Last news in Fakti

8 Юли, 2018 18:00 4 965 25

Как SS създаваше "арийски деца"

  • хайнрих химлер-
  • арийски деца-
  • нацисти

Безумната идея е била на Хайнрих Химлер. За да се увеличи "арийската раса", нацистите отвличали русокоси и синеоки деца от окупираните страни в Централна и Източна Европа. За тези жертви няма дори парично обезщетение

Как SS създаваше "арийски деца" - 1
Химлер (в ляво) Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като малко дете, ищецът е отвлечен през 1942 г. от окупираната от нацистите Полша. Отраснал е в германския град Лемго в областта Източна Вестфалия и не знае нищо за истинския си произход. "И до днес страдам от това, че не знам кои са родителите ми", споделя Херман Людекинг, който е пенсиониран инженер и днес живее в Бад Дюрхайм, в Шварцвалд.

Макар хиляди като него споделят съдбата му, но малцина се осмеляват да говорят за нея. В жалбата си Херман Людекинг е поискал "еднократна помощ" като обезщетение за отвличането му. „Въпросът обаче не е в парите, искам Германия само да ме признае за жертва“, споделя мъжът. В началото на юли 2018 г. той посрещна с огорчение току-що излязлото съдебното решение: "След няколко години нас вече няма да ни има, проблемът ще се реши биологически от само себе си. Това ли иска Федералната република?" - пита Людекинг.

"Огромна неправда"

Принудителното "германизиране" на ищеца представлява огромна неправда, признава съдът. Досега обаче никога не са били присъждани финансови обезщетения на "откраднати деца", поради което тази група потърпевши засега не се признава като жертва на нацизма.

В рамките на Закона за последиците от войната Федералната република изплаща обезщетения на жертвите на националсоциализма, но ищецът не попада в тази категория. На съдебното заседание съдиите в Кьолн се опитаха да обяснят на ищеца кои категории лица имат право на обезщетение. Например хомосексуалните, които са били разглеждани от нацистите като "непълноценен човешки материал" и въз основа на това са били преследвани заради "особеностите им".

Действително Людекинг не е бил "малоценен" по смисъла на нацистката идеология, а точно обратното - бил е "твърде ценен". Отвличани са били само такива деца, които могат да увеличат числеността на "арийската раса" – т.е. синеоки и русокоси.

Още през 1938 г. райхсфюрерът на SS Хайнрих Химлер заявява следното: "Аз действително смятам да донеса германска кръв, ще я грабя и крада, откъдето мога." В окупираните от страни в Централна и Източна Европа нацистите започват да отнемат деца от родителите им или да ги отвличат от сиропиталища, за да ги закарат в Германия.

Тези деца са били изпращани в детски приюти на близкото до SS сдружение "Лебенсборн", където по най-безогледен начин са били „германизирани". Имената има са фалшифицирани, а отвлечените деца са обявявани за "Деца от Изток". Така е потулена истината за произхода им, включително и от германските семейства, които взимали под попечителство отвлечени деца. Въпросните семейства е трябвало да смятат, че отглеждат деца на германци от окупираните територии.

Непризнатите жертви

Това, че жертвите на "германизацията" не получават обезщетение, защото нацистите не са ги подлагали на гонения, а са ги смятали за "твърде ценни", е абсурдно и срамно, казва Людекинг. Макар да е разочарован от решението на съда в Кьолн, то не го е изненадало, защото неведнъж е получавал отрицателен отговор от властите. От години той се ангажира в сдружението "Откраднати деца - забравени жертви", чиито жалби неведнъж са били отхвърляни. Сдружението е създадено от Кристоф Шварц, учител и историк от Фрайбург. "Срещу децата е извършена огромна несправедливост, на тях им е било отнето детството и идентичността и те със сигурност са жертви на нацисткия режим, макар и да не получават съответното признание, нито пък обезщетения. А това е ново унижение и травма за тях", изтъква Шварц.

През 2017 г. Дойче Веле и полският новинарски портал Interia създадоха съвместния проект "Откраднати деца". Репортерите издириха данни от архивите за все още живите жертви на принудителна германизация. В рамките на проекта бяха публикувани над 40 текста и 24 видеа, които достигнаха до милиони хора в Германия и Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мемфис

    16 34 Отговор
    Руски измишльотини!
  • 2 СссереМ

    20 35 Отговор
    Ами руснаците защо са светли русокоси,а по принцип техния ген са тъмен цвят на кожата,дрънати учи и кривите крака,от оригиналния генотип им се е запазило само любовта към ичкията и малките мишки,що народ са изпотрепали само те си знаят.
  • 3 лъжа

    12 10 Отговор
    Стига глупости!
  • 4 Снайпериста

    36 8 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Шалом

    46 8 Отговор
    Евреите-най голямото зло за човечеството.............

    Коментиран от #6

  • 6 БКП

    42 17 Отговор

    До коментар #5 от "Шалом":

    Простите българи- най-голямото зло за самите българи.........
  • 7 Санде

    41 20 Отговор
    А колко български жени и момичета са изнасилени от ,,братушките освободители"?

    Коментиран от #10, #11, #25

  • 8 Прост

    20 6 Отговор
    Напоследък чифутите се активираха .

    Коментиран от #9

  • 9 Ххх

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Прост":

    Поръчкова бибитка!
  • 10 Дебил

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Санде":

    Ако са ги хваща и патрули те им, са ги разтрелвали на място!
  • 11 Севгин

    9 46 Отговор

    До коментар #7 от "Санде":

    А колко кадъни и турски момичета са изнасилени по време на възродителния процес?

    Коментиран от #13, #21

  • 12 ванката

    20 3 Отговор
    слава на фюрера паметник и ден за почит обявен за национален европейско-християнски празник в чест на хитлер !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бордиян

    4 6 Отговор
    Хайде бе,за 500 години робство няма толкова избити колкото арменци над един милион...
  • 15 Фен

    11 1 Отговор
    Дойче веле. Рупорът на Сорос.
  • 16 ААА

    8 3 Отговор
    На бюрото на Хитлер попада доклад , в който му се съобщава ,че в областта "Рур" се раждат много хилави бебета. Рур е област с каменовъглени мини . Миньорите работят при тежки условия , прекаляват с алкохола , и така резултата - по малко и по- слаби бебета. Хитлер веднага нарежда елитна СС дивизия да отиде и да се разквартирува в района. Издава специален декрет майка родила дете от СС войник получава особени правомощия , помощ от държавата ,и медал за изпълнен дълг към отечеството. Както виждате , големите държави , и големите си водачи отдават много голямо значение на децата. И много световни и исторически примери в това отношение. Александър Македонски , дали е стигнал до Индия след 20 годишни походи и войни , само с тези войници с които е тръгнал от самото начало?, или е натурализирал местни младежи за армията от завзетите територии. Еничарите в Османската Империя- най-здравите деца в поробените земи, и най- свирепите войници на падишаха. Меркел защо прие милиони бежанци - заради техните деца. Само тук няма политика ,няма стратегия-ден да мине друг да дойде, и те така.

    Коментиран от #20

  • 17 Stefko 88

    3 4 Отговор
    Такава глупост не бях чел.
  • 18 сори сорос

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: нацистите отвличали русокоси и синеоки деца ...............днес в Норвегия е същото!
  • 19 прУстакоФ

    12 0 Отговор
    " Принудителното германизиране "-лоша работа.Обаче имало и по-лоша-баба ви МЕРКЕЛ да поправя грешките на Химлер, в резултат на което имаме на лице-"ПРИНУДИТЕЛНО МАНГАЛИЗИРАНЕ НА ЕВРОПА".
  • 20 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "ААА":

    Вземи малко да се образоваш преди да пишеш !„20 години походи“!А.Македонски умира на 34г.Значи според тебе води военни кампании от 14 годишен!? Пък примера ти с Меркел е смешен-все едно да хваля циганите че имат мнаго деца!?Колкото полза от циганите толкова и от мигрантите на Меркел!

    Коментиран от #22

  • 21 ПЕЕВ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Севгин":

    ГЛУПОСТИ,КАЖИ ИМЕТО НА ЕДНА ПОНЕ.
  • 22 ААА

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Много ги обичам такива образовани. Походите ги започва Филип Македонски - баща на Александър , а Александър Македонски води левият край на фалангата още на 17 години.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ели

    4 0 Отговор
    По времето на ВСВ подбраните немските войници преди да заминат на фронта се отбивали в специални лагери и преспивали с също подбрни момичета ( неженени) всяка която мислела ,че след раждане остававайки детето си на държавата е изпълнила дълга си към отечеството. (В Книгата червения оркестър можете да прочетете). И така края на ВСВ имало около 13 милиона деца нямащи семейство (една част сираци останали без родители ) .Даже в Германия много малко хора знаят това тези факти са засекретени и никога открито не се говори.
  • 25 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Санде":

    Със сигурност изнасилените от руснаците жени са много,но не са 360 хиляди,колкото са убитите в Бабий яр,Украйна.Не са и колкото изгорени живи цивилни в селата около Смоленск.Монетата на войната има две страни глупако.