Last news in Fakti

2 Юли, 2018 06:30 1 716 4

Нека Европа се държи така, както искат гражданите ѝ

  • ес-
  • ангела меркел-
  • себастиан курц-
  • бежанци

Австрия, която пое ротационното председателство на ЕС, смята да се ангажира в името на една "Европа, която закриля!"

Нека Европа се държи така, както искат гражданите ѝ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако не иска да затъне окончателно, Европа трябва да се държи така, както желае мнозинството от гражданите ѝ – нещо, което те в момента не усещат в достатъчна степен, твърди Щефан Льовенщайн в коментар за ФАЦ.

Австрия, която пое ротационното председателство на ЕС за половин година, смята да се ангажира в името на една "Европа, която закриля!" Има се предвид преди всичко защитата на външните граници на общността от нелегална миграция. Това добре се вписва в политиката, подета от Себастиан Курц през миналата година по време на предизборната му борба за канцлерския пост.

Политика, която се увенча с успех и го постави начело на управляващата днес дясноцентристка коалиция във Виена. Тематичната насоченост на австрийското председателство е напълно логична от гледна точка на вътрешнополитическите приоритети на тази коалиция. Но как изглеждат тя на фона на външнополитическите и общоевропейски аспекти?

Себастиан Курц - опонентът на Ангела Меркел

В Германия възприемат Себастиан Курц като радикален опонент на Ангела Меркел, макар че и двамата принадлежат към християндемократическото партийно семейство. Това усещане се породи още преди около две години, когато Курц и неколцина негови приятели от Австрийската народна партия (АНП) промениха бежанската политика на Виена, в резултат на което на практика бе затворен Балканският маршрут.

Точно в разгара на вътрешногерманския спор между ХДС и ХСС по миграционния въпрос Себастиан Курц организира среща с баварското провинциално правителство в Линц, с което подсили впечатлението, че австрийският правителствен ръководител се противопоставя на политиката на официален Берлин.

При по-внимателно вглеждане обаче, може да се окаже, че Себастиан Курц всъщност е постигнал тъкмо обратното, оказвайки услуга на канцлерката Меркел - например, ако петъчният компромис, постигнат в Брюксел, поне на първо време помогне на Меркел да оцелее политически.

Нека Европа се държи така, както искат гражданите ѝ

Поведението на Виена беше част от кулисите, пред които страните от европейския Юг направиха компромис, с което увлякоха след себе си и централноевропейските държави от Вишеградската четворка.

В Европа и в Германия има политици, които обвиняват Курц, че използва изявите си на международната политическа сцена, за да печели вътрешнополитически точки – точно както правеше и преди, когато още беше външен министър. Но подобни критики са изтъркани, а и твърде лицемерни. В крайна сметка тъкмо такава е същността на политиката – всичко, което се върши зад граница, неизменно е подчинено и на вътрешната политика.

Конструктивни сигнали

От решаващо значение е дали цялостното поведение на един политик е отговорно или не. А в това отношение трябва да се признае, че младият председател на християндемократическата Австрийска народна партия принципно залага на проевропейски и конструктивни сигнали.

Разединяващата, нелиберална и националистическа реторика, от която с удоволствие се възползват други политици, му е чужда. Ако искаме да спасим ЕС от затъването, започнало с Брекзита, няма да е грешно, ако накараме общността да се държи така, както желае мнозинството от гражданите ѝ – нещо, което те в момента не усещат в достатъчна степен. С други думи: да изградим онази „Европа, която закриля“ – без това да се превръща в безсъдържателна и куха фраза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чалма тв

    9 0 Отговор
    Австрия ще смъкне шалвари на тези талибани -имигранти,ще върне всички алахакбаровци у дома в кочинката им. Тези скакалци да си ходят в ислямски държави, обаче никой не ще арабски цигани, ни имаме достатъчно от нашите..
  • 2 Morgoth

    6 0 Отговор
    Същия този беше наричан крайно десен популист, ама сега като се оказа, че е прав и като всички видяха, че е прав изведнъж бил много добър политик и нелибералната реторика му била чужда.
  • 3 простакоФ

    0 0 Отговор
    Ми да Са държи.Кво чака??!!!!!
  • 4 Динков

    2 0 Отговор
    Да, ама гражданите никой не ги пита. Защото техните желания не отговарят на американските интереси. Затова все по-често те започнаха да гласуват за крайно-леви и крайно-десни партии. Всички са на ясно, че лидерите на големите партии и на ЕС са зависими от външни сили. И не защитават интересите на народите си.