2 350 13

Миграцията ще доведе до гибелта на ЕС

Миграционният въпрос износва дори солидния политически консенсус в Германия

Миграцията ще доведе до гибелта на ЕС
Снимка: БТА/АП
Focus
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В свой анализ за британския вестник The Telegraph колумнистката Джулиет Самюел пише материал за нарастващия проблем на Европейския съюз с миграцията и перспективите за справяне с него, съобщава „Фокус“, който публикува превод на статията.

"Успоредно със загорелите от слънцето британци, те са един от модерните продукти на популярните туристически места в Южна Европа: арабски и африкански мъже продаващи туристически сувенири. Тези мъже (и понякога жени) идват от много места. Някои от тях са избягали от военна повинност или робство в Еритрея; други са заминали в търсене на по-добър живот от бедни, но мирни села в Тунис или Сенегал.

Ако успеят да съберат достатъчно пари и намерят място на лодка, преминаваща през Средиземно море, техните шансове за стигане в Европа са високи – 98 процента от тях успяват. Затова хората продължават да опитват. Но веднъж пристигнали тук, интеграцията в обществото не е лесна. Дори тези със случаи на основателни искания за законно убежище трябва да изчакат месеци преди да бъдат обработени. Затова те стигат до там да живеят сурово и да изработват фалшиви дизайнерски ръчни чанти.

Докато бях студент си мислех, че една земя без граници може да бъде космополитна идилия, където различни хора ще могат да обменят идеи и да гласуват свободно за своите правителства.

Но сега виждаме как наистина изглежда това: мизерни лагери в ЖП гари и пристанища, преуспяваща индустрия на трафика на хора и нарастваща подкласа на неформални работници в места, които вече имат милиони безработни. Като резултат, виждаме издигането на крайнодесни партии сред цяла Европа и началото на това, което може да бъде постепенната ерозия на Европейския проект.

Миграционната вълна беше подхранена от технологиите и нарастващото богатство, които за първи път в историята позволиха на милиони души да имат възможността за избягване от конфликти и миграция по икономически причини.

ЕС не е създал тази ситуация, но със своите миграционни политики премахна от националните правителства средството да я адресира и, със своята законна структура, това премахна способността на Брюксел да се меси, тъй като националните политици не могат да се споразумеят върху общ подход. И колкото повече проевропейските политици се опитват да колективизират политиката, толкова повече разпалват пламъците на популисткия бунт.

Непорядъчното правителство на Италия повиши температурата. Миналата седмица, новият вътрешен министър Матео Салвини нареди на сицилианските пристанища да върнат кораб с 629 мигранти от Африка. „Няма домове и работни места за всички италианци, какво остава за половината африкански континент“, заяви той.

След като „балканският маршрут“ към Европа беше затворен от унгарските и австрийски огради от бодлива тел, Италия беше входната точка на избор за влизане в Европа. Миналата година, над 172 000 мигранти пристигнаха там по море. През тази година този брой е 61 000 досега. Междувременно, процентът на безработица в Италия е 11 процента.

Игнорирайки този политически избухлив контекст, френският президент Еманюел Макрон набързо обвини Салвини в „цинизъм и безотговорност“.

Когато отхвърленият кораб намери безопасно пристанище във Валенсия, при социалистическото правителство на Испания, Макрон обеща да позволи на пътниците му да получат гражданство във Франция – стига техните искания за убежище да са основателни. Това, разбира се, е част от проблема.

Обработката на искове за убежища може да отнеме години и Италия е затрупана от тях. Вместо да станат част от списък за изпълнение, който може да изисква документи, които те нямат, повечето мигранти изчезват в сивия сектор след пристигането си. Близо 1 процент от населението на Италия – около 500 000 души – се смята, че са нелегални имигранти, повечето от които са пристигнали в последните пет години.

Разбира се, перспективата за живот в Италия често не е причината, която примамва мигрантите. Много от тях биха предпочели да стигнат до Германия или Швеция: места с достатъчно работни места и щедри системи за убежища. Посочвайки паневропейския характер на проблема, Рим от години моли Брюксел за помощ в контрола на Средиземно море и притока на мигранти. Но ЕС не може да се отзове и не може да измени правилата си за разпределяне на мигранти, защото националните правителства не се съгласяват на това.

Сега, миграционният въпрос износва дори солидния политически консенсус в Германия. Разтърсен от внезапното надигане на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, германското център-дясно се пропуква. Антиимигрантските поддръжници са водени от Хорст Зеехофер, вътрешен министър и лидер на баварската партия Християнсоциален съюз.

Той заплаши да се оттегли от управляващата коалиция на Ангела Меркел и да срути правителството, ако тя не се съгласи на връщането на много от неевропейските мигранти на германската граница. Меркел в момента се бори да свика бърза междуправителствена среща, за да се сключи споразумение върху миграционните реформи преди срещата на върха на ЕС в края на юни. Тя има малки шансове за успех.

Проблемът е, че върху миграцията, както при еврото, Европа е заседнала. Нейните пробрюкселски политици биха искали да споделят новите мигранти по-равно между държавите-членки, освобождавайки Италия и Гърция и изисквайки повече от Германия и Франция.

Но същите тези политици са изправени пред яростни претенденти вкъщи, които са решителни да не позволяват това да се случи. Антиевропейските политици, междувременно, попадат в два лагера. Първите, подобно на правителството на Италия, обвиняват ЕС за хвърлянето на товара върху държавите на първа линия и отказът да им се помогне.

Вторите, които са на власт в Унгария и Полша, бушуват срещу ЕС, заради това че ги принуждават да приемат каквито и да е мигранти.

Резултатът е, че ЕС не може да направи много, за да облекчи миграционния натиск, но няма и да позволи на националните правителства да вземат контрола. Следователно е вероятно да видим постепенна ерозия на законния ред в ЕС, докато правителствата поемат нещата в своите ръце, независимо от това дали на Брюксел му харесва или не, издигайки огради, строейки наказателни центрове и връщане на лодки.

С течение на времето, властта ще се отдалечава органично от наднационалните европейски институции, обратно към правителствата и преговорите между тях. Желанието на Меркел за междуправителствена среща на върха за миграцията само по себе си е ясен сигнал за тази промяна.

Колкото повече еврократите се противопоставят на тази тенденция, толкова по-непопулярни ще стават. И това ще се манифестира в Европейския парламент, един от трите главни властови центъра, където гласоподавателите е вероятно да започнат да поставят повече евроскептици.

Макрон вече заплаши, че делът на гласове за Марин льо Пен в изборите за европейски парламент догодина могат да надминат неговите. Тези избори ще са първите, проведени без Великобритания, но вместо да изчезват, евроскептичните групи просто ще започнат да се прегрупират.

Все още не очаквам ЕС да се разпадне драматично, както много привърженици на Брекзит предричат от години. Но неговите свещени крави – като свободата на движение и Шенгенската зона – ще станат уязвими. Неговите укази ще започнат да губят сила и неговият авторитет ще западне.

Да се надяваме, че това ще доведе до мирен и прагматичен преход към по-освободен и по-малко федерализиран Европейския съюз. За мигрантите, повече власт към националните правителства ще означава по-сурова обстановка. Това, което не е ясно, е дали националните правителства ще имат повече успех от Брюксел в намаляването на демографската вълна."

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Суйо
  Отговор
  1 13:56  19.06.18
  Зарядно за телефон запали двуетажна къща. Трагедия!
 • Русенец
  Отговор
  2 14:03  19.06.18
  Отличен анализ. Ако ЕС се разпадне, то бъдещето на България никак няма да е розово, а турско синьо.

  Коментиран от #7

 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  3 14:24  19.06.18
  Добър ден ,отворихте си очите най после.Честито!
 • Моджо
  Отговор
  4 14:37  19.06.18
  Не ми пука за ЕС, тук един илитерат - пожарникар, ще съсипе и унищожи България много по - бързо, отколкото приматите ще съсипят ЕС.

 • 123
  Отговор
  5 15:16  19.06.18
  А, добро утро.
 • Бай хой
  Отговор
  6 16:09  19.06.18
  Не дай Боже, но аааако това се случи кво ши праим с тия които ни развалиха отнишенията с Русия. Само вятъра на промяната нашепва - народен съд, народен съд, народен съд...
 • Реално
  Отговор
  7 17:40  19.06.18

  До коментар #2 от "Русенец":

  Еми точно затова не трябваше да си съсипваме армията и да разчитаме на наистина дългият ЧЛЕН # 5 от устава на НАТО...И не трябваше разни палячовци и чехльовци да съсипват отношенията ни с Русия...Защото само русите могат да озаптът османлията Ердоган-имат историческият страх от тях...Ама не-изведнъж станахме по-натовци и от американците..Онова джудже Пасито как ревеше от радост-а ние-народа, ще ревем от мъка...

  Коментиран от #8

 • Мужик
  Отговор
  8 19:55  19.06.18

  До коментар #7 от "Реално":

  Хаха, ти чуваш ли се - "само русите могат да озаптът османлията Ердоган-имат историческият страх от тях..."... Турците преди няма и три години без грам исторически страх свалиха руски бомбандировач, който, според руснаците даже не е нарушил турското въздушно пространство, а руснаците само уж се възмутиха (за пред вас - русофилите, за да си пофантазирате как щели да разпердушинят турците...), а после така приклекнаха на Ердоган, че сега му се молят да му доставят ракети, с които турците да им свалят самолетите по-лесно, без да им се налагага да пращат Ф-16...

  Коментиран от #9

 • Идиот....си
  Отговор
  9 20:14  19.06.18

  До коментар #8 от "Мужик":

  Не пиши глупостите си на такива сериозни теми. Моментният кураж на Ердоган който се помисли тогава за световен фактор,руснаците много бързо го свалиха на земята и го върнаха в реалният свят. След свалянето на руският самолет,Ердоган голям го вадеше-всички помним. Ама точно тогава НАТО и дори САЩ му казаха на чалмата"сърбай си попарата сам" и Ердоган няколко пъти би таманета в Москва като и прие унижението да се извини официално на руснаците,да плати щетите за самолета,да плати и на семейството на убития пилот. Другото унижение беше,че предаде на руските служби физическият убиец на руският пилот. Да не говорим,че прие без да се пазари всички условия за Турски Поток и изграждането на турската АЕЦ от руснаците. Та тия пубертетски нпо-клишета си ги запази за себе си. И се моли наистина руснаците да могат да озаптяват Ердоган-иначе пак ще трябва да слагаме чалмите.

  Коментиран от #10

 • Мужик
  Отговор
  10 22:05  19.06.18

  До коментар #9 от "Идиот....си":

  Нещо си предрусал с руската пропаганда, другарю! Нищо подобно не се случи. Ердоган не се е съгласявал с нищо, руснаците така са го закъсали за валутни приходи, че бързо простиха, забравиха и се съгласиха с всичко, което Ердоган поиска, само и само да влезе някой и друг милиард в боксуващата им икономика. Но, така е - диктатори като Путин и Ердоган трудно намират приятели в цивилизования свят, затова не им остава нищо друго, освен да другаруват помежду си.

  Коментиран от #11, #13

 • Идиот....си
  Отговор
  11 06:33  20.06.18

  До коментар #10 от "Мужик":

  Леле как ги шляпаш тези НПО лозунги....Според логиката ти на последното изречение-за диктатор-значи и Меркел е диктатор, щом се строи С.Поток 2...И Китай-щом се строи Сила Сибири..И Унгария-щом руснаците строят АЕЦ там...--я сваляй джендарските розови очила и виж реалният свят.Мисли малко поне-а не повтаряй заучени фрази. И за да ти отворя още малко очите -един въпрос...САЩ също ли са диктатори,че и те купуват руски газ??? Айде сам си отговори-отговори си сам на себе си...
 • Шаран БГ
  Отговор
  12 17:43  20.06.18
  Моля Ви, някой да ми преведе това " колумнистката " Няма го в речника за чужди язици в българския !! Колтук има, колумбарий има - такова нещо "колумнистка" няма !! Да не е "комунистката " ?? В горе написаното има :" ЕС НЕ МОЖЕ да направи"...или "ЕС НЕ МОЖЕ да се отзове.".. и оневинявайки ЕС пише ли пише "колумнистката". Истината е една : САЩ наредиха на геносе комсомолката и тя педантично изпълнява !! ЕС не че НЕ МОЖЕ --- НЕ ИСКА !!! А това е по-страшно !!!
 • Психиатъра
  Отговор
  13 11:45  21.06.18

  До коментар #10 от "Мужик":

  ти пак ли е в отпуска?

Напиши коментар:


Публикувай