20 Юли, 2018 14:00 2 324 17

И в Македония ще се почне - русофилия, русофобия, соросоиди

  • македония

Не ни остава друго, освен със съжаление да констатираме

И в Македония ще се почне - русофилия, русофобия, соросоиди - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че руски бизнесмени плащат на "подстрекатели", за да протестират в Македония, опитвайки се попречат на влизането на страната в НАТО, а от руското посолство се обидиха и му отвърнаха, че "със съжаление констатираме, че русофобията все повече се превръща в инструмент на външната и вътрешната политика".

Не ни остава друго, освен със съжаление да констатираме, че на Македония й предстоят същите безумия, от които страдаме тук. Ето очакваните етапи.
Първо, първоначална екзалтация от интеграцията в мечтаните структурите на ЕС и НАТО, гордостта от вписването в алианс, отворил врати за балканска държава. Вярно, започват да излизат и едни мрачни статистики, че си на последно място по общо взето всичко, но карай да върви, нали все пак сме вътре в клуба, ще дръпнем.

После първи съмнения. Минали са две-три години откакто са в ЕС обаче единственото, което става, е, че едни хора, които бързо са усвоили технологията да пишат проекти, са позабогатели. Халал да им е - ти все пак пътуваш навсякъде с лична карта и това просто те побърква, привилегията е пълна.
След това идват протести срещу правителството. Няма как, все нещо ще сгафят. В центъра на Скопие се събират първите наченки на гражданско общество. Започва добре. В един момент леко пожълтелите медии започват да пишат: тия там са соросоиди, НПО-та, фалшива работа.

Оттам насетне става все по-зле: пет сайта, които се правят от 1 човек в 1 тъмна стаичка, постепенно инсталират разделенията. Тук - там се купуват "инфлуенсъри" във Фейсбук, които от шеговити и безобидни статуси, изведнъж започват да пишат минимум два публикации дневно срещу Путин. Година по-късно цялата нация, от едно сравнително нормално общество, осъмва в яростната бразда между русофили и русофоби.

За едни мечтаният ЕС започва да изглежда като поощряваща гей парадите структура, която нехае за нищо друго, освен за бюрократичното си благоденствие; на другия бряг вилнеят доведени до празни автоматизми клетви към евроатлантическата солидарност и представата, че всеки, който изпитва симпатии към Русия, е общо взето малоумен.
И така докато всичко стане съмнително, към всичко се зародят подозрения и всеки стане виновен до доказване на противното.
А през това време, докато става всичко това, албанците стават повече и повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    22 33 Отговор
    Днес никой българин няма право да си прави илюзии относно целите, методите и средствата на руския империализъм, бил той имперски, съветски или съвременен олигархичен. Те не се променят. Променят се само носителите им.

    Коментиран от #2

  • 2 Илия

    32 17 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Млъкни бе, мюре! Хич ли не ти разбра тъпата тиква за какво иде реч в статията???

    Коментиран от #5, #10

  • 3 Ттт

    18 18 Отговор
    Да не забравяме, че Македония е държава благодарение на Русия!

    Да не забравяме, че Македония е създадена да не сме фактор на бълкананите, благодарение на Русия.

    Да не забравяме, че сме “освободени” благодарение на Русия, за да имат влияние в Европа!

    Много ми е интересно на кой трябва да са благодарни албанците харватите и сърбите?

    Руския народ ние близак, но тяхната политика ние далечна, както Камчатка!

    Коментиран от #4, #15

  • 4 ОлигУфрен

    29 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ттт":

    И да не забравяш кой те освободи от едно 500 годишно присъствие!

    Коментиран от #6

  • 5 Ттт

    10 15 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Ало умнико, БГ спецално е управлявана от КГБ и като не им знаеш тяхната политика не се обаждай!
    Целия источен блок е трябвало да бъде по всяко време зависимо от Русия!
    А как става това като те направят беден и неспособен!

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ристе

    15 18 Отговор
    Истината е че рашките така им е изгодно, разделяй и владей тяхната мама шумкарска.
  • 8 Джудже

    19 1 Отговор
    Коментарите показват, че статията е абсолютно точна.
  • 9 СеСеСере

    12 13 Отговор
    Аман от руснаци, русофили, комунисти, социалисти, пенсионери комунисти, комсомолци, бесепари, атакисти, и всякаква лява измет!
  • 10 лиско

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Той се припозна някъде в статията, почувства се щастлив, че е известен и затова се разкудкудяка-да покаже, че снася най-хубавите яица
  • 11 Българин

    8 5 Отговор
    Добре бе, рубладжии, какво толкова я превъзнасяте тая Русия(като изключим рублите, които ви плаща)? Ако дойде и ни превземе, за което мечтаете, по-добре ли ще сме? Защо руснаците купуват имоти у нас, а не си стоят там? Имат ли нещо по-добро от Европа, заради което си струва да станем Задунайская губерния или 16-тая республика??????
  • 12 Перхидролен руснак-лайнар на копанка

    3 4 Отговор
    То, ако имаше държава и структури за национална сигурност щеше внимателно да следи какъв е профилът на чужди граждани на територията на България.
    Изобщо появата на инвеститори в имоти по Черноморието от Русия имат два основни белега.Основно се купуват от държавни служители и че се купуват в компактни(инвестиционни анклави).Другите сделки са по-скоро изключения.
    От друга страна, профилът на руските туристи е организиран т.е те по команда от центр. власт посещават дадени дестинации. Доказ е предх. Години изведнъж спад или ръст от Русия между 20-30%.
    Никой друг пазар няма такава зависимост.Още причини за подозрения дали в бъдеще ще се опитат да променят демографската структура в онези части от страната за която подготвят т.н референдуми по руски образец.
  • 13 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Този,заяц, не знае ли че само вратовръзка и посланик ,не са достатъчни да станеш ЕЛИТ...........Даже тъпата бъзикня ,даподариш врато връзка на ЦИПРАС,и да НЕ поканиш кума/бойко/ си на сватбата,показват колкоо си ,,заяц,,!!!!
  • 14 Балкан

    3 2 Отговор
    СИТЕ РУСИ У РУСИЯ,ЗА АГЕНТО МЕСТО НЕМА У БАЛКАНОТ.
  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ттт":

    На теб ти е далечен и българският правопис, ама карай, нали си "умен".
  • 16 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ттт":

    Очевидно си неспособен да усвоиш простичкия български правопис...но иначе знаеш какво е КГБ...бравос!
  • 17 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Никъде няма демокрация и там няма да направят референдум за ЕС и НАТО. Но за имвто ще правят щото им е ясен резултата няма да се смени, но едва ли повечето македонци са за НАТО. За България съм сигурен, че при референдум НАТО гори.