3 Юли, 2018 17:00 3 015 14

Безплатен обяд няма, безплатен ток – също

  • ток-
  • парно

Защото например Румъния има собствен добив на енергийни полезни изкопаеми, за разлика от България

Безплатен обяд няма, безплатен ток – също - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парното поскъпна. Токът – и той. Газът – също. Затова – хайде на протест, да сваляме правителството. Под това мото БСП пак се събра на протест пред КЕВР в неделя сутринта на 1 юли.

Всеки път, в който се стигне до работата на КЕВР, БСП все знае най-добре. Какви мръсници са в тази комисия, как се гаврят с народа, как пенсиите се вдигнали само с 3,8%, а парното – със 7%. Токът поскъпва средно с 2%, но и тук действаме на принципа "и на вас да ви ...".

Обаче когато БСП тръгват да правят такива протести, нека отговорят на следните неща. Първо – какво направиха, докато управляваха, за да купуваме по-евтин газ от "Газпром"? Защото от "братска" Русия идва газът, няма от другаде – така че каквото каже Путин ... ъъъ, така де, "международните пазари", това е. Какво направиха, за да не купуваме само от "Газпром" - големи енергийни шлемове, ала-бала? Второ – каква е позицията на БСП за собствен добив на газ? Нека само напомним как съвсем наскоро в Генерал Тошево се вдигнаха срещу добив на природен газ, макар инвеститорът "Русгеоком" да говореше за конвенционален газ, не шистов. БСП тогава направи ли нещо по въпроса? Също като ГЕРБ и останалите прилепала в сегашното управление – не. Защото ГЕРБ или БСП - все тая.

Когато не си си осигурил алтернативи, тогава си зависим от "международните пазари". И сметката трябва да бъде платена – безплатен обяд няма. А безумни сравнения като това на Нова телевизия как в Румъния цената на тока от 1 юли до 20 юни догодина щяла да е с 3,53% по-евтина могат да ги правят само хора, които мислят, че икономика означава да икономисаш от закуски за обувки. Защото например Румъния има собствен добив на енергийни полезни изкопаеми, за разлика от България. А прогнозите на Асоциация "Умна eнергия", която прави анализи за Румънската стокова борса, сочат, че всъщност цената на природния газ се очаква да поскъпне с 10% през идващата зима и с 40% през следващата зима. И като добавим, че сега в Румъния управляват "социалдемократите", разбирай "бившите" румънски комунисти, като се сетим как при Орешарски беше задържана цената на тока, но след това се наложи да има поскъпване и само благоприятното положение на международните пазари позволи да не е твърде голямо, тогава можем да се сетим какво ще стане в Румъния при следващия им регулаторен период.

Това е положението – който иска по-евтин ток, си осигурява по-евтини суровини за производството му или алтернативи за производство (и не, "Белене" не е по-евтина алтернатива!). Като не може – токът поскъпва и популизмът почва да се вихри. Само че същият този популизъм, когато е на власт, не прави нищо. Защото и "Атака" бяха постоянни гости на КЕВР в дните си на "опозиция" ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скй

    46 3 Отговор
    Ай само един бърз въпрос, кой подписа тия безумни договори за зелената енергия? А консигнацията на Дънди прешас Металс. Всички са национални предатели няма бсп няма герб.
  • 2 Морук

    22 7 Отговор
    Туй байгалария,в Румъния тока се вдига с 3,5 процента пенсиите с 10,а у байгалария обратно,трай народе български инат имаш да си търпиш простотията

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Гост

    37 0 Отговор
    Абе има безплатен обяд ама трябва да си от правилния цвят.
  • 4 чичоХ

    22 3 Отговор
    Автора прави някаква аритметика, ама не вкарва в уравнението
    ония реактори, който затворихме съвсем здрави и читави.Нуждаеха
    се малко от модернизация на спомагателните им устройства, а сега
    приказки за обеди и други глупости.
  • 5 Гъл

    20 1 Отговор
    ИМА Безплатен обяд! Това е обяда който е откраднат от по слабите.
    Но интересното е че точно тези които крадат залъка на по слабите, точно те, крадците тръбят наляво и на дясно че нямало безплатен обяд.
  • 6 Забележка

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Морук":

    В Румъния даже тока го свалят а не го вдигат!
  • 7 гост

    18 5 Отговор
    Абе "факти" колко ви шариха гербавите за тая анонимна статия а ?
  • 8 jkn

    25 1 Отговор
    'Публикувано във факти.бг: Безплатен обяд няма, безплатен ток – също'
    аааа извинявайте но има безплатен ток- за циганите е безплатен ,крадат яко и никой не им казва нищо
  • 9 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Морук":

    Цената на тока в Румъния пада!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Има, има... Само да си в ма,алата !!
  • 12 Расулюлах

    4 1 Отговор
    Да фалшивата наука ни учи че няма безплатен ток щото трябва да сме роби ама реалността друго говори че сме заобиколени от неизчерпаема енергия ама тогас юдеите нема да лапкат парите ни тоест живота ни изразен чрез пари

    Коментиран от #13

  • 13 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Расулюлах":

    Аз съм чул че парите ни заминаватбза пРосия! Там ли за юдеите, че се обърках вече?
  • 14 Вили

    2 0 Отговор
    Битовите сметки станаха солидарни. Лоялните клиенти плащат и за тези които не си плащат задълженията. Цените на услугите се определят така, че да покрият задълженията на тези които не плащат. До преди 2-3 години задълженията към Топлофикация София бяха над 200 милиона лева. Вече не се дава информация по понятни причини. Иначе фирмите за битови услуги ще фалират.