18 Юли, 2018 16:00 3 360 30

Това зверско убийство се оказа фатално за Русия

  • русия-
  • разстрел-
  • николай ii

Самодържавната власт премина в ръцете на узурпатори, които създадоха безчовечен репресивен режим

Това зверско убийство се оказа фатално за Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Точно преди 100 години, в нощта срещу 17 юли 1918, болшевиките извършват зверската си разправа с царското семейство. Над тази историческа трагедия разсъждава известният руски писател Виктор Ерофеев.

Бог е наказал Русия тъкмо заради зверската разправа с последния руски цар и неговото семейство - в това са убедени потомците на руски аристократични семейства, запътилите се към вечния покой емигранти, с които неведнъж съм обсъждал резултатите от болшевишката революция. Всъщност дори не е необходимо да се търсят мистични обяснения за комунистическата катастрофа, за да разбере човек, че убийството на царското семейство преди 100 години е не някакъв по необходимост окървавен пробив към светлото бъдеще, а свличане за десетилетия напред в самата преизподня.

Ленин, Сталин и сие приучиха Русия да бъде аморална

Защо ли - за разлика от европейските революции през предишните столетия, когато кралете бяха унищожени, но страните им поеха по пътя на прогреса - разстрелът на Николай Втори се оказа фатален за Русия? Това убийство захвърли страната далеч назад, в тъмните времена на самозванците. На мястото на царя дойдоха псевдо-царе, а „социалистическата демокрация“ се оказа просто измама.

Самодържавната власт премина в ръцете на узурпатори, които създадоха безчовечен репресивен режим - само и само, за да удържат незаконно придобитата си власт. Ленин, Сталин и всички останали с повече или с по-малко жестокост приучиха Русия да бъде аморална. Хората престанаха да живеят, те просто преживяваха. И краят изобщо не се вижда.

Но дали пък и самият Николай Втори не носи някаква вина за трагедията, разиграла се в Екатеринбург в нощта срещу 17 юли 1918? Дали неговата чудовищна смърт е била случайна - или по-скоро закономерна?

Какъв е бил Николай Втори?

На тези въпроси няма еднозначен отговор. Последният руски цар съвместяваше в себе си редица на пръв поглед несъвместими неща. И добро, и зло, и царско могъщество, и човешко безсилие. Той беше европейски образована личност, но и съюзник на антилибералните и антисемитски Черносотници. Парадоксалната комбинация от качества беше и причината за половинчатостта на постъпките му, на цялата му дейност. Полумерките на царя-полуреформатор доведоха иначе активно развиващата се капиталистическа Русия до революционния взрив през 1905 година. И „Кървавата неделя“, и Распутин завинаги ще тежат на съвестта на царя, макар че лично той никого не е искал да разстрелва, а с Распутин се беше сближил единствено за да спаси от хемофилията своя син и престолонаследник. И като венец на всичко дойде съдбовното му решение да започне Първата световна война.

И все пак: Николай Втори може да е бил непоследователен, но не е бил злодей. По негово време процъфтяваше „Сребърният век“ на руската култура, той лично даде възможност на тази култура да бъде свободна. Моята баба, която на млади години веднъж видяла царя в „Гостинний двор“ (голям универсален магазин - бел.ред.), с тайно възхищение ми разказваше, че той бил без охрана и един такъв мил.

Под неговото управление населението на Русия живееше наистина не богато, но прилично. Той се опасяваше да не изпусне кормилото на управлението - даде на хората конституция, но сам не разбра нейните преимущества. В същото време страната съхрани човешките си ценности, издигна градове и се готвеше за бъдещето.

Лавината от случайности, довела до победата на болшевиките

След абдикацията на Николай Втори, в самия разгар на войната се отприщи лавината от случайности както в руската история, така и в личния живот на царя. Русия мъчително се опитваше да живее не само без цар, но и без цар в главата си. Страната се лашкаше във всички посоки. И едно от тези лашкания доведе до победата на болшевиките.

Точно в този миг започна общата трагедия, част от която стана и гибелта на царското семейство. Сянката на тази национална трагедия все още пада и върху нас. Но откъде се взеха тези болшевики? И дали пък у онези зверове, които убиха царя, не пролича гримасата на горчивата руска история, която Николай Втори тъй и не съумя да поправи?

Вече по времето на Путин царят беше реабилитиран, канонизиран и възвеличен. Дори се стигна до преувеличения. Но всъщност това беше възстановяване не на справедливостта, а на самодържавието. Преди 100 години Русия изгуби царя си. След това тъй и не се научи да живее при демокрация, а днес продължава да живее без цар в главата си. В резултат от това наблюдаваме отказ от общочовешките ценности, изолация и психика на обсадената крепост.

Жал ми е за дечицата. Много ми е жал. И за царските, и за нашите собствени. Какво ли бъдеще ги чака?

* Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    18 23 Отговор
    Много загубиха руснаците от убийството на сатрапа, загубиха си крепостното гражданство!
  • 2 Kcaniba

    13 24 Отговор
    Империята на злото!
  • 3 Kazakov

    23 14 Отговор
    Корените ми са от Русия необятна уникална руската душа е богобоязлива и добра за разлика от живеещите тук

    Коментиран от #13

  • 4 Гост

    13 10 Отговор
    Помислих че статията е за българските русофили

    Коментиран от #14

  • 5 393

    49 7 Отговор
    Странно как Дойче Веле избегна да спомене, че превратът в Русия е финансиран и организиран с любезното съдействие на Германия и Ленин стриктно изпълнява планът поставен от тогавашното немско управление. Хубавото на Интернет, че има много следи от качени сканирани документи включително и от онези събития от 1917 година. Нека да напомня, че идването на Тиквата от Банкя на власт пак идва със любезното съдействие на Германия. За това няма и Южен Поток, а Северен.
  • 6 Роко

    14 26 Отговор
    Да, при тоя сопол Николай са били една слаба аграрна държава , а при лошите болшевики станаха могъща империя!
  • 7 читател

    13 14 Отговор
    Поредната лъжица помия по руската нация.
    Ама не забравяйте, че свинете се хранят с помия.
  • 8 НЯМА ЛИ КОЙ ДА НАПИШЕ ЧЕ ЦАРЯ Е ПОРЪЧАН

    26 5 Отговор
    От РОТШИЛДОВИ НА КОИТО ИМ Е ОТКАЗАНО НЕФТЕНОТО НАХОДИЩЕ В БАКУ.
  • 9 Мишлев

    10 11 Отговор
    Не бе те Англичаните го напръскаха с новиЧОК.

    ТАКАВА Е БИЛА РУСКАТА СЪДБА, ТАКА ЩЕ БЪДЕ И ЗА МНОООГО ГОДИНИ НАПРЕД.

    Путин ще свърши по същия начин но поне няма да навредят на семейството му, както са направили булшевиките.
  • 10 Планини от кости на империи

    18 7 Отговор
    Русия на Николай 2 страната на дървеното рало. На загубеното влияние , на въоръжените и невъоръжени гладни бунтове. Трябваше и една искра -Ленин с парите на Германия. Германският вирус Ленин извади Русия от първата световна , даде руски територии на Германците . Впоследствие Германия със загубата на ПС ги загуби и отидоха при Полша. Пусна Финландия , там се настаниха пак Германците. Русия потъна в гражданска война подклаждана отвътре и отвън, изостана от света, но не падна, както я гласяха някои. Дойде Сталин - Ако ние не наваксаме пропуснатото , нас ще ни смачкат. На Сталин няма как да му свършат снарядите за един месец война, както при царя , и после на война с щиковете. Работиш плътно за държавата , или Гулаг , и в Гулаг пак работиш за държавата, само по-кратко на някакви си -40. Руският император е бил прав за едно нещо- Русия може да разчита единствено да двама свои съюзници. Нейната армия и нейният флот.
  • 11 Д'мин

    15 3 Отговор
    Пък и царя беше арестуван от временното правителство на Керински. А той не е болшевик! Вярно после червените си го кръмнаха!
  • 12 Стайков

    12 8 Отговор
    Убийството на мирно протестиращи през 1905 год., наречено "Кървава неделя" достатъчно говори за Никоай Втори. Това кърваво злодеяние е една от причините за революцията през 1905 год. Другата причина е Загубата на Русия в Рускояпонската война, където се видя прогнилоста и некадърноста на Руската военщина.
  • 13 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Kazakov":

    Казаков ,не е богобоязлива руската душа ,наивна е!
  • 14 ОтличникаОтПсиходиспансера

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Недей да мислиш гоуст ....не ти върши ама никаква работа ....
  • 15 Kcaniba

    13 10 Отговор
    181 г.от рождението на Васил Левски! Истински българин, обесен с любезното съдействие на граф Игнатиев!

    Коментиран от #16

  • 16 сори сорос

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    какъв граф Игнатиев те гони пък тебе, бе! соросоиди и грантаджии, измислиха версията за Игнатиев, и я разпространяват с русофобска цел...
    сведения за участие на Игнатиев в събитията около Левски, няма и в Османския архив, който по случайни стечения на обстоятелствата е в България – по времето на Ататюрк ни е продаден като “вторични суровини”.
  • 17 Диоген

    6 3 Отговор
    "Ленин- руският демон"- Дмитрий Волкогонов. Най- големи подробности за убийството в Ипатиевата къща в Екатеринбург. И всичко за онези жестоки времена...
  • 18 Али Бабата

    11 4 Отговор
    Най-мощният удар срещу руския народ е нанесен през 1917 г. , когато,чрез преврат властта в империята завземат еврейските черни масони, които за публиката се наричат “болшевики”. Така смята Николай Левашов в своята книга “Русия в кривите огледала”. Сред узурпаторите на властта няма нито един руснак по националност. Например- ЦК на болшевиките Лев Троцки (Лейб Бронштайн), Ленин (Бланк).Зиновиев (Апфельбаум ). Лурие (Ларин), Криленко (Абрам), Луначарский (Байлих- Манделщам), Урицки, Володарски, Каменев (Розенфелд ), Смидович, Свердлов Стеклов (Нахамкес)…т.н и т.н.всичките евреи.
    Най-напред е унищожен руският елит,следва руския народ, култура и история. В концентрационните лагери, създадени още докато е жив Ленин, са убити милиони руснаци, цветът на нацията – руското дворянство, руската интелигенция, корпусът на руските офицери, руските индустриалци, руските търговци. Всичките тези съсловия се унищожават от корен – не само мъже, но и жени, деца и старци. Убийствата се извършват без съд и следствие, тъй като никакъв съд не може да обоснове ликвидацията на цели обществени класи само по принципа на класовата принадлежност.
  • 19 Али Бабата

    7 4 Отговор
    През 1913 г.Руската империя е пета икономическа сила и е било ясно,че в началото на двадесетте години ще бъде ПЪРВА икономическа сила.Има предостатъчно достоверна информация за това.
    След 1917 г.Руската империя е в руини, златният резерв изнесен зад граница, а като брутен продукт през 1924 г. просто НЕ съществува...........И превете разлика между "Ленинизъм" и "Сталинизъм" -важно е! Не Сталин изби цветът на руската нация.През 1937 година той изби ТЕЗИ,които избиха руския елит през 1917-1923 година.''Бил е твърдо решен да отърве Русия от един малоброен народ,който всъщност организира,осъществи и потопи Русия/царска/в океани от кръв,чрез болшевишката контрареволюция от 1917 година.
    Като резултат от проваленият интернационален характер/от Сталин/на световната комунистическа революция му спретнаха нацистко нападение.

    Коментиран от #22

  • 20 чичоХ

    8 4 Отговор
    Кой крив, кой прав, не знам, ама тая династия(не Николай а негов
    предшественик) да продаде Аляска да губи войни, избива си народа и после да остане да си царува, някак си не ми се вижда нормално.
  • 21 да да

    6 7 Отговор
    Нищо добро не може да се случи или чака от царе, царици, султани, крале, кралици и други кръвопийци на народите.
  • 22 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Али Бабата":

    Много смел анализ! Ако една малка част от "безумието" на болшевишката революция се бе случило, в която и да е страна по света, то тя вече нямаше да съществува! Много и различни са причините за 1917г.! Безспорно има външна намеса, но не е само тя! Такава империя няма как да запази цялостта си, ако разчита само на "либерални" властови средства. Стройната субординация и подчиненост в руското общество императорът постига, като ползва услугите на едно "мистично" задкулисие! При натрупаните богатства от Романови, управлявайки тази велика империя, вече има и "друг" интерес!? Този интерес е сериозно засегнат в "антисемитските" вълнения от 1905г. Когато голяма част от парите вече са в чужди банки, като гаранции за закупуване на оръжие за Първата световна, започва и подготовката за отстраняване на Романови! Все още не е ясно, кой разполага с тези огромни ресурси дори до днес.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кръст

    2 1 Отговор
    С царя Русия печелеше войната и си взимаше каквото си поиска от разпадащия се османски халифат, най-напред проливите. Еврейскят комунизъм съсипа не само Русия, но и България. Който не е съгласен е батка, син на батка, или е много мнооого прост.

    Коментиран от #25

  • 25 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кръст":

    Наистина "съвършенството е в простотата"! Не и по начинът, по който повечето хора я разбират, обаче...! Какъв "самодържец" е този, който има цялата Руска империя, когато не може да запази себе си, семейството си и това в което вярва и управлява!? Виждайки безумието на преплитането на имперската власт и това "задкулисие" /защото той така наследява трона/ и най-вече бъдещите безредици и страдания на поданиците, при идващата "смяна на строя", се оттегля от тази вътрешна, безпощадна борба, като предава себе си "жертва"! Не казвам, че е постъпил правилно, но това е историческата действителност! Моят род също е пострадал от комунизма...!?
  • 26 Патето Яки

    1 3 Отговор
    Айде стига с тоя цар убиец.
    Имахме си и ние цар Фердинанд който хвърли народа в клане и братоубийствена война и национална катастрофа.
    Той абдикира и сложи отрочето си за цар.
  • 27 Да живее България

    4 1 Отговор
    Хич не ме бóли за царското семейство на Русия. Напишете моля за българския княз Александър І Батемберг. Въпреки 50% руска кръв, и той не е обичал руснаците заради политиката им.

    Коментиран от #28

  • 28 Кръст

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Да живее България":

    България си изгърмя патроните с трите национални катастрофи. И трите пъти се обърнахме срещу Русия. България се провали с късогледство, тесногръдие и магарешки инат. Сега вече е късно.
  • 29 ......

    0 0 Отговор
    OT ISTORIANA...V AV VSIKO UBIISTVO....ATENTAT SEDI JUDA = EVREI. .. . UBOSTWOTO NA IMPERATOR NIKOLAI I FAMILIATA MU = E SATWORENA PAK OT JUDA EVREI
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.