15 Юли, 2018 10:05 12 845 17

Как се оформя медийната мутреса

  • борислава йовчева-
  • манекенка-
  • бойко борисов
Как се оформя медийната мутреса - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През тази седмица безспорно новината, която не влезе в полезрението на най-големите и гледани телевизии в България, беше сагата с къщата в Барселона и манекенката, която може би е родила дете на Бойко Борисов.

Коментарът на Ивайло Ачев от "Актуално"

На пръв поглед информацията прилича на пример от така популярните фалшиви новини. Първоначалните данни бяха публикувани от инициатива на име "Да спрем разграбването на България", която имаше Facebook страница, създадена буквално преди да бъде пуснат специален видеоклип по темата. Facebook страницата обаче е създадена с мейл, който е вързан към криптирана платформа.

Твърдението на "Да спрем разграбването на България" е, че въпросната манекенка – Борислава Йовчева, управлява фирма, в която са налети няколко милиона евро по офшорен път и тези пари идвали от хора, приближени до Борисов и се подчертава изрично, че единият от тях бил бивш директор на "Лукойл", без да се уточнява, че говорим за период отпреди 14 години. Клипът, с който се представиха твърденията, е направен в изкусен стил – с музиката от италианския сериал "Октопод". Сашо Диков, който много обича такива истории, не пропусна да подхване и тази, като направи специално едночасово предаване във вторник (10 юли).

Какво направи впечатление в цялата история? Първо, досега от публично замесените в нея, освен Борисов коментира единствено Александър Чаушев – пред "ЕвроДикоф". Сашо Диков не му зададе въпрос дали действително управлява фирмата Numin Invest SL, не му зададе въпрос и каква е дейността на тази фирма, но пък се извиняваше при задаването на почти всички други въпроси – че ги задава изобщо. "Да спрем разграбването на България", при всички снимки на къщата, не публикуваха снимка или видео на самата Илиева в тази къща – ако тя живее там, със сигурност излиза отвреме-навреме през луксозния портал и щом има толкова много труд, с имена на фирми и документи за съществуването им на чужди езици, е учудващо, че няма поне една снимка – за подсилване на тезата.

Слуховете за къщата с Барселона тръгнаха от пуснатия преди две години разговор между съдийките Владимир Янева и Румяна Ченалова. От тогава нямаше нищо друго, докато не дойде сегашното продължение. И разгневени постове във Facebook като този на разследващия журналист Мирослав Иванов как дори медиите от групата на „Икономедиа“ неглижирали историята.

Без да ангажирам когото и да е с личното си мнение, мога да кажа, че поднасянето на цялата история предопредели падението ѝ. Разпространяване през анонимна платформа, представяне на факти, но с пропуски като този самата Йовчева да не бъде заснета във въпросната къща – със сигурност е могло някой да почака няколко дни на удобно място с фотоапарат, папараците на Запад го правят непрекъснато, продължаващо подгряване с видео, на което няма нищо друго, освен ограда на имот и съответно вадене на някакви заключения по усмотрение – по този начин историята категорично се проваля. Съвсем естествено е Бойко Борисов да отрече и да няма с какво да бъде притиснат оттук-насетне относно тази история. Съвсем естествено е, ако е замесен, сега да успее и да се опази допълнително, след като беше така предупреден.

Да, има дим, а където има дим, има и огън. Обаче за да стане пожар, трябва повече – иначе минаваме на територията на фалшивите новини. Така се опропастява и истината – защото става като в приказката за Лъжливото овчарче. Оттук-нататък, дори да има сериозна журналистическа разработка по темата, тя ще бъде неглижирана. А можеше да не е така – ако в разпространената история имаше повече от самото начало. Неща като снимка/видео на въпросната Йовчева във въпросния имот. Нещо допълнително за дейността на Чаушев, след като се пускат документи за негова фирма - щом се добират до една фирма, явно могат и до повече. Иначе така нещата много приличат на опит за раздухване на скандал, но без да е сложено всичко на тезгяха. А от такива скандали, без да я има цялата картина, на всички ни писна – те вредят много повече на опитите да бъдат разобличени и без това достатъчно компроментираните ни управници.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай

    42 10 Отговор
    Бойко, чирак на Ердоган и Турция!!!
  • 2 ganio

    31 8 Отговор
    Господи, на тази снимка е одрал кожата на Бай Тошо! Дали пък не му е син?

    Коментиран от #14

  • 3 Трол

    37 1 Отговор
    Кипата му ходи, я ква усмивка е изкарал!
  • 4 Ефтини сензации

    9 33 Отговор
    Мда можеше поне един фотошоп да ползват, та да я сложат тая на снимката на къщата свалена от гугъл.
    Тия мурзилки толкова си могат.😁😀😃😊
    И другарите се закахарили, че чак статия написали, че можело да не ги вземат насериозно. Нормално, кой взема насериозно комунягите?

    Коментиран от #5, #13

  • 5 въпрос

    33 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ефтини сензации":

    Бил ли е член на БКП?

    Коментиран от #6

  • 6 Ефтини сензации

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "въпрос":

    Не, даже и в комсомола не ме приеха.
    Показах им среден пръст на глупаците, след като ме питаха защо слушам упадъчна музика!

    Коментиран от #7

  • 7 въпрос

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ефтини сензации":

    Не питах за теб, а за човека по темата. А за това,че си слушал рок и не си бил комсомолче, + от мен.
  • 8 Без автор

    14 4 Отговор
    Статията няма автор? Колкото повече оборват историята, толкова повече започвам да й вярвам.
  • 9 onq s konq

    12 24 Отговор
    Несериозно и излагащо е за БСП да си мислят че със елементарни селски похвати и сплетни за ОСТРОВИ И ПЛЕЙМЕТКИ ще свалят човек СЪС МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ като Борисов.Гарантирано обаче е,че с подобна линия на поведение чрез подопечните си медии единствено ще отблъснат значителна част от електората си,което пък ще засили вътрешноособиците в Партията.
  • 10 гларус кръстоносец

    26 2 Отговор
    Ех ако имаха и снимки от раждането с гордия татко .Ех ако имаха и ДНК тест и доказан индекс на бащинство. Ех ако Борисов беше сниман с куфарчето с парите как купува къщата в кеш. Смешни са подлизурските ви пъшкания в статията, за да прокарате тезата че е лъжлива новина, не става.Цяла София го говори от години това ,ама не е вярно де.Вие какво разследвахте от тази новина и фактите към нея? Нищо.Ами за какво сте медия тогава?
  • 11 Мата Хари

    9 0 Отговор
    Да ти се връща босо, на внуци и деца та до девето коляно. Дай Боже!
  • 12 Иванов

    13 2 Отговор
    На снимката не е Бойко Борисов, а неговият брат близнак Бахур Бахар. Приликата не е случайна.
  • 13 боре либерало

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ефтини сензации":

    БСП+ДС=ГЕРБ+БСП
  • 14 гнида

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ganio":

    Не баща му е - всичко започва и свършва с б.б. точно като ВСЕЛЕНАТА ! Направо като се е родил е прерязал пъпната си връв и е казал -Откривам б.б. ! Вервай ми !
  • 15 гларус кръстоносец

    0 0 Отговор
    На изгледайте го и тогава казвайтеhttps://www.facebook.com/CYBERARMY3301/videos/1686280304803992/
  • 16 Съвестта на форума

    2 3 Отговор
    Мутрите ,слугите на комунистите бе българи,си обсебиха нашата Родина.Събудете се.
  • 17 Рокаджия

    1 1 Отговор
    Браво на номер 16!!!!!!!!!