Last news in Fakti

16 Юни, 2018 14:00 3 343 25

На гости в царството на Путин: какво няма да видят чужденците

  • русия-
  • световно първенство-
  • владимир путин-
  • москва-
  • кремъл
На гости в царството на Путин: какво няма да видят чужденците - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Световното първенство по футбол Москва и още няколко руски града бяха излъскани до блясък. Страната се представя в нова светлина - модерна и отворена към света. Но има и една друга Русия, която гостите няма да видят.

Който смята, че Русия днес е същата онази „пълна скръб“, каквато беше по съветско време, ще трябва да промени мнението си: из парковете ще видите млади хора да карат скейтбордове, такси можете да си поръчате направо от смартфона, да платите с кредитна карта или да си поръчате суши или бургер даже на английски - в добрите ресторанти. Любезни доброволци отзивчиво указват пътя към стадионите, както впрочем е било и при предишни големи спортни състезания в Русия. Отново страната се представя пред света в добра светлина - отворена и модерна. И това не е само фасада. Но е само част от истината.

Западът - идеал и заплаха едновременно

Гостите на Световното първенство ще срещнат отзивчиви и приятелски настроени домакини. Обвинението, че руснаците не се усмихвали, не е вярно - те се усмихват най-вече на гостите от Запада, които предизвикат много голям интерес сред руснаците. Което малко ни изненадва, защото кремълската пропаганда представя Запада преди всичко като съперник и враг. Но Западът винаги е бил и си остава за Русия и двете: пример за подражание и заплаха.

Посланието на руското ръководство, че Русия е жертва на постоянни нападки и обиди, поставя рамки на това отваряне на страната към света: войната в Украйна, свалянето на малайзийския пътнически самолет, държавният допинг, отравянето на Скрипал, касетъчните бомби в Сирия - Кремъл използва тези обвинения, за да изгради, чрез медиите си, един групов манталитет на капсулирането. За тази цел му помага широкоразпространеният съветски мит за прогресивното, добросърдечно и мирно общество, заобиколено от външни врагове. И националната гордост веднага заема отбранителна позиция.

Родните неуспехи се премълчават, разкрасяват или попадат в кривото огледало на пропагандата срещу западните машинации. Особено обезпокоителен пример в това отношение е епидемията от СПИН с над един милион заразени. Тя бива представяна като „елемент от информационната война срещу Русия“. И всеки, който се опитва да помага, напр. с разяснителна дейност, бива обявяван от властите за „чуждестранен агент“. Или пък бива тормозен. Така постъпват най-вече с руснаците, много рядко с чужденци, да не говорим за туристите и футболните запалянковци. Добре дошли в Русия са също и исландците и англичаните, чиито правителства бойкотират Световното първенство. Посланието тук е, че ако политиците не се разбират, това не важи за обикновените хора.

Само което е угодно на Кремъл

Така мислят също и на Запад. Но, за разлика от гражданите на демократичните страни, руснаците могат да се радват и благодарят, но не и да участват във вземането на решения. Например за престижните обекти на Путин нямат никаква възможност да си кажат мнението. Приемат се само такава гражданска активност, която се харесва на държавното ръководство. Всичко останало попада под ударите на репресивния апарат. Затова и протестите срещу въвеждането на винетки и заради сметищата остават изолирани, единични случаи.

В Русия благосъстоянието е толкова неравномерно разпределено, както в малко други страни. Законите и евтината работна сила позволяват супермаркетите да работят денонощно. И това трябва да си остане така. Властимащите разбират модерността не политически, а технически, и те модернизират страната на неимоверно висока цена. Разходите за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година бяха над 37 милиарда евро, които ги превърнаха в най-скъпите олипийски игри за всички времена. Световното първенство по футбол с очаквани разходи от над 12 милиарда евро също ще бие рекорда. Икономисват се пари за болниците и училищата, а в същото време градове с второ- и треторазрядни футболни отбори, играещи пред рехава публика, получават стадиони с места за десетки хиляди зрители. Никой не си прави сметка за това, как и с какви средства ще бъдат поддържани тези съоръжение, напр. в Саранск и Калининград, след края на Световното първенство.

Отчайваща пропаст

В Русия имаме огромна пропаст между отчайващо бедната провинция, и дори между районите в покрайнините на Москва, и самата Москва. След дългогодишни ремонти, центърът на руската столица се представя в нов, гранитен облик, с широки и изрядно почистени тротоари и нов парк до Кремъл, проектиран от нюйоркски архитекти. Промяната е ефектна и аполитична. В руското обществено пространство обаче почти няма място за свободното мнение. Така например опозиционният лидер Навални и неговите поддръжници не могат да свикват прояви без разрешение от властите. Когато в началото на май те излязоха за последен път на улицата, срещу тях се изправиха мъже в казашки униформи с бичове в ръцете. Но не биячите бяха осъдени, а Навални и много от неговите съмишленици.

По време на Световното първенство казаците играят ролята на помощници на полицията. Съвсем наскоро единственият останал опозиционен кмет на голям град беше свален от власт. Става дума за кмета на Екатеринбург, където също се играят мачове от Световното първенство. Неговият наследник вече няма да бъде избиран пряко. Десетки политически затворници са зад решетките. Най-известният от тях, режисьорът Олег Сенцов, е в гладна стачка от повече от месец с настояване да бъдат освободени неговите украински събратя. Той се надява на Световното първенство, в чиито блясък се къпят руските властници, както и чеченският лидер Кадиров и антуражът му, прочули се наскоро с бруталната си кампания срещу хомосексуалните. Сега ги видяхме да събират овациите на публиката на стадиона в Грозни редом до египетската футболна звезда Мохамед Салах.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    32 6 Отговор
    ,,който смята че СССР е онази пълна скръб от соца" ??? Кой го смята това? Някой изглежда роден след 1988г.! Не може никой да го смята който не го е видял! В НПО ако обясняват така не значи че е истина!
  • 2 пиуе със зеуе

    24 4 Отговор
    Ясно, спечели 5$ за днес, айде бегай да си купиш бургерче и обратно на село.
  • 3 Черен джоджен

    23 3 Отговор
    Който не е бил роден по времето на соца да не коментира Москва каква била и каква е сега не сериозно! Чил не до чул
  • 4 RIDIK

    14 15 Отговор
    Едно време екскурзиите в СССР бяха предимно: Киев, Ленинград и Москва. Това бяха градовете -лице на съветския социализъм. Сега са хвърлени огромни средства за представянето пред света. Всичко е лъскаво и като на запад. Качваш се на електричката и точно след 20 километра се чудиш къде си. Границите на голяма Москва: Балашиха на изток, Оренцово на запад, Химки на север и Подолск на юг са граница на два свята. Със отминаването на вилните зони се пренасяш в времената на Чехов с някои изключения. Някой ще каже , че и у нас е същото. Нищо подобно. Тук обезлюдяването на селата е лошо, но за това да си носят греха комунистите с колективизацията. Там си живеят като преди и не могат да помислят за града, защото е страшно скъпо. Още има къщи , в които живеят поколения семейства със сламени покриви и кал вокруг. За отдалечените райони да не говорим. Там е по-зле и от времето на Горбачов. Няма централна власт. има някакви дерибеи и пълна немотия. Който не ми вярва да се поразходи. Да си носи паспорта на всякъде и да си татуира име и националност, за да не го мислят в България за беследно изчезнал, когато го намерят изплувал от водите някъде в безкрайната Рус. Между впрочем вече има име на територии - Русчай. Това са руски земи под фактическа китайска окупация. Това са земи с руско население, което е притиснато от китайски заселници да напуска. Земите се управляват фактически от китайска администрация. Такъв беше и един от въпросите към Путин на скоро. Нищо не отговор

    Коментиран от #24

  • 5 Бай хой

    9 2 Отговор
    С една дума гостите няма да видят това което се описваше като истина в "свободните и независими" западни медии. Не гледайте кво се случва а слушайте кво ви обясняваме новичоци ниедни.

    Даам часа на истината. И рийшли Путин отново ги крие. Нсправо ги праи невидими. Кат руската армия у украинския край.
  • 6 КОНТРА

    8 9 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ ГО ОТ МЕН. ДВАТА СВЯТА НА РЪМП И УШАНКИТЕ ВЪРВЯТ ПО ДВА РАЗЛИЧНИ ПЪТЯ НО КЪМ ЕДНА И СЪЩА ЦЕЛ И ТЯ НЕ Е БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА НАРОДИТЕ СИ.
  • 7 Факт

    18 7 Отговор
    Автора търси оправдание на това че западните туристи няма да видят пропагандните измислици на медиите...Всичко било хубаво-ама обикновенният руснак нямал право във взимането на решения-какво и къде да се строи..абе аФторе- в Ню Йорк питат ли гражданите къде да се строят небостъргачите или стадионите.?.?.?.. Имало огромна разлика между бедни и богати-...тази разлика да не е само там...??? Едва ли някой вече се връзва на толкова евтини промивки-инфо вече има достатъчно...

    Коментиран от #11

  • 8 куку руку ку

    16 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В Русия благосъстоянието е толкова неравномерно разпределено, както в малко други страни.
    Кои са тези малко други страни?
    Аз накъдето и да се обърна и виждам една широко отворена ножица между богати с лукса им и бедни, живеещи ден за ден!
    САЩ? Цели градове западат (Детройт???)
    Германия? Пълно със селища призраци.
    За у дома няма какво да казвам...
  • 9 Trident mahnam

    6 10 Отговор
    Навдякъде има бедност и класи.Проблемът е в базата от която тръгва сравнението.
    Да видим, в Швейцария един безработен получава 3000 франка, а те са 3-ти в сврта по жизнен стамдартндарт колко получава в Московията
  • 10 Да уж

    11 6 Отговор
    Сигурно някои имат информация не само от официалната статистика, но са му достъпни и мислите на руското ръководство и на руснаците. Защо ли строят разкошните стадиони и спортни площадки, след като нямат нито средства нито хора, които ще ги поддържат в бъдеще? Защо дават толкова много пари, след като са бедни и нещастни? Кой им е позволил да се усмихват на англичаните и на ирландците, след като те смятат Русия за враг?
    Защо руснаците приемат спокойно и консенсусно решенията на своето ръководство , а не са бунтуват в изгодата на либералите и на Навални и не са рушат държавата, както беше през 90- те? А пък за десетки политически затворници са информирали лично автора. Сигурно някои имат някаква конфединциална информация за тях, имат достъп до делата им в следствието или има доказателства за тяхната невиновност. Или просто ретранслира пропагандата на западните русофобски медии?😀
    Излезте от собствените представи за Русия и руснаците. Нито по глупави са от вас, нито по необразовани, нито са по нецивилизовани.
    Кой ви дава право да глаголите от името на Кремъл, озвучвайки какво там мислят у какво ще направят в бъдеще?
    Не подценявайте интелигентността на хората.
  • 11 Да уж

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    Абсолютно сте прав/а. Русия сега трябва да се обяснява защо организира добре световното и защо не се изложи, дай Боже, според желанието на " нашите партньори", както се изразяват дипломатично в Русия,😀. Това вече в пълен абсурд. И това предлагат на читателите. Поне форумът се съживява.😀
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да уж

    10 3 Отговор
    "Още има къщи , в които живеят поколения семейства със сламени покриви и кал вокруг"


    Пълни глупости. Тия "къщи" се наричат обори. Ако ги има. Аз не видях никъде в Руските села къщи със сламени покриви. А съм от там.
  • 14 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    никои не иска да се заселва или да работи в русия,дори самите руснаци.тоталната корупция и връзкарство ,огромната бедност и мизерия обезверяват и наи-големите путинофили,които се задоволяват с тва да викат колко путин е голяwмата работа чакаики за зелени карти!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Да уж

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    "Миришат ви чорапите" за Русия, както се казва.
    Някой ви е канил в Русия да се заселвате? Русия да не ви е разграден двор?
    Макар, че е втората страна в света, след Америка, по брой мигрантите, които идват за работа и живот там.

    Коментиран от #17

  • 16 Абе Пепинчо

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    То затова Русия е на второ място след САЩ по емигранти-по данни на ООН..Стоянчо-мисли поне малко или прочети нещо преди да пишеш "експертното" си мнение-ставаш иначе за резил..

    Коментиран от #18

  • 17 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Да уж":

    мен дори и да ме кани не бих отишъл,но гледам и децата на сидеров,станишев или доган нещо не им се заселва в тази посока,а също и децата на сталин,хрусчов брежнев,та даже и на лавров или путин.в русия се заселват хора от централна азия ,а руснаците бягат към българия.само за последните 10 години има поне 20000 заселили се у ас без никакви желания да се връщат.интересно за кви чорапи ще ми говориш сега ?

    Коментиран от #19, #21

  • 18 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Абе Пепинчо":

    ами другарю ако ние позволим на афганистанци ,таджики,монголци,узбеки ,китаици и т.н. паплач да се заселват в българия да не мислиш че няма да доидат?аз говоря че в русия няма да се засели нито един европеец или американец от що годе бяла страна иначе си прав африканците много харесват русия,тарамбуките от централна азия също.ти обаче би ли отишъл ?ако все пак го направиш моля да снимаш реакцията на семеиството ти като им го съобщаваш,после го пусни в нета ,ще станеш сензация в наи-смешните домашни клипчета!
  • 19 Да уж

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Единствената причина, заради която тук идват руснаците е климатът и сравнителната Евгения за тези, които печелят достатъчно за да си купят имот за почивка. За кореняци българи, за разликата от руснаците, в България не е евтино. В Русия ходят хора с пари. На екскурзия. И хора с акъл и таланти. За работа в интересни престижни институции. Да, за бачкане идват хора от Средна Азия, от Украина, от др. Бивши републики на СССР. И какво от това. Нима вие можете да си позволите да се отнасяте пренебрежително и високомерно към тези, които търсят препитанието в чужбина? Не мисля, че точно така.

    Коментиран от #22

  • 20 Да уж

    1 2 Отговор
    Поправка- не Евгения, а евтения.😀
  • 21 Да уж

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    😀😀😀
    На пук на кондуктора, ще тръгна пеш.
    Правилно, няма какво да правите я Русия.

    Коментиран от #23

  • 22 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да уж":

    абе не лъжи .по статистика руснаците се заселват за постоянно в българия изоставяики русия.кви евтинии ,кви климати?в поморие в бургас и варна има нови руски паралелки,руснаци има заселени доста и в софия и в други градове,както казах поне 20000 за последните години.основно икономически имигранти. в русия ходели хора с пари на екскурзия....ти да не си шизофреник бе убавец?я ми кажи къде има огромен наплив на хора с пари в русия?в кои руски град и в ква дестинация?и никои не се държи високомерно с хората от централна азия ,а го казах защо има имигранти и в русия.имигрантите в русия нямат възможност да доидат в европа или сащ и заради това бягат в русия.тва е причината там да има някакви имигранти .

    Коментиран от #25

  • 23 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Да уж":

    аз как ще тръгна не е важно в случая .важно е ти що не си хванал натам и що дъщерята на сталин сина на хрусчов и милиони други руснаци нещат да чуят за русия?
  • 24 Хр Ботев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "RIDIK":

    хахахаха, хрониките на ридик...смешкоооооо, къде видя къщи със сламени покриви? аз съм ходил достатъчно в русия и по села и по малки градове, твоите приказки са вокруг да около....истината...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.