Last news in Fakti

6 Август, 2018 16:00 4 346 49

България била зле? Нищо подобно

  • износ-
  • данъци-
  • търговия-
  • бизнес

„България – страната на инвеститорите“ – под това заглавие ТВ-канал Euronews наскоро излъчи много оптимистичен репортаж за главоломния прогрес на българската икономика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Българската икономика се развива главоломно. Все повече чуждестранни фирми откриват свои офиси в страната. В същото време български компании завладяват чуждите пазари. София - модерната, пулсираща столица на България - се превръща в икономически метрополия на Балканите.“ Това се казва в репортаж на новинарския канал Euronews.

Измерено в числа, икономическото развитие на България изглежда така: През 2017 г. брутният вътрешен продукт на страната бе 50,4 милиарда евро, а икономиката отбеляза растеж от 3,6 процента. За същата година чуждестранните инвестиции се увеличиха с 3,8 процента, а износът на стоки донесе близо 26 милиарда евро. Какво се крие зад този успех, пита се в репортажа на Euronews?

Кой инвестира в България?

Репортерското любопитство отвежда журналинста Апостолос Стайкос най-напред в българския клон на френската компания за видеоигри „Юбисофт“. Офисът в София е открит през 2006 г., много преди България да стане толкова силен магнит за чуждестранни инвестиции. През 2006 г. работните места в софийския клон са едва 11, а днес са се разроили до 195. „Смятаме, че може да продължим да се развиваме“, казва директорът Иван Балабанов. „България има добра образователна система и добра инфраструктура, когато говорим за ИТ-сектора. В този бранш най-важни са хората. Ако махнеш хората, остават само празни халета, компютри и кабели – нищо повече.“ Сред персонала на „Юбисофт“ София има испанци, италианци, американци и много българи.

Какво изнася България?

В репортажа си Стайкос ни представя и българската компания „Walltopia“. Създадена през 1998 г., фирмата е един от водещите производители на стени за катерене в света. „Walltopia“ е монтирала стените си в повече от 50 държави, а международният им екип от специалисти наброява 600 души.

„Всичко произвеждаме във фабриката си в Летница“ разказва Ирина Станева, инвестиционен мениджър на „Walltopia“. „Стремим се да контролираме всяка стъпка от производствения процес. Така осигуряваме високо качество. Това е много важно, когато работиш с фирми от целия свят.“

Станева вярва, че България е добро място за инвестиции. „В сравнение с други държави, тук почти няма бюрокрация. Освен това, данъците са по-ниски. Това създава благоприятни условия за бизнес“, казва тя за Euronews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сиси

    86 5 Отговор
    въх, настръхнах чак...късам зелената карта
  • 2 ASDFGH

    69 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Станева вярва, че България е добро място за инвестиции. „В сравнение с други държави, тук почти няма бюрокрация.
    НЯМА БЮРОКРАЦИЯ, КОГАТО СЕ ДАВАТ РУШВЕТИ.
    ГЛАВОЛОМЕН ПРОГРЕС НА ИКОНОМИКАТА...ШЕГИЧКИ...ЗАКАЧКИ...
  • 3 фгхйхй

    27 56 Отговор
    А бе къде са троловете на БСП и ДПС да кажат че банкянската тиква е подкупила или наредила на Euronews да лъжат. Айде стига сте плюли по собствената си родина.

    Коментиран от #10, #39

  • 4 Буко Баламата

    65 10 Отговор
    Минутка за реклама на правителството.
  • 5 Shmatkabg

    64 2 Отговор
    Няма бюрокрация :D .Станева живее в миналият век :)
  • 6 ГОСТ

    64 2 Отговор
    Много задълбочена, ясна от към факти статия. Очарован съм и всичко за БГ икономиката ми стана ясно. Значи има 2 фирми в БГ. Това не го знаех.
  • 7 Емигрант

    60 5 Отговор
    Платена статия.Бойко и той каза че има 2 млрд.излишък ,всичко е перфектно само че 3млн .души работоспособно население е в чужбина и незнам кои ще работи за 300-400€ на месец в България
  • 8 Владо Вр

    50 1 Отговор
    Сега чакам статия, как мин. работна заплата е 600евро и стига за всичко, а тока, водата, бензина и данъците са "само" 5% от разходите на месец за четири членно семейство. Останалото е за ядене, пиене, екскурзии в чужбина и културен живот.
  • 9 барбалан

    34 0 Отговор
    Станева, Станева, Станевааааа, абе ти преди да даваш интервюта, пита ли шефа си бе - та той отдавна друга песен пее и на дръги струни дрънка бе... май нещо дуета ви звучи фалшиво...
  • 10 Azazel

    13 49 Отговор

    До коментар #3 от "фгхйхй":

    Ще го кажат, не се съмнявай. Но, донякъде ги разбирам - повечето коментиращи тук са изкукали пенсионери от изпаднали села и малки градчета, в които не са останали хора и те виждат само разруха около себе си. Мизерстват с по 200-300 лева месечно, наливат се от сутрин с домашна ракия и замезват със сланината от миналогодишното си прасе, а единственото им развлечение е да плюят тук по всичко демократично, европейско и западно... Няма как да приемат, че на няколко стотин километра от тях, в София, икономиката наистина се развива добре, чуждестранните фирми вече едвам смогват да намерят персонал, заплати от порядъка на 3-4-5-6 хил. месечно са напълно нормални и хората водят един съвсем приличен за Европа стандарт на живот. Видеоигри, ИТ, стени за катерене?!... Та, тези хора дори не знаят какво е това... За тях "икономика" е това, което се произвежда в ТКЗС-то или в близкия завод. Ако не става за ядене, или за строителство, за тях значи е някакво соросоидно НПО и който го прави това - продава родината си за жълти стотинки...

    Коментиран от #14

  • 11 Morgoth

    47 2 Отговор
    България се развива - спор няма. Но въпреки всички успехи БВП на калпак все още е под средното за света. Сиреч - въпреки че сме в Европа сме бедни.
  • 12 Владо Вр

    33 2 Отговор
    Азазел, затворете се в софийско поле, взимайте си високите заплати и оставете българите да си развиват спокойно бизнеса, без да го рекетирате. Забравете провинцията(ако можете без нея), ние също можем без вас. Само че като се сетя за керваните софиянци, които в петък си отиват по селията, едва ли ще можете сами!

    Коментиран от #13

  • 13 Azazel

    7 24 Отговор

    До коментар #12 от "Владо Вр":

    Повярвай ми, никой в София не би възразил на това, но мотивите ти са изключително грешни. Никой от София не ви рекетира, рекетират ви разни ваши си местни башибозуци, тип Митьо Очите и разните такива като него по места. Ако мисълтта ти е, че политиците ви рекетират, сигурно забравяш, че те не са софиянци, а също ваши си представители, за които вие сами си гласувате и пращате в София. Керваните "софиянци", за които говориш, половината са вашите деца, които работят в София, защото вие не сте им създали условия да работят и да се развиват в родните ви места, а другата половина са туристи, които си харчат заплатите да пътуват из България и да издържат един цял водещ за страната сектор - туризма. Така, че помисли пак кой ще загуби, ако се "затворим" в софийско поле...

    Коментиран от #19, #46

  • 14 Турчина

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    Кажи ми само на кой плащат 3000-6000 лв. месечна заплата в България? Някои тук в Германия не взимат толкова, а всеки ден хора от България идват тук и после като се поправят си водят жената, децата, всичко... и казват, че било много зле там.

    Коментиран от #15, #22

  • 15 Azazel

    8 13 Отговор

    До коментар #14 от "Турчина":

    В ИТ сектора (над 40 хил. човека), в част от аутсорсинг сектора (над 50 хил. човека), както и инженери в телекомуникациите, авиоинженери, част от медийния сектор, част от финансовия сектор и т.н. Говорим за над 100 хил човека, но за добро или лошо, на този етап почти всички те са концентрирани в София. Все пак, наблюдава се тенденция някои аутсорсинг и ИТ фирми да започват да отварят офиси в Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Естествено, хората, които виждаш в Германия, не са от изброените, тъй като те си живеят добре в България и повечето от тях не мислят да емигрират. Тези, които ходят в Германия, ходят, точно, защото имат професии, които са зле платени в България и са от градове, които са зле икономически, така че за тях си са прави.

    Коментиран от #16

  • 16 Трифонов

    28 1 Отговор

    До коментар #15 от "Azazel":

    Много малка част от аутсорсинг сектора... А факта, че описания от теб живот, е възможен само в София, е безспорно "за лошо". Чудя се дали е възможно наистина да не го разбираш това!? Потенциалът на територията, на населението, на природните дадености и т.н., са толкова по-големи от това т.нар. в статията "бурно икономическо развитие", че не си струва да се замисли човек на фона на пълната, апокалиптична разруха в 95% от страната, да седне да пише подобни идиотщини. Аз лично съм спрял да пътувам из страната, освен по работа, но дори и когато имам такава, пак правя всичко възможно да си го спестя... Честно да ти кажа, защото ми се къса сърцето, като гледам какво направихме с тая, нашата клета държава. Защото, когато пътуваш из страната и виждаш как и в най-затънтеното малко населено място, ситуирано нейде си, има остатъци от индустрия и селско стопанство - полуразрушени сгради на бивши заводи, пазари, тържища и т.н., които са днес полузаличени следи, като че ли от някакво безкрайно далечно минало, разбираш, че е имало нещо, което някога е работило правилно, а днес не е така!!! Икономически развита и просперираща може да е само държава, чиито растеж е хомогенен, а не такава, в която някакъв живот е възможен само в един тесен, грозноват, полупланински градец, който през 90% от времето, в което е съществувала страната, е бил едно тъпо село без всякаква переспектива за развитие и озовал се столица по стечение на обстоятелствата... Нищо европейско, нищо просперир

    Коментиран от #17, #26

  • 17 Справедлив

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "Трифонов":

    Много е сложно за него-няма да "схване" написаното от вас.Трудно разбираемо е эа пубертетското му мислене.Иначе адмирации за мнението ви-ама ми се струва ,че "файда йок" -просто защото младите ги направиха празноглавци и неспособни да мислят-та да видят реалито.Лек Ден.
  • 18 Гого

    16 1 Отговор
    Голям смях кой нормален ще повярва на тази статия при положение че минималната заплата е все още 510 лева и малките деца няма да се вържат на тези измислици.

    Коментиран от #20

  • 19 00359

    26 2 Отговор

    До коментар #13 от "Azazel":

    Нека да ти кажа нещо, като се постарая да бъда учтив. Първо,голяма част от представителите в парламента не са точно представители на другите градове. На ли помниш как примерно Ревизоро или пък Станишев или пък Борисов стават кандидати от някой друг град с цел да изместят нечий кандидат. Така повечето депутати са наместени от централите в София. Второ! София прибира по закон 95% от дохода на останалите общини, като им оставя местните данъци и такси, а останалите 5% ги връща като субсидия. Сам разбираш че 95% от приходите на една община е чист пладнешки обир! Трето не стига, че принципа за 95% не важи за София при формирането на общинският и бюджет, а ми на това отгоре през министерствата се изсипват под формата на инвестиции огромни пари пак за същият град! Четвърто, от както селянина от Банкя е на власт нещата са още по- зле! За да влязат някакви пари в общината по проекти, то трябва да приемеш някоя негова фирма да изпълни проекта! На всичкото отгоре, когато става въпрос за някакво ограничение от европа, София бързо решава ако това не засяга бизнеса и работните места на общината. Не на последно място София започва да прехвърля разходите на министерствата към местните общини както е въпросът с Болници, охранителна полиция и други държавни дейности. Разбираш ли за какво говоря? - Така не става! Не може да ми прибираш 95% от дохода да ме товариш с допълнителни разходи и да харчиш приоритетно парите ми в собственият си град. На това отгоре да издържам постоян

    Коментиран от #31

  • 20 onq s konq

    6 14 Отговор

    До коментар #18 от "Гого":

    Ти НЕ РАЗБИРАШ традиционно НЕЩАТА.Никъде в статията не се споменава че сме НОМЕР 1.НО...ако се сравним по "любимия ти показател" МИНИМАЛНА РАБ. ЗАПЛАТА със МОЩНО РУСИЯ,която според бай ти Тошо има "цялята менделеева талица" полезни изкопаеми/ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС/,излиза какво?...ЧЕ СМЕ 2 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЯХ,ЗАЩОТО НАШИТЕ 510ЛВ СА 2 пъти повече от техните!Затова остави смеха настрана и сериозно ОЦЕНИ БЪЛГАРСКИТЕ УСПЕХИ...ако разбира се изобщо живееш в България а не В РУСИЯ,откъдето освен ЗЛОБА И ЗАВИСТ няма как да дойде друго!

    Коментиран от #21

  • 21 Турчина

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Имаш един малък пропуск. В Русия цените не са европейски, за разлика от България. И щом е толкова хубаво, защо всеки търси работа в Европа?

    Коментиран от #24

  • 22 СссереМ

    4 13 Отговор

    До коментар #14 от "Турчина":

    Аз работя във фирма за хардуерна подръжка,обслужвваме главно офиси и клонове на фирми,мога да ти кажа че стажантите като почват работа са на 1700-2000 лв. а по опитните са между 2500 и 5000,като зависи от възможностите и стажа,при мениджърите (надявам се скоро да се вмъкна и аз) са от 7 к нагоре,а има конкурентни фирми които дават и доста повече.Когато си кадърен хората те оценяват,ако си някой шматка и в САЩ да отидеш пак ще си шматка.

    Коментиран от #25

  • 23 ПОЗНАВАЧ

    17 2 Отговор
    Каквито и доводи да вадим, БГ намалява годишно с 50 000 + 50 000 емигрирали. Реалният срок на полуразпад при такава тенденция е максимум 5-10 години, когато няма да има кьорав лекар, учител, майстор и т.н. Тия с аутосорсинга ще ходят в Австрия на зъболекар, и то доста скоро....
  • 24 onq s konq

    3 10 Отговор

    До коментар #21 от "Турчина":

    Твърдиш че цените в Русия не са европейски,след като масово се публикуват данни,че МОСКВА Е ЕДИН ОТ НАЙ-СКЪПИТЕ ГРАДОВЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ В ЕВРОПА?!А сигурно в Петербург не е почти същото?А да ти напиша ли цял поменик от БЪЛГАРСКИ ЦЕНИ като например горива,ток,вода,данъци,пътни такси,глоби,алкохол.цигари,наеми,преобладаващи цени в заведенията,...КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКИТЕ?А не знаеш ли че в Гърция примерно почивката излиза точно 3 ПЪТИ ПО-СКЪПО при равни условия отколкото в България?Да-имам пропуск според тебе и то не "малък" а "голям"...и той е ,че не скандирам СЛАВА РУСИИ:)

    Коментиран от #27

  • 25 Турчина

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "СссереМ":

    Пожелавам ти да се вмъкнеш и ти пожелавам много успехи.
  • 26 Azazel

    4 12 Отговор

    До коментар #16 от "Трифонов":

    Трябва да уточним няколко неща. Първо, този материал е бил видео репортаж, а не статия и за телевизионната медия е нормално такова кратко и повърхностно представяне, персонифицирано през погледа на двама интервюирани. Другото е, че концентрирането на огромна част от икономиката в големи градски центрове, е нещо напълно нормално за началото на 21. век и се случва навсякъде по света. Икономиката на знанието, обратно на ресурсната икономика, се концентрира не около ресурсните центрове, а около центровете на знанието, а такъв най-голям в България, с близо половината университети в страната и научните институти на БАН, е София. Иначе, препоръчвам ти по-смело да пътуваш из страната. Да, на много места са останали само развалините от старите индустриални предприятия, но на други (около Пловдив, например) има построени стотици нови и модерни производства. Освен това, на много места процъфтява туризмът и благодарение на различни еврофондове, в западнали допреди 10-20 години селца и градчета, днес кипи нов живот, с красиви къщи за гости и хотели, прекрасни механи и ресторанти, музеи, галерии, центрове за занаяти и т.н. Държавата лека-полека се съживява, нека вместо да я жалим, да ѝ помагаме с каквото можем.

    Коментиран от #28, #47

  • 27 Турчина

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Москва не е един от най- скъпите градове в Европа, а в света. Там стандарта е много висок както и заплатите. Имам познати българи, които работят там, не съм се засичал с тях отдавна, но финансово са доста добре. Не може една малка България да я сравняваш с държава като Русия.

    Коментиран от #29

  • 28 Турчина

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Azazel":

    Момче, тук в Германия всеки ден виждам как хората бягат от България. Малките села се обезлюдяват. Защо? Това е някаква поръчкова статия. Медиите ви лъжат, че е добре. Аз на очите си ли да вярвам или... Я кажи на някой пенсионер, това което си написал. И аз искам икономиката да тръгне нагоре, да стане по-добре, всеки да взима нормални заплати и да живее нормално. Но за съжаление от година на година става все по- зле.
  • 29 onq s konq

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Турчина":

    Май обичаш да се правиш на луд...освен ако не ти "идва отвътре":)Изобщо не ме касаят твоите приятели колко печелят в Москва и колко са добре,а е дразнеща тъпата ти "неистина",че съм имал "пропуск",защото верно че Мин. раб. заплата в Русия е 2 пъти по-малка от българската,но "ТАМ ЦЕНИТЕ НЕ БИЛИ ЕВРОПЕЙСКИ"?!А изведнъж ме поправяш че Москва е един от най-скъпите градове не в Европа,А В СВЕТА?А сега си направи извода какживее редовия руснак при тия "неевропейски" цени и колко е доволен от живота си!

    Коментиран от #30

  • 30 Турчина

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Мога да ти кажа почти със сигурност, че в Москва минималната заплата е над 1000-1500 долара. Москва не я сравнявай с Русия. Бяха ми казали преди години, но не се сещам. Няма ли някой живеещ в Русия да отговори точно в сайта?

    Коментиран от #45

  • 31 Azazel

    2 11 Отговор

    До коментар #19 от "00359":

    И аз ще се постарая да бъда учтив, но това за София са спекулации. София не прибира 95% от бюджетите на другите общини, прибира ги държавния бюджет, а после ги разпределя равномерно - отвори държавния бюджет и ще видиш, че средствата за различните общини са разпределени равномерно спрямо населението им и бюджетът на София е точно три пъти по-голям от този на Варна, например (някак, подозирам, че живееш във Варна...), колкото е по-голямо и населението ѝ. Повечето политици не са софиянци, можеш да видиш това на страницата на Народното събрание. Също така, в демокрацията всички имаме правото да се включим активно в политическия живот, така че, ако не си доволен от народните си представители, общинските си съветници, планирането или разходването на бюджета и т.н. - включи се и ти активно. А за управлението на ГЕРБ и свързаната с него корупция, съм напълно съгласен. Но, аз лично никога не съм гласувал за ГЕРБ, а и погледни картата на гласоподавателите по общини - отново навсякъде (с изключение на турските общини) гласоподавателите на ГЕРБ са равномерно разпределени като процент. Затова, пак казвам - демокрация е, щом не си доволен от сегашното положение, участвай активно, включи се в някоя партия, организирай протести... Само така можем да се преборим с оня в Банкя, с писане във форуми няма да стане.

    Коментиран от #34, #35

  • 32 ТТТ

    9 2 Отговор
    Гръцкия експорт за 2017 е €29 милиарда, а турския $157 милиарда. Защо статията е платена? Изхвърляния от сорта “София се превръща в икономическа метрополия на Балканите”. Сравнение не може да има с Истанбул, а Букурещ и Атина също са по-напред в играта. За Белград не знам.
  • 33 ААА

    19 3 Отговор
    Репортер от границата току що съобщи-Храбрите ни гранични войски с мъка удържат огромните тълпи германци ,швейцарци , норвежци , и др. желаещи час по скоро да влязат в България и да станат съпричастни с тоя голям берекет , и икономически просперитет-хвала на нашите политици, качвам се на първото дърво за да не ме повлече възторжената тълпа.
  • 34 00359

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Azazel":

    Като човек с икономически опит повече от 20 години и леко по- навътре в нещата относно бюджетите, пак ще повторя, че София като своего рода глава на държавата прибира 95% от дохода. - Казвам го не случайно и защото така ми е хрумката. Принципът на разпределение на средствата няма нищо общо броят население. Бюджетът на страната се сформира от София като главен разпределител на бюджетни средства. Бюджетът на Варна или пък на Пловдив, Бургас ... - Който и от по- големите градове си избереш не е 3 пъти по- малък от Софийският. - То поне това да беше! За да се ориентираш какви са въпросните бюджети можеш просто да напишеш бюджет община ХХХ ( която си избереш ) и ако разбираш от тези числа ще видиш колко са местните данъци и такси и колко са субсидиите през държавният бюджет. За приходите в хазната можеш да погледнеш някои от справките от НСИ за приносът по общини към БВП. - Има го и по отрасли и т.н.
    Там всичко се вижда и няма много питанки, кой какво и как! Практиката при разпределението на бюжетни средства от държавата е както споменах да прибира 95% или за по- добра точност местният бюджет в едно с местните данъци да не нахвърля общо 10% от внесеното. Пак повтарям 10% в едно с местните данъци и такси. Сиреч! - Пловдив произвежда или по- точно внася около 3 млрд. в хазната. Местните данъци и такси съставляват около 150млн. - За да се достигнат въпросните 10% общо от внесените пари или 5% субсидия остават дотации от държавата за още около 150 млн. Така

    Коментиран от #38

  • 35 00359

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Azazel":

    Понеже мястото не стига за зелият отговор и повечето от предходният ми отиде в небитието... Пак ще повторя, че аз чета бюджетите всяка година! Няма равномерно разпределение и не е вързано с населението! Бюджетът на София е приблизително 1,6 милиарда срещу около 300 милиона бюджет за Пловдив и Варна, за Бургас и Стара Загора около 250 милиона. Пак ще повторя! - Аз не пропускам година да прегледам държавният и общинските бюджети на София, Пловдив, Варна и Бургас. - Винаги и никога не пропускам!

    Коментиран от #36

  • 36 Azazel

    2 8 Отговор

    До коментар #35 от "00359":

    Казвам, че субсидиите от държавния бюджет се разпределят равномерно, съобразно населението. Не казвам, че това обезателно е единствения измерител, но направи си сметка по Държавния бюджет за 2018 (има го в Държавен вестник на уебсайта на парламента. Не давам линк, защото тук трият всички коментари с линкове към външни източници), чл. 52 Основни бюджетни взаимоотношения: За София 428 901,4; за Варна 123 992,24 лв.; за Пловдив 135 816,4, а за Стара Загора - 65 630,2. Иначе, останалите неща няма как да са равномерни, тъй като собствените приходи от местни данъци и такси в бюджетите на общините съставляват към 40% от тях, а отделно, общините имат приходи от оперативни програми, кредити, други собствени приходи и т.н. Например, бюджетът на София за 2018 г. включва 330 млн. лева (около 20% от него) от оперативни програми. Тези приходи зависят от способността на общините да събира местни данъци и такси, от големината на тези местни данъци и такси, както и от способността на общинските администрации да изготвят успешни проекти по оперативните програми.

    Коментиран от #41

  • 37 269

    9 2 Отговор
    КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНАТ ЧАК ТОЛКОВА ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ....
  • 38 123

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "00359":

    Според данни от последното преброяване, населението на София е 1,3 милиона. В същият момент, при същото преброяване, населението на Пловдив е 0,34 милиона.
    Та, с колко столицата е по голяма от втория по големина град?
    Колко е големината на пътната мрежа в София? Броя на градския транспорт? Метрото?
    Училищата и детските градини? Броя на почистващите коли? И всички останали общински разходи? Нещо май четеш бюджета по диагонал!

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Diselа

    3 0 Отговор
    Я сега кажете и за заплатите в тези фирми и да приключим разговорите.Ама да напишат тези дето са работили там за истинските заплати и да видим колко е напред България .
  • 41 00359

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Azazel":

    Късно се включвам, макар и на следващият ден! - Никой не говори за това, че местните данъци и такси са различни или тяхната събираемост. - Естествено е да има разлика и това никой не го коментира! Но насочването на останалите средства е неравномерно и приоритетно за София! - Това са факти! - Оперативните програми , за които говориш също се контролират от правителството. По спомен без да си играя да цитирам точно цифрата общо приходите на София от местни данъци и такси е около 600 милиона. Те са си Ваши и никой не би трябвало да ги оспорва! Но говорим за другото! Разпределението на средствата, които приоритетно се харчат за София и това е самата истина! Сам разбираш че няма как останалите да са доволни и колкото повече се харчат обществените пари в София толкова повече хора ще се местят там! Не случайно във вчерашният ни разговори споменах и министерствата, които всяка година харчат пак приоритетно парите по проектите си за София. - Съгласисе че това дразни! Нека ти припомня, че преди няколко години парите определени за дунавският регион около 100 милиона бяха изхарчени за метрото в София. Тази година още 350 милиона от обществените пари се харчат за Метрото. Участието на общината е помня с около 16млн. Околовръстното от кв. Младост над 120 млн. пак с пари от РБ.. - Дразни! - Разбираш ли? Страната е потънала в мизерия, а единственото нещо което се вижда харченето на едни пари в и около София!
  • 42 00359

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "123":

    Какво искаш да ми кажеш и кое не разбираш? - Метрото е не малка част от пътната мрежа на София са направени с държавни, а не общински средства, така че примерът ти не е особено добър! - Метрото, околовръстното в Люлин, Надежда към Тракия ..- Само изброените са няколко милиарда за последните 10 години Обществени средства, а не общински!
  • 43 Каун

    2 1 Отговор
    Забравили сте надписа "Платен репортаж".

    Коментиран от #44

  • 44 ЗайоБайо

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Каун":

    Дойче Веле означава същото..... :)
  • 45 От извора

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Турчина":

    Мога да ти отговоря с точност отцентара на Москва минимална заплата 15 600 рубли раздели на 34.
    А колко по далече в провинцията отиваш още по малка .Драстично малка.
  • 46 Тъпан

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Azazel":

    А бе, смешко, София не е България. Но от друга страна ми се ще да останете само вие, всички българи да се махнат и да ви оставят вас, тъпите софиянци, да гризете мониторите, да облизвате броните на скъпарските си коли...
  • 47 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Azazel":

    Мисля си,че живеете в различна,паралелна България,която няма нищо общо с действителността.Човек и с мениджърска професия и 5000 лева заплата пак може да бъде шматка.За да е една държава развита имат значение не само заплатите на мениджърите,а и как тази държава се грижи за старите хора и за останалите социални групи, които имат нужда от подпомагане.
  • 48 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    едната фирма за видеоигри, другата за катерене, това майтап ли е.
  • 49 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    Как ще е зле България, - не виждате ли че всяка 2-ра кола е беенве ?