22 Юни, 2018 15:57 3 505 9

Kathimerini: Троянският кон на Ердоган в Македония

  • македония-
  • ердоган-
  • турция

Мнозинството албанци в страната се идентифицират повече като мюсюлмани

Kathimerini: Троянският кон на Ердоган в Македония - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В анализ за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini журналистите Арбана Джара и Алон бен-Меир пишат за нарастващото влияние на Турция на Балканите и по-специално това в Македония.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не крие амбициите си за разпростиране на своите неоосманистки крила из целия Балкански полуостров. Той разглежда Македония като още един турски сателит в производство, което за жалост правителството в Скопие изглежда, че е приело без внимателно да оцени дългосрочните неблагоприятни последици от това. Много малко албански гласове в Македония имат куража да критикуват публично Ердоган, изплашени от това да не се превърнат в цели на заплахи и обиди от огромната пропагандна машина насърчавана от много от неговите приближени. Ердоган е изключително успешен в оказването на влияние върху мнозинството албанци в страната, много от които смятат него за единствения им доверен лидер.

За повече от десетилетие, Ердоган инвестира сериозно в разпространението на влиянието си сред албанците, чрез строенето на джамии и турски училища, чрез финансирането на медийни и религиозни институции, и най-от скоро на политически партии, които са директно контролирани от близките му сътрудници и значително са увеличили влиянието му над албанската общност.

Всеки, който се осмели да критикува Ердоган или да дискутира личните му амбиции в Македония, е нападнат публично от „интернет бригадата“ като ислямофоб или предател.

„Аз лично бях жертва на тези атаки два пъти“, заяви Джелал Незири, опитен разследващ журналист от Македония. „Те не могат да ми попречат да казвам истината, но е факт че много от моите колеги не желаят да говорят за тази тема, заради „заплахите от линчуване“.

Мнозинство от албанците в Македония се идентифицират като мюсюлмани повече, отколкото чрез албанската си национална идентичност. Има гласове, в тези фанатични религиозни групи, които казват, че албанците не трябва да припознават Майка Тереза като светец, въпреки че тя е била от албански произход от Македония, защото тя не представлява интересите на мюсюлманската общност. Броят на тези, които вярват че други албански национални герои като Георги Кастриоти Скендербег, който е повел въстание срещу османската власт през 15 век, не трябва да бъдат признавани защото са били християни, расте стремително.

Сравнено с албанците в другите балкански държави, които не отчитат религията като господстващ фактор в живота си, тези в Македония са най-верните поддръжници на Ердоган и неговият ислямизъм. Стратегията на Ердоган за възстановяване на турското влияние в Балканите, подобно на това, на което Османската империя се е наслаждавала някога, има ранен успех с албанците в Македония.

Почти две трети от населението на Македония са етнически православни християни, а останалата една трета от населението е преобладаващо албанско мюсюлманско. През 2001 година, напрежението между двете групи ескалира във въоръжен конфликт между правителствените сили за сигурност и албанската народноосвободителна армия (АНОА).

Конфликтът беше мимолетен и приключи с Охридското споразумение – мирен договор който ребрандира командирите на АНОА като законни политици, получавайки повишени социални и политически права, които бяха дадени на албанските граждани на Македония.

Въпреки че военните действия приключиха преди близо 17 години, отношенията между двете различни групи все още са сурови.

Албанците са в неравностойно положение и биват пренебрегвани, и продължават да страдат от неравенство. Македония отрече основните им човешки права. Албанският език не беше признат до март 2018 година, когато македонският парламент одобри закон, утвърждаващ официалното използване на албанския език, въпреки масовите протести от дясната опозиция.

Славяните и албанците в страната все още са широко разделени и не се радват на еднакви права. Ердоган използва етническите и политическите проблеми между славяните и албанците като „златна възможност“ да се представи като най-големия защитник на последните.

Според Световната Банка, през 2016 година износът на Турция към Македония е бил на стойност 378 милиона долара, докато вносът е бил 82.6 милиона долара. Турският статистически институт докладва, че около 100 турски бизнесмени към момента имат инвестиции на стойност 1.2 милиарда евро в Македония. Тези инвестиции са насочени към частите, в които живеят славяни, докато в албанската част Ердоган е инвестирал в религиозни институции, които да насърчават ислямската му пропаганда.

Ердоган използва албанците като коз в своите икономически и финансови инвестиции в Македония. По този начин, той се преструва че гарантира стабилност за държавата като конвертира проблемния албански национализъм в силна ислямска идентичност.

В публичните си речи, Ердоган нееднократно флиртува с корумпирани правителствени чиновници в Скопие. Той заяви, че Турция и Македония споделят братствена връзка и че „Турция винаги ще бъде на страната на Македония“.

„За нас, Анкара и Скопие нямат разлики и ние никога няма да оставим нашите братя сами. Винаги ще бъдем с тях и винаги ще им помагаме и ще стоим зад тях“, заяви Ердоган през февруари 2018 година.

В разговор с Артан Груби, депутат представляващ най-голямата албанска политическа партия (Демократическият съюз за интеграция, ДСИ), той заяви, че „влиянието на настоящето турско правителство в политическата обстановка в Македония е несъмнено сериозно и присъстващо“.

Ердоган постига това „чрез правителствена финансова подкрепа, културна обмяна и служещ като модел на подражание образ за вдъхновение на политически партии и политиците, по подобие на новоустановената партия „Беса““, заяви Груби, допълвайки че ДСИ няма да позволи на никакви маргинални влияния да ги отклонят от техния проектиран път на интеграция в НАТО и Европейския съюз.

Движението „Беса“ е политическа партия в Македония основана през ноември 2014 година от Билал Касами и Зекирия Ибрахими, главен редактор на списание „Шенжа“, което е една от най-положително настроените медии към Ердоган в Македония.

Лидерите на тази политическа партия отричат да имат директни връзки с Турция, но открито следват линията на Ердоган. В първите си избори преди три години, те спечелиха пет места в парламента. Ние изпратихме въпроси към лидерите на „Беса“, но те не отговориха.

Професор Имер Исмаили, един от най-критичните гласове в Македония, заяви публично по време на последните избори през 2016 година, че „Движението Беса е религиозна секта с отворена мисия да разпространява ислямизма на Ердоган сред албанците в Македония“.

В разговор с нас, Исмаили заяви че албанските националисти на Балканите (особено в Македония) са любимата „цел“ на Ердоган, заради техните „религия, бедност и функционална образователна неграмотност“.

„Ердоганизмът желае балканската „нео-инвазия“, не с военни, а с финансови и религиозни методи, за да подкопае „Християнска“ Европа! В това „пътешествие“ в определени ситуации, неговият политически и геостратегически съюзник е Русия на Владимир Путин. И двете страни са обединени в своя персонален култ и своята мисия: И двете са „диктатури“ и анти-Запад“, заяви Исмаили.

Много албански емигранти, след Втората световна война и установяването на комунистически режим, избягаха към Западноевропейските страни или САЩ, за да намерят работа или да търсят политическо убежище. „Почти всяко албанско семейство има един член на Запад и очевидно може да разграничи това, което Западът може да предложи културно, политически и по отношение на човешките права, и това което може да предложи Ердоган“, заяви Незири. Въпреки това, те продължават да бъдат манипулирани от него.

Турската агенция за сътрудничество и координация, държавната агенция на Турция за финансово подпомагане, поддържа офис в Скопие снабден с държавен координатор и извършил почти 600 проекта в Македония към края на 2017 година.

„Юнус Емре“, турската правителствена културно насърчаваща агенция, също е активна в Македония. Според „Turkish Minute“ е „ясно, че Ердоган натиска всички правителствени агенции да се фокусират върху Македония с всички видове схеми, от строенето на джамии до установяване на училища, като част от големия план за създаване на васална държава, която ще бъде лоялна на ислямисткото му управление“.

За да бъде сигурен, „мирната атака“ на Ердоган в Македония има една и само една цел: да доминира страната под маската на дълга история на братски отношения. Това е модерният троянски кон на Ердоган и албанците в Македония трябва да осъзнаят, че неусетно попадат в неговия капан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    10 11 Отговор
    Давай, Ердо! Турция и Турците, ще ви дадат урок в неделя!

    Коментиран от #4

  • 2 Госта

    14 4 Отговор
    Това е опасната ръка на неосманизма, срещу който всички наши и еврогейски лидери не правят нищо. Неоосманизмът не се бори с напудрени фрази, а с действия. Австрия започна. Бавария ще я последва. Само ибриците в България ще се ослушват. Бой се от данайците и от техните дарове .
  • 3 ссссссссс

    13 5 Отговор
    Абе споко бе - с тая малоумна икономическа политика след 2-3 години в Турция ще си имат и инфлация и фалити и безработица.

    Само си вземете пуканки и гледайте.
  • 4 DDD

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    На кого ще дадат урок, бре? И по какво ще е урокът? По награсени избори ли?

    Коментиран от #5

  • 5 999

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "DDD":

    Ще дадат урок на тези, който са против него ( Ердоган ), и против Турция, като спечели. Еми, то и вашите избори са нагласени, особено като отидат хората на Бойко, при ромите .. кебабчета, кюфтета, кючеци, туй-онуй се сипе .. естествено, и някой лев. Вие, сте последни на тази зема, който трябва да говорите за честност на изборите ...

    Коментиран от #6

  • 6 DDD

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "999":

    Доста граматически грешки с единствено и множествено число. А по смисъла-урок се дава на незнаещите, те на знаещите. България не е най-честната демокрация, но и Турция в момента не стои по-високо.

    Коментиран от #7

  • 7 Чеп за зеле

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "DDD":

    В българия са най честните избори?????
    Да не би да си кьораф , глух, или хамелионннн????
    Цял свят знае що за държава сме, само ти незнаеш .
    За това глей запетайките , и точките . Много си окумушшш
  • 8 Хасан

    1 1 Отговор
    И какво лошо има в това?!..гръцко влияние може да има,немско може,руско може ,но турско не може....още се помнят безчинствата на фашисткия сръбски режим над босненци пред погледите на холандски и австрийски ”миротворителни сили”

    Коментиран от #9

  • 9 sniper

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Асене може защото са ХРИСТИЯНСКИ държави,и носят напредък на целия свят ,без тях и турция нямаше да я има.