Last news in Fakti

2 Юли, 2018 11:00 2 648 10

Личната война, взела за заложник целия туризъм

  • валери симеонов-
  • николина ангелкова-
  • туризъм-
  • море

Има места за културно-исторически туризъм, за балнео и СПА ваканции

Личната война, взела за заложник целия туризъм - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Десислава Любомирова

Отново е лято и отново продължава измислената борба на Валери Симеонов да превърне в реалност своя блян за едно безшумно Черноморие.

Упоритостта, с която прави ненужните си рейдове по барове и дискотеки, прилича по своята ирационалност на нещо, продиктувано от дълбока и неизлечима детска или юношеска травма. Но това са си негови проблеми.

Наш проблем е, че целият сектор туризъм е заложник на един човек, който без каквато и да е експертиза, просто от силната позиция на необходим коалиционен партньор, се ползва с търпимостта на властта да се разпорежда със съдбата на целия бранш.

В мечтите на Симеонов Черноморието, но най-вече и особено важно - Слънчев бряг, са едни тихи места, в които цари романтична идилия, заведенията пускат приглушена музика, а ако има някакъв джангър, той приключва към 20:00 часа, за да могат и тези, които си лягат с кокошките, да спят спокойно.

Не е много изненадващо, че тези блянове не се споделят със същия ентусиазъм от министерството на туризма. От там, с подкрепата на голяма част от местната власт, Националният борд по туризъм и изобщо, хората от бранша, настояват националните курорти да са с отделен статут и в тях да има диференцирани норми за шумовото натоварване. Това е нелоша идея, която отдавна щеше да е реализирана, ако ресорната власт не беше принудена да търпи и някак да преговаря с бесовете в главата на Валери Симеонов.

Защо планът на министерството е добър? Защото България, подобно на много други туристически държави по света, може да бъде дестинация за разнообразен тип туристи. Нищо не пречи да е ясно и регламентирано къде какво може да се види, опита и изживее.

Има места за културно-исторически туризъм, за балнео и СПА ваканции, за семейна почивка и е абсолютно целесъобразно да има места и за парти туризъм. Просто защото тази ниша е голяма и доходоносна. Младежи от цял свят се стичат към курорти в Майорка, Гърция и къде ли още не, единствено с цел да обикалят заведенията цяла нощ. И от това туризмът в тези държави само печели.

Когато избереш Слънчев бряг, знаеш къде отиваш. Курортът не е подходящ за тиха семейна ваканция или за пенсионерско море. И няма нужда да бъде. Бреговата ивица на България е голяма, ако някой иска да прекарва безшумни спокойни вечери, има предостатъчно места.

Диференцирането на туристическия поток може да бъде печеливша стратегия, защото по този начин България ще се позиционира като дестинация, която предлага за всекиго по нещо.

Личната война на Валери Симеонов обаче застрашава тази стратегия. Той иска да превърне Слънчев бряг в Равда, от което никой няма да спечели. И е въпрос на малко здрав разум най-накрая да бъде спрян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 автореееее

    39 6 Отговор
    Алооо, автора, ти изобщо разбираш ли какво си написал? Симеонов просто прави това, което нито МВР, нито някое от министерствата прави - следи дали се спазват ЗАКОНИТЕ. ЗАКОНА е определил колко голямо може да е заведението, ЗАКОНА казва колко да е силна музиката. Я се осъзнай, защото с думите си подтикваш към нарушаване на ЗАКОНА, което е подсъдно! Крайно време е хората в България да се сетят, че неспазването на закона ни прави аборигените на Европа, не ниските заплати.
  • 2 Турист

    36 4 Отговор
    В Испания и Гърция наистина имат голяма плажна ивица но България няма. Освен това не останаха места там без чалгария и простотия. Деси кой ти плати за коментара?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 българче

    16 11 Отговор
    Донякъде авторът е прав. Бургаския ненормалник прави каквото си иска. От друга страна, Слънчев Бряг се превърна в държава в държавата, в която местни, бургаски и софийски "тузари" правят каквото си искат.
  • 5 Rattrack

    23 1 Отговор
    Авторът сигурно не си дава сметка, че не повече от 15-20% от клиентите в Сл Бряг са алкохолни туристи, за които сезонът е не-повече от 5-6 седмици. А курортът изначално си беше проектиран за семеен туризъм и като такъв беше едно от най-доброто на Балканите. А че Ангелкова защитава сикаджийски и висаджийски мутри, които завзеха плажовете ни, това на всички става ясно. А самото обособяване на куро рта на зони за семеен и младежки туризъм става при проектирането, а не сега.
  • 6 Кибик

    16 2 Отговор
    Бляновете на Симеонов са спазване на реда и закона, неясно по каква причина. Бляновете на мутренския бранш са ясни: ако може да застроят плажната ивица и плитката част на морето, да дъни чалга на макс 24 часа в денонощието, да продават безнаказано наркотици, да продават алкохол на малолетни, да взимат комисионна от всички селски пръчки които са дошли да си оправят положението за три месеца с ду..., да те цакат 10 лв за порция цаца и 20 лева за шезлонг и т.н. Въпреки това се намират дебили които мислят че мутренската стратегия е печеливша. Да, печеливша е за мутрите и евентуално за тези които ги обслужват като им стане скучно.
  • 7 Бог

    11 3 Отговор
    Вместо да се вземе някакво решение да се запазят руските туристи , и да има облекчение за визите , държавата се занимава само с глупости. Руснаците са най- добрите клиенти , а масово започнаха да продават имотите си и да си тръгват от тук. Накрая ще идват само криви глави и то бедни
  • 8 321

    14 2 Отговор
    Авторката нещо, сигурно е прекарала цяла нощ по някой алкохолен тур в заведения със силна музика и това здраво й е размътило мозъка. Мизерията, която описва генерира нерегламентирани доходи на няколкото кръчмари в Слънчев бряг, за които не плащат данъци, тоест държавата нищо не печели от тях. Авторката сигурно е на 16 години, за да не знае елементарни правила в хотелиерския бизнес - че най-големите приходи са от семейни почивки, а не от младежката измет, която се събира на евтината пиячка, като муха на мед. Голямата част от тази измет спи по евтини бордеи и гледа за до 5 евро да се насмуче като за последно. Разходите за охрана, почистване и дезинфекция след тези дегенерати са повече от приходите от тях в хазната. Единствената полза е за малка група собственици на дискотеки и други пивници, които в дните на проверки от НАП увеличават десетократно приходите си. Та с допускането най-хубавата част от черноморието да се превърне в помийна яма с тонколони около нея се гонят платежоспособните туристи - семейства с деца, които на ден харчат повече от 1 английски джендър за седмица. Личната война на Симеонов действително застрашава тази стратегия, но лошото е, че е само той, а не е официална държавна политика, като в нормалните държави. А на авторката предлагам да отскочи до Гърция и да опита да шуми след 11 часа - ще търка ареста в някое полицейско управление следващите 24 часа поне.
  • 9 onq s konq

    7 1 Отговор
    Авторката ,както и всеки в България ИМА ПРАВО НА КОМЕНТАР,но все пак...който се вреди!А защо има ли?АМИ ЗАЩОТО И ТЯ СЕМЕЙСТВО ХРАНИ-ЗАТОВА!Естествено че е нормално да й се ПЛАТИ ПОДОБАВАЩО за труда и старанието,дани е жива и здрава и да ни радва със все-така АМБИЦИОЗНИ КОМЕНТАРИ:)Но да оставим авторката да си почива след "добре свършената работа" и да се обърнем с лице към ГЪДЕЛА В ЗАГАДКАТА - "КОЙ ПОРЪЧВА И ПЛАЩА СТАТИЯТА"?!И понеже няма време,ще подскажа:1/Отговор А-Мутренските собственици на заведенията в комплекса-ГРЕШЕН ОТГОВОР.2/Отговор Б-БСП воглаве с Нинова,целящи да свалят всеки един министър поотделно,оставяйки упорития Бойко дето неще да си подава доброволно оставката ГЕНЕРАЛ БЕЗ АРМИЯ-ВЕРЕН ОТГОВОР!
  • 10 Uflaf

    2 0 Отговор
    Мутра на журналист не плаща. Плаща там където е закона.Магистрати и политици. Защото данък обществено мнение за него няма и хич не му пука какво става с останалите и " обществения му рейтинг". На журналист плаща политик. Или мутра която вече се е наяла и започва да блянува и жадува за власт. Сиреч ще става от него виден политик.