Last news in Fakti

1 Юли, 2018 08:00 26 617 37

Властелинът на Европа слиза от трона

  • ес-
  • ангела меркел-
  • европа

Ангела Меркел беше канцлер на ЕС, но разби единството в Съюза

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ангела Меркел ще бъде запомнена като вероятно един от най-великите лидери на Германия в историята. Меркел Велика, след сто години можеше да е известна дори така в германските учебници, стига да се беше отказала от четвъртия си мандат на канцлер след изборите в страната през миналата година.

Меркел застана начело на Германия през 2005 г. Тя въведе икономическа политика, която превърна страната й в икономическия гигант на Европа. Меркел прояви невероятното качество, да се възползва от кризите и да ги преобръща в своя полза.

Финансовата криза през 2008 г. се отрази тежко на Германия в началото, но страната бързо успя да се съвземе от нея. Като най-стабилната финансово страна, Меркел успя да направи немислимото и да превърне Германия в едноличен лидер на ЕС.

Същата тази Германия, която с десетилетия беше обременена от наследството на двете световни войни. Онази Германия, която заради стаения национален срам, доброволно оставяше на Франция лидерската роля в Съюза.

Меркел обаче успя да подчини френския президент Никола Саркози и неговия наследник Франсоа Оланд. Те идваха от различни партии, но и двамата приемаха доминиращата роля на Германия в Европа. Просто бяха твърде заети с финансовите проблеми на собствената си страна, която не можеше да е толкова ключов фактор в решаването на дълговата криза в Европа.

Така в един момент Меркел не беше просто германски канцлер, тя беше неофициален канцлер на целия ЕС. Общо взето тя успяваше да държи под контрол всички страни в Европа, финансирайки програмите за излизане от техните дългови кризи. Германия беше най-големият спонсор на закъсалата финансово Гърция. Германците бяха бесни от големите пари, които се изливат в Атина. През тази седмица обаче се оказа, че от покупките на гръцки ценни книжа, германският бюджет е спечелил $ 3 млрд. По време на кризата Меркел спаси германската автомобилна индустрия с държавни заеми. Преди нейния край пък Германия отбеляза рекордно ниска безработица.

Тя направи политическа революция в самата страна, след като успя да подчини опозицията в лицето на Социалдемократите, които дълги години преди това доминираха политическия живот. Чрез няколко широки коалиции, Меркел демонстрира как се формира универсално управление на една страна. Така тя осигури невиждана подкрепа за консерваторите.

Меркел беше истинска императрица на Европа. И тогава дойде момента на обрата. Мащабен бежански поток се насочи към Европа още през 2011 г., причинен от Арабската пролет и вътрешните революции в няколко страни от Близкия Изток. Трябва да се каже, че Германия не участва пряко в нито една от тези революции. Страната обаче беше основният стълб на ЕС, който до 2015 г. трябваше да намери основно решение на имигрантския поток.

Тогава Меркел отново реши да обърне кризата в своя полза. Икономически анализатори отдавна изказваха опасения за бъдещето на германската икономика, заради застаряващото население. За да се поддържа темпа на високо производство те твърдяха, че страна има нужда от истински демографски бум, за да осигури достатъчно работна сила. Такъв обаче не бе очакван, а Меркел имаше спешна нужда от 1 млн. работници. Тогава и тя видя решението в имигрантския поток. Ами какво, ако Германия отвори вратите си за огромен брой бежанци, които да бъдат интегрирани в страната и запълнят липсите в производството.
Така и през 2015 г. тя отправи своеобразна открита покана за бежанците от Близкия Изток. Само за няколко месеца Германия прие 1 млн. души.

Тогава дойде и края на империята. Оказа се, че имигрантите не са толкова лесни за интеграция. Тяхното идване причини невиждани страхове сред германското общество. За пръв път от десетилетия се случи немислимото и възход в популярността си започнаха да изживяват крайно десни сили като „Алтернатива за Германия“. Страната остана разделена. Икономическият възход не можа да компенсира чувството за липса на сигурност. Някъде там Меркел се опита да демонстрира световно лидерство, което да оправдае вътрешната й политика.

Този път обаче Европа не беше благодарна на Германия. ЕС започна да се разцепва на групи. Вишеградската четворка реши, че няма да се съобразява с политиките на Меркел и изгради кръг срещу имигрантите. Постепенно Австрия също се отдалечи и започна да строи стени. В ЕС започна възхода на популизма. Сега Австрия е оглавявана от младия Себаситан Курц, известен с позициите си срещу Турция и имигрантите. В Италия пък властват популисти и евроскептици в лицето на „Пет звезди“ и „Лига“. Унгарският премиер Виктор Орбан става все по-влиятелна фигура в Европа и организира трети център на властта, извън този на Германия и Франция.

Тежкият удар дойде след решението на Великобритания да излезе от ЕС, до голяма степен заради страховете от имигрантския поток. Действията на Меркел докараха Европа до разцепление. Тя успя да се справи с настроенията срещу консервативните финансови политики, налагани от Германия, но не и с тези срещу имиграцията.

Стигна се до там в един момент Турция да държи ЕС като заложник, заради бежанците на своя територия. Как западните сили могат да приемат подобно положение?

Меркел вече не е и самостоятелен лидер. Франция има за президент младия Еманюел Макрон, който още с идването си на власт обяви предложения за реформацията на Европа, които до скоро Германия нямаше да иска дори да обсъди. Макрон върна Франция на лидерското й място. Той е и човекът, който влиза в спор с негативно настроения към ЕС американски президент Доналд Тръмп. Той е и човекът, който се договаря с руския президент Владимир Путин.

Меркел обедини ЕС като императрица, но сега вече губи трона си. В страна си вече има тежка вътрешна опозиция, която няма да й даде възможност да управлява самостоятелно и канцлерския пост вече не е сигурен. Остава да видим дали желязната лейди на Европа не сложи сама край на своята империя на величието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    171 19 Отговор
    Думата "императрица" не подхожда на Меркел. По-скоро и подхождат думи, обидни и многобройни, но не ги пиша, защото либералната, демократична ЦЕНЗУРА ще ги превърне в звездички. Но, помислете си нещо лошо за Меркел, каквото и да е то, и ще сте прави.
  • 2 соросоидни кърлежи

    204 2 Отговор
    Само един въпрос,колко от пристигнали чалми/програмисти/ в Германия работят в тяхната промишленост...дали има 1000 човека....Тези са дошли да се размножават на гърба на местното население-паразити от класа..

    Коментиран от #29

  • 3 арджентата

    99 6 Отговор
    Заслугата за успехите и', се дължи и на екипът от компетентни и умни анализатори и тактици. Но, необмислените действия по отношение на емигрантите, особено когато се налагат и на останалите страни в ЕС, дава своите негативни резултати. Безспорно има принос за подема на икономиката в Германия и отчасти на ЕС, но въпросът за бежанците разделя ЕС. Поне има страни, които направиха отпор, защитавайки националните си интереси. Ефектът от "отворените граници" тепърва ще се проявява.
  • 4 наблюдател

    125 8 Отговор
    Не съм много съгласен с това величаене на Меркел. Неиният "велик" период приключи още с онова прословуто посещение в САЩ, след шпионския скандал с подслушването на телефоните й. Какво й казаха там не знам, но след това тя видимо промени политическото си поведение и вече беше един от "послушните" на америка евро-лидери.

    Коментиран от #7

  • 5 Ефтини сензации

    69 2 Отговор
    Толкоз то. Пример как едно неадекватно решение може да ти изяде главата.
  • 6 Що за измислици???

    105 6 Отговор
    Да не сте превели статията от някоя медия на Меркел??
    Германия е най - силна, не заради Меркел, а заради индустрията си.
    Меркел с нищо не е допринесла за подобряване на живота на германците, дори напротив - има вече доста бедни работещи хора там. А за мигрантите още 5 минути след поканата и 2015 тя трябваше да бъде линчувана.
  • 7 Я виж

    50 4 Отговор

    До коментар #4 от "наблюдател":

    Напълно съм съгласен с теб ,че на лидерите уж избрани от народа идва момент в който им дърпат юздите.Всеки такъв бива жестоко унизен и хвърлен в боклука ако не слуша и не тегли заеми като луд като наш бойко или ердо.Германия все някак си успява да върне доларите в САЩ,а това не се нрави на банкерите евреи.Те искат да бълват долари и да дават заеми за да бъдем вечни роби и условията са ,че само взимаш но никога да не се върнат обратно тези долари.
  • 8 ИВАН

    73 2 Отговор
    Всеки който е допринесъл поне малко, за вкарването в Европа - люлката на съвременната цивилизация, на безмозъчната човешка маса ... си е заслужил линчуване.
  • 9 Иванов

    71 7 Отговор
    Тази трябва да бъде завързана за четири беемвета и разкъсана на части! Германия дръпна икономически с американска помощ, заради канцлер зависимостта от САЩ. При опита на Германия да си върне златния резерв, янките кантраатакуваха германското автомобилостроене, все едно техните автомобили са по различни.Така хамерите наложиха волята си над Европа и по тяхна заповед бяха приети мигранти, които я правърнаха в бойно поле. Неслучайно янките накараха англичаните да напуснат ЕС, неслучайно!

    Коментиран от #28

  • 10 Смях

    20 40 Отговор
    Пишете за ракия и ремонти на колите! Нищо не разбирате от геополитика. Тръгнали германците да оплакват .......Боже, колко сме зле като мантлитет!
  • 11 Толи

    40 7 Отговор
    Октомври ще има парламентарни избори в България.Независимо дали искаме или не.

    Коментиран от #31

  • 12 Шмъркел "великата"

    65 8 Отговор
    Меркел е тъпа, много тъпа! Какво умно и велико има в това да градиш нещо с години и после със замах да му се изсер.ш без извинение ? Каква файда, когато освен нейния "дворец" превърна в кочина и чуждите ? Та пак Меркел е тъпа, много тъпа женица и историята, ще я съди, така както съди и други "велики"преди нея, но какво от това, когато един континент вече е разсипан и заразен ?
  • 13 Хасан

    3 104 Отговор
    Трябва да се заселят бежанци по Европа..стига с тоя националфашизъм..за една пъстра Европа без граници,без нации и без исзмислени исторически митове..
  • 14 ivan

    61 8 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ангела Меркел ще бъде запомнена като вероятно един от най-великите лидери на Германия в историята."Хаха.Да не сте объркали Меркел с Фюрера
  • 15 Хасан

    3 76 Отговор
    Да заличим етносите и народите и да създадем една обща култура и народ..за отворено общество сме..за една шарена Европа...стига вече с тия нацииналистични и етнически догми....всеки народ да се прави на ариец...

    Коментиран от #18, #30

  • 16 Един друг

    28 3 Отговор
    Императрица танте Анджи е като император Горби - ха, ха.
  • 17 As пак

    57 3 Отговор
    Хората са казали: "Пътят към ада е постлан с добри намерения". И Горби, и Меркел навярно са имали добри намерения. Първият да даде повече демокрация, която обаче се оказа ненужна за народ/и свикнали на единоначалие. Втората мислеше да постъпи с арабите/имигрантите като с турците - гастарбайтери. Арабите обаче не са свикнали и не искат да работят. Тези мързеливци, подобно на сомалийската паплач в Швеция искат само да се размножават и да цицат социални помощи,подобно на циганите в България в момента. Но техните общности са капсулирани и безконтролното им размножаване ще доведе до резултат като в Косово. Дано да изляза лош пророк. 🤔
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Bahti

    20 2 Отговор
    Когато Твърдят за Аллах Защо Убиват жени и деца? Или просто използвате Свещен текст в угода на Малоумието и изгодата? Или Убийството ви е в Джихад? И кой ви е Спрял на СВЕЩЕННАТА БУГАРСКА ЗЕМЯ? Да изповядвате? И Защо?
  • 20 Bahti

    16 3 Отговор
    А нима Ние Бугарите ви причихме Война? Нима Хамерика не ви взе всичко? ПЕТРОЛ!
  • 21 сноу

    32 2 Отговор
    Не мога да разбера откъде вие журналята измъквате тия кухотии.Първо не спазвате основно правило за качествата на политик се говори след като падне от власт.Второ в Германия политиката се управлява от икономиката а не от Смъркалана и много преди тя да седне, Колю и беше постлал.Автомобилните концерни имат най-голяма добавена стойност и те я използваха стратегически най-нагло и безочливо ,като наритаха всичкия трошляк към източна европа ,като по най-елементарния начин изсмукаха целия финансов и икономически потенциал целенасочено и добре дозирано.Натъпкват една държава до петелката с боклук ,починат малко докато забаламосат другата и хайде следващата.Накупуват си политици ,продажници и предатели и под маската на сладки приказки,свободен пазар ,демокрация и прочее лакърдии натикаха навсякъде вериги магазини основно пробутващи бъркочите от треторазрядна хран.индустрия.Това е истината е не някаква си леля дето трудно уцелва каква точно е разликата между мьослемеца ,араПина и едропееца.А за хАсанчо е наистина основна цел в европата да не става и дума за национални ценнности щото така мьослемеца се чувства най-добре .Така неговия вирнат задник на килимчето най-добре се вижда.

    Коментиран от #23

  • 22 сноу

    31 0 Отговор
    Императрица може да бъде само на простотията.Я отворете малко немска преса бе.Вчера са публикували финансов шок ,че над 18 милиарда евро любимите и джангалейроси са прехвърлили на свои близки ,а в същото време тя се цигани да вдигне с 10 % заплатите на мед сестри в източна .
  • 23 Един друг

    22 0 Отговор

    До коментар #21 от "сноу":

    Е, ти каква искаш да е автомобилната им промишленост? Другарят Порше е бил първа дружка на Хитлер, а БМВ е собственост на династията Кант, като основоположникът е бил банджанак с Гьобелс и в неговите заводи е имало повече робски труд от обичайното и бая народ са измряли заради условията там и заради отравяния с олово и други гадости. И тези сега са най-богатият род в Германия и най-големи спонсори на партията на тая гнусна бабчика от снимката.
  • 24 Мисли с главата

    13 1 Отговор
    Голяма наивност е, че големите лидери управляват. Управляват ги големите пари в сянка.а те търсят жертви.... Е, дали са ни ролята на жертвата. Жалко, много жалко
  • 25 ЗСК

    18 0 Отговор
    Когато наистина Меркел слезе от трона ще е по добре за Европа. Само от сАЩ да не сложат на трона пак подобна на Меркел .

    Коментиран от #33

  • 26 Аз Варна

    11 0 Отговор
    За това,което натресе на ЕС,Меркел заслужава публичен линч със запъртъци и гнили домати.Чисто няма да остане по нея.Сама няма да са познае.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Николай Генов

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Всъщност Англия накара САЩ да започнат отдавна плануваното екзекутиране на ЕС чрез Мигрантските потоци!
  • 29 Бачо Киро

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "соросоидни кърлежи":

    Ама що питаш тъй сега? Че всичкото чалма е архитект, инженер и дофтур... Що не вярваш...
  • 30 Истината боли много

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Германия се събуди и то пак в Мюнхен!!Разликата от преди 80години е че тогава го отнесоха комунистите,а сега ще го отнесат анадолските нашественици с ибриците и козите мокри сънища...
  • 31 Митко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Толи":

    Стига си лъгал.
  • 32 Юрий

    5 0 Отговор
    Много добра статия, която анализира много въпроси.
    Тролете си . Цяла европа е пълна вече. От 80 90 те години е така.
    10 милиона турци има в Европа. Голям праз за няколко милиона араби.
    Проблемът е друг. Мюсюлманските затворени кръгове. Също както евреите. Затова мразят и едните и другите.
    Европейският подход е отворен. Азиатският не. Няма интеграция.
    Колкото ние интегрираме циганите толкова и те с турците и арабите.
  • 33 Румяна Костова

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "ЗСК":

    След Втората Световна война,та до наши дни избирането на канцлер в Германия се контролира от САЩ.Както и журналистиката им.До неотдавна и златните им запаси.Това са подписани съглашения между двете страни след пораженито на Германия и едно от условията да влезе в действие плана ,, Маршъл".Истинската цел е постигната,да се унищожи националния дух на немците.
  • 34 Простичко щангистче от Варна.

    3 0 Отговор
    Мале колко наивници има :D след 89 година България е разграден двор... Доган е осъден на доживотен затвор ако не се лъжа,който знае ще се сети за какво...и получава амнистия...Цялата Германия Турска... следователно и ЕС :D
  • 35 Морук

    3 1 Отговор
    И ся Ко правим кой ше дърпа ушите на бойко
  • 36 Гошо

    4 0 Отговор
    Най-великия управляващ е бил и ще бъде Хитлер.
    Язък, че дъщеря му (Меркел) с все сили опостуши това, коеро бе създал Фюрера. Сега се обръща в гроба си.
  • 37 КОЛЧЕВ

    1 0 Отговор
    АБЕ КУЧКАТА ГАДНА САСИПА ЕВРОПА ЗА СМЕТКА НА ГЕРМАНИЯ,ПОСТИГНАХА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ЧУЖД ГРЪБ,,