Last news in Fakti

22 Юли, 2018 18:03 2 974 21

Радио „Свободна Европа“ отново в България. И какво от това?

  • радио-
  • свободна европа-
  • възстановяване
Радио „Свободна Европа“ отново в България. И какво от това? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новината за възстановяването на легендарното радио „Свободна Европа” в България (а и в Румъния) от есента на тази година предизвика първо смут. Много хора в България знаят, че „Свободна Европа” е създадена през 1949 г. в пика на Студената война като пропагандно оръжие на демократичния Запад срещу комунизма на Изток. Тя е финансирана от американската държава (до 1972 г. и от ЦРУ), което показва, че „Свободна Европа” е политическо оръжие, днес можем да го наречем американска „мека сила”. Но възобновяването на дейността ѝ у нас означава ли, че се връщаме към недемократичното минало? Или пък демокрацията ни не е успешна?

Наред със смущението новината породи и задоволство. Наистина, то идваше от бивши журналисти от „Свободна Европа” като Ели Юрукова и Димитър Бочев и имаше носталгичен характер. Но предполагам, че завръщането на „Свободна Европа” в България ще се приеме положително и от критиците на демокрацията в съвременна България. Защото „Свободна Европа” прекрати съществуването си у нас през 2004 г., когато след приемането ни в НАТО изглеждаше, че повече не трябва да ни наставлява по пътя към демокрацията. Днешното възстановяване вероятно означава обратното. С други думи, убеждението на нарастващ брой българи, че живеем във „фасадна демокрация” е потвърдено и от американското правителство.

Все пак не мисля, че целта на възраждането на „Свободна Европа” в България е САЩ отново да ни учат на демокрация. Не само защото напоследък те самите имат проблеми в това отношение, а и защото тази радиостанция винаги е била пропагандно-политическа, подчинена на външнополитическите приоритети на Съединените щати – в случая става дума за съперничеството с Русия. И в това няма нищо лошо, тъй като стремежът на държавите да пропагандират и защитават целите и интересите си в международните отношения е напълно легитимен.

Е, при това положение, не е трудно да се разбере, че възстановянето на дейността на „Свободна Европа” в България и Румъния има за цел, както е и оповестено, да си служи с „мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски… за да подпомогне на съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини”. Борбата с „фалшивите новини” се превърна в глобален проблем, но нима само при нас, а в Съединените щати няма такива? Та нали именно оттам дойде този термин, зад който се крие известната стара дезинформация? Да не говорим, президентът на САЩ Доналд Тръмп го използва почти всекидневно, за да отрече всяка информация, която не му харесва?

Подозирам, че както става винаги, борбата с „фалшивите новини” у нас ще се превърне в елемент от онова, което повечето анализатори наричат нова Студена война. Че за пореден път ще бъде направен опит Западът да се върне в добре познатата му схема на Студена война, където неговият най-голям и основен противник вече дори не е Съветският съюз с всичките си съюзници и клиенти, а значително по-малката като територия и население Руска федерация. Но нищо добро няма да произлезе от повтарянето на схеми от миналото.

Дълбоко съм убедена, че глобално противопоставяне има, но то е съвсем различно от „добрата стара” Студена война – силовите центрове са много повече, идеологическото предизвикателство е съвсем различно, а и резултатът може да се окаже друг. Затова, вместо да възраждаме призраците от миналото, по-добре е да си отворим очите за настоящето.

Какво очакват авторите на идеята за възстановяване на работата на „Свободна Европа”? Вероятно тя да изиграе същата повратна роля за нагласите на българите, която донесе в края на 80-те години старата „Свободна Европа”. Само че тогава тя се е слушала от 1 600 хиляди българи, защото официалните ни медии бяха строго контролирани и цензурирани, бълващи такава пропаганда, която ни караше да вярваме в обратното на онова, което се пише и говори в тях. Докато сега има такова разнообразие на медии, че всеки може да пише и говори каквото си иска, а медиите са толкова разнопосочни, че все повече хора предпочитат да правят личен избор на средство за информация, обикновено сред най-несигурните новини, пристигнали от фейсбук. Но това е положението.

Какво може да направи „Свободна Европа” в новата ситуация в България? Само да стане поредния източник на правилна политическа информация, към каквато повечето българи отдавна не питаят никакво уважение. А отвъдокеанският ѝ произход със сигурност веднага ще ѝ донесе и етикета „соросоидна”.

И може би с основание, като се има предвид резултатът от щедро финансирания с половин милион лева средства от „Америка за България” проект „Антилиберални дискурси и пропагандни съобщения в българските медии: разпространение и социално възприятие”. Защото в доклада „Антидемократичната попаганда в България” (април 2017 г.) и особено от придружаващите го списъци на антилиберални пропагандни послания се оказаха Робърт Каплан, Джордж Фридман, Хенри Кисинджър, Патрик Бюканън, Валери Жискар д`Естен, Федерика Могерини, Ангела Меркел, Анджей Дуда, Тереза Мей, Йенс Столтенберг, Джон Кери, Доналд Туск и много други, както и източници като „Фигаро”, „Файненшъл таймс”, „Обзървър”, Ройтерс, Стратфорд и т.н. Както тогава написа Филип Буров: „С такива защитници на демокрацията не ѝ трябват врагове”.

В заключение ще кажа, че вестта за възстановяване на дейността на Радио „Свободна Европа” в България е поредният пример за неадекватен отговор на реално съществуващи проблеми. Такива в България, на Балканите, в Европа и в света същестуват както в междудържавните отношения, така и в медиите. Но те могат да се решат със средствата, използвани в света след Втората световна война. Живеем в нов свят, който може би не е по-добър, но при всички случаи е различен. И изисква нови решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    19 2 Отговор
    Излъчваше в държави без или със спорта демокрация. Сега освен символично, няма да има никакво друго значение. Новините от България вече се произвеждат от медии, контролирани от неколцина олигарси. Истината е в дебелите книги и понякога в социалните мрежи.
  • 2 българче

    22 8 Отговор
    Ха, отрепките пак ще си имат радио.
  • 3 Иванов

    14 3 Отговор
    Хамерите ще се борят с Пеевски. Но тази битка е предварително загубена за тях. То Ердуган не можа да се справи с него. Даже Баце му подгъзува. Пеевски е толкова успешен млад бизнесмен, че като нищо ще я купи тази Свободна Европа и ще я накара да плюе и бауче по щатите. Ех, какви колоси е раждала и ражда клета майка България!
  • 4 Иванов

    15 3 Отговор
    А има и още нещичко и ще помоля джендераките от Козяк да го впишат в дипломатическата си грама до Департамента си и то е, че ние българите вече НЕ ИМ ВЯРВАМЕ. Та цялата дандания ще излезе бошлав, защото НЕ ИМ ВАРВАМЕ.
  • 5 Иванов

    11 3 Отговор
    А има и още нещичко и ще помоля джендераките от Козяк да го впишат в дипломатическата си грама до Департамента си и то е, че ние българите вече НЕ ИМ ВЯРВАМЕ. Та цялата дандания ще излезе бошлав, защото НЕ ИМ ВЯРВАМЕ.
  • 6 onq s konq

    7 8 Отговор
    А "Гласът на Америка" КОГА?

    Коментиран от #15

  • 7 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Радио "Свободна Европа" е флагман на демократичната пропаганда !! Само като си помисля колко много ...фили трябва да бъдат "вкарани в правата вяра " и да станат ....фоби..... Тежка и отговорна работа е !!!
  • 8 Реалист1

    11 3 Отговор
    Не ни стига "Дойче веле", сега "Свободна Европа", както казаха по горе остава и "Гласът на Америка" да включат и вече ще сме тотално обгазени. С тия демократични глупости съм по-зависим и беден отпреди. Няма сигурност а за ходене по Европата няма с какво.
  • 9 Az да ви

    17 3 Отговор
    Преди 30 години вярвахме в някакви демократични ценности и КАКВО?
    Същия тоя запад прибра най големите крадци с милиардите откраднати от БЪЛГАРИЯ. Двулични демагози и нищо демократично.....
    Или в същност то това е демокрацията : Кради толкова, че да станеш недосегаем..
    Слушахме ги тия мошеници , а сега мамиц......... им ........................
  • 10 Свобода

    3 6 Отговор
    Ну давай Бъйстрее, сдес управляют болшивики
  • 11 Да уж

    11 1 Отговор
    Не мога да проумея, до каква степен либералите не уважават хората: слушатели, читатели, зрители, избиратели, най накрая, щом продължават да твърдят, че някой ни набива в главата някаква неправилна информация, някой ни кара да избираме"неправилните" хора и т.н.. представят ни като безмозъчни същества, в чиито глави се налива нещо, а ние го консумираме без всякакво съмнение. Това, че е тяхната мечта е именно това - хора консуматори, които нито имат, нито искат, нито могат да набавят различна алтернативна информация относно света, освен информацията от "демократичните" медии, които следват стриктно " правилната " линия на партията на умните, красивите и всезнаещите, които не признават правото на различно от тяхното мнение. Кой може да ми повлияе, не мога да разбера, ако аз съм в състояние да чета, да мисля че да анализирам?
    Наистина масата от неграмотните лесно с манипулира. Затова първото нещо, което направиха преди 30 години - лишили населението да бъде грамотно, а именно да изучава руски език. Положението на днешен ден е таково, че който не владее руски, е фактически не в състояние да анализира и да възприема адекватно света.

    Коментиран от #20

  • 12 стоян георгиев

    7 8 Отговор
    въстановяването на радио свободна европа в случая свобода е много навременно.точно когато българия реално е окупирана медиино от съветските агенти изкупили българските медии и бълващи лъжи ,евроскептицизъм и любов към диктатурата и несвободата.за съжаление у нас почвата е много благодатна за лъжливите и популиски издания предвид ниската култура на българина както и рефлекса му да бъде несвободен.
  • 13 Срангер

    5 7 Отговор
    Не знам дали "Свободна Европа " е решението, но трябва да се противодейства по някакъв начин срещу натрапването на неистини!
    Ако вземем коментарите по статиите ссмо от този сайт, си личи, че бялото се прокламира като черно...
    Крайно анти европейски нагласи? Кой има полза от такава пропаганда?
    Някой, който не иска Европа да е силна, но тя е! Долу горе 1/3 от световният вътрешен продукт е европейски!
    Европа е преживяла много кризи и винаги е излизала от тях по-богата и силна!
    Тук се твърди, че едва ли не Руският модел е по правилен - икономически, социално и какво ли още не......
    Смехотворно....
    Аз живея в Чехия и тук пост- комунизма си казва думата, но чехите пътуват много и при тях не работи агитацията толкова. ..
    Европа е единственото бъдеще на България .. другата алтернатива е там, където никой не иска и не имигрира
  • 14 no name no face no number

    6 6 Отговор
    Не слушам радио и не гледам тв, но това радио на предателите на собствената си държава както и гласът на америка лично ги ненавиждам

    Коментиран от #16

  • 15 куку руку ку

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Гласът на америка отдавна е тук и се намира на ул. Козяк.
  • 16 един

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "no name no face no number":

    Друго си е да слушаш "Говорит Москва" ,а.
  • 17 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Мед за душата е :))), Не слушам радио и не гледам телевизия. Няма смисъл.
  • 18 Бай СТАВРИ НЕ Е КОМУНИСТ

    0 1 Отговор
    Все фалшиви новини тук или гаварит масква чрез Сакат телевизия или подобни мекерета се напълни българия. Е знаем че са финансирани за да заблудят хората , но защо пък да няма СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ ? СВОБОДНА ЕВРОПА.? Или ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА ?
    Нека всеки сам да си вади изводи кой казва истината .
    От имане глава не боли,ама от мизерията и немотията трябва да се оттърсим.
    Не можем вечно да живеем с фалшива пропаганда и фалшиви новини.
    Ние сме европейска държава но вижте разликата ни в стандарта на живот с европейските държави. Не може тялом да си в европа , а духом нейде в азия. Да престанем да викаме неволята, а да се хващаме за работа и да се стегнем за ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ ВЪВ ВСИЧКО.

    Коментиран от #19

  • 19 Да уж

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай СТАВРИ НЕ Е КОМУНИСТ":

    Какво значи, " да стигнем европейските норми"? Какви са тези " норми"? В какво?
    В стандарта на живота на "старите европейци"- да, стигнете. Но първо променете менталитета си, който се формира не за години, не за десетки години, а за стотици- от поколение към поколение. А дали във всичко искате да приличате на тях- богатите, цивилизованите и прогресивните, както те си го представят?
    Дали искате да пренебрегнете христианско- православните представи за света, ако ги следвате, по принцип? Дали искате да следвате чуждите представи за възпитанието на децата, семейните традиции и отношенията между хората? Не мисля, че го искат повечето от вас.
    А пропагандата влияе само на незрелите и на неуки. Надявам се, те не са мнозинството все още.
  • 20 Вили

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да уж":

    Руската пропаганда е по дива и смешна от съветската. Отстъпва само на сталинистката, която беше за малоумни.

    Коментиран от #21

  • 21 Да уж

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вили":

    Докажете с факти. Останалото е Бла Бла.