21 Юли, 2018 10:37 16 240 57

Има ли наистина заговор срещу "Борисов III"?

  • борисов-
  • заговор-
  • парламент
Има ли наистина заговор срещу "Борисов III"? - 1
Снимка: АР/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов неведнъж е прибягвал до твърдението, че срещу него има някакъв сценарий, заговор дори. Всеки път това се случва в момент, когато е търсил оправдание за кризи или проблеми, в които е имал роля. И сега ли е така?

Няма и месец, откакто България вече не живее в състояние на европредседателство. И ето, че мантрите за стабилността, които бяха неотменен аргумент на ГЕРБ във всички политически спорове, отстъпиха пред друг познат сюжет - заговора.

Бойко Борисов видя заговор срещу себе си още през 2013 година, когато в Народното събрание оповести, че “те” (управляващите по това време БСП и ДПС) са подготвили сценарий, според който той трябва да бъде задържан и убит в ареста. Сценарий срещу правителството видя и в предходния си мандат, когато част от Реформаторския блок напусна управлението заради несъстоялата се съдебна реформа. Сценарий имаше и когато Гинка Върбакова поиска да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Тогава тъмни сили искаха да провалят кабинета и българското европредседателство.

Накратко: изпусне ли от контрол ситуации, в които сам е имал някаква роля, премиерът нерядко прибягва до думата „сценарий". Сценарий има явно и сега. Поне така твърди министър-председателят, чието управление в последните дни генерира скандал след скандал.

Скандалите

В продължение на цял месец управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти" успя да не разбере, че Николай Колев-Босия е обявил гладна стачка. Паралелно съобщи, че вдига акциза на бездимните цигари, а благовидният аргумент гласеше, че с парите ще помага на децата с увреждания. Малко по-късно подари два пъти по-голяма сума на бизнесмена с приятелско отношение към властта Кирил Домусчиев. По същото време в страната се появи чума по дребните преживни животни, която можеше да бъде ликвидирана съвсем спокойно, ако властта спазваше собствените си предписания. Вместо това с хаотични действия, липсваща информация и законови нарушения самите власти създадоха паника и напрежение и сътвориха протест срещу себе си.

Паралелно с всичко това в публичното пространство започна да се разплита митологичната история за “къщата в Барселона”. Скандал, зреещ още от времето на друг скандал, който Борисов предпочете да не коментира, въпреки че името му бе намесено - случката “двете каки”.

Акция "Пречупване"

На този фон във вторник Борисов съобщи, че срещу властта се водела акция “пречупване”, а неин двигател били “старите ченгета”. Малко по-късно верният му депутат Тома Биков продължи тезата: във версията на Биков заговорът срещу властта се води от три центъра. Част от черния сценарий, по думите на Биков, е Цветан Василев, който финансирал сайтове, публикуващи новини “за къщи в Барселона”. Вторият център бил организационен и се намирал на “Позитано" 20, а третият бил президентът Румен Радев. Тези три центъра громели управлението с дезинформация и карали населението да се бунтува, задето се унищожава добитък и Бог знае още какво.

Истината обаче е май доста по-банална, а процесите като че ли изобщо не се ръководят от някакви тъмни съзаклятия: властта в България сама се събаря.

Освен че не могат да реагират адекватно на кризите, управляващите очевидно сами ги създават и разиграват. И определено трябва да са благодарни на БСП и на президента, задето не могат или не искат адекватно да отиграват въпросните ситуации. Защото ако можеха (или искаха) да го правят компетентно и аргументирано, кабинетът „Борисов III" щеше вече да е в историята.

Проблемите, които властта сама създава

Няма никакъв сценарий, в който БСП, президентът, масоните, илюминатите или който и да било друг да кара ГЕРБ да приемат закон, опрощаващ 60 млн. лева на Кирил Домусчиев. Няма сценарий, в който по мистичен път Волен Сидеров да защитава лобистки текстове, а Валери Симеонов да заплашва, че ще напусне правителството, но после да не го прави.

Няма сценарий, който да кара ГЕРБ в средата на годината да приема спорни акцизи, понеже в хазната нямало пари за децата с увреждания, а дни по-късно да прави подаръци за милиони на бизнеса.

Няма заговор, няма и „стари ченгета", които да карат Българската агенция за безопасност на храните да създаде сама истерия от заболяване, което трябва да предотвратява, неспазвайки разпоредбите, които сама е разписала.

В същото време БСП и президентът се опитват да се възползват от гафовете на властта, но го правят по възможно най-плоския начин, без дълбочина и без да разобличават. Просто маркират дейност. Ако действаха като истинска опозиция, властта вече щеше да е паднала.

А тя, властта, периодично обвинява сама себе си в лобизъм или некомпетентност. Обикновено това се случва в сряда, но до петък всички са се успокоили, защото очевидно са се досетили, че има опасност сами да се свалят (справка: Валери Симеонов със закона за приватизацията или Бойко Борисов с акциза за бездимните цигари).

Ако някоя от всички тези истории има потенциала да дискредитира управлението, това е онзи скандал с къщата. Неслучайно по него всички мълчат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефтини сензации

    29 92 Отговор
    Поредния пасквил доказващ наличието на такъв заговор!

    Коментиран от #13

  • 2 СссереМ

    45 190 Отговор
    Успелите и добри политици винаги са били трън в очите на чурвената мафия,а не е тайна че Борисов е най-добрият политик от Стамболов насам.Откакто той пое власта доходите се вдигнаха неимоверно,вече никой не работи за по малко от 1000 лв. а реалната покупателна способност изпреварва повечето държави в ЕС,успя да обедини и балканите което никой не го е правил.

    Коментиран от #3, #4, #18, #26, #32, #48

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Asd

    132 19 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Братчет, извади си главата от там, където си я мушнал, ако обичаш. 80% от хората, които не живеят в столицата работят за по-малко от 1000лв. на месец

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КРИБ

    121 18 Отговор
    Борисов през цялото време ни показва колко сме прости като граби България и я унищожава а като се усети за нещо народа,веднага някой му е направил сценарий.За 10 г. 10 милярда от еврофондове 32 милярда външен дълг 4 милярда КТБ тези всички пари потънаха някъде мжб. в острови или имения в Барселона а защс не в ЧЕЗ,важното народа да мълчи а можеше държавата да цъвти

    Коментиран от #24, #42

  • 7 Абв

    29 7 Отговор
    Пиши на кирилица бе, селяндур!
  • 8 Пешо

    92 4 Отговор

    До коментар #4 от "Asd":

    Хиляда лева на месец? В Северна България масово са на минималната от 560 лева, а след облагане остават по-малко. Или още по-зле - на четири часа ги водят за половин минимална.
  • 9 Иванов

    84 11 Отговор
    Има заговор срещу Тиквата и главният заговорник е баба Дора от Шарково.Баба дора се е свързала с американски командоси от Блек Уотър и ги е предупредила че ако откажат поръчката ще извика руснаци от Вагнер или самия Сретан Йоцич от Амстердам. Поръчката обаче не е мокра, а суха. Мокър ще бъде хонорарът- агнешки чевермета и буре с вино и дамаджана с ракия. Дора ще им играе ръченица, а бай Горан ще надува гайдата. Така, че заговор има и всички служби и службици се ослушват като глиган, който се кани да преплува Дунава- дали иде някой катер на гранична полиция.
  • 10 Луд Коч

    74 9 Отговор
    Това правителство ще си се събори само, ама не сега. Ще чакаме още една година най-много. Четири години тази власт едва ли ще изкара. Вече от 2013г никой не си е довършвал мандата.
  • 11 Любо Ланеца

    91 12 Отговор
    Това правителство доказа, че е вредно. Единственото правилно решение, което може да вземе е да подаде оставка. И то ВЕДНАГА !!! Да не чака до понеделник.

    Коментиран от #28

  • 12 Крум

    80 12 Отговор
    България не се управлява качествено в няколко периода след Освобождението:
    1. 1913- 1918 при Васил Радославов по време на Втората Балканска и Първата Световна Война
    2. 1926- 1934 при Андрей Ляпчев, Александър Малинов и Никола Мушанов, когато Александър Цанков пада от власт и когато БКП я възстановяват като БРП(к).
    3. 1940-1944 при Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев когато във Втората Световна Война сме на страната на губещата страна.
    4. 1989-досега Това е след падането на Тодор Живков.

    За 140 години сме управлявани некачествено 46 от тях.

    Аз не харесвах комунизма, но беше много по-успешен от неолиберастката и толерастка лъжедемокрация.

    Коментиран от #29, #49

  • 13 абе

    32 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ефтини сензации":

    тъпанар, научи се най-после, че "ефтини" се пише с "в". Неграмотик прост, тръгнал да пише по форуми.

    Коментиран от #16

  • 14 Щом

    42 4 Отговор
    Дойче веле видяха очевидното, но на слепеца и подмазвача не можеш да помогнеш.
  • 15 Така де

    73 11 Отговор
    Партия "ГРОБ" е фашистка партия , работеща и спонсорирана от децата и внуците на германските фашисти. Над 99% от членовете и спонсорите на партия ГРОБ са от криминалния контигент. На калпава ракета космоса й крив. Партия ГРОБ са най-гнусните управленци в цялата история на БГ от създаването през 681 година

    Коментиран от #17

  • 16 СссереМ

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "абе":

    Той го прави умишлено бе дечко,просто те иронизира.хахаха
  • 17 onq s konq

    9 43 Отговор

    До коментар #15 от "Така де":

    Ама тия работи за ГЕРБ СЕГА ГИ КАЗВАШ,след като гласувах вече на изборите за тях.А ако ги знаех предварително...ЩЯХ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ 2 ПЪТИ!

    Коментиран от #31

  • 18 Anastas Baltov,

    74 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Съпругата ми е мед.сестра със 38год.стаж и е със трудов договор в който фигурира сумата цифроом/600/лв.работи на смени за смешните 600лв.и то в такова болница а Вие ми пишете че в БГ.нямало човек под 1000лв.заб.заставам зад Думите си.
  • 19 Истина Зла

    62 7 Отговор
    Б.Б. е прекрасно попадение на българската олигархия !
    Най добрия актьор в новата ни политика !
  • 20 Ех народе беден

    64 8 Отговор
    Комбинацията цар Симеон 2 ,след това Бойко довърши и последната
    ми надежда ,че България може да бъде нормална страна !
    Лошото депърва предстои !
  • 21 Kaloyan

    53 6 Отговор
    Тоя тапак сам се осра омаза и осмардя да си ходи.
  • 22 Ннн

    59 10 Отговор
    Няма заговор. Гладния на сития вяра вече няма.
    Полк.Н Марков им каза: да си ходят.
    Н.Колев Босия умшра заради тях.
    Не искаме да ни управлява престъпник с две присъди.
    Оставка!
    Острови в Гърция. Къщи в Барселона. Милиардите от износ на оръжие в ОАЕ къде са?

    Превърнаха България в пустиня. И той и Цветанов са са затвора.
    240 предатели от парламента също.
  • 23 Morgoth

    35 9 Отговор
    Заговор срещу Борисов? От кого? От опозицията? Е то на опозицията това и е работа, ако Борисов е очаквал нещо друго да си свери часовника.
  • 24 Ангел

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "КРИБ":

    Ей още глупави хора има кои вземат 1000 лев депотателитрли и1000 да вземаш ти сените на стоките гледашли до каде скочи или невиждаш датепратя очила Герберите стнаха милионери от глобите на шофьорите чудятсе какви радари даслагат нали щяха да намалят катастрофите то повече се уволечи Вземете маторетки дане дига повече от 90 Само БСП
  • 25 Опа

    41 4 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца. Да не говорим, че е трафикант на оръжие наркотици, изнудвания и т. н.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коза ностра

    44 2 Отговор
    Имаше заговор, когато Боко дойде в МВР - от бандит стана главен секретар. После с много заговори стана министър председател. Естествено, със заговор ще отиде в небитието. Заговорите са от неговите покровители и шайката му. Те ще го предадат, както в "Кръстнвика" предадоха Дон Корлеоне. Нищо ново.
  • 28 По доставката

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Любо Ланеца":

    Абсолютно
  • 29 Майка

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Крум":

    Много точно
  • 30 гнида

    24 5 Отговор
    Това е много изтъркано със заговорите ! Нека тиквата пробва с извънземни , те досега не са му пречели !
  • 31 Хикс игрек

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Така правите в махлите..като ви хвърлят някой лев по 2 пъти гласувате братя роми
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Dreamman

    12 17 Отговор
    Ако сега има избори за Бойко ще гласуват 70\80% от гласуващите. След суджуците ,островът в Гърция ,къщата в Барцелона ,чумата с козите и овцете ,и каквото и друго да измисли , зловещото задкулисие на БСП/ ДС , на все повече хора им става ясно кой подлага динени кори на Борисов и защо !

    Коментиран от #39

  • 35 Гошо Хубавецът

    7 25 Отговор
    Слава на.Борисов, слава на ГЕРБ !!!
  • 36 Българин

    20 6 Отговор
    Отново банкянския пленер излиза на сцената за подаване на оставка и нови избори. Отново излиза с номера за високи заплати за тези , които гласуват за НЕГО, шопиянци и "държавните" служители от НЕГОВИТЕ градове , а и платените писачи и "социални" агенции за проучване отново ВИ убеждават, че пак ще го "изберете", защото е незаменим и няма друг който да ВИ води за носа !
  • 37 Гошо Хубавецът

    8 5 Отговор
    Знаеш ли смисълът на думата пленер .Това е конкурс на художници ,рисувайки на открито .По това съдя че си малограмотен и не се чудя на следващите ти глупости .
  • 38 Бай Хой

    17 3 Отговор
    Цял народ иска да му пръсне свинската кратуна
  • 39 Е. Бачов

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Dreamman":

    Кви 70-80%..... Тиквата има само 10%
  • 40 Кога се опрайм

    16 2 Отговор
    А е истината е че всичките 240 трябва да си ходят нужни са нови и кадърни хора и не повече от 68_70. Могат да свършат повече разумни неща, първото далеч от натоо и евросъюза, и да се потърси отговорност от всеки участвал в продаването на българия
    И доброволното бягане на българите от България (защо ли, това е геноцид) умишлено
    унищожение на Българи от български предатели, нали знаете за торбата със жалтиците. Време е народе, стана нетърпимо
  • 41 Реалист

    8 1 Отговор
    Като съберем всички заделени(изнесени в чужбина средства) България може сама да си плати външния дълг и да е независима, а не колиничила със свалени гащи
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 1111

    14 2 Отговор
    Борисов е проект на определени кръгове които го изпуснаха от контрол!! Правейки много пари чрез негови доверени фирми е независим. Как от охранител се става Генерал...как се купува банка за 1 нощ...Защо всички негови министри не могат сами да вземат решение и винаги той трябва да казва.На него не му трябват избори като в Турция той отдавна е ЦАР на България нищо че не е помазан..В днешно време не ти трябва войска. ТРЯБВАТ ТИ ИЗБИРАТЕЛИ и това е стратегията на Ц.Цветанов..за това е успешна.Избиратели и малко шашмалогия и си победител и управляващ. КАК НЕ РАЗБРАХА ДОСЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ 1989 ДО СЕГА ЧЕ ДЕН СЛЕД ДЕН УНИЩОЖАВАТ НАРОДА КОЙТО ГИ ХРАНИ..ПАРИТЕ НЯМАТ ЦВЯТ , МИРИС, УБЕЖДЕНИЯ, КАУЗА-. ЖАЛКО ЗА ВСИЧКИ НАС ИЗБРАЛИ ДА ОСТАНАТ В РОДИНАТА СИ А НЕ ДА СЛУГУВАТ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ..
  • 44 Помни

    7 0 Отговор
    БОГ забавя ,но НЕ ЗАБРАВЯ! Това е казал умният Народ! Всички, които умишлено го погубват ще си получат Заслуженото! А те имат и деца и внуци! Дай БОЖЕ !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Absurd

    9 2 Отговор
    Нема ли народа да му бие шута вече на тоя циркаджия
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Веселин

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Алоооо ти в България ли живееш или на някоя планета,какви 1000лв.пишеш ,или си паднал от Марс.Едно 60_70%в България вземат между 350 _700лв,и тези700са съвсем малък процент.И не пишете такива глупости друг път.
  • 49 До Крум

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Крум":

    За съжаление мога да дам само един плюс на Вашия коментар.
  • 50 - Пешев

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "ПЕШЕВ":

    Пешев, Пешев. Погледни се в огледалото, но дълбоко се съмнявам дали ще разбереш колко си заблуден...
  • 51 Възмутената

    5 1 Отговор
    Алоооооо,за какви 1000 лв говориш,бе Ганьо.Ако вземам хиляда лв.в България,ще се скитам ли по света да бърша задници.Заради такива гъзомийници в Бг.сме на този хал.Не ви ли е жал за децата си та се продавате??
  • 52 Анонимен

    3 1 Отговор
    Има ли проверки,за какви заплати работят хората,по колко часа работят,колко дни почиват,нощният труд заплатен ли е ,как си получават заплатите ?????? Институциите пак не си вършат работата !!! Ами няма да се оправят нещата,защото само се приказва !!!!! Как лъжат по морето пак ,знай ли някой ????
  • 53 Анонимен

    4 1 Отговор
    Има ли проверки,за какви заплати работят хората,по колко часа работят,колко дни почиват,нощният труд заплатен ли е ,как си получават заплатите ?????? Институциите пак не си вършат работата !!! Ами няма да се оправят нещата,защото само се приказва !!!!! Как лъжат по морето пак ,знай ли някой ????
  • 54 ТРЯБВА

    3 1 Отговор
    Ако се започне подпомагане на млади български семейства със жилища,България ще се възроди !!!!!! Има много празни новопостроени жилища,които българите не могат да си позволят дори да ги наемат,за да живеят като европейци !!!! Държавата защо не направи нещо по този въпрос ???? ИНАЧЕ все повече чужденци ще ги изкупят и ще ги вземат под наем !!!!! НИКОЙ няма да бяга ,ако им се дават жилища и ще раждат децата си тук.Но и заплатите трябва да са като европейските !!!!! Ако се вземе Западният модел на живот,всеки ще си стои в Родината,но това не става.Управляващите така и не взеха нищо от Западните страни,където живеят много българи !!!!! Може и тук да стане добро място за живеене,но КОГА ?????
  • 55 Иванова- Осарова

    2 0 Отговор
    Чакайте оставка в ШЕСТЪК !
  • 56 факт

    1 0 Отговор
    нещо като Борис трети а ?
  • 57 Усмивката

    0 0 Отговор
    Схемата е една и е същата отпреди 89г. Излиза Ц.Ц. и коментира ситуацията.Враговете на народа и управлението(партията) са провокаторите и подстрекателите.А сега те са бол....Русия.САЩ,Ким,Мун,...и баба дора...да живее свободна и независима България