22 Юни, 2018 18:51 1 088 3

Защо домашното насилие расте по време на Световната купа

  • футбол-
  • световно първенство

Спортното събитие е хубав повод, за да изпием няколко чаши. И много лошо извинение, за да се нахвърлим на жена си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една жена е седнала на дивана, с очи, вперени в телевизионния екран, сякаш животът й зависи от изхода на мача. Тази шокираща кампания направи през 2014 г. британската асоциация "Tender Education & Arts”. И, за съжаление, понякога точно такава е реалността: проучване на Университета в Ланкастър е установило, че домашното насилие расте, в зависимост от резултатите на отборите, подкрепяни във Великобритания по време на последната Световна купа.

Подобна връзка вече беше установена в различни страни, но е трудно да се посочат точните причини за това насилие. Очертава се обаче общ знаменател: силно емоционалният контекст на футбола благоприятства консумацията на алкохол, примесена с форма на сексизъм.

Насилието нараства с 38 на сто

Проучването, публикувано неотдавна в Journal of Research in Crime & Delinquency, се базира на мачовете от 2002 до 2010 г., в които британците са загубили. Според изводите на изследването, семейното насилие е нараснало с 38 на сто, когато британският национален отбор е загубил. Изследователите посочват обаче, че победата не гарантира мир и любов, тъй като насилието расте с 26 процента в случаите на победа.

Още през октомври 2012 г. една журналистка от Би Би Си, Ребека Кейф, и статистикът Алън Бримиком се поинтересуваха от връзката между домашното насилие и Мондиала по футбол. Изследването им, публикувано в сайта Science Daily, показа, че по време на Световната купа през 2010-а домашното насилие се е увеличило с около 30 на сто в ЮАР, в сравнение със същия ден на предходната година. Британското вътрешно министерство вече бе забелязало подобна тенденция през 2006 г. в същите пропорции.

Виновен е контекстът

Далеч от това да твърди, че футболът поражда насилие, вътрешното министерство изтъква няколко неща: “Големите спортни събития не причиняват домашно насилие, защото жестоките хора единствени са отговорни за своите действия. Но нивото на изпития алкохол, свързано със силно емоционалната природа на тези събития, изглежда увеличава честотата на инцидентите”, както отбелязва Les Nouvelles News.

Стюарт Кърби, криминолог и основният автор на британското изследване, изтъква в статия в “Гардиън”, че “Световната купа увеличава етиологическите фактори за насилието” и добавя, че “по време на футболни мачове има повече хора, които за първи път извършват домашно насилие”.

Значи, вината е на алкохола? Да, но по-скоро като претекст. Според д-р Райън Кембъл от британската организация Drug, Alcohol and Mental Health Services, “причината вероятно по-скоро е в алкохола, отколкото в самия футбол, и културната връзка, която съществува между двете”. Той добавя, че “поради неизвестни причини, някои хора имат нужда да консумират алкохол, за да гледат футболен мач. Те използват случая като извинение, за да се напият и да нападат. Връзката между футбола, повишената консумация на алкохол и насилието е тревожна, особено, когато всичко това се смесва във форма на сексизъм, хомофобия и ксенофобия”.

Спортното събитие е хубав повод, за да изпием няколко чаши. И много лошо извинение, за да се нахвърлим на жена си. Що се отнася до заобикалящия ни сексизъм, често той е резултат от културата на хипермъжественост, която се наблюдава не само във футбола, но и при много други отборни спортове, като ръгби или американски футбол. Явната мъжка агресия на терена и алкохолните марки, които са официални спонсори на най-големите спортни събития, кристализират този контекст, който “благоприятства” домашното насилие.

Автор: Джулиана Бруно, “Мадам Фигаро”

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    11 2 Отговор
    Какво прави жената по време на мач и след секс - пречи
  • 2 Morgoth

    8 2 Отговор
    Мъжете гледат футбол, а на жените като им стане съвсем скучно и започват да мислят за глупости от сорта да броят домашното насилие ;)
  • 3 Дони Тръмп

    0 0 Отговор
    Който изгуби в бета почва да брули жена си.