19 Юни, 2018 19:29 2 004 2

За името и ума

  • македония-
  • балкани-
  • държави

В менюто на много европейски ресторанти има блюдото „македонска салата”

За името и ума - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В името винаги има историческа и смислова натовареност, която поражда и двойственост. Когато казваме Америка, това се отнася и за Перу, и за Мексико. Исторически те са повече Америка от САЩ, но когато произнасяме това име, имаме предвид точно САЩ.

Това пише за сайта „24 май“ Андрей Пантев.

В менюто на много европейски ресторанти има блюдото „македонска салата”. Навремето това име е символизирало етническата пъстрота на населението на тази област, споменавана още в Библията. Някои, като Хитлер, наричаха това население „етнически хаос”. Само другите ли обаче са виновни за това? Нашите вечни оплаквания, че за всичките ни културно-исторически беди на Балканите са виновни Великите сили, тук нещо не вървят като обяснение, камо ли като оправдание.

Е, как сега да ни възприемат нас, балканците, на сериозно? Ние водехме войни помежду си дори когато турците стъпиха на полуострова. След като с чужда помощ турците бяха изгонени от Европейския континент, ние се хванахме гуша за гуша с жестокост, сравнима с предишните угнетителни времена.

Какво е името? То невинаги носи етническа характеристика. Французите носят име, дадено на държавата им от германското племе франки, а румънците не са държава на римляни. Жан Виденов не е французин, Ричард Груев не е англичанин, Марио Тагарински не е италианец.

Често пъти балканският инат удивително съжителства с балканското раболепие. Когато нашето правителство прибързано призна Македония с това име, само за да се откъсне тя от Югославия, следваше да е ясно, че балканският национализъм като държавна конструкция е езиково базиран и мотивиран. Затова признаваме и превеждаме от черногорски и бошняшки – очаквам да се появи и косоварски език. Някога иронизираха Нерон, че стига да иска, може да се обяви за император на Месопотамия, но какво от това?

Нека оставим нашите исторически братя да се наричат както си искат. Дедите им са се наричали другояче. Тук леко ще перифразирам думите на Гладстон за Ирландия – по-добре да се разделим като приятели, отколкото като врагове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОГО

    5 7 Отговор
    Този комунист да си ходи в село Раковица да си търси корените и да млъква!

    Коментиран от #2

  • 2 Кумчо Вълчо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОГО":

    И какво като е комунист,защо да си ходи ,а ти май като съдя по псевдонима ти май си от Гоговица.