8 Август, 2018 13:00 2 733 6

Велизар Енчев: Политици умело крият пари и имоти

  • корупция-
  • имоти-
  • декларации-
  • политици

Да не се заблуждаваме: Едва ли премиерът и министрите му са декларирали всичките си имоти и пари

Велизар Енчев: Политици умело крият пари и имоти - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сметната палата обяви новите милионери сред властта. Да ги ожалиш! Най-вече да жалиш премиера, който излезе по-беден от всичките си министри.

Как така вицетата Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са по-имуществени от боса си?

На какво отгоре военният министър, без един ден трудов стаж извън централата на ВМРО и Народното събрание, изведнъж се е сдобил с апартамент-палат за половин милион?

Къде са се изпарили милионите на Симеонов, декларирани през 2013-а, та сега е със скромна шестцифрена банкова сметка?

И как Захариева се оказа крупен собственик на земя в Гърция, която я прави зависима в действията й като външен министър? Затова най-сериозно се питам: Заради гръцкия парцел на министърката ли дипломацията ни така възторжено подкрепи гръцко-македонския договор за името “Северна Македония”?

И докато си задавам наивни въпроси и изобщо не очаквам отговори, нека припомня какво се случи в Народното събрание през 2016-а:

При обсъждането на антикорупционния закон на Меглена Кунева, когато в залата бяха почти всички депутати, направих радикално предложение от парламентарната трибуна, посрещнато с гузно мълчание.

Припомняйки еретичната истина, че за да скрият милионите си, богати големци прехвърлят пари и имущество на пълнолетните си деца, предложих и пълнолетните деца на проверяваните лица да попълват декларации.

Единствено вицепремиерът Кунева реагира и ми отговори, че идеята не е лоша, но и в момента се правят проверки на пълнолетните деца на висши длъжностни лица, ако обаче постъпят сигнали до институциите.

Но ако по законодателството от 2016-а сигналите можеха да бъдат анонимни, след направените законодателни промени анонимните сигнали за пране на пари вече не подлежат на проверка. Дори подател на сигнал с името си сега може да бъде съден за набеждаване от засегнатото лице.

Затова нека не се заблуждаваме: Едва ли премиерът и министрите му са декларирали всичките си имоти и пари тук и в чужбина.

Докато на проверка не подлежат пълнолетните деца на големците, никога няма да узнаем кой и колко е забогатял от властта.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    23 0 Отговор
    За да купиш имот с цена от половин милион лева със ипотечен заем за 30+ години ти трябва гарантиран доход от 3х.лв месечно, инак банка няма да ти отпусне заема по нормален път. Нормалните хора са така, политиците явно имат други начини на гарантиране без доказан доход.
  • 2 Помнем

    23 2 Отговор
    Помним, помним! Как Куневица се гърчеше за да му отговори за пълнолетните деца,които може да са проверяват, ама само ако някой сигнализира. Е аз луд ли съм да сигнализирам! Ми нали веднага ще ми ударят я данъчна ревизия, я някой компромат, недай си Боже и да ме свитнат.
  • 3 Джуган

    24 0 Отговор
    Днес прасето Каракачанов уточни че е декларирал новозакупен апартамент 210 кв.м. в Овча Купел на стойност 264 хиляди ЛЕВА (не евро). Къде ги продават на такива цени да се запиша и аз? Ясно е че декларира покупка по данъчна оценка, което мирише на престъпление. Първо, не обявявайки истинската цена не плаща полагащите се данъци и нот. такси на държавата, и второ, дава пари под масата в брой, надвишавайки максималната разрешена сума. Но кой да повдигне въпроса, Цецо Гуменката ли? И шестте му апартамента не бяха декларирани на реална цена.
  • 4 Така де

    15 0 Отговор
    Няма как мафията да създава закони срещу себе си, сред като властта е в тях
  • 5 Биде

    15 1 Отговор
    Тая сметна палата е пълна порнография заедно с един куп институти и агенции за които държавата хвърля куп пари с ясната мисъл че не вършат да 1 стотинка работа! А че не се декларират реални доходи от политиците е обществена тайна и не разбирам защо ни занимавате с поредната хумореска???
  • 6 Гого

    2 0 Отговор
    Всички депутати се изкарват бедняци да ги ожалиш а са мафиоти от класа не са по добри от Митьо Очите.