4 Август, 2018 12:00 7 903 21

„Кастрираха мъжете с нож"

  • аушвиц-
  • циганин-
  • германия-
  • мано-
  • кастрация-
  • нож-
  • война

Ужасът на войната

„Кастрираха мъжете с нож" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

4-годишният Мано Хьоленрайнер ни посреща в двора на къщата си в баварския град Метенхайм. На снимките в антрето се вижда как Мано показва на бившите германски президенти Кристиан Вулф и Йоахим Гаук номера си от Аушвиц: Z 3526. Z означава "Zigeuner”, тоест “циганин”.

"Всеки иска да ми види номера", казва Мано Хьоленрайнер и вдига ръкава си. През нощта на 2 срещу 3 август 1944 година в действие влиза зловещият "цигански лагер" Аушвиц-Биркенау. Според нови проучвания на историците от тамошния музей, в него смъртта си намират не 2900, а най-малко 4000 мъже, жени и деца. Мано Хьоленрайнер пристига в Аушвиц заедно с родителите си и сестра си Йозефине, преди да бъде изпратен в концентрационния лагер в Равенсбрюк. В Аушвиц умират голяма част от роднините му, включително и любимата му баба.

Детските трупчета стигали до тавана

Когато си спомня преживяното, Мано Хьоленрайнер сякаш отново чува писъците на жертвите, а мъртъвците възкръсват пред вътрешния му взор. "Майките плачеха за умрелите си деца, а трупчетата сетне просто ги хвърляха върху купчината с други мъртъвци. Бяха толкова много, че достигаха височина като до тавана", казва Хьолнерайнер и вдига нагоре измъчения си поглед - сякаш труповете са тук, под покрива му. 84-годишният мъж всъщност би искал да забрави всичко това, "но спомените продължават да се връщат”. Съпругата му разказва за ужасните му стенания, когато нощем сънува кошмари. Мано я поглежда с благодарност: "Толкова много е преживяла заради мен..."

Z като Zigeuner

До началото на Втората световна война Хьоленрайнер изобщо не мисли за себе си като за циганин-синти. Осъзнава произхода си, едва когато баща му и чичо му са изхвърлени от армията по "расово-политически причини".

В списъците на малцинствените групи, които изготвя нацисткият Център за расова хигиена, семейството се води като "цигански мелези". През март 1943 г. рано сутринта Мано и родителите му са арестувани и отведени в полицията. Там ги държат зад решетки заедно с други техни роднини. Мано Хьолнерайнер и до ден-днешен не може да го преглътне: "Та всички ние бяхме германци! Моите дядо и прадядо са служили в армията. Ние сме германски синти. Родът ни от векове живее в Германия”.

Избити деца, унизени жени, кастрирани мъже

По-късно ги откарват на една от мюнхенските гари, където ги товарят в конски вагони - без храна, без тоалетна, което било истинско унижение за жените, припомня си Мано Хьолнерайнер. От баща си научава, че уж щели да получат ферма в Полша, но с пристигането в Аушвиц-Биркенау бързо разбира, че това е лъжа. Постъпват с тях, както с всички останали - татуират им номерата и им остригват косите.

“Не мога да ви опиша какво изживяхме в Аушвиц, беше много по-страшно от това, което ви разказвам сега,” с въздишка добавя Мано. Всички познавали огъня от комините и миризмата на изгоряло месо, идваща от близкия крематориум. През 1944 г., докато премествали семейството с влак в друг концентрационен лагер, локомотивът внезапно дал на заден ход - към крематориумите. Всички се разпищели, защото веднага решили, че отиват в газовата камера. Накрая влакът все пак се отправил към Равенсбрюк.

Там разделят семейството, а мъжете са кастрирани по най-грубия начин, с нож. Мано успява да се скрие под леглата, където прекарва дни наред. ”Беше пълно с тлъсти плъхове, спомням си, че едва не умрях”. След бруталната кастрация баща му и другите мъже направо останали без сили. За да им помогне, десетгодишното момче се опитва да открадне храна от кухнята на затворниците. Залавят го и го принуждават да прескача напред-назад една дървена пейка - чак до припадък. Когато губи съзнание, Мано пада и наранява крака си – белегът се вижда и до днес.

Два куршума за двама евреи били много

След Равенсбрюк 10-годишното дете е изпратено до концентрационния лагер "Заксенхаузен", а от там поемат на запад, на така наречения "Поход към смъртта”. Няколко хиляди лагерници умират от студ и изтощение, други са разстреляни от охраната. Мано разказва още един ужасяващ спомен: преди да ги разстреля, есесовецът накарал баща и син да застанат един зад друг, а момчето да си отвори устата. Казано цинично, разиграл буквално поговорката "С един куршум два заека”. За евреи било жалко да се хабят два куршума!

Мано Хьолнерайнер успява да избяга и по-късно е спасен от току-що освободили се френски затворници, които го отвеждат в Париж. Там прекарва почти година, приютен от "леля Фифине" и сина й Паул, които са от Елзас, говорят немски и дори искат да го осиновят. По същото време го подлагат и на електрошокова терапия, заради неспирните кошмари. Едва през декември 1946 г. Мано успява да се завърне при семейството си в Мюнхен.

За 84-годишния мъж е особено важно хората да помнят какво се е случило по време на нацисткия режим. В борбата си срещу забравата той изнася лекции, най-вече пред ученици, за "да знаят младите германци за ужаса в концентрационните лагери и че това е престъпление."

След всичко преживяно Мано Хьолнерайнер би могъл да бъде доста озлобен и недоверчив човек. Но не: той е любезен и грижовен, изпраща ни до оградата на градината с думите: "И се обадете, когато си пристигнете у дома".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tapanar4o

    63 17 Отговор
    Какъв е смисъла да се връщат постоянно спомени за мръсните евреи?Защо постоянно трябва да ни се напомня за тази нация?

    Коментиран от #9

  • 2 дамммммммм

    71 5 Отговор
    Трябвало е Хитлер да забави нападението си към руснаците с някоя и друга година-и ръждивите сега нямаше да ги има--ама пуста лакомия и самоувереност на фюрера...
  • 3 ПЕЕВ

    66 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ЗИГЕРУНЕР ТРЯБВА ДА СЕ ПОМИСЛИ ПО ВЪПРОСА.

    Коментиран от #20

  • 4 Иванов

    29 3 Отговор
    Горките синти, тях ги избиха, а други взеха обезщетенията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Истината

    30 6 Отговор
    Врели некипели, приказки за лека нощ разказани от Deutsche Welle.
  • 7 Шулц

    44 5 Отговор
    Сякаш ни подканват да бъдем състрадателни към циганите и да ги оставим да безчинстват и вандалстват на воля,откачена работа
  • 8 Хасан

    29 3 Отговор
    И сега евреите правят същото с палестинците..взимат им земята,къщите,нямат право да строят,да работят,да раждат,да учат,да правят бизнес
  • 9 Хахо

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "tapanar4o":

    И те са хора
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МАКС

    4 15 Отговор
    Дано да не се случва на вас, тогава ще пеете друга песен. МИЗЕРНИЦИ
  • 12 НА ДОНЧО ЛАЙНЬОНЧО МАЙКАТА

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Дончо":

    Ей РЯЗАН ДОНЧО ЛАЙНЬОНЧО ПОЗДРАВИ МАЙКА СИ ФАТМЕ ОТ МЕН

    Коментиран от #18

  • 13 Гост

    26 2 Отговор
    Хитлер е виновен, не защото изби толкова народ а защото превърна тия калпазани в най-големите мъченици на света.
    Какъв е резултата, направиха си държава, целия свят им налива пари до горе колкото могат да изхарчат, безплатни оръжия - сега те тероризират Палестина.
    Имам нещастието да работя доста с евреи, мога да кажа че това са най-мързеливите хора, най-капризните, вечно хленчещити за нещо и се мислят че всеки им е длъжен за нещо.
    Изключително ги ненавиждам, заради безграничната им наглост и самочувствие, до там съм стигал че съм им крещял че като говорят с Българин ще го гледат в очите и устата и ще го слушат щото благодарение на нас има хиляди спасени и стотици хиляди поколения живеят благодарение на България, трябва да им се напомня на тия главанаци че навсякъде могат да си вадят оная работа и да се правят на важни само не и в БЪЛГАРИЯ!!!
  • 14 Бате СЕР ГЕИ

    10 2 Отговор
    След 10 -15 ,години ще видим ние Българите колко е прав бил ФЮРЕРА ,лека му пръст.
  • 15 666

    8 1 Отговор
    Хитлер ми липсва!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Снайперист

    9 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 17 sasho

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "666":

    Недейда тъжиш,ще се видите с Хитлер в АДА и после във вечното огнено езеро.Там ще сте цяла вечност..
    Има място за всички злодеи,като теб.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахо

    2 3 Отговор
    Добре че руснаците го спряха .Имал план не само за еврей а и за славяни да са роби и слуги на грерманци .Цяла европа да е негова и да работи за фашисти.А ЕВРЕЙТЕ са свестни хора аз познавам доста.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русвв

    0 0 Отговор
    Не разбрах две неща-тоя циганин ли е или евреин,и четири годишен ли е или десетгодишен?От самото начало се разбира,че е поредната тенденциозна статия.Изсмукана от пръстите.И като толкова много са ги трепали евреите и циганите защо сега Земята гъмжи от тях?Аз не съм расист.Всеки има право на щастие и свобода, включително и ние-българите.