Last news in Fakti

13 Юли, 2018 20:00 2 170 16

Чудото от 1994: България надви Германия

  • българия-
  • германия-
  • футбол-
  • класиране
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква сензация само: малка Хърватия победи Англия на Световното първенство в Русия. През 1994 година подобно чудо изживя и България, когато на първенството в САЩ Стоичков и компания надвиха германците. Да си спомним.

Да погледнем 24 години назад - през юли 1994 на Световното първенство в САЩ един срещу друг застанаха отборите на България и Германия, пише изданието "Sportnews" и припомня за четвъртфиналния мач, който влезе в историята като най-големия успех на българския футбол.

Шок за едните, чудо за другите

„Убийството на гиганта бе извършено на Джайънтс стейдиъм" - така британският "Индипендънт" описа навремето сензацията, разиграла се в Ню Йорк. В този драматичен мач световните шампиони от Германия изненадващо бяха принудени да свият платна още на четвъртфинала на Световното първенство в САЩ. Така за първи път от 1978 година германските национали не успяха да стигнат до финала. Днес вече знаем, че подобна съдба ги сполетя и сега на Световното първенство в Русия.

Шок за едните, чудо за другите - до 1994 година България никога не беше печелила мач на Световно първенство, отбелязва германското издание и коментира: "Именно това е най-невероятното - екзекуцията на германците бе извършена не от някой футболен гигант като Бразилия, Аржентина или Италия, а от аутсайдера България, която участваше на Световно първенство едва за шести път, а в САЩ постигна първата си победа на състезание от този ранг".

Три минути, два гола

72-те хиляди футболни фенове, събрали се на този горещ юлски ден на "Джайънтс стейдиъм", проследиха едно сравнително скучно първо полувреме, през което макар че показаха надмощие, германците не успяха да пробият българската защита, припомня изданието и продължава: "През второто полувреме обаче нещата се промениха. След реализираната от Лотар Матеус дузпа всички вярваха, че митът за непобедимия тим на Германия ще се потвърди за пореден път. Но само в рамките на броени минути се случи нещо немислимо: с попадението на Стоичков в 75-ата минута и с последвалия само 180 секунди по-късно победен гол на Лечков българите изхвърлиха световните шампиони от първенството", пише изданието и припомня, че победният ход на българските национали приключва три дни по-късно, когато на полуфинала България губи срещу Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асаня

    26 9 Отговор
    когато няма достойно настояще, слабите обрьщат поглед в миналото..

    Коментиран от #4, #8

  • 2 ЗЕВС

    42 5 Отговор
    Дали е чудо, победата на България над Германия през 1994 ? За по младите е чудо, но истината е, че в България през тази и предишните години, спорта беше на световна висота. В спортните школи, стадионите, училищата, армията, по детските площадки и поляните, от сутрин до вечер бяха изпълнени с деца и юноши запленени от спорта. Така, че четвъртото място за мен не е чудо, а последствие от една друга епоха от историята на България!

    Коментиран от #3

  • 3 Хермес

    10 14 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕВС":

    Колега, мисля , че грешите. През 1989 Стоичков почна да играе в Барселона. Лечков беше в Хамбургер, Балъков - Щутгарт. Схващане ли? България се отвори към Запада. Футболистите пренесоха самочувствието си. Видяха И показаха, че могат. Освен късмета, това беше анонс, че ние се стремим към Запада. И да покажем, че не сме по- некадърни. Това беше апотеоз на свободата, която току- що беше изгряла!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЗЕВС

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хермес":

    А ти схващаш ли, че Стоичков и сие са продукт на "скапания комунизъм". И сега играят Българи в западни отбори, обаче положението е плачевно.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Хермес

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Тогава бяха гладни, а сега са сити. И в пряк, и в преносен смисъл. Кой ти е виждал толкова милиони наведнъж! А , че социализмът е недоносче, го каза и Тодор Живков! Няма смисъл да спорим!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 ЗЕВС

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хермес":

    За това, че спора е излишен си напълно прав. Жизнен стандарт на "гладните" през 1989г. 25-то място, жизнен стандарт на "ситите" през 2016 г. 88 място!

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хермес

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Замислих се кой българин сега играе в елитни западни отбори? Май повечето играят в Русия. А руснаците достойно се представиха на Мондиал 2018. Така че, проблемът си е наш. В колективната игра трябва да има много фактори, които взаимно да се съчетаят. Защото по логиката на Зевс, Китай трябваше да е винаги на финала...
  • 10 Хермес

    5 15 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    " Комунизмът е идеология за невзискателни умове"- Пол Джонсън. Препоръчвам Ви четиво за размисъл- " Тайните фалити на комунизма" - Христо Христов( изд."Сиела"). Защото утопията е много красива, но финансовият крах на старата система беше факт.Зябравихте ли, че през 1990 спряхме да плащаме външния си дълг? Тогава премиер беше Луканов...
  • 11 Пешо

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хермес":

    Какъв комунизъм? За футбол коментираме. Аман от тъпанари.

    Коментиран от #12

  • 12 Хермес

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Прочетете отново коментарите под # 2,5 И 7 и тогава давайте квалификации. Според тях именно комунизмът е в основата на четвъртото място през 1994г. Та не знам кой по- точно е тъпанар?
  • 13 ААА

    6 0 Отговор
    Точно това поколение , беше някаква кръстоска между комунизма и капитализма. Това беше последното поколение израснало , възпитано и тренирано с много труд и лишения , които правят спортиста шампион. Това поколение беше селектирано и избрано между много други български футболисти , когато отдолу имаше голяма база , и вреше и кипеше от момчета желаещи да се покажат . Емо Костадинов с умиление е разказвал как е повръщал от изтощение по време на тренировка. Няма коври , няма чалга до зори, един час дискотека , и чаша вино , и после по леглата , треньора минава и проверява , кой кога си е легнал. И тези футболисти бяха първите които видяха големите пари , истинска тактика , правилната химия и възстановяване , и отборно чувство , когато излязоха навън, и станаха истински професионалисти , и успехите дойдоха. Сега инерцията свърши , и всичко замря. Добре че покрай някоя друга ковра , научаваме , че еди кой си бил футболист.
  • 14 ДКМС

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    25-то къде ??? В СИВ ???
  • 15 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 1 Отговор
    Комунизмът е строя който тепърва предстой защото капитализмът и демокрацията са упадъчни строеве и не предлагат ама абсолютно нищо освен робство и консуматорщина ама само на 5 % от населението а останалите са роби
  • 16 Хермес

    1 0 Отговор
    Мина току-що финалът. Браво и на французи, и хървати! Как тези държави успяват? Трябва от тях да се учим, а не от старите спомени за едно отдавна отминало време, което ухае на скука...