Last news in Fakti

19 Юли, 2018 14:04 3 361 10

Полша: яхти, лъскави лимузини, скъпи имоти

  • полша-
  • богатство-
  • подем-
  • лукс

Яхти, лъскави лимузини, скъпи имоти – все повече поляци си позволяват луксозен начин на живот. Близо 60 хиляди милионери живеят в страната. Откъде е това богатство?

Полша: яхти, лъскави лимузини, скъпи имоти - 1
Варшава, снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скъпи лимузини и апартаменти, яхти и дизайнерски обзаведени кухни – луксът отдавна вече е стигнал и до Полша, констатира германското издание. Особено в градове като Варшава и Гданск търсенето на луксозни стоки е огромно - поради растящото благосъстояние на населението. През 2017 г. е бил реализиран оборот от 5 млрд. евро тъкмо в сегмента на луксозните стоки, а германските фирми, най-вече автомобилни и производители на модерни кухни, извличат големи ползи от тези "златни времена" в Полша, четем в публикацията.

Това учудващо за мнозина развитие, което само допреди няколко години изглеждаше невъзможно, според „Билд", си има свой символ: Повторното откриване на легендарния луксозен хотел „Raffles Europejski" недалеч от президентския дворец във Варшава. Че там отсядат заможни хора си личи по цените на нощувките - между 250 и 4 хиляди евро на нощ, както и по луксозните автомобили, паркиращи пред хотела – последни модели Ферари, Бентли и Мерцедес S-класа. „Билд" пише, че хотелът, който през 19-ти век се е смятал за най-добрият в цяла Източна Европа, не е самотен остров на лукса във Варшава. Възстановени и ремонтирани били и редица други „храмове на луксозното потребление" от миналото - факт, който на свой ред привличал и чуждестранните концерни за луксозни стоки.

Десетки хиляди милионери

На Полша, и особено на Варшава, които бяха много силно разрушени по времето на Втората световна война, а после бяха притиснати от комунистическата диктатура на сивотата, им трябваше доста време, докато се възстановят. Но днес луксът набира скорост в Полша, където все повече хора си позволяват повече и по-качествени стоки, пише изданието. То се позовава на данни на консултантската фирма KPMG, според които в страната има 1,1 млн. заможни хора. Към тях са причислени онези, които изкарват над 1700 евро бруто на месец - с около 700 евро над средния доход за страната. Според изследването, през 2017 г. общо 57 хиляди поляци са имали състояние, надхвърлящо един милион евро, а броят на тези хора продължава да нараства. Общо 203-ма поляци разполагат с над 100 милиона евро.

Данните за регистрацията на новите автомобили дават на KPMG повод да предположи, че през 2017 поляците са закупили луксозни автомобили на стойност от 2,9 млрд. евро. Докато едно Ферари или един Ролс-Ройс само допреди години можеха да предизвикат истински фурор по улиците на Варшава, днес тези лимузини отдавна са вече неотменима част от градския пейзаж, отбелязва „Билд". Изискано облечените граждани също вече не правят впечатление по улиците.

Освен в автомобили, поляците инвестират най-вече в модни и екстравагантни облекла и аксесоари, в скъпи часовници, бижута и козметика. Германското издание пише, че поляците вече имат желание да се обзавеждат не само от ИКЕА, макар че шведската верига продължавала да се радва на голяма популярност. Поради това постоянно расте търсенето на скъпи вносни мебели и домакински уреди. И тъй като новите шикозни кухни на баровците се нуждаят от подходящ фон, много от тях купуват луксозни апартаменти в някой от блестящите небостъргачи с изглед към Стария град на Варшава и река Висла, където квадратният метър струва по 10 000 евро.

Търсенето на жилища в цяла Варшава е голямо, купуват се дори сгради в лошо състояние в разрушения от войната вилен квартал „Саска Кепа" на десния бряг на Висла, отбелязва „Билд". В Полша се търсят също и луксозни катамарани, произведени в корабостроителницата на Гданск. Яхтите със специално оборудване и произведени в единични бройки струват най-малко един милион евро.

На какво се дължи това богатство?

Германското издание обяснява и причините за нарастващото благосъстояние в страната. Ето какво четем там: От демократичните промени насам БВП на страната се е увеличил повече от два пъти, полският износ расте, растат и чуждестранните инвестиции, а безработицата през тази година навярно ще спадне до около 4 на сто. Към това се добавя фактът, че Полша получава най-много европейски пари (близо 10 милиарда годишно).

Млади творци и хедонисти от цял свят били открили Варшава като място, на което могат да се наслаждават на живота, е цитиран и германският „Зюддойче Цайтунг". Дизайнерски обзаведените магазини и изрядно направените велосипедни алеи покрай Висла привличали все по-платежоспособна клиентела.

В останалата част на Полша развитието не е толкова бляскаво, констатира „Билд", макар че новите шосета вече водят и до най-затънтените кътчета на страната в бившите Силезия и Източна Прусия, където откриват все повече луксозни хотели и уелнес-центрове. Но където има блясък има и сянка, пише в заключение „Билд", загатвайки за онези не тъй споходени от щастието поляци, които ежедневно ровят из боклукчийските кофи на Варшава, за да намерят нещо за ядене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиночет

    11 7 Отговор
    Полша е уникална държава нямат стигане !!!
  • 2 JEEP

    13 1 Отговор
    Средна заплата 1к евро и с 1.7к бруто са заможни? Нещо много занижено ми се вижда за техния стандарт.
  • 3 Готин ама не съвсем

    17 1 Отговор
    Обръщали ли сте внимание, че на стоките произведени в Полша има винаги надпис и на руски език??
    А знаете ли, колко много се мразят руснаци и поляци?? Тогава защо е така??
    Защото не са глупаци, като нас, да си унищожат връзките и пазарите, заради измислени "демократични" ценности! Колкото и да се мразят, не са загубили руският пазар, а той е безкраен за тях! И много тежко им се отрази, налагането на контра ембаргото, от страна на Русия и забраната за внос в Русия на редица полски стоки!
  • 4 Везнев

    9 3 Отговор
    Както винаги DW скромно премълчава някои истини-и в случая е така.Реално икон.растеж в Полша основно се дължи на САЩ..-обяснявам. След като още от 2011 г. във Великобритания се заговори за излизане от Е.С. ,САЩ започнаха да се оглеждат за замесник на проводника на американските интереси в Брюксел...и се спряха на Полша. Причините за този избор са много-вековна русофобия,ненавист и завист към Германия ,удачно географско положение,силно лоби в Брюксел и т.н...САЩ направиха своя избор...и парите потекоха към Полша-милиарди.По оценки на германски експерти,налятите активи са между 114-130 милиарда долара.Но и там урбанизацията не ги е подминала както е и у нас-хората основно са в големите градове-а провинцията е пренебрегвана.Реално Варшава е доста добър град и парите основно са там-но Варшава не е цялата Полша.

    Коментиран от #9

  • 5 Пан Побоцкай

    11 1 Отговор
    Обичам млади полякини.Пият на екс и бързо се яхат...Не като нашите храниш ги цала вечер и поиш и после...аз не съм такава.....
  • 6 Западните Балкани

    8 1 Отговор
    От там, откъдето са и българските - от кражби.
  • 7 Малко разсъждения

    4 3 Отговор
    1700 евро заможен - смях майко смях. Поне при тях няма държавата да ги прибере половината както в Германия , и да ги направи на цигани. Да живеят цял живот със старите си мебели , плочки , и да пестят от всичко. Полша няма етнически проблеми. Има изправени политици , които постоянно , и без никакъв респект от началниците в ЕС воюват , притискат,чрез Вишеградската Четворка- брюкселските бюрократи , и докарват в страната крупни суми. Много от населението работи на вън , докарва необлагаеми от държавата доходи. За това един поляк , може да си позволи много повече от един германец. Е държавата е заборчняла като Гърция , но няма да ги оставят . Полша е много важна за ЕС . Излезе ли Полша с Вишеградската Четворка -ЕС се разпада. А Полша и Унгария са бунтарите във всеки един съюз в който са били.
  • 8 стоян

    5 1 Отговор
    А у нас е щарство на мизерията.
  • 9 Кръст

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Везнев":

    ДаАмаНЕ! Поляците са върли католици и националисти. Америка не ги обича такива. Полша няма цигани. Там където е било Германия пак ще си е добре - карай през Сопот към Гданск да видиш какво е германска земя! Основния инвеститор в Полша пак е Германия.

    Коментиран от #10

  • 10 Баш Майсторът

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кръст":

    Има цигани в Полша.Работя с поляци и съм запознат,донякъде...Над един милион поляци работят в Англия,има и много в Германия,но политиката на правителството им е много правилна.Имат производство,работи военната идустрия,имат голям износ на стоки,в това число и в България.,,Отивам да си купя ябълки,опааа,поглеждам произхода,от Полша.Малцина знаят,че това е държавата номер едно по произвовство на консерванти за хранителната промишленост...Кога ще ги стигнем поляците?