23 Юни, 2018 16:00 5 460 19

Отварят вратата за легализиране на педофилията

  • педофилия-
  • транссексуалност-
  • сзо

Как патологията се превръща в норма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, вече не трябва да се приема за умствено заболяване. Това става ясно от 11-ата Международна класификация на болестите (МКБ), която трябва да влезе в сила от 2022 година. Какво ще последва от това решение? "Гласове" потърси отговора от двама действащи български психиатри. Според тях тенденцията е да се измести границата между норма и патология и да се легитимира перверзията като част от нормата. "С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” – просто имате „атипичен еротичен интерес”, обясниха двамата специалисти, пожелали анонимност.

МКБ (Международна класификация на болестите) е общоприета класификация за кодиране на медицинските диагнози, клинични описания и диагностични указания. Издава се от СЗО, периодично се ревизира с корекции – някои диагнози отпадат, появяват се нови. На български тя е преведена и издадена през 1998 година. За работещите в областта на психичното здраве МКБ е нещо като Конституцията.

МКБ важи за целия свят с изключение на САЩ – те имат свой класификатор, DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Преди няколко години излезе последната ревизия на DSM – DSM 5. В България в момента е в сила МКБ-10 – тоест десетата ревизия, от 1992 година.

През 2018 се очаква да излезе новата МКБ-11. В случая ни интересува раздел 5 - „Психични и поведенчески разстройства” - там, от 181 до 186 стр., четем следното:

Разстройства на половия идентитет (F64)

(Gender identity disorders)

F64.0 Транссексуалност;

F64.1 Двуролев трансвестизъм;

F64.2 Разстройство на половия идентитет в детска възраст;

F64.8 Други разстройства на половия идентитет;

F64.9 Разстройство на половия идентитет, неуточнено;

F65.0 Фетишизъм.

F65 Разстройства на сексуалното влечение:

(Disorders of sexual preference)

F65.0 Фетишизъм;

F65.1 Фетишистки трансвестизъм;

F65.2 Ексхибиционизъм;

F65.3 Воайорство;

F65.4 Педофилия;

F65.5 Садомазохизъм;

F65.6 Множествени разстройства на сексуалното влечение;

F65.8 Други разстройства на сексуалното влечение;

F65.9 Разстройства на сексуалното влечение, неуточенено.

F66 Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното развитие и насоченост

(Psychological and behavioural disorders associated with sexual development and orientation)

F66.0 Разстройство на сексуалното съзряване;

F66.1 Дистонна на Аз-а сексуална насоченост;

F66.2 Разстройство на сексуалните влечения;

F66.8 Други разстройства на психосексуалното развитие;

F66.9 Разстройства на психосексуалното развитие, неуточнено.

По-наблюдателните вероятно са забелязали, че в горната класификация хомосексуалността отсъства. Малко предистория защо това е така. Хомосексуалността се е смятала за заболяване до март 1973 г., когато за първи път отпада от американската DSM. Твърди се, че това се случва под натиска на местното гей-лоби.

По онова време Европа все още е по-консервативна - промяната идва при нас 20 г. по-късно - чак през 1992 г., с десетата ревизия на МКБ, в която хомосексуалността също отпада.

Трябва да си дадем сметка, че това се случва в съвършено различен контекст - тогава хомосексуалните хора действително са били тежко дискриминирани и преследвани, в много държави хомосексуалността е не само патологизирана, но и криминализирана. За такова нещо са лежали по психиатрии и затвори, а в бившите комунистически държави хомосексуалните са особено драматично репресирани.

По онова време промяната наистина е била хуманен и цивилизован жест - не можеш да зачеркнеш един човек, само заради различната му сексуална ориентация, независимо дали я одобряваш или не, нито е допустимо той да бъде преследван и тормозен за подобно нещо. Но тогава никой не е подозирал колко далеч ще стигнат нещата. И какво ще последва нататък.

А какво следва по-нататък се вижда в новата ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ). Първото, на което попаднах, беше документ – по-точно изискване – на сайта на фондация „Билитис”, от името на Трансджендър Европа*. В текста се критикува горният списък с диагнози - твърди се, че това е зла патологизация на транс-индивидите, която нарушава адекватността на здравните грижи за тях, и се настоява тези категории да отпаднат в предстоящата МКБ-11. Искането е на тяхно място да се сложи политкоректното наименование „полово несъответствие” (Gender incongruence).

Намерихме официалния сайт на МКБ, където се публикуват т.нар. чернови (drafts) на МКБ-11. И там открихме... Gender incongruence.

В новата ревизия на американския класификатор също има някои смущаващи промени. В предишната DSM-4 - както и в МКБ-10 - има една категория "парафилии". Парафилия, най-общо казано, означава сексуална перверзия. Например педофилия, воайорство, фетишизъм - това са парафилии.

Така например за педофилията в МКБ-10 четем:

„Сексуално предпочитание към деца (момчета или момичета, или и двата пола), които са обикновено в предпубертетна или ранна пубертетна възраст.” В предишната ревизия на DSM пък в описанието пише:

„А. Рекурентни, интензивни сексуално възбуждащи фантазии, сексуални подтици или поведенчески актове, включващи сексуални актове с дете или деца в предпубертетна възраст (в най-общия случай на възраст 13 г. или по-малки), за период от поне шест месеца.

Б. Индивидът е удовлетворил въпросните сексуални подтици или сексуалните подтици, или фантазии предизвикват значителен дистрес, или затруднения в междуличностовите взаимоотношения".

В новата DSM-5 „парафилия” отпада. За сметка на това е въведен нов термин – „парафилно разстройство”. Ще попитате каква е разликата. Разликата е, че от горната дефиниция на практика отпадат фантазиите и подтиците – остават само „поведенческите актове” и „значителния дистрес”. Ако няма действие и дистрес, приемаме, че е налице „атипичен сексуален интерес”, който е напълно безобиден и нормален – и който е нехуманно да бъде „стигматизиран” с диагноза.

С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” –

просто имате „атипичен еротичен интерес”. Ако почнете да изнасилвате деца или пък изпаднете в депресия поради нереализирания си мерак, ще получите диагноза „педофилно разстройство”.

Накратко – има едно тънко изместване на границата между норма и патология. И легитимиране на перверзията като част от нормата. Консултантите на "Гласове" очакват в следващата ревизия на DSM да отпаднат и „парафилните разстройства”, а педофилията официално да се легализира. Такъв дебат предстои, помнете ми думата, убеден е един от източниците ни от психиатричните среди.

Това, накратко, е технологията на легитимирането на патологията.

Технология на превръщането на аномалията в норма и "човешко право". И на идеологията в политика. По същество не се случва нищо ново – просто се ускорява процес, започнал преди десетилетия.

Новата МКБ-11 предстои да излезе всеки момент. Все още имам плаха надежда, че предвидените промени може и да не влязат във финалното издание. Но проследявайки нововъведенията в последната ревизия на американската DSM-5, имам мрачни предчувствия, заключава източникът на "Гласове".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    28 2 Отговор
    F68.1- да си иследват хормоните всички в СЗО!
    Хормоналния дисбаланс води до грешни решения
  • 2 Morgoth

    41 2 Отговор
    Отдавна го казах, че вървейки по стъпките на джендърите следващото стъпало е легализацията на педофилията, а после идва въпроса за правата на педофилите и възможността им да осиновяват деца.
  • 3 ГНЕВЕН

    29 10 Отговор
    Сталин му трябва на този извратен свят-Сталин...
  • 4 Глупости

    8 33 Отговор
    Я дайте да върнем изгарянето на клада от средновековието че Путин и Църквата да са доволни!

    Коментиран от #5, #6, #8, #11

  • 5 Абе Соросоидна подлого

    28 3 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    Я дайте пък да утвърдим специално за теб педофилията-та да направим гадно на Путин-кво ще кажеш бе джендарлък за предложението ?
  • 6 Да си знаеш

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    На кладата са горили през Средновековието в Европа в името на
    Католиците. Какво общо с тях има Путин? Или викаш я да драсна нещо по повод руснаците-може и да мина за оригинален .
  • 7 хубаво е

    5 25 Отговор
    Хубаво е да узаконят педофилията,
    какво лошо има мъжете да се радват на малките момиченца!

    Коментиран от #9

  • 8 Ти пък..

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    Е айде сега да легализираме
    педофилията та да сме фешън и да сме куллл? Ти не разбираш ли че има вечни ценности и морал? Толкова ли лесно ви промиха мозъците или просто нямате такива?
  • 9 Идиот....си

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "хубаво е":

    Абе ако те пипна и аз ще си "поиграя" с теб -като с маче от дирек ще си поиграя.
  • 10 наясно

    13 2 Отговор
    „Цялата патология трябва да бъде определена за норма, а всичко
    нормално – за патология“. - Херберт Маркузе, идеолог на съвременната изродия.
  • 11 Румяна Костова

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    Подозирате Путин в симпатии към методите на инквизицията?Е,само в това не го бяха обвинили до сега!И какво общо има руският президент с тъжната перспектива,че скоро в Европа ще се узакони педофилията?В Швеция вече браковете с малолетни са разрешени.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Bulba

    0 1 Отговор
    ,,Българите те слаби и са нищо, нали наште попове вече 20 години ги обработват,, Диалог от филма,,Златния век ,,- Народе,а нас кой и от колко ни ,,обработва,,
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГНОМ

    0 0 Отговор
    "Прозорецът на Овертон" в действие. За всичко е, вкл. за педофилия.
    666 наближава.

    "А знаете ли че известния артист Артист Артистов и той е педофил? ААА не знаете. Ех, толкова е човешко."
  • 17 Road

    2 0 Отговор
    Нека легализират Педофилията, максимум Два дто Три случая на педофилия и пострадалите татковци ще изкормят публично ненаказаните педофили и обществото ще се осъзнае. На Жълтите павета ще има публични екзекуции всяка събота и неделя. Обществен съд и бързо изпълнение на присъдата.
  • 18 мюмюн

    0 0 Отговор
    Кой щеше, да учи таблицата на изуст?...
  • 19 Димитров

    0 0 Отговор
    Следва микрофилията да се узакони и почва 5-тата световна и да остане само ЗЛАТНИЯ МИЛЯРД