2 322 30

Да е ясно! Капитализмът победи

Да е ясно! Капитализмът победи
Петко Симеонов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има работи, които трябва да бъдат назовани ясно. След Промяната и Прехода в България има капитализъм.

Основен и всеобщ регулатор на човешките отношения при капитализма са парите.

Мисли се, че пазарът контролира играта с парите. Но има особеност - у нас властта е чорбаджията на пазара.

В сравнение с останалите страни нашите доходи са ниски, а границите отворени. Движението на работна ръка е свободно в ЕС. Как ще задържим лекар, на когото в Германия за "добре дошъл" му дават 3 000 евро?

Да не споменавам за специалности, които могат да се реализират само в лаборатории обзаведени с милиарди. А пък да не отваряме дума за спецове фаянсаджии, шпакловчици, заварчици, арматуристи, шивачки, медсестри и пр., за което се сетите.

От друга страна, ако мислите, че корупцията е българско изобретение, вие сте в дълбока заблуда. Ако смятате, че българите са измислили мафията, също. Либералният капитализъм и политическата корупция са еднояйчни близначета, а мафията им е каката. Кой пръв ще извади пищова, не е измислено у нас. Самотният каубой препуска и си търси кръстника... Ако мислите, че в Брюксел няма корупция съгласувана с нашата, имате грешка.

Капитализмът, членството ни в ЕС и неговите правила, рязко променят възрастовата, образователната и експертната структура на българското общество.
Увеличава се дела на възрастните, на хората с увреждания, на лошо образованите.

Това е обективна ситуация. Държавата трябва да действа при тези условия...
Властта, или чорбаджията на пазара, е длъжна да се усети, че има проблем...

Иначе или съвместно, ще влезе в сила другото лекарство - гражданите, които са готови себе си да рискуват в защита на върховенството на справедливия закон...

*Заглавието е на ФАКТИ

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Диди
  Отговор
  1 01:39  13.08.18
  След като описахте капитализмът,опишете и робският комунизъм.

  Коментиран от #30

 • Кампо на Рамбо брачед0
  Отговор
  2 01:51  13.08.18
  Взимате един Балкански полуостров, слагате във всяка държавна локва по една крастава жаба и след 89г. избирате най-смотаната, за да източите народа с финансови пирамиди, шоу програми, латиносериали и анаболни рекетьори от спортните училища. После заливате всичко с ЧАЛГА и казвате, че е: ФОЛК! - ПОП ФОЛК... Бутате малко еврейчета за министри, цигани и турци в медиите, транспорта, митниците, тотализатора, тютюна и т.н. после са наслаждавате с чиста съвест на 500 годишната дресировка, която не е на вашата съвест, а на вълната която взимате от стригането на покорните, подчинени и мършави овце...

  Коментиран от #3

 • Диди
  Отговор
  3 02:14  13.08.18

  До коментар #2 от "Кампо на Рамбо брачед0":

  Да се върнем към комунизмът ли?

  Коментиран от #8, #13, #15, #17

 • Помнящ
  Отговор
  4 02:19  13.08.18
  Петко ,какво стана със статиите ти възхваляващи социализма и комунизма ? Като шеф на Агенцията за чуждестранни помощи , бързо стана отявлен капиталист . Май , че имаше разследване . Прибирай се в нафталина , един от виновниците за сегашното състояние на България СИ ТИ !!!

 • Компетентен
  Отговор
  5 02:52  13.08.18
  Да е ясно ! В БГ няма капитализъм , а ФЕОДАЛИЗЪМ !!!
 • Снайперист
  Отговор
  6 03:17  13.08.18
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Леко
  Отговор
  7 03:50  13.08.18
  Докога хората ще се мислят, че един или друг строй е добър или лош, всички строеве си имат добри и лоши неща, но са измислени от и за онези, които са на върха на пирамидата.. една върхушка, която обира парите на бедните...
 • Ами да
  Отговор
  8 05:02  13.08.18

  До коментар #3 от "Диди":

  Искам безплатно образование за децата ми. Искам безплатно здравеопазване за децата ми. Искам с 5% от заплатата си да плащам комуналните си сметки. Искам на50 да съм пенсионер с прилични доходи. Искам сигурност за мойте родители в селата. Искам джендърите, педофилите и другата измет да са на самотен остров. Искам смъртно наказание за извършителите тежките престъпления. Искам да ям българско месо, български плодове и зеленчуци (бананите си ги ползвай както намериш за добре). Искам МВР да събира от кафетата безделниците и да работят. Искам да почивам 2 седмици на планина (морето е пред двора ми). И това ако ми го дава комунизма то значи: Искам комунизма! Или както там го наричате. Казано по друг начин : Искам спокоен,сигурен и пълноценен живот, пък аз ще работя.

  Коментиран от #11

 • Кирил
  Отговор
  9 06:13  13.08.18
  Сегашното е посткомунистически феодализъм.капитализъм има от Австрия нататък
 • Гудьо
  Отговор
  10 07:16  13.08.18
  В България няма нищо, само анархия, бедност и гадости!
 • Max
  Отговор
  11 07:19  13.08.18

  До коментар #8 от "Ами да":

  Ти циганин ли си??? Само те искат всичко да е без пари!! Е няма да стане!!!!

  Коментиран от #12, #29

 • 12 08:03  13.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  13 08:18  13.08.18

  До коментар #3 от "Диди":

  А защо не ?
 • Усмивката
  Отговор
  14 08:20  13.08.18
  Не е тайна че „Комунизмъмът” е западно изобретение ,а е реализирано от радушния прием на изток.Въпросът не е какво е било ,а какво да бъде оттук нататък Отговорът е много ПРОС.Как живеят ората на запад .Как живеем ние от изтока.Всякакви други тълкувания са в интерес на мафиотско-държавнато образование ,туморът на едно общество .Което бавно ви изсмуква силите и ви довежда до състоянието на будната кома .И адио
 • регулировчик
  Отговор
  15 08:36  13.08.18

  До коментар #3 от "Диди":

  Да отидем към швейцарската, пряка демокрация, например.

  Коментиран от #25

 • 123
  Отговор
  16 09:04  13.08.18
  Това нашето не е точно капитализъм, а ченгеджийско-мутренски феодализъм.
 • Румяна Костова
  Отговор
  17 09:49  13.08.18

  До коментар #3 от "Диди":

  Има комунизъм и комунизъм.В Китай например има еднопартийна система и държавата се управлява от Комунистическата партия.Google ще го потвърдиНе съм фен на комунистите.Но в идеологията им се подстрекава експлоатираните да се опълчат срещу експлоататарите.А робовладелският строй е бил значително по-рано хронологически.

  Коментиран от #20

 • Bingo
  Отговор
  18 09:56  13.08.18
  Когато прости комунисти се опитват да се правят на капиталисти и да градят Демокрация се получава това което е в България.
 • Генерал Атанасов
  Отговор
  19 09:58  13.08.18
  Излъга се народа да гласува за имена като,царя-кгб,мутренска герб и парламента създаде варварски живот. Да е ясно варварите победиха!!!!!!
 • СссереМ
  Отговор
  20 10:25  13.08.18

  До коментар #17 от "Румяна Костова":

  Така и един милиард китайци тънат в мизерия за сметка на Мечо пух.
 • Така де
  Отговор
  21 10:39  13.08.18
  Капитализма обслужва мафията, защото при капитализма парите винаги отиват при големите чорбаджии на банки, корпорации, хедж хондове. По този начин обществото е зависимо от решенията на тези чорбаджии и им става РОБ, бетер от СССР строя. Целия наш живот зависи от решенията на големите чорбаджии, а ние сме като стадо за тях. Една шепа хора държат повече от половината пари на планетата. Тези хора са обединени в билденбергски и масонски братства и така имат контрол над всяка сфера. В бизнеса на това му се вика монополно положение и уж се води борба срещу него. В момента има над 100 нови политически системи, които са измислени от учени и загрижени хора, но никой чорбаджия не иска да се говори за тези нови политически системи, така както не искат да се говори за новите лекарства и технологии спосяващи населението. Чорбаджиите искат да държат хората в робско подчинение, а не да имат равни права в съда. България има 100 пъти повече суровини от Швейцария и Австрия, но сме 100 пъти по-бедни, защото така са решили чорбаджиите на банки, корпорации и фондове. Те определят политиката според своя интерес. Пресен пример са криптовалутите. Биткойнта е измеслен от мафиоти и се използва за мръсни сделки, но Запада не го преследва и забранява. Венецуела създаде своя криптовалута, с която да повиши стандарта на живот на гражданите си, но Западняците забраниха всякакво закупуване и бизнес с тази криптовалута. Освен това парите са фалшива система за изчисляване на възможностите
 • Така де
  Отговор
  22 10:41  13.08.18
  Освен това парите са фалшива система за изчисляване на възможностите на държавите. В БГ дето се вика във вода газим, но жадни ходим, понеже сме нямали пари. Ябълките падат по земята и ги ядът червеите, но ние нямаме право да ги ядем, понеже ни карат да ги плащаме, обаче няма достатъчно пари в обръщение, понеже над 70% от парите на чорбаджиите стоят в банки. Така ние сме бедни и гладни ходим, а около нас рог на изобилието. Цаката му е да сме роби на чорбаджията, А КАПИТАЛИЗМА Е ТОЗИ СИСТЕМА, КОЯТО ИМ ПОМАГА ДА НИ ПОРОБЯТ НА 100%
 • 23 11:42  13.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 24 11:51  13.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ganio
  Отговор
  25 12:13  13.08.18

  До коментар #15 от "регулировчик":

  Здравей, по-принцип съм съгласен, но за да се осъществи, трябва самото общество да е зряло, хората да са отговорни, образовани и с чуство за граждански дълг.

  Коментиран от #26

 • Bingo
  Отговор
  26 14:26  13.08.18

  До коментар #25 от "ganio":

  В България надали има и 5% от обществото които покриват тези критерии. В момента ако има пряка демокрация бабите и червените боклуци ще ни върнат директно в комунизма.

 • 27 14:42  13.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • някои неща не се забравят
  Отговор
  28 16:20  13.08.18
  Драги ми Петко.Специално за България проблемът не е в КАПИТАЛИЗМЪТ.Проблемът е в "СТРОИТЕЛИТЕ'' му.Какъвто им беше социализЪмът и комунизЪмът/ другарки и другари/,каквото им беше Развитото Социалистическо Общество/РСО/,каквато им беше перестройката,каквато им беше нежната революция,точно такъв им е сега и КАПИТАЛИЗМЪТ-НИКАКЪВ.Има капитализъм,но има и капитализъм.Нашето е капитализъм...ако се досещаш...
 • Хрис
  Отговор
  29 09:18  14.08.18

  До коментар #11 от "Max":

  До Мах, Диди си каз какво иска -иска това, което го има в държави като Швеция, Дания, Холандия... (Без годините за пенсиониране). Ти, Мах, какво искаш и запомни -не използвай спрямо опонентите си определения, които граничат с расизъм. Остани със здраве!
 • 30 22:54  15.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай