2 230 10

Китай оказва натиск върху водещи компании да сринат статута на Тайван

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Евгения Юн
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайското правителство неотдавна прегледа съдържанието, отнасящо се за Тайван, на уебсайтовете на мултинационалните компании. През януари 2018 г. Пекин блокира достъпа до уебсайта на американската компания Marriott International за това, че разглежда Тайван като независима държава.

През януари и април тази година, гражданската авиационна администрация на Китай поиска 36 международни авиокомпании, включително United Airlines, да престанат да приемат Тайван като независима държава в уебсайтове, приложения и други рекламни материали. Вместо това те настояват да се ползва "Тайван, Китай“ или "Регион Тайван, Китай". Тези, които не се съгласят са изправени пред наказателни правни мерки и подобни административни процедури. След обаждането от Пекин, за изваждането от списъка на Тайван, Хонг Конг и Макао като държави, много чуждестранни авиокомпании промениха текста на сайтовете си.

Американската компания за дрехи The Gap се извини през май за продажбата на фланелки с карта на Китай върху тях, която пропуска Тайван и изтегли въпросния артикул от магазините си по целия свят.

Позицията на китайското правителство по никакъв начин не съответства на реалността и статуквото на самостоятелното правителство. Китайската гражданска война между националистите и комунистите завършва през 1949 г. с два съперничещи си политически субекта - Китайската народна република (КНР) в континентален Китай (наричана по-общо Китай) и Република Китай (РК) на остров Тайван (известна като Тайван).

Реалността е, че КНР никога няма да има юрисдикция над Тайван; само правителството на РК има юрисдикция над Тайван. Тайванското наименование, за което Китай настоява, е в противоречие със статуквото. Натискането на авиопревозвачи и други компании да променят тайванското наименование е акт на тормоз.

Снимка: Факти

Държавният департамент на САЩ публично се противопостави на опита на Китай да ограничи услугите, предлагани на клиентите на уебсайтовете на американските компании, като описва действията на Пекин като "Безсмислица по Оруелски" и призова частните компании да се противопоставят на усилията на Китай да експортира своята цензура и политическа коректност към американците и останалата част от свободния свят.

Австралийското правителство също заяви, че частните предприятия не бива да се оставят да се покланят пред необоснованите искания на Китай.

Критиците твърдят, че усилените усилия на Китай да използва своята икономическа мощ за създаване на нови международни норми - в този случай по отношение на статута на Тайван - създават тревожни прецеденти.

Според Майкъл Коул, старши научен сътрудник в Университета в Нотингам, проблемът е, че позволяваме на ревизионистки режим с ужасни истории за свободата на словото да диктува това, което говорим и пишем в нашите собствени страни: "Ако Пекин не се сблъска с червени линии, може само да продължи да иска повече".

Снимка: Факти

Призоваваме всички заинтересовани органи във вашата страна да се противопоставят на факта, че правителството на КНР наскоро изостри собствената си позиция и заплаши авиокомпаниите във вашите страни и вашите многонационални компании, нарушавайки вашия съдебен суверенитет и нарушавайки разпоредбите относно търговската свобода, както е посочено в Световната търговска организация. Това е вид разширяване на политическата идеология на Китай.

Призоваваме международната общност да застане заедно, за да поддържа свободата на словото, свободата да се прави бизнес и да се противопостави на империализма.

Евгения Юн – пресдиректор на Представителството на Тайван в Атина, ГърцияОще по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НКВД
  Отговор
  1 14:46  29.06.18
  Скоро малкия ,,тигър" ще стане котка

  Коментиран от #3

 • goni
  Отговор
  2 14:51  29.06.18
  Историята на Тайван е интересна! Ако, я прочетете ще разберете за какво става въпрос!
 • goni
  Отговор
  3 14:55  29.06.18

  До коментар #1 от "НКВД":

  По-скоро котенце и ще мърка също като някой други!:)
 • тов Си
  Отговор
  4 15:12  29.06.18
  "Свободния свят" да наложи санкции, ако му стиска.

  Коментиран от #5


 • goni
  Отговор
  5 15:25  29.06.18

  До коментар #4 от "тов Си":

  Голям майтап!:0 По-скоро Китай да не наложи санкции на "Свободният свят!"

  Коментиран от #6

 • Ford Prefect
  Отговор
  6 16:05  29.06.18

  До коментар #5 от "goni":

  Голям майтап. 😂 Ами да наложи де. Ама май не му стиска?

  Коментиран от #7

 • goni
  Отговор
  7 16:07  29.06.18

  До коментар #6 от "Ford Prefect":

  Чукай на дърво! Да не го направи! Тия рано, или късно ще се усетят че могат и без нас! Ама, тогава!

  Коментиран от #8

 • 123
  Отговор
  8 16:23  29.06.18

  До коментар #7 от "goni":

  Бе, не могат без нас. Кой ще им купува стоките ако не са европейците и американците? Отделно им трябват суровини и технологии.

  Коментиран от #9, #10

 • Kcanisanaiba
  Отговор
  9 16:49  29.06.18

  До коментар #8 от "123":

  Е как кой? Венецуела, Иран, прошшия, Беларус! Все световни икономически колоси!
 • goni
  Отговор
  10 17:28  29.06.18

  До коментар #8 от "123":

  Ти случайно да си чувал какъв е китайският пазар?! Те и сега могат без нас, ама им се вижда малко! Не знам до кога!:) Китай изостава само във военно отношение, ама нема да е за дълго!

Напиши коментар:


Публикувай