10 Юли, 2018 19:00 2 763 21

Лустрация трябва - само че закъсняхме

  • лустрация-
  • политици-
  • дс

Хората казват "по-добре късно, отколкото никога". В случая обаче това не важи

Лустрация трябва - само че закъсняхме - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лустрация чрез промяна в Конституцията, да няма давност за престъпленията, извърешни по време на комунизма, да има разследване на такива престъпления и хора, заемали ръководни длъжности по време на комунистическия режим, да не могат да заемат изборни длъжности сега – това са идеи, които ще залегнат в бъдещата политическа програма на обединението "Демократична България", в което влизат ДСБ, "Да, България" и "Зелените".

Хората казват "по-добре късно, отколкото никога". В случая обаче това не важи. Защото от 1989 година минаха 29 години!

Каква лустрация и по-точно – какви ефективни мерки ще последват от лустрацията? 30 години по-късно тези, които са били на ръководни позиции по времето на комунизма, отдавна се осигуриха и накрадоха. Мнозина от тях прехвърлиха или прехвърлят задачата на потомството. Нямам нищо против да има ограничителни мерки и за това потомство – да не може да ходи на изборни длъжности, но това моментално ще бъде счетено за дискриминация и всеки такъв човек ще отиде на съд, като 99,99% ще спечели там.

Единственият хубав момент от лустрацията би бил само ако излизат конкретни имена и какви са били по времето на комунизма. Проблеми обаче има и тук – най-вече чрез възможности за очерняне, но и заради факта, че не всеки ръководител на нещо по времето на комунизма е бил лош или некадърен човек. Как ще се отсява кой какъв е бил – само по документи ли? По какви документи и по какви свидетелски показания, на кого? Кой ще стане черен и кой ще бъде бял? Защото и Христо Иванов произлиза от рода Бойкикеви - той какъв става тогава?

Истината е, че закъсняхме твърде много. Сега вече тече фаза, от която няма връщане назад, освен ако не възприемем подхода на цар Борис I и 40-те боилски рода. Но в съвремието ни и това не изглежда много възможно – остава само да правим като Босия, та дано да се посъбудят достатъчно от заспалите, за да сложат крак на врата на твърде нахитрелите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    16 6 Отговор
    Ааааа, седесарските предателчета се размечтаха. А добре, че комунистите не ги натириха в някой лагер да чукат камъни, а ги оставиха да лъжат хората!
  • 2 Грантаджийче

    13 3 Отговор
    Стотина келеша се събрали и решили.

    Абе, факти, вие наистина сте демократична медия! Отразявате "мненията" и на микромалцинствата!
  • 3 ГНЕВЕН

    15 3 Отговор
    Мууууааааа, платените предатели са имали сбирка. На коя пейка се събраха?
  • 4 ПАК ЗАЛИТАНИЯ И ДАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ

    3 2 Отговор
    ДА СЕ дръндите вие с нашите мишки ! Можете ли да се хванете за палците на краката ?
  • 5 Може да се съдят комунистите, защото

    9 9 Отговор
    Са оставили семето ти да вирее и до днес. Шест ВЕКА ГНЕТ И ГЕНОЦИД - 5 ВЕКА под турско и Един ВЕК / 1878 - 1945 = 70 г. и 30 г. криминална демокрация/ ЗАПАДНО БАНДИТСКО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО - ЕТНИЧЕСКО ИЗТРЕБЛЕНИЕ. А при Комунизма - мръсен, НАРОДА у нас СЕ РАЗМНОЖАВАШЕ И ГИ СЧИТАХА ЗА ЧОВЕЦИ ! Много човечни са били комунистите, прекалено човечни, щом сте оцеляли и днес лудувате изумяли !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А НИЕ - ВАЗИ !

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ефтини сензации":

    Мераците нарастват и от двете страни !
  • 8 Да поправим грешката на комунистите

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ефтини сензации":

    Които РАЗРУШИХА СОЦИАЛИЗМА !
  • 9 ЗЕВС

    15 2 Отговор
    Ако трябва да се съди някой, това е политическата върхушка след 1989г. Националните предатели предизвикали невиждан апокалипсис, геноцид върху собственото население, гавра с възрастните хора, обрекли на глад и мизерия ⅔ от населението и близо ½ прокудени от родината за да оцелеят. Авгиевите обори, които не са почиствани 30 години, е време да се изчистят, и да се започне от начало.
  • 10 Защо МАФИЯТА у нас вирее ?

    8 2 Отговор
    Защото все още културата от СОЦА, ДЪРЖИ ХОРАТА на благоприличие и чинопочитание. Останалото е ГЮБРЕ.
  • 11 ЗДП

    9 4 Отговор
    А комунистите от ГЕРБ ще ги лустрират ли. Та там са най много и даже работили и в МВР.
  • 12 Българофил

    6 5 Отговор
    Много е тъжно, че нивото на разговора е все едно, че е от1990г.Никакво развитие . Ретроградност и нафталин...
  • 13 Ядеитн

    3 4 Отговор
    Война нема, умерли от глад - тоже. За всеки има, е за некои е по-малко, ама не е без хич. От какво сте недоволни? И по-лошо има. Алчен и прост народ са навъди и ша си изяде главата.
  • 14 Али Бабата

    8 1 Отговор
    НИКОГА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА ЛУСТРАЦИЯ, защото конституцията от 1991г е така направена,че лустрация е невъзможна-тоест ще трябва и промяна на конституцията, ако ще се прави лустрация, КАКТО СЕ НАПРАВИ В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Лустрация се прави със закон за лустрацията... Хора, нямате си на представа кой, как , и за какво разруши и разграби нашата България.
    Страната ни е доведена до състояние на трета национална катастрофа, несравнима с другите две нито по социално-икономическата разруха, нито по дадените жертви...беззаконие, тотален грабеж и наложен геноцид върху ни.Около два милиона млади и образовани хора, или потенциала на нацията ни бяха принудени да напуснат страната. Вече второ поколение наши внуци и правнуци се раждат и живеят в чужбина. В страната ни остава застаряващото население, ниско образована и неквалифицирана работна ръка, болни хора и циганското население. Някои от процесите стават вече необратими.
    След 89 и смяна на режима - няма десни, няма леви, има милиони.
    През цялото управление на сороското СДС, бе едно шикалкавене с приемането на закон за лустрацията- не го приеха, макар че, през 97-2001 Костовото правителство имаше абсолютно мнозинство . Няма да има затвор за комунисти, нито лустрация по нареждане на началника им Д. Шорош - да не е луд! Само послушникът му И. Костов разпродаде активи за 30 милиарда, а държавата получи едва 3 милиарда.
    КОМУНИЗМА е алиби-параван-прикритие за провала на Прехода.Това е най-голям
  • 15 Али Бабата

    4 1 Отговор
    КОМУНИЗМА е алиби-параван-прикритие за провала на Прехода.Това е най-голямата шашма. Чудно ми е, докога ще има шарани да кълват, даже и на въдица без стръв.
  • 16 Българофил

    5 2 Отговор
    Лустрация няма, защото през 1989 имаше само комунисти и от тях се създаде СДС. Всички бяха назначени за демократи и бизнесмени. За България комунизмът беше олицетворение на модернизацията, докато за Полша, Чехия и Унгария , той беше мракобесие. И като се има предвид любовта на българите към Русия( заради Освобождението)- ето го отговора. Не знаеш на кой свят си.Хем искаш качеството на Запада, хем старите спомени те връщат назад. Затова няма национална идея и затова младите хора бягат навън, защото нямат желание да си губят времето тук, поради горепосочените причини. Орел, рак и щука!..
  • 17 123

    2 1 Отговор
    Хахаха, сетила се Мара да се побара, само че едва ли вече някой ще ви повярва, след като имахте цялата власт в края на 90-те и не направихте лустрация. Сега няма да се хванем на този номер. Колкото тогава направихте лустрация, толкова и сега ще направите. То вече няма и много смисъл да се прави.
  • 18 бббббб

    1 0 Отговор
    А, тези от 89г. до момента кога ще ги обявим за престъпници и ликвидираме като в Китай на площада?!?!?Сегашните са по-опасни и заслужават с такава нежност да се подходи към тях.

    Коментиран от #19

  • 19 123

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "бббббб":

    Тези след 89-та пак са комунисти или техни хора.
  • 20 безпартиен

    1 0 Отговор
    Оти чак сега бре?!Що дремахте га бехте на власт с повеке от 50%?Щот требаше да рипнете напреко мама и тате,а и имаше що да се вземе от "големата баница"!Те тия,дето ще ги лустрирате измреха и сега синове и внуци си ни клатат.
  • 21 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Бре, че бързаци ! Изчакайте още 70 години, че тогава я лустроствайте ! Белким хване дикиш !!
    Нашите престъпни политици не спазват Конституцията такава, каквато я има, променят я както си искат без Велико НС..... Че сега тези /или част от тези - който е мераклия да ги брои/ които си изядоха майната преди четвърт век, ще се явяват на избори, ще ги печелят, и те ще променят Конституцията / тя стана непотребно книжле/ и ще лустросват.... Кого , и как, и има ли още балами да им повярват......"Времето е Ваше" !!