5 Юли, 2018 19:51 1 050 6

На какво да научим Западните Балкани за ЕС

  • западни балкани-
  • уроци-
  • ес
На какво да научим Западните Балкани за ЕС - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След повече от 10 години опит в Европейския съюз, интегрирането на Западните Балкани неизменно трябва да мине през нашите безценни съвети и помощ.

Българската държава, бидейки обиграна в делата на ЕС, трябва да предаде на Македония, Албания, Сърбия и всички останали уроците от собственото си участие в елитния европейския клуб. Ето на какво би трябвало да научим останалите страни по отношение на членството им в ЕС.

1. Правете стадиони в села с по 100 жители

Как са могли Македония и Сърбия до ден днешен да живеят без този лукс? В направата на селския стадион трябва да се инвестира достатъчно, че да може да кандидатства поне за осминафинал на Шампионската лига. Европейският съюз с готовност ще отдели милион и половина, част от които безследно ще потънат в кметски джобове. Спортното съоръжение обаче ще стърчи гордо до единствения смесен магазин и ще говори много за прогреса, европейската интеграция, развитието на селото.

2. Субсидия година храни

Едва ли Македония и Сърбия все още осъзнават огромният финансов простор, който предстои да се разтвори към тях. Тепърва ще трябва да се учат как да се превърнат в професионални изстисквачи на евросубсидии - не е лесно, но все пак е много по-добре в сравнение с това да прекарваш всеки ден от 9 до 5 някъде. Писането на европроект ще се превърне в едно високо чиновническо майсторство, което ще владеят само малцина занаятчии, посветели цели две седмици да се научат на тънкостите на тая работа.

3. Пари за коне - после ги убиваш

Помните историята за бизнесмена Пищалов, който взе хиляди евро субсидия за отглеждане на коне, и след усвояването ѝ, ги остави да умират под връх Руен. Едва ли сърби, македонци и албанци все още са се сетили, че тук таме леки убийства на животни могат да се превърнат в доходоносна евро афера.

4. Йесмени

Българската евроинтеграция обучи цяло поколение политици, които гордо носеха прозвището - йесмени. Пълната готовност да се съгласиш на абсолютно всичко, само за да може безпрепятствено да продължиш брюкселското си благоденствие - няма нищо по-хубаво от това.

5. Внезапна еврофобия

Това е за десерт. След като сте изпомпили де-що има за изпомпване, настъпва онзи свещен момент, в който внезапно ЕС внезапно губи целия си престиж и се превръща в странно място, което промотира хомосексуализъм, тероризъм, мигрантски радости и с решение на европарламента финансира кариерата на Кончита Вурст. Нека Сърбия и Македония не забравят нашия урок, в който с всяка следваща година евроскептицизмът става все по-голям, дотолкова, че вече да те е страх да пуснеш на референдум въпроса трябва ли да останем там или не. С подобна балканска омраза урокът по по интеграцията на Западните Балкани може успешно да бъде обявен за приключен.

Автор: Райко Байчев, "Актуално"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Можем

    8 1 Отговор
    Можем да им служим за пример как не се правят нещата :)
  • 2 НКВД

    9 0 Отговор
    Като дойде време за фондовете да викнат Борисов той ще ги открехне как се гепат най- добре дже и наръчник за ,,Крадеца на фондове" ще издаде!
  • 3 Инкогнито

    5 0 Отговор
    За фондовете е елементрно,биеш една дебела космическа цена ЕС ти шари после половината другите от бюджета после пълниш дупката в бюджета със заем и повтаряш така 10 пъти след 10г решаваш проблема на планетата с пренаселването!
  • 4 Кълвач

    7 1 Отговор
    На педерастия, кражби, корупция, фалшива журналистика, калпави милиционери, отсъствие на правосъдие, как да бъдат унищожени болните, пенсионерите и бедните, как да бъдат прогонени младите хора (да го наречем гражданско прочистване), как да се фалшифицират избори........ Абе има на какво да ги научим, нека да се обаждат!

    Коментиран от #5

  • 5 Морук

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кълвач":

    Точно ,да допълня само крадене от евро фондове,шуробаджанащина,некачествено строене,веднага след това пак ремонт,ако са сетя още нещо някой да допълни
  • 6 Гого

    0 0 Отговор
    Как на какво Боко е факир на краденето на пари и на производството на корупция.