15 Юли, 2018 13:50 41 085 92

Задава се краят на българския лев

  • лев-
  • евро-
  • еврозона-
  • чакалня

България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната

Задава се краят на българския лев - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как обаче страната да въведе еврото преди 2022, пишат няколко немскоезични издания. Впрочем, 40% от германците са против въвеждането на еврото в България.

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) посочва, че България възнамерява да влезе едновременно в Механизма на обменните курсове ERM II и в Банковия съюз. ERM II, който е един вид преддверие към еврото, твърдо обвързва с еврото валутата на страната-кандидатка за влизане в еврозоната, като са възможни отклонения от най-много +/-15% от курса на еврото. Поне две години кандидатът трябва без особени сътресения да се справи с тази задача, преди да се премине към въвеждане на еврото. Фактът, че България едностранно е обвързала лева с еврото, не променя с нищо този срок, разяснява изданието.

Случаят с България се различава малко от предишните. Защото днес кандидатите за присъединяване към еврозоната трябва да са и част от Банковия съюз - задължително условие преди въвеждането на еврото. При предишни разширявания на еврозоната това не се е налагало, тъй като тогава Банковият съюз все още не съществуваше. Членството в него означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт на Майн и Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) в Брюксел ще засилят надзора над банковия сектор в България. НЦЦ посочва още, че България може да въведе еврото не по-рано от 2022 година.

Готова ли е България?

България иска еврото и на хартия нищо не говори против това: бюджетът на страната е балансиран, а държавният дълг е под 30% от БВП - един от най-ниските въобще в ЕС, пише по темата "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ). България се справя добре и по отношение на инфлацията и дългосрочните лихви. С това България изпълнява тъй наречените критерии за конвергенция. Но, преди да бъде приета в еврозоната, тя ще трябва да докаже още нещо: налага се да издържи изпитанието, наречено Механизъм на обменните курсове. Според Европейската комисия (ЕК), България трябва да подобри своята производителност - отделно от изпълнението на критериите за членство в Банковия съюз. Той беше създаден след избухването на кризата с еврото и не е част от Договора от Маастрихт. Въпреки това България трябва да хармонизира националното си законодателство с европейските правила, което ще бъде подложено на проверка от ЕЦБ. Очаква се това да отнеме около една година, посочва изданието.

ЗЦ припомня и друго: че повече от 10 години след приемането си в ЕС България продължава да е най-бедната страна в Общността, която има и сериозен проблем с корупцията. Брутният продукт на глава от населението е около 7 хиляди евро. За сравнение: в Германия той е 42 хиляди евро, а в Люксембург - цели 103 хиляди евро.

Германците са раздвоени

Според изследване, проведено от социологическия институт Kantrar Emnid, цитирано от сайта wallstreet-online.de, 42% от германците подкрепят идеята в средносрочен план България да бъде приета във валутния съюз. В същото време 40% от анкетираните се обявяват против въвеждането на еврото в България, а 18 процента са посочили, че не могат да се решат. Най-голямо е одобрението за приемането на България в еврозоната сред избирателите на Левицата (59%) и на Социалдемократическата партия (57%). Най-слаба е подкрепата при избирателите на "Алтернатива за Германия" - 25 процента, и ХДС/ХСС - 35 процента.

Проучването е проведено по поръчка на списание "Фокус" в периода 10-11 юли 2018 година. За него са били интервюирани 1010 пълнолетни германци.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 предател

    184 24 Отговор
    Мдаааа, и германците ще решават колко пари и на кого да дадат.
    16-та република не станахме, ставаме 28-ма!

    Коментиран от #4

  • 2 арджентата

    147 17 Отговор
    Толкова вода ще изтече до тогава... Много неща може, да са се променили... Като идея - пак в служба на чуждите интереси, а не на националните!

    Коментиран от #57

  • 3 Готю

    78 7 Отговор
    Между впрочем БМХ за мнението на германците
  • 4 4ти пол

    20 75 Отговор

    До коментар #1 от "предател":

    Чемодан! Вокзал! Рублей!

    Коментиран от #6, #32

  • 5 Край

    195 13 Отговор
    Незнам за края на българския лев, но края на третата българска държава се вижда вече...
  • 6 предател

    103 10 Отговор

    До коментар #4 от "4ти пол":

    Бохча! Параход! и при кравите!!
  • 7 doe

    25 18 Отговор
    Не мога да разбера,това добре ли е.
  • 8 Бай Тошо

    149 10 Отговор
    Със още по празни кошници и колички ще излизаме от магазините
  • 9 към коментар 7

    123 9 Отговор
    .......... ще лапаме бубат. ,ама яко ...... поне 30 % инфлация .Закръглянето на цените после нагоре не го броя...
    Жив свидетел съм на същото само,че преди 17 години в Германия.

    Коментиран от #50

  • 10 соросоидни кърлежи

    89 6 Отговор
    германци да си гледат техния Льов, а ни нашия лев.
  • 11 vasik atanasova

    94 8 Отговор
    за какво ни е това
    мафия
    смятайте какви спекули ще има
    особено в банките
    кредити
    в евро в лева
    игри и машинации
    мафия
    българина ще обеднее повече

    Коментиран от #44

  • 12 ванката

    134 13 Отговор
    дано съюза се разпадне преди да ни набутат скапаното евро че колкото сме бедни съвсем ще обеднеем

    Коментиран от #81

  • 13 банкер

    108 8 Отговор
    Гърция - 2.

    Предателите от българска страна са за разстрел!!!!
  • 14 ЗЕВС

    55 58 Отговор
    Твърдо да, за влизане в банковия съюз. Ако това се случи, контрола върху БНБ и по- големи банки попадат под наблюдение на ЕЦБ. Случаи подобни на КТБ и банковата катастрофа от 1996–1997 г. ще останат в историята. Относно това, че при евентуалното въвеждане на еврото цените ще се вдигнат, това зависи изцяло от Българските търговци!

    Коментиран от #25, #53, #67

  • 15 Иванов

    122 18 Отговор
    Господа и дами, ако Боеко си мисли, че ще го изтърпим до 2022 г. много се лъже, та това с еврото го забравете. И Нато ни е повече от достатъчно! Продължавам да негодувам, как изтърпяме най- голямата измет да ни мачка в тинята и ние да си траем.

    Коментиран от #18, #34

  • 16 БХБХБХБХПАК

    10 1 Отговор
    БХ!
  • 17 народа срещу политиците

    81 8 Отговор
    Само бандитите и политиците искат въвеждането на Еврото. Политиците - за да падне валутния борд и да могат да теглят многомилиардни заеми, които някой друг да плаща след това. Бандитите и сега си работят с евро, но се налага да обменят.
  • 18 Поредния балък от народа

    68 5 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Браво Господине ..вие изразихте мнението и мислите на бедния български народ!Никой не иска от нас евро ...но до тогава няма да има не само Бойко но и ЕС...дай боже да се вразумим!
  • 19 Гого

    80 3 Отговор
    Това няма да стане със този мижав икономически растеж от 3% и заплата от 510 лева и пенсия 250 лева абсурд в коя страна където има евро има такива показатели в никоя? Поредните балони на Герб както с Атомната централа. В чакалнята може и 50 години да си стоим държави като Румъния Чехия и Полша имат доста по добри показатели просто нашият премиер няма с какво да се похвали цялото му управление е провал.

    Коментиран от #47

  • 20 onq s konq

    24 60 Отговор
    България е АБСОЛЮТНО ГОТОВА КАКТО ЗА ШЕНГЕН,ТАКА И ЗА ЕВРОТО и не разбирам кво ги интересува германците дали БГ ще въведе еврото,че да имат нещо против!А че преминаване към еврото ще спести КОЛОСАЛНИ СУМИ ОТ ОБМЯНА ЛЕВ-ЕВРО И ОБРАТНО при търговията с външни субекти/70% от износа ни е към Европа/ и контролът върху банковият ни сектор ще стане ЕВРОПЕЙСКИ-спор няма.Естествено въвеждането на еврото ще улесни и ТУРИЗМА,и няма да има излъгани и огорчени европейци от игрите на чейндж-бюрата.

    Коментиран от #36, #82

  • 21 Sal

    70 8 Отговор
    Планът на Ротшилд за унищожаване на България тече с пълна сила

    Коментиран от #37, #71

  • 22 Пак Съм Аз

    19 3 Отговор
    Ако изтегля 50 000 лв при заплата 1 500 лв за 10 години какво става като след 5 въведат еврото ????
  • 23 Пак Съм Аз

    18 4 Отговор
    Ако изтегля 50 000 лв при заплата 1 500 лв за 10 години какво става като след 5 въведат еврото ????

    Коментиран от #30

  • 24 питам

    14 3 Отговор
    Ако изтегля 50 000 лв. при заплата 1 500 лв за 10 години какво става като след 5 въведат еврото ????

    Коментиран от #27

  • 25 JPower

    56 6 Отговор

    До коментар #14 от "ЗЕВС":

    Те щото банките в Гърция и по ЕС не фалираха...вземе прочети какво ни чака ако влезем....Да не мислиш,че някой се е затъжил за нас???? Имаме едни 40 милиарда валутен резерв,който боко иска да го продаде на ЕЦБ....ся за туй е цялата шумутевица, колко до гушне боко....
  • 26 Чепа

    31 5 Отговор
    Нищо не се задава!Ще си шиткаме левчета още поне 10г.

    Коментиран от #28

  • 27 JPower

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "питам":

    Ще те обясня, освен ако ,въпроса не ти е риторичен...
  • 28 PlimP

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Чепа":

    лошо ли ти е, всеки следващ е по-голям и труден за поемане
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 onq s konq

    25 4 Отговор

    До коментар #23 от "Пак Съм Аз":

    Въпросът ти е доста ЕКЗОТИЧЕН.По добре си задай реалният въпрос "Какво става ако изтегля и изхарча парите,а още ДРУГИЯ МЕСЕЦ МЕ ДУХНАТ ОТ РАБОТА"!

    Коментиран от #83, #85, #88

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гнида

    34 3 Отговор
    Като златните ни ресурси и не само са на концесия , ще ни бъзикат , много ясно ! Мозъчният ни ресурс е избягал за евро , на ви евро съюз с пиян председател !
  • 34 Комунистоубиец

    8 51 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Кой те пита бе серсем. Борисов пак ще си го изберем. Еврото така или иначе вече си върви у нас. Дори книгите са с две цени. Колкото и да виете с Нинова ще вървим на пред.

    Коментиран от #58

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Реалист

    36 6 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Господине искам само да ви попитам вас и всички привърженици на еврото мислиш ли,че заплатите и пенсиите ни са европейски,че да въвеждаме еврото???

    Коментиран от #41

  • 37 Един друг

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Sal":

    Много си прав!?!
  • 38 Самуил

    50 0 Отговор
    Така,нека видим:
    1.Най корумпираната и бедна държава(по европейски данни) САМА се предложи да изгуби може би последната си идентичност като държава,а именно БГ лев ....Защо ли?
    2.Уж ни дават зелена светлина за еврото,ама за Шенген,нито дума....Защо ли?
    3.След голямата хиперинфлация 1997,сега ще бъде вторият път когато ще бъдат стопени спестяванията на обикновените хора,но пък сега както и тогава ще бъдат много добре обслужени интересите на богатите(преди като стопиха задълженията на кредитните милионери,сега като повишат цените и освободят 20те милиарда с който се гарантира валутния борд )....различни начини но една и съща крайна цел.....Защо ли?
    4.Готови сме били за еврото…инфлация под 2%,хайде стига.....всеки ходи и пазарува в магазин,плаща сметки и вижда как се увеличават цените примерно за последните 6 месеца....ток, вода,газ бензин,застраховки ,лекарства,такси(особенно фрапиращи са тези за обжалванията,увеличени 140 пъти,тихомълком) и т.н....Но официално ни се казва инфлация под 2%....Защо ли?
    5.Икономиката ни бележела ръст с близо 4%.....като сме толкова добре икономически и правим такива ръстове,ами нека да махнат борда,да спрат еврофондовете и да видим какво ще стане.....пак ще имаме ръстове само ,че на доста голяма инфлация,между другото,в коя друга държава от европеиския съюз има или е имала валутен борд при приемането на еврото?..
  • 39 Самуил

    51 1 Отговор
    6.след приемане на еврото какво се случва с хората с минимални пенсии,към момента тя е около 207 лева(106 евро) или социалната,която към момента е 125 лева(65 евро)....ама казват то нищо няма да се промени,само няколко процента инфлация и то за няколко месеца,после пазара щял да регулира,да бе,сега праскови 1,40 лева,после 0,7 евро,да ама не,поне 1 евро!!!!!!.......почти няма обикновен човек от държавите приели еврото,който да не иска да си върне старата валута,и който да казва,че след приемането на еврото е нямало инфлация....Гарантирано инфлация от порядъка на поне 30%......за тези който не вярват да си запишат сега цените да кажем на 100 неща,който се пазарят в едно нормално семейство и да ги сравни след приемането на еврото.....
    7.Страни като Чехия,Румъния,Полша,Унгария,Словакия(те са да кажем сравними с БГ,и преди нас в ЕС) дори не искат да чуват за евро.....да не са по глупави от нас или пък икономиките има да са по слаби от българската
    8.След всеки мониторингов доклад,ни се казва,че нямаме напредък в реформирането на образованието,здравеопазването,да не говорим за съдебната система и сега изведнъж много бързо се развиха нещата с това евро в последните седмици,нашите политици сами се натиснаха за нещо,което абсолютно не ни беше приоритет сега,защо ли?
    9.Ето и един риторичен въпрос....бизнеса обещавал,че ще направи всичко възможно,да няма увеличение на цените...Някой да им вярва?

    Коментиран от #70, #86

  • 40 edi koi si

    44 0 Отговор
    Евро НЕ ни трябва и трябва да им се покаже по някакъв начин!
  • 41 onq s konq

    12 48 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист":

    Не разбирам КАКВА ВРЪЗКА ИМАТ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ С ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО?Изразих САМО МАЛКА ЧАСТ от плюсовете при въвеждане на тая парична единица у нас.А нещата са прости-левът се приравнява към еврото в курс приблизително 2:1,като съответно и ВСИЧКИ ЦЕНИ СЕ КОРЕГИРАТ НАПОЛОВИНА-няма печеливши,няма губещи.Интересно ЗАЩО "некои хора" толкова роптаят срещу това "2:1",след като историята познава през 90-те години случай на деноминация,когато нещата бяха "1000:1"!Ама цените на стоките щели да хвръкнат "от закръгляне"...А къде ще кацнат?!В джобовете на търговците ли,щото в чужбина парите няма да избягат...АМИ СТАНЕТЕ ТЪРГОВЦИ БЕ!Ето сгоден случай да забогатеете:)И все пак да спрем с веселите приказки и да погледнем КОЙ НЕ ИСКА ЕВРОТО В БГ.Кой бе?АМИ РУСОФИЛИТЕ,защото въвеждането на еврото и влизането на БГ в Шенген ОТДАЛЕЧАВА ОТЧАЙВАЩО НАДЕЖДАТА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС И НАТО И ДА СЕ ПРИКРЕПИМ КЪМ РУСКАТА КОЛЕСНИЦА!Това е гвоздеят на програмата в общи линии.

    Коментиран от #65, #66, #72, #73, #75, #80, #84

  • 42 Ша са опраим

    31 5 Отговор
    Никакво евро страшен х/и ще ядем

    Коментиран от #64

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 учуден

    9 23 Отговор

    До коментар #11 от "vasik atanasova":

    Какъв лев? Какви спекули?! какви машинации?! Лев НЯМА ДА ИМА!!! Само с евро ще сме! Какъв лев?! Само с една валута ще сме....хаха ясно и просто, не знаеш ли, че държавите от еврозоната са само с една валута - ЕВРО !

    Коментиран от #46, #55

  • 45 Някой или никой

    9 30 Отговор
    Мисля да напомня нещо много кратко с което да накарам " познавачите" на валутните, политически, геополитически и тем подобни игри, че Европа се справи с арабите, когато играеш в екип и се провалили с османците, когато беше разединена. И ако "съединението прави силата", то как същата тази новосъздадена компилация да се противопостави едновременно на САЩ, Русия, Китай и желаещи по добър живот нахлуващи мюсюлмани, ако не е обединена поне с обща Външна политика, обща армия, общи ценности и общи пари?!?!?!? А, който е против ЕС - да хване място в спалния вагон за Москва, но заедно с всички близки живеещи в Европа и там да правят това, което умеят най добре, а именно да мразят и плюят Западният свят. Желая искрен успех!

    Коментиран от #51, #56

  • 46 onq s konq

    4 23 Отговор

    До коментар #44 от "учуден":

    Не е верно че като въведем еврото няма да остане и лева.Ще бъдат заменени само книжните левове,но железните и стотинките си остават успоредна валута до изтриване на метала или загубването им от населението.Това е за икономия,защото печатането на ново евро не е евтино.

    Коментиран от #87

  • 47 Цецо

    2 29 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    Ква Румъния,тея да се радват че смешната им Лея малко се оцени,щото помня кво струваше скоро-нищо,а ние преди Еврото сме като скачени,та не знам що има негативизъм,в началото мое има малко трудности,но Лева става два,та квото и да говорим за всички,освен за ненаялите се фирми да го.... ще е по добре,само така малко по малко ше се опрайм.Заплата 1000-1200 евра вече по ше се ядва мисла!

    Коментиран от #69

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Преминаващ

    34 3 Отговор

    До коментар #9 от "към коментар 7":

    Гадна констатация, ама още по-гадното е, че е вярна ! Същото стана и в Гърция през 2001-ва ! Закръгляне на цените нагоре, срив на всички пазари, рязък спад на покупателната способност на населението, реално намаляване на доходите бяха само част от огромния шамар, който понесоха всички ! Единственото, което ги спаси от гражданска война бяха влетите милиарди € за предстоящата олимпиада през 2004 ! 14 години по-късно още не са излезли от шока наложен им без никой да ги пита и без референдум ! По онова време целия гръцки народ беше категорично против за смяната на драхмата , ама ... КОЙ ТЕ ПИТА ?! Обикновения Българин си мисли, че като влезе Еврото и заплатата му ще стане като на германеца ! Тотална ЗАБЛУДА благодарение на комбината Правителство-Масмедии !

    Коментиран от #68

  • 51 Преминаващ

    19 1 Отговор

    До коментар #45 от "Някой или никой":

    Тотално си заблуден, ако си мислиш, че Европа не се управлява именно от ония трите държави, които спомена и, че не изпълнява всичките им интереси и прищявки ! Ако не си разбрал досега ше ти дам насоки кой, къде управлява ! Китай в производството, Русия в енергетиката (газ, петрол), Америка във въоръжаването и задкулисните финанси ! Та където и да го "пращаш" Българина ... Все ще е тая !
  • 52 Пловдив

    35 3 Отговор
    не искаме евро искам си БЪЛГАРСКИ ЛЕВ...

    Коментиран от #54

  • 53 Жандармкой

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "ЗЕВС":

    Кой ти каза че са невъзможни такива случай?я ела ти и виж какво се случи с двете най голями испански банки и да намериш парите къде са.а колкото до търговците пак не си прав.едно евро е сто шестдесет и шест песети. Едно кафе беше сто песети после стана едно евро хайде смятай поскъпването ти.
  • 54 Адолф

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "Пловдив":

    Ако може и златен да е....
  • 55 Пешо

    24 0 Отговор

    До коментар #44 от "учуден":

    Отново се опитват да не питат суверена - по такива касаещи всеки един от нас въпроси следва да има референдуми! Иначе... да я е.а в демокрацията.
  • 56 Явно си никой!

    18 4 Отговор

    До коментар #45 от "Някой или никой":

    Европа, ако още малко само продължава по този джендарски път и я пиши умряла. А що се отнася до запазването на националния суверенитет - то добре си хванал пътя, не се и връщай. Предатели и продажници не ни трябват.
  • 57 Бриго Бичкията

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "арджентата":

    В служба на чужди интереси сме от рухването на втората българска държава и падането под османците до наши дни, с малки изключения по времето на Цар Борис 3 който работил за интересите на страната преди да го отровят.
    След това тоталитаризъ-комунизъм след него до ден днешен.... И аз не знам точно как да го определя.
  • 58 Ивса

    26 3 Отговор

    До коментар #34 от "Комунистоубиец":

    Абе ти си много зле. Ние вървим със скоростта на светлината на долу а ти пък на горе си тръгнал....сляп ли си? Не разбирате какво става ама иначе умувате на глас тука! Много зле сме и по зле ставаме с вашия Борисов
  • 59 Журналист

    24 2 Отговор
    Тези идиоти погребаха България.
  • 60 no name no face no number

    18 2 Отговор
    Задава се края на ЕС
  • 61 Насо

    10 2 Отговор
    2020 фалит ще претърпим50процента на всички лапачки /полиция администрация и д-р. /Идват от ЕС .2019свършват и с тва свършва и илюзията честито на всички печеливши
  • 62 Незнайна

    13 2 Отговор
    Тея умници дето ни управляват крайно време е да свалят розовите очила и да проумеят горчивата истина нито мястото ни е в чакалнята на Евро зоната, нито да въвеждаме еврото.Вярно че говорим за далечно бъдеще но и тогава ще сме на светлинни години от всички останали страни от евро съюза!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "onq s konq":

    Казаното от мен за коментар 42 е техническа грешка,всъщност той се отнася до плужека,коментар41.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 свободно мислещ

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЗЕВС":

    Зевс.Ти имаш ли малко мозък.банките щели да бъдат контролирани?свет.криза кого удари първо?и какво направи ЕЦБ.ОТГОВОРИ ГЛУПАКО.Б-Я.ТОЗИ ПЪТ НЯМА КОЙ ДА НИ СПАСИ
  • 68 свободно мислещ

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Преминаващ":

    Перф.коментар.браво
  • 69 свободно мислещ

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Цецо":

    До Цецо глупака.разсипват ни държавата глупакооооо
  • 70 свободно мислещ

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Самуил":

    Цар си Самуиле.Перфектен коментар
  • 71 свободно мислещ

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Sal":

    Планът не е Ротшилд а на Ранът от 1988 г.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ала бала

    6 3 Отговор
    Задава се краят на еврото,не на българският лев!!!!
  • 77 Ала бала

    3 2 Отговор
    Задава се краят на еврото,не на българският лев!!!!
  • 78 Реалист

    4 0 Отговор
    Щом още не знаеш няма и да узнаеш по името ти личи че СИ ЗА ЛУДНИЦАТА!!!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ала бала

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ванката":

    Много точно казано!!!
  • 82 Фурията

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Ти пък голям експерт се изкара бе от коя жълта преса я извади тая жълта клюка???БЪЛГАРИЯ БИЛА ГОТОВА КАКТО ЗА ШЕНГЕН ТАКА И ЗА ЕВРОТО!!!ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАЙЙЙЙЙЙУУУУУУУЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!ПО ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ НЕ БЯХ ЧУВАЛ!!!ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАЙЙЙЙЙЙУУУУУУУЯ!!!
  • 83 Фурията

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Ей ако те открия кой си ще ти се изплюя в просташкото лице!!!!!!!!
  • 84 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "onq s konq":

    Щом още не знаеш няма и да узнаеш.По името ти личи,че си ПРИРОДНО ПРОСТ!!!!!Ако беше малко по просветен шеше да се замислиш върху казаното от коентар50!!!Ти математика някога учил ли се бе???
  • 85 Олеле малеле

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Ами ако иска човека например кредит за кола или жилище защо да не тегли бе ГАЛФОН ЗАДРЪСТЕН????Явно имаш малко мозък за да ПИШЕШ ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ!!!
  • 86 Фурията

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Самуил":

    Много правилен коментар!Браво Самуиле много точно казано!!!
  • 87 Оня лудия

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "onq s konq":

    Я се покрий някъде в пъкъла и престани да публикуваш бе ПАЛЯЧО МИРИЗЛИВ!!!!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Дългия

    9 1 Отговор
    Вижте страните които са го приели, тоест обикновените хора няма един доволен всички казват, че покупателната им способност е намаляла, добре е за доктори, зъболекари,производители и други, които веднага ще почнат да искат двойно. Не го приемайте!
  • 90 НКо

    0 0 Отговор
    До #39,
    Самуил е, Словакия от няколко години е с Евро и вече догони Чехия по стандарт.
  • 91 Възмутен

    0 0 Отговор
    Не мога да се съглася с факта, че трябва да се заменя българският лев с евро. Левът е част от българската идентичност, един от нашите символи, които ни отличават от всички останали държави. Той е част от историята и културата ни. Ако бъде заменен, то ще бъде отричане на част от българската ни същност. Но защо да не оперираме успоредно с другите валути, както до сега е процедирано, а трябва да се стига до такава драстична промяна?!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.