23 Юли, 2018 10:00 4 870 43

Ердоган води Турция към пропастта

  • реджеп ердоган-
  • инфлация

Турската лира се обезценява, цените растат. Икономиката на Турция е пред сериозен срив, предупреждават експерти. Президентът Ердоган обаче иска растеж на всяка цена. И още по-голям контрол

Ердоган води Турция към пропастта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поне "картофената криза" като че ли е преодоляна, цените на картофите започнаха да падат. Доскоро един килограм картофи струваше седем лири - четири пъти повече, отколкото миналата година. Лукът, доматите и други основни хранителни продукти също поскъпнаха.

Днес инфлацията определя делника на много турци, тя се усеща навсякъде: на пазара, на бензиностанцията, в наемите. "Всичко става все по-скъпо. Вече много неща не мога да си позволя, за почивка изобщо да не говорим", оплаква се клиентка на пазара в истанбулския квартал Шишли. Тук има всичко: артишоци, прясна мента, дини, грозде, смокини - все производство на фермерите в околността. Асортиментът е богат, но цените постоянно се променят. "Много хранителни продукти междувременно вече струват двойно повече. Правителството е виновно, трябва най-после да вземе мерки", казва един мъж от съседния щанд.

Лирата се срива, рейтингът пада

Всъщност турската икономика отбеляза ръст от 7,4% - по-висок, отколкото този на китайската икономика. Само че същевременно дефицитът в платежния баланс се повишава, от началото на годината турската лира е загубила над една пета от стойността си спрямо долара и еврото, а инфлацията достигна рекордно ниво, отбелязвайки 15%. Икономическото положение е по-лошо, отколкото от доста години насам. Наскоро рейтинговата агенция "Фич" отново понижи кредитния рейтинг на Турция - от BB+ на BB, т.е. редом с Гватемала и Коста Рика.

Президентът Ердоган не се интересува от оценката на международните рейтингови агенции. След преизбирането му през юни той е по-силен откогато и да било - той е едновременно държавен, партиен и правителствен шеф и обещава на страната си славно бъдеще. "Икономиката ни е на верен път, всеки може да види как инвестираме", цитира наскоро думите му вестник "Хюриет". Турция скоро щяла да е "една от десетте най-големи икономически сили в света", заяви Ердоган след клетвата си като президент на страната.

Ердоган и лихвите

Още по време на предизборната борба той заяви, че паричната политика на Турция ще бъде контролирана занапред още по-строго. Вложителите се страхуват най-вече от това, че турската централна банка ще загуби независимостта си. Миналата седмица Ердоган издаде декрет, който му позволява еднолично да назначава шефа на банката, както и неговия заместник. "Централната банка отдавна прави само онова, което иска Ердоган, точно както и всички други институции в тази страна. Нищо не се решава без неговото одобрение", изтъква икономистът Атила Йешлада. Ако банката беше все още независима, щеше още преди четири години да вдигне лихвите, за да спре инфлацията, добавя той.

Икономистите смятат, че повишаването на лихвения процент е важна мярка за стабилизиране на валутата - само че според собствената икономическа теория на Ердоган по-високите лихви са "коренът на всяко зло" и застрашават икономическия растеж. Президентът непрестанно настоява водещият лихвен процент да не се повишава.

Зетят ще оправя положението?

Склонността на Ердоган еднолично да взема всички решения внася дълбока несигурност на пазарите. Доверието трябва да възвърне новият финансов министър и държавен ковчежник - 40-годишният Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Той е следвал икономика в Истанбул и в САЩ, бил е енергиен министър в последния кабинет. Въпреки това е относително неопитен политик, комуто Ердоган дава сега ключова позиция. Главен съветник по икономическите въпроси досега беше бившият вицепремиер Мехмет Шимшек. Той минаваше за поддръжник на инвестициите и за човек, който все пак дръзва да се противопостави на Ердоган.

Абайрак обещава бюджетна дисциплина, структурни реформи, независимост на централната банка и мерки срещу инфлацията. "При нормални обстоятелства бих казал: дайте му време да докаже какво може", казва анализаторът Атила Йешлада. "Само че сега обстоятелствата са всичко друго, но не и нормални. Във времена като сегашните имаме нужда от опитни пилоти на кормилото."

Според експерта, през четвъртото тримесечие на 2018 икономиката на Турция ще се свие, безработицата ще нарасне от 10 на 12 процента, лирата ще продължи да се обезценява и много средни предприятия в енергийния сектор, търговията на дребно и строителството ще фалират. "Това няма да остане без последици и за Европа, защото много турски фирми са силно задлъжнели към европейските банки", обобщава експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    39 15 Отговор
    Защо винаги гледаме в двора на комшиите,а не си гледаме нашия БУНАК!

    Коментиран от #3

  • 2 Грантаджийче

    42 17 Отговор
    Поредната политпръдня от дойче зеле.

    Тия нещастници имат норматив - два пъти на ден плюене по Русия, един път на ден плюене по Сирия, през ден плюене по Турция, веднъж в седмицата плюене по Венецуела, ...
    Какво обединява цялото плюене?
    -Това е изискването на ПЛАЩАЩИЯ, т.е. на мириканския фонд за пропаганда.

    Коментиран от #8

  • 3 Morgoth

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Щото е по-интересно
  • 4 ПЕЕВ

    18 12 Отговор
    НАЩЕ С ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ДА СТЯГАТ КУФАРИТЕ.

    Коментиран от #5

  • 5 1111

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Ти също...
  • 6 koпа

    24 8 Отговор
    Deutsche Welle и Германия подкрепят терористите ПКК не се получава тяхното, сега си намериха и нови предатели на Турция Фетуллах Гюлен до сега те им бяха надеждата до опита за преврат пак не стана тяхното ,остана само с иконамиката да могат да ги контролират ама пак нема да стане техното,това да ни ти е България.
  • 7 Селянинът с колелото

    27 6 Отговор
    А да кажем нещо и за нашата икономика и състоянието на БГ гражданина и селянина де .
    Те турците имат изградена икономическа индустрия и стопанство която работи, а при нас каква е ситуацията ?
    Ще имали чума и в парламента ?
  • 8 злобар

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грантаджийче":

    Така ще е винаги за тия които не играят по гайдата на световните банки или точно казано по свирката на чифутите .
  • 9 Преброяване на бесните язовци

    10 15 Отговор
    Много обичам новините за турКѝя. В коментарите веднага си проличава, че втората родина на руските подметки (след рошшѝя естествено) е турКѝя.
  • 10 стоян георгиев

    13 12 Отговор
    както се казва в селската поговорка.ти и викаш не отзад ама тя пак там и после що се ос.а?на турците на дълго и на широко им се обясняваше че така нетрябва да се прави и че няма как да стане това дето те си са го пожелали ама на щели да пробват!!!!сега ще берат плодовете на начинанието си.лошото е че турското фиаско ще е много опасно за европа и по-специално за българия.

    Коментиран от #12

  • 11 dan4o73

    22 5 Отговор
    Преди време и за Гърция се пишеше колко са зле,но в действителност са в пъти по добре от нас.Как така се пише че са зле някои като са по добре от нас.Като сравним покупателната способност всичко си идва по местата.
  • 12 Морук

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Бай Ганьо преди да плюеш по комшиите ,погледна ли си в тоалетната дали не се е задръстила

    Коментиран от #37

  • 13 Морук

    8 4 Отговор
    Кой и на какво основание може да казва кой и как трябва да го прави,това че аз не искам да го правя по твоя начин,тебе какво те интересува,всеки клеца жена си както си иска ,а който не знае те хората и комшиите знаят,на соросоидните подлоги май не им харесва някой да им се опъва и да могат да цоцкат от лихвички май и твоята заплата зависи от там
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    8 7 Отговор
    Икономически разстеж значи по голямо потребление на вносни стоки ..не разбирам защо Германия е толкова против ..това значи повече немски коли,немска техника,немски инвестиции...а за Турция е необходимо защото има много млади хора и има нужда от нови работеи места ...тогава печелят и немски производители и турски производители....а с високи лихви печелят една шепа акционери на банки ...

    Коментиран от #16, #27

  • 16 И те така те

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Първото ти изречение няма нищо общо с икономиката, но ми подсказва да не чета следващите!

    Коментиран от #18

  • 17 Хасан

    11 6 Отговор
    Единствения път е светът да се обедини и да разруши западната финансова система от която печелят една шепа еврейски банкери но милиони страдат от последиците на кризата..по такъв начин Сащ няма да може да «изнася» икономическа криза както през 2008 г нито към Европа нито към света...

    Коментиран от #20

  • 18 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "И те така те":

    Две мишки са паднали в каца с мляко ..едната се оставила и удавила ..а втората е решила да се спаси и почнала да ритп с крака ..ритала,ритала и се образувала буца с масло ..покатерила се е и излязла....на това се казва икономическа активност,принадена стойност ...

    Коментиран от #28, #35

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гадина":

    Кво е това бе човек...?
  • 22 Гост в Турция

    8 1 Отговор
    Статията е лъжа.Турците имат работеща икономика.Имат добри пенсии.Имат пари и за море и за планина.Магистралите са с четири ленти в посока.Автомобилния парк е четири-пет годишен
  • 23 Гадина

    0 0 Отговор
    Жена ти те вика бре, обади и се
    https://www.facebook.com/evelin.torok.739/videos/644094215942294/?t=10
  • 24 vopius

    2 0 Отговор
    "Това няма да остане без последици и за Европа, защото много турски фирми са силно задлъжнели към европейските банки" Така беше и с Гърция, но европейците не пострадаха нито един от тях. Само гърците. Сега .... само турците.
  • 25 Руснак

    4 4 Отговор
    Туркия ке падне
  • 26 Хасан

    8 3 Отговор
    С отварянето на новото летище в Истанбул ,Германия се превръща в провинция...сменя се потока на пътници като Истанбул става най голямото разпредително летище..това вбесява немеца...

    Коментиран от #29, #33

  • 27 JPower

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Икономически растеж е нарастването на общия обем и стойността на стоките и услугите, произвеждани от дадена икономика в определен период, в сравнение с предходен. Ако стoйността на стоките и услугите за дадена икономическа област е по-висока от предходната година, то тя има позитивен ръст, обикновено наричан "икономически растеж". Ако в дадената година има по-малка стойност от предходната на произведеното и продаденото, то има "негативен икономически растеж", още наричан "рецесия" или "депресия".

    Обикновено икономическият растеж се измерва в процентно нарастване на реалния брутен вътрешен продукт (БВП), като отношение към даден базисен период. Трябва да се прави разлика между краткосрочно (конюнктурно) изменение, което се изразява като икономически подем и процеса на икономически растеж - при икономическия растеж икономиката надраства потенциала си.
  • 28 JPower

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Принадена стойност е понятие, въведено от марксизма, по-точно в книгата на Карл Маркс „Капиталът“. Маркс разглежда капитала като променлив и постоянен. Променливият капитал е частта, свързана с работната сила, която отива за наемането на работници, а постоянният капитал е материалната база или средствата за производство. Подобно на класиците, Маркс разглежда принадената стойност като незаплатен човешки труд, но за разлика от тях той вижда в работната сила свойството да създава стойност, превишаваща нейната собствена, което е именно принадената стойност. Тази принадена стойност се присвоява не от работника, а от работодателя, капиталиста.

    Един от начините за увеличаване на принадената стойност е експлоатацията на работниците с въвеждане на удължено работно време или намалено заплащане. В необходимото работно време работникът създава стойност, равна на неговата работна сила, а в допълнителното работно време той де факто работи за капиталиста и създава принадената стойност. В „Капиталът“ Маркс обозначава съотношението между постоянния и променливия капитал като органичен състав на капитала.

    Маркс дели принадената стойност на:

    абсолютна - създавана по пътя на увеличение на работния ден
    относителна - вследствие поевтиняване на работната сила и съкращаване на необходимото работно време, което променя съотношението между необходим и принаден труд в рамките на един работен ден
  • 29 JPower

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Знаеш ли какво говориш??? ЕРДОГРУХ и зет му, разбират от икономика, колкото и ти....

    Коментиран от #32, #34

  • 30 Хасан овчаря, и другите.

    1 3 Отговор
    Хасан капацитета ги знае нещата-слушайте го! Той става и ляга с икономиката.
    Еле кат вкараме и Маркс и кашата става пълна. А лихвите и изобщо икономиката кат ги строи бай Ердо и те слушат! Само дето световната икономика не зависи от Алах и подобни дивотии!
  • 31 Хасан

    3 1 Отговор
    Браво колега..я ми кажи и формулата за икономическия разстеж...как беше?потребление ,инвестиции,експорт импорт....и не ти ли се,струва че Турция си сменя икономическия модел...от износител на домати на производител на хеликоптери и безпилотни самолети,от вносител на енергийни ресурси в разпределител на енергийни потоци ,от производител на текстил в производител на атомна енергия,от автомобилна монтажна индустрия в производител на свой бренд коли
  • 32 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "JPower":

    От услугите ...от евтин туризъм алл инклюсив на печеливш конгресен и медицински туризъм,строи международен финансов център който ще бъде в часовия пояс между Лондон и Хонконг....и всичко това за да мине капана на средния доход
  • 33 Доктор Ох Боли

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    ..... ха ха ха....ти.... тотално си се объркала ми се струва.... ха ха ха.... Това летище иска да конкурира Дубай.... не Франкфурт.... Германия се превръщала в провинция..... ааааааа......ааааа....аааа..... Да са смея ли да плача ле?.... Аз и преди съм ти казвал ... ти ръсиш тука само глупости..... глупост след глупост.... аз по това та познавам.... разбириши.... ха ха ха.....
  • 34 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "JPower":

    Ако си падаш по такава литература да ти препоръчам ”Изповедите на един икономически убиец”...забравих автора
  • 35 Кеворк Яшхуян

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Много се извинявам, че не е по темата, но много ме гложди един въпрос. Защо някой от турците приличат ма роми, а други - не?

    Коментиран от #36

  • 36 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Кеворк Яшхуян":

    Погледни Костов,погледни Москов....на какво ти приличат ??на българи???...
  • 37 стига злобя,

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Морук":

    че сте за оплакване. ама малко ви е, заслужавате си мизерията, която избрахте, много се кичихте сьс забрадки и мустаци. аре духайте супата и гледайте подир дьржавите които летят в космоса, че нямате нито един космонавт.
  • 38 EDDD

    0 0 Отговор
    Нали сами си го избраха ,сега що така стана че са недоволни , ми да са мислили тъпите картуни преди време.
  • 39 Антикомунисt 1

    1 0 Отговор
    Има ли ляво и диктаторско управление, посоката винаги е пропастта.
  • 40 konservator

    0 1 Отговор
    Ако Турция не беше В НАТО и съюзник на Запада щеше да една долна кюрдска провинция. Но като гледам мустака ви води натам.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иван.Царъ

    0 0 Отговор
    Няккой ден..Иван Царъ.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.