Last news in Fakti

26 Юли, 2018 19:00 5 466 26

Може ли Украйна да навреди на руските пристанища в Черно море?

  • украйна-
  • черно море-
  • владимир омелян

Как Украйна може да навреди на руските пристанища в Черно море - този въпрос поставя на дневен ред руският ежедневник “Взгляд“ в обширен свой материал, цитиран от агенция "Фокус"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС е отказал да потвърди думите на министъра на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян, че Киев е в преговори със Запада по блокирането на пристанищата на Русия на Черно море в отговор на "обсадата Азовско море". Нещо повече, неговата теза причини разделение в самия кабинет на Украйна. И все пак: има ли Киев възможността да "накаже" руските черноморски пристанища? И ако е така, кои?

Европейският съюз отказа да коментира изказването на министъра на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян за преговорите за санкции срещу руските черноморски пристанища. "Не коментираме каквито и да било предположения за възможни дискусии в Съвета", каза за РИА Новости, събеседник от структурите на Европейския съюз, който поиска да остане анонимен.

По-късно министърът обясни, че САЩ и ЕС трябва да ограничат търговските операции с руските пристанища и изрази надежда, че неговото ведомство ще може да убеди западните политици в това. Говорейки преди седмица на правителствена среща, Омелян предложи да се обсъди ситуацията в Азовско море в украинския Национален съвет за сигурност и отбрана.

Странно е, че Министерството на външните работи на Украйна се присъедини към спора с министъра на инфраструктурата по този въпрос и за първи път от ерата "Евро-Майдан" външното министерство на Украйна започна да защитава Русия от нападенията на колега от правителството. "Военното присъствие на руснаците в Азовско море е по-голямо от нашето, това е разбираемо“, заяви заместник-министърът на външните работи на Украйна Елена Зеркал по украинския телевизионен " Канал 5", собственост на украинския президент Петро Порошенко.

"Но според всички закони на международното морско право военните кораби имат правото да спрат граждански кораби за проверка, за това не им е необходимо разрешение. Сега виждам доста спекулации около това и това ме дразни". Заместник-министърът добави, че "в момента няма нито една жалба от корабособствениците или от капитаните на корабите" срещу руските военни и затова външното министерство няма причина да предприеме нещо срещу Русия по този въпрос. Въпреки че Зеркал не спомена фамилното име на Омелян, беше ясно, че инициативата на министър, който няма юрисдикция по въпроса, е причинила завист и раздразнение в дипломатическото министерство.

Според експерти Украйна няма правен механизъм, за да изпълни заплахата на Омелян. Затова редакторът на интернет изданието "Морски бюлетин" Михаил Войтенко се съмнява, че Киев ще обжалва пред международен съдебен орган, защото не е ясно кой орган трябва да се занимава с такива въпроси. "Международните санкции са единственото нещо, което може да попречи на руското корабоплаване в Черно море", каза Войтенко в разговор с вестник „Взгляд“.

"Ако бъдат приети санкциите, първото нещо, което Русия трябва да направи, е да даде гаранции, че страната няма да възпрепятства украинската корабоплаване в Азовско море". По негово мнение най-болезнени биха били евентуални турски санкции, тъй като Турция може да блокира Босфора. Но Анкара последователно се противопоставя на антируски санкции и е повече от съмнително страната да промени позицията си в обозримо бъдеще. Също така, нови санкции на Европейския съюз и САЩ биха били болезнени.

Например, чисто спекулативно ЕС може да въведе санкции - той може да глоби или дори да задържи руските кораби, които акостират в пристанища на ЕС, като например Неапол или Барселона, по пътя от Новоросийск, който остава основно търговско пристанище на Русия на Черно море. В същото време той може наложи санкции на кораби под чужд флаг, които, например отиват в Новоросийск, а след това се връщат в пристанищата на ЕС. Но на практика това едва ли е възможно при сегашната конфигурация на силите в рамките на ЕС.

Факт е, че санкциите срещу търговското пристанище Новоросийск ще доведат до значителен удар за икономиката на Запада. По-специално чрез Новоросийск петролът и петролните продукти се изнасят за страните от ЕС. Западна Европа също е потребител на руско зърно, а основният дял от износа на руска пшеница също минава през Новоросийск.

Въвеждането на нови санкции срещу Русия, поне от страна на Европейския съюз, е малко вероятно поради политически причини - срещу тях биха заели позиции Италия, Унгария, Австрия, а най-вероятно и Чехия, и Словакия. Сред политиците в Москва заплахите на украинския министър предсказуемо не предизвикват вълнение.

"Това не е първият път, когато Омелян прави подобни изявления за санкции срещу Русия", заяви пред медиите членът на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Сергей Цеков. „Не забравяйте, че той многократно говори за Крим и Кубан, за моста над Керченския пролив, за статута на Азовско море. Всичките му изявления са антируски, антикримски“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    52 7 Отговор
    Украйна избра погрешни "приятели". По-добре да не прави повече грешки.

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Moxer

    35 6 Отговор
    Ша риват хохлите, ама тогава ще им пуснат да гледат филма “Москва не вярва на сълзи”
  • 3 НКВД

    23 3 Отговор
    Русия пуска бойните си корани да охраняват търговския флот както оравят иранците и украйнците само да пробват!
  • 4 00359

    34 4 Отговор
    Предполагам, че това е поредната реакция на Украйна, понеже руснаците затягат хватката за енергоресурсите и полезните изкопамеи, които минаваха транзитно през Украйна. Това основно се случваше през Езмаил - Украйна и то там по Дунав до където стигнат. Понеже има ембарго от руснаците за енергоресурси към украйна, а Украинците прекупуваха енерго ресурси от западните партньори като стоката просто остава на ИЗмаил вместо да продължи по местоназначението си. Руснаците разбраха и от няколко месеца транспорта по Дунав приключи. Това в известна степен е добре за нас надявайки се, че ще разтоварват на нашите пристанища и от там да се разпределят за другите държави- евентуално! Но ако продължава политиката на това да имаме високи такси по пристаните и такива глупаци като Цветанов да прокламира че руснаците са ни врагове ще изтървем шанса да изкараме някой лев въпреки упоритите опити на селянина от Банкя да съсипе морският бизнес в България.
  • 5 Bahti

    8 7 Отговор
    Жуков Сталин_Давай към Париж! СТАЛИН остави! Няма с кви да ги Храним. Xaxxxaxxa
  • 6 българче

    31 4 Отговор
    Нищо не става от тая Украйна... С лошо нищо не се постига. Тъпаци.
  • 7 Пешо

    19 4 Отговор
    Усрайна и усраинците - бог да ги прости! Уроди!
  • 8 antimediator

    5 27 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    А кои бяха правилните приятели ?!
    Може би Беларус,Иран,Венецуела, Зимбабве и Северна Корея.
    Русия други приятели няма освен платените мекерета тук.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само питам

    5 15 Отговор
    На какво се дължи патологичната украинофобия на проруските отпадъци?

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Boxer

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "antimediator":

    Сегашните "приятели" си взимат само онова което им тябва от Украйна, и то на безценица : предприятия, технологии, земеделие, доктори и млади хора. Съответно Украина купува суровини, стари автомобили и оръжие , скъпо и прескъпо. Блгодарение на тях, на Украйна й предстои да страда още много, за съжаление. А правилните приятели, ти ги изброи, но най-вече Русия : 1.Имат една религия. 2. Нямат езикова бариера. 3. Цялата държава, всички предпря и технологии отговарят на един стандарт. 4 . Милиони са с родствени връзки от Русия и Украйна. А с Русия , върви и Китай...
  • 12 Един ....

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    На такива като теб .

    Коментиран от #13

  • 13 Само питам

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "Един ....":

    Защо проруската безродна измет се вбесява от логични въпроси?

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 14 Може може

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Обаче са логични само за малоумни хорица, които освен че си мислят, че много знаят, раздават и акъл на ляво и дясно. Сигурно си от ГЕРБ, нали? Ама от тези, по-късно расли в Бг...

    Коментиран от #16

  • 15 Иван

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    и аз си го задавам този въпрос и освен бясната червено-руска пропаганда отдавна си мисля, че тя намира идеална почва в България , защото масово се поощрява тъпанарщината.
    Няма друг отговор. Никой от тези посерковци не е бил в Украйна, нито е разговарял, нито познава хората там. А те са много по-близо до нас като манталитет, отколкото надутите руснаци, на които им точно през оная работа за нас и ни смятат за малка циганска държава, в която евентуално като съвсем краен избор ще си дотъртят дебелите гъзове само като не стигат парите за Европа, но и тогава предпочитат Турция и Египет, така че като псуват украинците тъпанарите не разбират, че едва ли не псуват себе си. Да не говорим, че на база на постиженията и ситуацитята в България аз не виждам как някой има лице да смята, че има право да упреква или съди други нации. На какво отгоре...

    Коментиран от #26

  • 16 Само питам

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Може може":

    ГЕРБ е най-русофилската партия в България, нищо европейско не остана в нея а единствено ЕВРАЗИЙСКОТО. Не може да съм от нея, умно русофилче!
  • 17 Пиияна РАША

    0 7 Отговор
    Руски подлоги имекерета .и антибългарчета
    Атеисти
    Той ГОСПОД си знае работата на кого
    да прощава и на кого не не трябва
    Той на Украинцити ще им прости защото
    са народ с достойнство а не продажни
    мекерета като вази

    Коментиран от #22

  • 18 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    а защо просто безродната измет като теб се вбесява от логичните отговори?
  • 19 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    Нищо не е избирала Украйна . Онези сами се натресоха. С кукли на конци.

    Коментиран от #21

  • 20 има гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Няма украинофобия - те са си такива - потънали до гушите в глупостите си, просто бяха фалирала държава,надяваха се на нещо от запада,но той разбра,че Украйна просто нищо не заслужава, а тук дори и Русия няма пръст,они сами се дърпат надолу...
  • 21 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Въпросът е защо Русия допусна да се случи това? Аз очаквах септември.2013г., а пък нещата започнаха чак януари.2014г. Какво, аз да не би да имам повече информация от руското разузнаване?
  • 22 Пилат Софийски

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пиияна РАША":

    Да, Украйна може сериозно да навреди на Рашън, но не е хубаво. Достатъчно е 10001хохолски жрици да изнадилят руските матроси в пристанището и ще има 10001 рашън развода и ядосани мамашки в Съда. Това би довело до сериозен ръст на адвокатските хонорари, а вдигнат ли се застраховките и адвокатските хонорари, значи има сериозна инфлация.
  • 23 Пиияна РАША

    0 5 Отговор
    Коментар 20
    Те рашките са цъфнали и завързали
    То с рускити ИМПЕРИЯЛИСТИ
    който се е.събрал бял ден не е видял
    Посочи ми една.държава която да
    е била в руската орбита и да е финансово добре
  • 24 Баеееш путлер

    0 7 Отговор
    Русофилчета продажни не де тревожете
    за Украинците те да 50 милионна държа
    ва и имт.куража да се опънат на руските
    варвари
    Ний да му мислим че с такива боклу
    ци като вас няма оправяне още
    50 години
  • 25 Румяна Костова

    6 0 Отговор
    Ами получиха си го украинците ,с техните камъни,по техните глави.Преди месеци нали те завзеха като пирати кримски риболовен кораб.Моряците и капитана още са на украинска територия и не ги пускат да се приберат при близките си.Сега естествено ще имат зачестени проверки на техните търговски кораби от страна на руските военни.За да им секнат мераците за повторен пиратски опит.А си плаваха спокойно в Азовско море преди инцидента.
  • 26 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Общувала съм и с украинци и с руснаци.Украинките всичките са били красиви жени и перфектни домакини.Нямам нищо против тях.Зависи какви руснаци познавате.Може да имате впечатления само от тези по нашето море.Така,че господин ,Иванов,всичко е относително.Не бих искала да имаме някакви особени прилики с украинците,защото те напоследък са с доста неадекватна реакция.Но това повече важи за техния граф и свитата му.Аз вярвам,че в народа им има все още здравомислещи хора, гениалният журналист Шарий в блоговете си ме навежда на тази мисъл.Гледахте ли победата на украинският олимпийски шампион Усик над руския му колега.Е,Усик не изкрещя,,Върнете ни Крим" и не се изплюва в лицето на Мурат,а дружески се поздрави с него,за което в Украйна едва не го линчуваха.Ще Ви кажа,ето това е адекватна реакция и дай,Боже ,повече такива хора като този Усик.