20 Юни, 2018 16:00 4 358 23

Акад. Георги Марков: Като видя Захариева, настръхвам, изобщо не е в час

  • акад. георги марков-
  • екатерина захариева-
  • македония

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците приемат желаното за действително

Акад. Георги Марков: Като видя Захариева, настръхвам, изобщо не е в час - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Приключи ли спорът за името на Бившата югославска република Македония, акад. Марков?

- За разлика от политиците, аз не съм оптимист. Те бързат. Външната министърка Захариева дори определи дата, когато Северна Македония трябва да е в НАТО. Целият въпрос е Македония да бъде вкарана в НАТО с моркова на Европейския съюз. Ние трябва да подкрепяме Република Македония, но не и за сметка на нашата история. Защото самото място, където онзи ден се подписа договора Македония – Гърция е една провокация спрямо българската история.

- С подписите си Заев и Ципрас изгониха ли България от историята на тази част на света и Балканите?

- Срещата бе на брега на Преспанското езиро, където е остров Св. Ахил с гроба на цар Самуил. Гърците постигнаха своето за наша сметка! В титова Югославия, когато Югославия беше в добри отношения с Гърция и в не толкова добри с България, от Белград не позволяваха на скопските историци да стигат до Александър Велики, а само до цар Самуил. След 90-та година те се втурнаха в антична Македония. Но сега гърците минаха в контранастъпление и ги върнаха в положението до 1991 г. - ако имате някаква история, то вижте там от цар Самуил към Братя Миладинови! Това е за сметка на българската история. Политиците натискат историците, вменяват им някаква политическа коректност, това е новата цензура.

Ние не можем да си позволим да си загърбим миналото и да гледаме само в бъдещето, както ни призовават. В светлото сияйно бъдеще на НАТО и Европейския съюз. А какво ще правим с нашата история?

- Който няма минало, какво бъдеще би могъл да има? Идентичността не почива на бъдещето, а на миналото.

- Да, но господата от Брюксел ни казват – вие на Балканите само се биете.

Ние трябва да кажем така на Скопие – имате история, но след Втората световна война. Бащата на македонската нация е маршал Тито. Той я създаде по модел на Коминтерна. Това е една политическа нация. Докато крал Александър им внушаваше, че са сърби и имаше свирепа съпротива от ВМРО, Тито хвана много по-коварна линия. Каза – вие не сте сърби, но не сте и българи, вие сте македонци. Те хванаха македонизма като щит. След 91-ва година продължиха да развиват това македонско национално самосъзнание на антибългарска почва. Не си въобразявайте, че в Скопие има промяна!

- Гърците не искаха от Скопие да им „крадат“ Александър Македонски и античната история, те датираха Македония на цар Самуил. Преди една година ние не постигнахме ли да се датира Македония от 1944 г.?

- Това че Зоран Заев положи цветя на паметника на Цар Самуил заедно с Бойко Борисов нищо не означава. Това е само един жест. Те искат да преодолеят съпротивата на Гърция за НАТО и ЕС.

- Договорът, който Заев и Ципрас подписаха, води ли до признаване на македонски език и македонска нация, нещо, с което ние не можем да се съгласим?

- Да, води! Нещо повече, води и до териториални претенции, защото какво означава Северна Македония?! Че Пиринска Македония е Североизточна Македония според Букурещкия договор от 1913 г., когато Македония е разпокъсана на Пиринска, Вардарска и Беломорска или Егейска. Утре като влязат в Европейския съюз нали ще поставят въпроса за някакви малцинствени права, нали ще изпратят еврокомисари и ние като по времето на Сталин и на Коминтерна ще си пренаписваме историята!

- Да кажем, че утре Македония е член на ЕС като Гърция и България. И тя има договор с Гърция, в който се признава македонска нация и език и договор с България, където това не се признава. Кой ще трябва да си синхронизира законодателството – ние, гърците, македонците?

- Единият договор противоречи на другия! Българските политици са еднодневки, те не мислят в перспектива. Повтарят грешките на Георги Димитров и на Коминтерна, които Тодор Живков на Мартенския пленум през 1963 г. донякъде успя да поправи. Ние не можем да отстъпваме историята си, за да гледаме напред в бъдещето. Няма как да разделим Братя Миладинови. Тезата трябва да е такава – да, имате право на самоопределение, но това, че днес вие се определяте като македонци, не означава, че вашите баби и дядовци не са били българи. Не им ровете в гробовете! Но политиците не мислят. Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час! Направи една комисия, но историците в нея до един са минали през външно министерство. Те са историци – дипломати.

- Тази комисия, която трябваше да изчиства спорните моменти в учебниците по история, събирала ли се е?

- Нямам представа. Колегите се държат потайно, мен ме имат за краен националист. Аз съм историк, не съм политик. Ако стана един от тях, ще бъда зависим.

- Как си обяснявате факта, че миналата година бяхме против име на Македония, съдържащо географски понятия. Вариантът Северна Македония се обсъждаше и тогава. А сега сме "за". Какво се промени?

- Българската външна политика страда от устойчив сателитен синдром, винаги съм го твърдял. Тя винаги е залагала само на една велика сила и винаги е губила от това. Имаше една могъща Русия - „кат Русия няма втора, тъй могъща на света!“ Изчезна тази могъща Русия през 1917 г.! Имаше един могъщ и непобедим Съветски съюз. Той се разпадна. Имаше кайзеров райх, който щеше да управлява Европа. Той изчезна през 1918 г. Имаше хилядагодишен райх на фюрера, който изчезна само за 12 години! И ние губим война след война. Трябва да се поучим.

Сега има един Чичо Сам! Европа вече не иска да марширува, тя не може да се брани сама, тя е зависима от Съединените щати!

- След като Заев и Ципрас положиха подписите си, Могерини каза – „Това е страхотен ден за Еврропа, за Балканите и Европейския съюз!“ Договорите на Македония с България и с Гърция спомагат ли за това конфронтацията на Балканите да изчезне?

- Не, не, не. Политиците имат една слабост – много лесно обявяват нещо за историческо. И срещата на Тръмп с Ким била историческа! Нищо няма да излезе от нея. Едно време имаше исторически речи и исторически конгреси. Вчерашният договор - и той бил исторически. На Балканите си има противоречия, които не могат да изчезнат с един подпис на Преспанското езеро. Знаете ли какви исторически вражди има между тези шест държави, които Бойко Борисов напъва да приема в Европейския съюз! Имам колеги там, те на една маса не искат да седнат на научна конференция, толкова се ненавиждат. Политиците взимат желаното за действително. Самото обществено мнение е разделено - и в Скопие, и в Атина.

- Противоречията между балканските държави са османско наследство – наследени са от вековното османско владичество. А не стана ясно какво е становището на Турция по договора Гърция – Македония.

- Турция няма интерес от сближение на страните от Западните Балкани с ЕС. Единствената столица, която Ердоган посети, за да държи предизборна реч (след като не му позволиха в Австрия), беше Сараево. Турция има и политически, и икономически интереси в тези страни. Военната академия в Цариград е пълна с албански офицери, които се обучават там.

Противоречията в Западните Балкани няма как да изчезнат. Сърбите скоро няма да влязат в ЕС заради Косово. Съединените щати създадоха Косово. Те се сърдят на Путин заради Крим, но те създадоха Косово. В Косово има паметник на Бил Клинтън! Приживе, като на другаря Сталин.

- Държави, които имат толкова противоречия помежду си, няма ли да ерозират НАТО отвътре като станат членове на алианса? Те няма ли да донесат в него своите противоречия? Ние като държава членка, не сме ли заинтересувани в организацията, в която сме, да няма конфликти? Защо тогава членството на страните от Западните Балкани в НАТО да е в наш интерес?

- Не е в наш интерес. Гърция и Турция са в НАТО от 1952 г. По време на Карибската криза те бяха пред война. Тогава Съединените щати заявиха, че чл. 5 на НАТО важи само за външна заплаха. При евентуална война между Турция и Гърция НАТО няма да се намеси.

Така че – да, ще се засилят противоречията в НАТО и в Европейския съюз.
Ето – за Охридската архиепископия. Аз също искам да им подадем ръка, но те пращат покана за честване на 1000-годишнина от Македонската охридска архиепископия! Моля!? Тя е българска! Василий II Българоубиец е издал съответния документ. Как може да отидат нашите митрополити!
Те продължават - цар Самуил бил македонец! Затова не участвам в разни проекти понеже познавам историците.

Преди три години имаше една среща в Скопие, казвам – я да видим кой участва. Начело – Блаже Ристовски, академикът, който е заклет титовист и антибългарин. А правителството вика – давайте да се помиряваме, стига сте ровили. Тъжно е, че политиците не четат историята, те си въобразяват, че историята започва с тях и ще свърши с тях. Това няма как да стане!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    41 3 Отговор
    Захариева си е недикел такаче нищо чудно че не в час
  • 2 бгхтъххххх6

    33 4 Отговор
    е каква да сложат,академик,професор,генерал,слагат лакеи и подлоги
    ТУК НОРМАЛНИТЕ СЧИТАТ ЗА ЛУДИ И ОБРАТНОТО
  • 3 браво

    30 5 Отговор
    Ето този защо не го направиха заместник министър който да отговаря за външната политика спрямо страните от Балканите! Истината е, че македонска нация вече съществува, макар и изкуствено създадена. Езика също - дори ние да го отричаме останалите държави ще го приемат. Но историята е българска! Това ще е голямата битка на България и ако я загубим, при положение, че няма истирически източник който да легитимира по какъвто и да е начин македонски народ или държава преди 1945та година по-добре да закриваме държавата.

    Коментиран от #13

  • 4 vvvvv

    45 3 Отговор
    Захариева е американско протеже и въобще не я интересува БЪЛГАРСКИЯ интерес.
  • 5 onq s konq

    11 51 Отговор
    Не Захариева,а УВАЖАВАНИЯТ ОТ МЕН АКАДЕМИК НЕ Е В ЧАС!И добре си говори той за историята,но лично аз НЕ ИСКАМ И ДА ЧУВАМ ЗА 45 ГОДИШНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!И понеже няма как да се зачеркне "история",то може ДА НЕ СЕ ДОПУСКА ПОВЕЧЕ ДА СЕ СЛУЧИ.А ако Македония още секунди се бави КАТО НИЩО МОЖЕ ДА ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ВИКНЕ РУСИЯ ЗА ДА ГО ПАЗИ КАТО БАШАР В СИРИЯ!А Македония е НАЙ-ЖЕЛАНАТА ВОЕННА БАЗА НА РУСИЯ и влязат ли там руските ботуши и насочат ли ракетите си към БГ,ще забравим и за история,и за география!

    Коментиран от #16, #23

  • 6 гоол

    7 6 Отговор
    Ти настръхваш, но ние плащаме докога?
  • 7 Патриот

    8 45 Отговор
    Аман от русоробски слугини в БАН. Няма един свестен човек с истински демократични разбирания и принципи. Досадният многознайко кой му пречи да възстановява "историческото" българско присъствие в Беломорска Тракия или оттатък Дунава. Никой. Ама не го бива нито него, нито концесионерите на "патриотизма" от обединените (видиш ли) патриоти.

    Аман от кабинетни, паркетни и пижамени герои!!!
    Всичко хубаво случило се на България е след отскубването от съветската окупация и приемането ни в евроатлантическата общност. Така и ще бъдем заедно, напред и нагоре със Западните Балкани. Който толкова му е домиляло за Дуръс или Охрид, за Солун или Одрин да стяга багажа и да ходи там да сади българско самосъзнание и култура.

    Коментиран от #19

  • 8 Ads

    3 10 Отговор
    Тоя филм какво е било миналото, има една цел - да не се мисли какво е настоящето. Гледайте днес и евентуално утре. Вчера и в други ден, я камилата, я камиларя. Какво казал Грую Ристевски, Спирос Казандзакис и Али Реза, все тая.
  • 9 Аааа

    30 2 Отговор
    Прав е акад. Марков , но кой в тази " държава " се допитва до компетентното мнение на кадърните и мислещи хора ?
  • 10 Българин

    5 40 Отговор
    Марков е едно от най-гнусните руски мекерета, допринесло до фалшифициране то и изкривяването на българската история.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Кан Крум ювиги

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Не си прав...
    Пиши в Гугъл Георги Марков и чети материлът му по време на Балканските войни..
    Трудът му е 100 страници и описва много точно поведението на Николай и двуличието на Русия спрямо България
  • 12 Българи

    21 2 Отговор
    Четете и мислете какво ни казва академик Георги Марков. Чудесен историк, истински патриот, с безценни знания предавани по безпристрастен и ерудиран начин. На пръсти се броят експерти като него. ЦЕНЕТЕ ГО. Особено тези, които са се вредили с титлата "политици". Политиката не е купон. Тя едно потайно и бързо променящо се дело, много често грозна игра на думи и на дела, като и двете много рядко достигат до народа в истинският и вид.
  • 13 Alarak(the truth)

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    Ти неграмотен ли си да те попитам, езикът ни е един и същ, аз защо разбирам всичко което казват? Да не говорим, че и 90от сръбския без да съм го учил го знам, нещо да кажеш?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХАРИ

    21 1 Отговор
    МНОГО ТОЧЕН АНАЛИЗ НА АКАДЕМИК МАРКОВ - НО КОЙ ДА ГО ЧУЕ. Така за Северна Македония разбрахме , но къде и южна, источна и западна Македония? За госпожата външна е ясно , така е. Чест му прави на академик Марков за истината и неподменената история за Македония.
  • 16 Биде

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    С кон ли си, с магаре ли си, ама когато си кон с капаци и повтаряш едни и същи мантри значи просто си глупак!
  • 17 АЗ човекът

    3 11 Отговор
    Срам ме е да кажа, че си бил ИСТОРИК. Вземи си червената диплома и я заври...много добре знаеш къде!

    Коментиран от #20

  • 18 Българофил

    6 3 Отговор
    През 1938 г.д- р Ганчо Ценов публикува " За народността на старите македонци".Уникален труд са и всички негови книги.Има ги на PDF формат. Докато 80 г. нашите раболепни историци, премълчават писаното от Ценов,Стоян Николов, Добрин Денев, Петър Георгиев, така ще е. Ние българите сами сме си виновни , размахвайки още фалшивата славянска теория, която и генетичният анализ я отхвърли!

    Коментиран от #21

  • 19 кънчо

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    Мога да кажа само ТЪПАНАР. Такива демократи като теб продават България. Като се почне от И.Костов, мине се през Станишев и се стигне до Борисов.
  • 20 до човек

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "АЗ човекът":

    Ти не си човек, а разчовекляк и по-лошо. Не си и Българин.
  • 21 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българофил":

    Я ни просветете за тоя генетичен анализ откаде и от колко хора в БГ го взеха щото нищо не сме чули.
    Знаем само че е от сръбски институт 'швеицария' по метода на око.

    Коментиран от #22

  • 22 Българофил

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    Напишете в "Гугъл": " Генетичен анализ на българите"!
  • 23 Хрисх

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Това, което не искаш повче да се случи, ще се случи, защото развитието на човешко общество се развива спираловидно и идва един момент когато :-две събития (от миналото и нстоящето) са идентични по общ характер, т.е. това което ги опрделя като такива е еднакво и за двете, но вторто е на по-високо ниво.
    Не пипай академика. От писаницата ти е видно, че по интелект, разликата ежду него и теб е космическа. Опасението на академика за претенции към българската история и от други страни са реални. Преди няколко месеца бившият президент на Румъния обяви създаванто на дижение за денонсиране на пакта Рибентроп-Молотов.И сега внимание -в изпълнени на този договор се свиква т.н. виенска конференця на която под натиска от Хитлер,подкрепен от Сталин, едно от взетите решения е Румъния да върне иа България Северна Добруджа.Ивода си го направете Вие.