Last news in Fakti

21 Юни, 2018 08:27 7 021 43

България изчезва, чиновниците се множат

  • чиновници-
  • бюрокрация-
  • администрация-
  • избори-
  • българия

След сто години всеки може да си има персонален чиновник

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът с летящата зам.-министърка, изхвърчала като пореден анонимен бушон от кабинета, дава повод да хвърлим поглед към света на Негово Величество Чиновника. Свят, който се разширява като черна дупка на фона на демографската катастрофа у нас. Няма да вадим калкулатор и да пресмятаме командировъчните на средния бюрократ. Цифрите са кръгли и лесни за елементарни операции.

През 2009 г., когато дебютантите на политическата сцена от ГЕРБ поеха властта, чиновническият апарат у нас наброява 116 000 души. Населението на страната по онова време е 7 660 000. След 9 години и водопад от обещания и клетви за свиване на административния апарат, пейзажът изглежда печално - населението е намаляло до 7 001 000, а чиновниците са се увеличили с близо 25 000 и вече наброяват 140 000.

Разбира се, те не са се увеличили сами, а някой ги е назначавал, докато 660 000 от нас са изчезвали - кой към оня свят, кой към чужбина. Това е равносметката след три незавършени мандата на ГЕРБ, един печален опит на БСП да кара влака и няколко служебни кабинета между тях, които вече никой не помни. Българинът бяга или умира. Ако горните темпове се запазят, след около 100 години броят на населението ще е равен на този на чиновниците. Всеки ще си има персонален чиновник, който да си го обгрижва административно, да му вади документи "на едно гише", без опашки, крясъци и високомерие. Кеф, а?! Вероятно ще намалее и корупцията, но това е деликатна материя и не се наемаме да гадаем.

Чиновническият апарат не може да бъде свит по една единствена причина - той е функция на политиката и еманацията на демокрацията - свободните избори. Неизменно след избори из сумрачните ведомствени коридори плъзват активисти, дали своя принос за победата. Хора от кол и въже - едни тичали да лепят плакати, други уреждали зали, кебапчета и наливно вино, трети убеждавали с добро, разбира се, населението, кой е правилният му избор. Спонсори, изпаднали от листи клетници, обикновени ятаци, тарикати, калинки, роднини на роднините на роднините...

Тези хора може да не успеят да изготвят читав проект, който да докара пари в някой западнал край на страната или ще ви бавят преписките от некадърност или алчност. Но пък няма да забравят коя партия ги е "направила хора", слагайки ги на държавна ясла. И като умножим броя на тези люде по този на членовете на семействата им, управляващите си създават цяла армия за безоткатно и правилно гласуване на избори. Далеч по-многобройна от истинската ни армия. Към нея прибавяме и т.нар. вечни чиновници, които обикалят с бързовар още от Живково време и продължават да наричат кабинетите "канцеларии". Те нямат абсолютно никаква причина да гласуват за някой, който някакси може да разруши канцеларското им безвремие.

Това е основният детайл във вечния двигател за изборни победи на ГЕРБ - цветанум мобиле. Цветанов нито е гений, нито магьосник. Разчита на лоялността на чиновника към партията, която го е курдисала на бюрото. И засега я получава.

"Трябваше да бъда в Чили безплатно. В последния момент ме пратиха в Ню Йорк...", простодушно отрони Росица Димитров със зачервени очи. Клета съдба чиновническа. А какво щеше да прави в Чили безплатно? Дали пък нямаше да ни доведе някой Пиночет? Нали народът така си представя справедливостта и възмездието - как генералът събира чиновниците на един стадион, за да...поспортуват...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар

    70 5 Отговор
    Абре Нещо ШЕФА НА ЧИНОВНИЦИТЕ НЕ СЕ ПОКАЗВА ПО НОВА БНТ И БТВ.
    ДА НЕ БИ ДА ГО Е СРАМ С ТОЯ ПОЗОР КОЙТО НАПРАВИ В БЪЛГАРИЯ.
  • 3 Гарантирано от ГЕРБ !

    65 6 Отговор
    Кражби, Далавери, Лъжи, Безстопанственост, Забогатяване, Безразличие към Обществото и Народа, това е личностната характеристика на всички управници от Групировката ГЕРБ.
  • 4 Стян

    49 4 Отговор
    В днешно време по умните и по- организирани народи превземат по- глупавите, като им изкупуват територията и имотите.Отделно колкото е по- глупав един народ толкова по- зле живее.накрая последния почва да сугува на първите.Наскоро има ше протест против мафията - излезли 30 човека.Иначе писането по форумите от недоволни е масово.
  • 5 goni

    29 4 Отговор
    За съжаление, както обикновено си прав! Ама, аз лично не виждам решение!
  • 6 Слабаци

    36 6 Отговор
    Всеки народ заслужава съдбата си:))

    Коментиран от #33

  • 7 бббббб

    27 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През 2009 г., когато дебютантите на политическата сцена от ГЕРБ поеха властта, чиновническият апарат у нас наброява 116 000 души.... от тогава до сега чиновниците са се увеличили с близо 25 000 и вече наброяват 140 000. Това са реформите на ГРОБ.Намаляват щата на армия и полиция защото били много служителите ,а същевременно откриват нови чиновнически звена,структури и длъжности.Съответно това са наши хора на високи заплати чрез ,които се краде от бюджета по всякакъв повод .

    Коментиран от #24

  • 8 Валя

    38 3 Отговор
    Г-н Карбовски,
    държавен служител съм, но не от квота на партия или от тези с "бързоварите". Носиме ги на гръб и работиме за трима, за да може тези да пият кафе по цял ден, да са във вечни болнични или отпуски и да летят не само из Европа, но и Африка и Северна Америка. Всичките са наясно, че рибата мирише, но ни е страх, защото саморазправата е жестока, обидна и унизителна!

    Коментиран от #9, #21

  • 9 Валя

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Валя":

    Извинявам се,г-н Ганев, обръщението е до Вас, но ме впечатли и коментара на г-н Карбовски.
  • 10 Гост

    16 10 Отговор
    Да бе само Герб имат чиновници. Бсп сигурно са уволнявали чиновниците. Тази статия си е чиста политическа пропаганда.Единствено вярно нещо е че всяка година чиновниците се увеличават независимо кой е на власт.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост2

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    хахаха, "независимо кой е на власт". че те на власт десета година все са герп.
  • 12 БОКО

    18 3 Отговор
    Заедно с една друга общност са най верните гласоподаватели!Дори на тях не и се носят сакове с пари,те гласуват по задължение!
  • 13 Конспирация!!!

    32 3 Отговор
    Когато искаш да съсипеш една държава увеличаваш чиновниците!!!! Над 10 милиарда от бюджета отиват за заплати, служебни разходи, офиси и служебни коли на държавните служители. Това е 1/3 от целият държавен бюджет. Тези пари могат да отиват за здраве, образование, пенсии, подпомагане на малък бизнес, НО вместо това отиват за мерцедеси и вили в Гърция. Както каза Минчо Христов от Евроком - защо да се увеличават такси и данъци, след като тези пари отиват за раздуващата се чиновническа армия? Ами нека да намалим броя на чиновниците, за да се намалят таксите и данъците и така да се даде глътка въздух на граждани и бизнес. Стига сме хранили едни РЕКЕТЬОРИ!!!! Стига са измисляли нови данъци и такси и да си увеличавали броя тия чиновнически мародери. Крайно време е да има минимум 50% съкращение на депутати и чиновници, министерства и агенции и държавни нпо-та. НЕ НА ТЪРТЕИТЕ ХРАНЕЩИ СЕ ОТ НАРОДНИЯ ТРУД

    Коментиран от #20

  • 14 Така де

    34 3 Отговор
    Чиновниците и циганите са основния избирател на партия ГРОБ. После са наркоманите и мафиотите
  • 15 Браво на автора!!!

    23 3 Отговор
    Супер статия!!!
  • 16 Глупостта ходи по някои българи

    10 33 Отговор
    Аман от ЧЕРВЕНА ИЗМЕТ в коментарите и дори АВТОРЪТ! Трябва да се научите, че никой не се самокомандирова! Има отговорни хора за изваждане на ВИЗИ, закупуване на билети и организиране на пътуването. Ако са останали такива служители от ЧЕРВЕНИ ПРАВИТЕЛСТВА, трябва да се изчистят от тази ИЗМЕТ!
    Може би си мислите, че е отишла на опашка за ВИЗА пред посолството на САЩ?
  • 17 Факт

    21 3 Отговор
    Пиночет е генерал.У нас генерали няма.Армия също.
    Само пъдари на чиновниците от народната любов.
  • 18 Грую

    20 3 Отговор
    Със сигурност аз не съм най-големия данъкоплатец, но винаги когато опра до някоя администрация отношението по презумпция е като към потенциален нарушител та дори като престъпник. Има разбира се изключения, но те само идват да потвърдят правилото. С нетърпение чакам да се създаде най-накрая електронно правителство и да може човек с електронен подпис да ползва електронни услуги без да има нужда физически да зависи от някой служител. Това ще ми спести много нерви и отрицателни емоции.

    Коментиран от #19

  • 19 трактористо

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Грую":

    Аз им намерих цаката- когато започнат да се правят на ,,мнооого отворени " им казвам да продължават, до идването на ,,господари на ефира" . Пробвай и ще видиш ефекта !
  • 20 Иван

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Конспирация!!!":

    Преди да пишеш е хубаво да знаеш или ако не знаеш да прочетеш и да се образоваш.
    Аз не знам колко е разхода за чиновнчически заплати. Предполагам и ти не знаеш или си видял в някой саит от сорта на Блиц или нещо подобно. Само че знам, че приходната част на бюджета е 106 млрд. лева. Че инак не само че има такава държава ами и такъв народ. Защото първото е производно от второто. Жалка картинка е в БГ. Тъпотията в процентно отношение е повече от в по-нормалните европейски държави. Казвам го, защото имам база за сравнение. С такъв народ, такава държава, такава бюрокрация. Бюрократите няма откъде да паднат умни и морални.....

    Коментиран от #25

  • 21 Валя

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Валя":

    Извинявам се, че много ми "мека" правописа. Ама ние така пишеме в София. Така и говориме. Книжовния език някак го зае.аваме.
  • 22 Te убиват "Законно"

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    На всеки един Работещ човек се " ПАДАТ " по 6 ÷ 7 контролиращи проверяващи санкциониращи управляващи и какви ли не други Боклуци много Вождове малко индианци
  • 23 клет народ

    1 9 Отговор
    С тая некадърна математика на автора няма да се оправим никога. За да има личен чиновник на всеки, то чиновниците трябва да са половината население. Ако броя на чиновниците е равен на броя на населението, значи всички ще са чиновници. То и това е начин на всички да се осигури работа и хубави заплати. Ето как ще се оправи България, разкрихте тайния план, много сте умнички.

    Коментиран от #26

  • 24 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "бббббб":

    Спри се с тия шестици. Кажи просто , че си син на шестак. Па как ги разбираш тия работи. Знаеш, че със сигурност крадат от бюджета, понеже и ти крадеш ? Не знаеш как се пише ГЕРБ, може би защото знаеш как се пише БСП. Кого манипулираш бе келеш. Там за където си тръгнал, те чакат. Като гледам как пишеш може и да стигнеш скоро.
  • 25 Ахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Аз съм го видял в сайта на правителството. Там пише за кое перо колко пари се дават !!! Отвори и виж!!!! 10 милиарда е минимума за годишната издръжка на чиновниците. Бюджета на държавата беше май 35 милиарда. Прав си, че с хора като теб няма оправия!!!
  • 26 До 23

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "клет народ":

    Един народ се оправя не с чиновници, а с производство, туризъм и реални услуги!!! Вместо да плащат на чиновника да мързелува, да платят на работник да се грижи за инвалид!!! Вместо да се дава 1 милион за подръжка на административна сграда, да се дават на малки земеделци и фермери, които да продават био храна , за да е здрав народа и да не се харча 50 милиарда за хапчета и ковчези. Вместо да плащат хиляди за излишни командировки в чужбина, да платят пенсионери и болни деца да отидат на нашето море и да раздвижат бизнеса там. Вместо да дават милиони за колите си, да дадат на БАН да измисли хапче, нов материал, ново енергоспестяващо отопление. Държавата няма да се оправи от чиновници и техните празнословни конференции, а от истински работещи и създаващи хора!!! И така нататък.... ЧИНОВНИЦИТЕ СА СЪСИПИЯТА НА РОДИНАТА!!! Това са глистите в организма на родината!!!
  • 27 десет милиарда

    5 1 Отговор
    Ако се оптимизира чиновничеството и партийците с твърде много депутати, съветници и т.н. годишно ще се спестяват около 10 милиарда, които могат да решат много проблеми в страната
  • 28 Валери

    4 0 Отговор
    Трябва да се започне от парламента.За какво са толкова много депутати на тази малка държава?Както е тръгнало може и по един депутат да си имаме на глава от населението.На референдум гласувахме за това и пак измислиха начин да се множат.Крайно време е нещо да се направи в тази държава.Лошото е че всички виждаме , но само си пишем по форуми.
  • 29 Антисоциалист

    1 5 Отговор
    Господа, сиромахомилството на г-н Карбовски е нелепо.
    От 60-те години на миналия век, поради развитието на науката и техниката, не-по малко от 20% от хората работят в управлението - държавно, общинско или частно, т.е. са чиновници. Това е закономерно, а не обидно или вредно.
    А с какво се занимава г-н Карбовски? Не оре в ниви, не стругова, не копае в мината, а управлява човешките настроения, т.е. занимава се с иделогическо чиновничество.
    Така да е, но КАК?
    С лъжи, цитирам: "...един печален опит на БСП да кара влака..."
    Един опит,ли?
    Един с Луканов и държавен фалит, един с Виденов и държавен фалит, един с Живков -60-те години - държавен фалит и продажба на държавния златен резерв, един с Живков -70-те - дървавен фалит и продажба на милиони глави добитък, един пак с Живков - 80-те години и колко ли още тайни фалити!
    Г-н Карбовски може да брои до едно.
    Затова става за идеологически чиновник - фатмак и за нищо друго.

    Коментиран от #30

  • 30 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Антисоциалист":

    Коментарът ти е нелепо тенденциозен и пълен с фактологични грешки.
    Какво общо има Карбовски със статията, изобщо?
  • 31 glupaka

    2 0 Отговор
    Нито едно правителство освен Костовото не съкратил чиновниците в държавната и местната власт.
  • 32 Варна

    9 0 Отговор
    Както винаги Милен е написал добра статия!
    Единствено, мога да споделя, че моето проучване показва значително повече хора на "държавната хранилка". Тези, които са на бюджетна издръжка и не се водят чиновници са в пъти повече!
    Само в София има около 500 000 на бюджет. Нито един от тях не допринася за добавената стойност на държавата. Те са само разход! - Причината да ги разделят на чиновници и нечиновници, е че ако обявят дествителната цифра за кърлежите, които се хранят от държавният и/ или общинският бюджет ще стане гражданска война.
  • 33 Голям прос

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Слабаци":

    По-добре кажи, "всяко стадо си заслужава овчаря". И стригачите.
  • 34 Откровен Песимист

    6 0 Отговор
    Спешно някой да ни пороби , ние доказахме неможем да съществуваме сами. Само след 150 г. от освобождението изчезваме, е кво е това?
    Избираме някоя държава да ни пороби , или да обявим война на норвегия и се предаваме .
    Печелиме висок стандарт и там децата , хората ,животните имали елементарни права за съществуване.
    Тук някой виждали шанс ? Имали някой оптимист? Дори да се обединим с макетата пак сме зле.
  • 35 арджентата

    3 0 Отговор
    Нали управляващите / ГЕРБ / трябва да осигурят електоратът си!

    Коментиран от #36

  • 36 Иван

    0 5 Отговор

    До коментар #35 от "арджентата":

    Няма нужда си го осигуряват. Те си го имат и три пъти го доказаха. За кого да гласувам на следващите избори ? За БСП ? Та пак години някой да вади вържавата от дупката. За ДПС? те си имат твърд електорат, но не сред българите. За втория Бареков - Слави ? Толкова ниско няма да падна. И кой остана ? Бойко-о -о. Пак за него ще гласувам.
  • 37 Опаааа

    1 1 Отговор
    Глсувайте за Слафчо , хем ще се жени хем ще управлява себе си.
    Ама я закъсахме много лошо.
    Кво праимммммм

    Коментиран от #38

  • 38 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Опаааа":

    Страх ли те е от Славчо, гербаджийче?
    Супер, умирай от ужас, че ще изгубиш службичката си.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 червен

    0 0 Отговор
    Освен чиновници и метачи сьщо
  • 41 4654

    2 0 Отговор
    Не всички чиновници са мързеливи и некадърни. Около 20-30% от тях са в час с това което вършат и се налага да работят извънредно за да носят останалите 70% на гърба си. Голямата част от чиновниците по цял ден се занимават с интриги и търсят различни начини за източване на публични средства било чрез безсмислени командировки, екзотични екскурзии обществени поръчки и т.н.
  • 42 Реформи

    1 0 Отговор
    Сегашните управляващи си мислят, че като назначават нови и нови чиновници намаляват безработицата в страната и по този начин надхитряват бюрократите от Брюксел, и най вече мислят си че си осигуряват гласовете за следващите избори.Но всичко това е пълна илюзия самозаблуда. Гърците караха доста години по тази схема и какво стана хем им смениха правителството хем им спряха парите.
  • 43 Да ви го на.укам

    0 0 Отговор
    А бе, тъпанари! Пак ли се дъвчите сини и червени. Раздут бил щата! Идат избори-толкова ли е трудно да разгледате бюджета? Искате закон за макс. процент на административния от общия бюджет и ще видите как чиновниците сами ще се редуцират.