилка водка със съветските другари, на 11.10 1989 година"говореха"този язик с ПРЕВОДАЧ !? Т.е. не го говореха - имаха преводач. И нямаше нищо официално. Говореше се за промените, които ще настъпят в страната, и за "демократична бъдеща България" Да, те "вече" бяха официални лица !!!Или се срамуваха от познанията си по руски язик, или като всички "активни борци против фашизма и капитализма" побързаха / още на другия ден/ да развеят знамето на демокрацията !!!И в същото време на западните журналисти им отговаряха на английски - говорейки го, знаеха го. И няма нищо лошо. Докато аз съм дъвкал руските падежи и френските неправилни глаголи, те са научили английски. Евалла, ашколсун, аферим, бравос !!
    Извинявайте, ако не усещате комичността на ситуацията, аз нямам вина !
    Дядо ми разправяше,/лека му пръст, знаеше добре румънски и немски/ как в 1941 година, като идват германците тук, "всички" заговорили немски и как, на 10.09.1944 г. същите немско говорящи, прекрасно ломотели на руски......Но мнението на Б.Димитров е правилно, разумно и въобще не ме интересува колко години е бил член на БКП,или сътрудник на ДС , или "Гербаджия " !!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Преминаващ

    10 1 Отговор
    И на България, и на Македония и на целият свят е известно, че сме един народ, една кръв, една история разделени под мотото "Разделяй и Владей ! " от "великите сили" ! Който има малко акъл отдавна е разбрал, че основната цел на "Обединена Европа" не е обединяването на държавите в нея, а именно недопускането на такова ! От 600 г западните държави ги тресе неуписуем страх да не би България да си върне старите граници и увеличи територията ! Погледнете историята и ще разберете кой финансира башибузуците да ни нападнат и държат в застой на развитието цели 500 г. ! Съвременната Европолитика пък е насочена към кражба на интелектуалния потенциал на нацията, поддръжка на слабоинтелектуалното малцинство под името "Интеграция" с единствената цел деградация и разделение на народа ! Който разбрал, разбрал ... !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Как така ще продължат да мизерстват? Или и ти, като Боко ще ми обясняваш, колко сме добре в ЕС, като забравяш, кои са най-бедните европейци! Стига глупости!