Last news in Fakti

3 Август, 2018 16:00 4 167 12

Америка при Тръмп - 4,1% растеж!

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • мита
Америка при Тръмп - 4,1% растеж! - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че е непрекъснато оплюван заради своите туитове и провокации, американският президент постига забележителни икономически резултати, твърди Никола Льокосен, директор на френския Инситут за икономически и фискални изследвания (Iref), в статия във “Фигаро”.

Могат да се публикуват книги с шегите и подигравките по адрес на президента Тръмп. Журналисти, анализатори, специалисти или политици го правят на драго сърце при всеки негов туит. Всички тези хора обаче би трябвало да си дадат сметка, че въпреки провокативните изявления и туитове в добре познатия стил на Тръмп, това съвсем не е цирк, пише Никола Льокосен.

Според него неотдавнашната среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е показала един президент, който се осмелява да поиска пълна свобода за търговията между Европа и Америка и край на субсидиите (“Без тарифи, без бариери и без субсидии!”). Нещо невиждано! Дори Рейгън не би се осмелил. Това потвърждава, че противно на онова, което се пише или говори тук и там,

Тръмп е истински либерал, привърженик на свободната търговия.

Всъщност той е на път да взриви лицемерната система, основана на митнически тарифи и повече или по-малко скрити регулации, защитени от международните бюрократични институции. Изглежда Тръмп е убедил донякъде Юнкер и е на път да направи същото със Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и с Китай, дори и да поизвие ръката на нейните лидери, смята френският анализатор.

Тръмп беше първият, който разкритикува китайските търговски методи и начина, по който чуждестранните компании са заплашвани и шпионирани, когато се установят в Китай. До последния момент китайските ръководители смятаха, че Тръмп ще се откаже от своите заплахи. Напразна надежда. И тази политика работи, твърди Никола Льокосен.

Той изтъква, че премахването на регулациите и огромното намаляване на данъците е стимулирало американската икономика. Икономическият растеж беше 4,1 на сто през второто тримесечие и повече от 3 на сто на годишна база. Бизнес инвестициите се увеличиха с 6,3 на сто през 2017 г. и с 9,4 на сто през първата половина на 2018 г. Заетостта се раздвижи в Америка. Нивото на безработицата падна на 3,8 на сто през май и работодателите все по-трудно наемат.

Впечатляващи са и статистическите данни за малцинствата,

изтъква анализаторът. Той посочва, че нивото на безработица сред чернокожото население е спаднало на 5,9 на сто, което никога не се е случвало, откакто тези данни съществуват (1972 г.)! А при испаноезичното население безработицата е само 4,9 процента.

Регистрираната безработица е на нивото от… 1973 г.

Друг важен момент: тъй като в предприятията липсва работна ръка, те все повече ще наемат млади хора, навършили 16-годишна възраст. А според Министерството на труда безработицата сред тях е изключително ниска: 13,9 при 16-19-годишните, 7,2 на сто при 20-24-годишните.

Доходите на американците нараснаха с 3,4 на сто през първото тримесечие и повишението ще продължи, благодарение на намаляването на данъците, прогнозира Никола Льокосен. Средно домакинствата ще платят през 2018 г. с 2000 долара по-малко данъци, отколкото през 2017 г. Предприятията също се възползваха до голяма степен от

намаляването на корпоративния данък от 35 на 21 на сто.

Около 600 големи компании вече дадоха бонуси и повишиха заплатите на своите служители. На 25 май Тръмп подписа три указа, които дават възможност на федералната администрация да уволнява много лесно държавни служителите, които не се представят много добре. Миналата година над 2500 федерални служители бяха уволнени, с 80 процента повече, отколкото през 2016 г. Не забравяйте, че Америка има 3,6 млн. федерални служители при население от 326 млн. жители. Във Франция имаме 2,4 млн. държавни служители при 67 млн. жители, пише Никола Льокосен.

Според него Доналд Тръмп постига не само икономически резултати.

Той стана гарант на консервативните ценности

и крепостна стена срещу заобикалящия “прогресизъм”. Той иска да сложи край на бича на позитивната дискриминация в американските университети и на крайностите на политическата коректност. Съдиите, които назначи във Върховния съд ще защитават неговите идеи, и, като се имат предвид социологическите проучвания, американското население изглежда все повече подкрепя неговата политика.

Междувременно икономическият растеж във Франция през второто тримесечие е… 0,2 на сто. Нивото на безработицата се повиши на 9,2 на сто през първото тримесечие, което поставя страната, според Евростат, на 25-то място сред 28-те членове на Европейския съюз. Какво значение има! При липсата на растеж, Александър Бенала отиде в предаването “20 heures”, народът и безработните могат да спят спокойно, заключава Никола Льокосен.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каубой

    18 8 Отговор
    Не случайно най-скъпо оценени търговски марки са американски.
    Интелект и пак интелект ,не само количество. Да се учат там разни “глинени” тигри , дракони и тем подобни
  • 2 Мукавей

    4 13 Отговор
    растеж, ама друг път.
    То си личи по данъците - 100 милиарда по- малко.

    Коментиран от #7

  • 3 среднощен

    10 4 Отговор
    За външния дълг нищо не прочетох...!?
  • 4 стоян георгиев

    2 13 Отговор
    тръмп не постигна нищо от всичко което обяви че ще направи.нито спря здравната реформа ,нито спря вноса от китаи и мексико нито пък този от европа.единствено намали данъка на корпорациите ,което сериозно ще натовари бюджета на сащ поне докато не наложи мита на китаи с което се надява да компенсира загубите от по-ниските корпоративни данъци.
  • 5 СссереМ

    12 12 Отговор
    Отивай да гъчиш одеколона,не бери грижа за дълга на най-богата държава.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 среднощен

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Не ща да припикавам гроба на дедо ти с одеколон.

    Прекалено хубава воня е за него.

    Коментиран от #9

  • 7 асддса

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мукавей":

    E ? Хората плащат по-малко и държавата се развива. Какъв е проблема ? Друго си е да плащаш и да те правят на овца
  • 8 Коя най богата беее?!!!!

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Най -богата ,защото обира другите държави затова е богата и ЗАДЛЪЖНЯЛА!ГЛУПААААКО!
  • 9 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    До модератор: Постването под N: 6 е от "менте" "среднощен"! Моля погрижете се! Ако ли не, форуми колкото щеш! Лека нощ!
  • 10 ддд

    1 0 Отговор
    В последните няколко години има тримесечия с по-висок ръст - без Тръмп. Освен това икономиката върви нагоре и безработицата спада от няколко години. А относно прехахването на митата с Европа преговори се водят от няколко години - TTIP. Тръмп спря преговорите, когато стана президент.
  • 11 America First

    10 2 Отговор
    Растежът е факт. Тръмп е десен Републиканец и прилага твърда консервативна политика - ненамеса в бизнеса с ниски данъци и по-малко регулации. Оставяш хората които могат да правят пари да правят пари. Така се откриват работни места за тези които не могат да правят пари. Спираш безумните разхищения на Демократите-комунисти като Обамакеър и социалките за черните в градските гета и ги вкарваш на работа. Няма нищо безплатно. Те левите им псевдоинтелектуални медии затова не го оставят на мира. Но той си държи на тези които го избраха и докато икономиката върви, ще печели изборите за конгрес и президент. Учете се от Доналд!
  • 12 Morgoth

    3 0 Отговор
    Ще ми се да вярвам, че е така, защото ако Тръмп бъде успешен в това си начинание ще доведе до пълното разрушаване на новия либерален ред. В момента в който САЩ се променят и се види, че това е правилния път Европа ще ги последва. Но ще трябва да минат поне още 2-3 години за да може със сигурност да се каже дали е положително или отрицателно това което Тръмп прави.