8 Август, 2018 11:03 3 431 43

Кога ще реагираме на скандалните изявления на Заев

  • зоран заев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

КОГА БЪЛГАРСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ РЕАГИРА НА СКАНДАЛНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА ЗОРАН ЗАЕВ ЗА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ?

В рамките на 24 часа македонският премиер Зоран Заев и неговият Социалдемократически съюз излязоха с две декларации, които минират българо-македонските отношения и поставят в крайно деликатна позиция българското правителство.

На 5 август Социалдемократическият съюз на Македония излезе с декларация, в която черно на бяло пише: “С влизането на Македония в ЕС и НАТО македонската идентичност е гарантирана. Македонски народ, македонски език, македонец, македонка са защитени и укрепени веднъж завинаги и никой, никога няма да може да ги оспорва или отрича”...

На пръв поглед това е нормално изявление за македонска партия, независимо дали е управляваща или e в опозиция. Но защо нейният председател не говореше така точно преди година, когато подписа с Бойко Борисов договора за приятелство?

Защо македонският премиер и неговият СДСМ не си позволяваше такива декларации преди подписването на договора с Гърция за името “Северна Македония”?

Отговорът е пределно ясен: Защото ако този речник бе влязъл в употреба преди сключването на договорите със София и Атина, Скопие нямаше да получи гръцка виза за НАТО, а българското правителство едва ли би приело договора за приятелство.

24 часа след декларацията на СДСМ, в интервю за македонския тв канал 1 ТВ, Зоран Заев си позволи изявление, което граничи със скандала. Веднага след завръщането си от Благоевград, където заедно с Борисов отбелязаха 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, той застана пред телевизионните камери и каза: “Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества…”

Нямам илюзията, че българското МВнР незабавно ще реагира и ще привика македонския посланик в София, за да протестира поне срещу изявлението на Зоран Заев. Но се надявам, че управляващите ни най-после ще прогледнат за една горчива истина: С написания на крак договор за приятелство с Република Македония на 1 август м.г. България направи щедър жест към македонистите в Скопие, без никакви гаранции, че те ще прекратят присвояването на българската история.

Ако след изявлението на Заев не отговорим на Скопие по дипломатическите канали и отново си замълчим (както унизително сме мълчали стотици пъти в последните сто години), след влизането на Македония в НАТО ще получим нова порция исторически претенции.

Велизар Енчев

Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

Коментарът е публикуван в Епицентър.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    11 49 Отговор
    Бившия агента на ДС и настоящ руски хибридник Велизар Енчев да си седне на руско-червения задник и да престане с фалшивите новини. След него очаквам и другата бивша агентура в лицето на Кеворк да се включи в антимакедноския вой.

    Коментиран от #8, #36

  • 2 Димитър

    42 3 Отговор
    България незабавно трябва да реагира срещу това ГМО наречено Македония, тези изроди въртят съседите си само и само за да влязат в Нато и ЕС. Точно както и Гърция трябва незабавно да се подпише договор, с който ясно да се определят историческите факти между двете държави и ако ли не - категоричен бойкот за влизането на тези мерзавци в каквито и да е политически или военни съюзи. Истината е ясна за всички - дори и за тях, но за да си направят държава, която да не бъде погълната от албанските шиптърчета им трябва идентичност макар и фалшива
  • 3 Джуган

    37 2 Отговор
    Кога ли? Когато начело на държавата застане един образован, интелигентен, достоен държавник чиито познания по история и външна политика не са придобити само от четенето на "Винету"
  • 4 М.йната и на нашата ДЪРЖАВНА система

    19 0 Отговор
    Килипирджии криминални в костюми и облечени с ПРАВА и защита. Това е тя. М.йната и на такава държава. ЩО ПАСПОРТИ ИМ ИЗДАДОХМЕ ЗА ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ? ТОВА Е АДМИНИСТРАТИВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. НО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА МЪЛЧИМ.
  • 5 М.йната и на нашата ДЪРЖАВНА система

    22 0 Отговор
    ПАРИЦА - ЦАРИЦА ! Пинк флойд - Парите са грях ! ПРОДАЖНИЦИ И ГАНГСТЕРИ СА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ! РИБАТА МИРИШЕ ОТ ГЛАВАТА. М.йната ВИ уважаеми господа !
  • 6 Солаков

    30 3 Отговор
    Абе , българино! Какво невярно е казал Велизар Енчев? Кое е хибридното и коя е фалшивата новина? Ами кое е проруското? Такива са фактите. В Скопие са на власт бившите комуисти-титоисти и те присвояват нашата история и култура. Понеже НАТО бута Чакедония в пакта, ти, натовецо, плачеш за комунягите на Тито, така ли? Защо всички десни са бесни? Защо днешните десничари са копие на предишните комуняги - фанатици до идиотизъм!

    Коментиран от #11

  • 7 Цвинокио

    12 1 Отговор
    АБЕ МИТЬО ОЧИТЕ И БСП-то няма ли как да ги изкараме виновни?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    8 24 Отговор

    До коментар #8 от "Копеле си а не българин":

    Кеворк е мръсен доносник и руска гнида , а ти с тази гтоляма умна глава си повредил на майка си хубавата, тясна вагина като си се раждал, руска подлого.

    Коментиран от #12

  • 10 Алекси Македонски е в небитието

    13 0 Отговор
    ХИЛЯДА години преди Хан Кубрат и синовете му да слязат на Юг от Дунав. Как бабата на Заев е зачената от македонски калем, когато македонските войници са липсвали 10 века преди баба му да дойде ? Трябва да бугарски щура издънка щото да шашна с СИТЕ що са у ООН, дето името им още ТЪРСЯТ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ХА ХА ХА

    5 17 Отговор
    ЗАПОЧВА РУСОФИЛСКАТА ПРОПАГАНДА НА ПРОСТАЦИТЕ , КАК ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ РАЗБРАХТЕ МРЪСНИТЕ РУСКИ НАМЕРЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ ,ПРЕДАТЕЛИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЩЕ ПРОДАДЕТЕ И РОДИТЕЛИТЕ СИ !
  • 14 ДСБ

    14 2 Отговор
    Господа, питам съвсем сериозно: Каква руска пропаганда има в написаното от експосланика? Казал ли е Заев това обидно за нас нещо за Илинденското въстание? - Казал го е! Хайде да говорим с факти и аргументи, а не с обиди. ФАКТИ е сериозен, а не жълт сайт, където може да се псува. Лично аз съм с десни възгледи. Гласувам за Иван Костов. Но не мога да отрека, че Бойко Борисов прибързано подписа договор с Македония, без да получи гаранции за прекратяване на антибългарската кампания и най-вече без писмен ангажимент от македонска страна, че ще спре присвояването на българската история.

    Коментиран от #18

  • 15 Българин

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "Унемей боклук":

    Кево е мръсен и подъл доносник а Енчев е истеричка русофреник. Какъвто несъмнено си и ти, съдейки по писанията ти. Русофилията не прощава!
  • 16 българче

    2 11 Отговор
    Нищо скандално няма.

    Македонците НЕ СА българи.
  • 17 падналия ангел

    17 2 Отговор
    Докъде ни докараха, да не смеем да се застъпим за българското!
  • 18 Българин

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "ДСБ":

    Какво се правиш на ударен с мокър парцал и все питаш каква руска пропаганда има в казаното от гнусното ченге Енчев? ПЪРВО материала е руска хибридка и второ Енчев обслужва руски интереси настройвайки общественото мнение към проевропейския и пронатовки Заев. Изведнъж забравих те руските подлоги, че именно вие признахте съществуването на македонска нация и език още през 1934, по заръка на Москва и отродявахте българското население в Пиринска Македония. Сега ми се правите на големи патриоти. Патриоти сте, само, че руски.

    Коментиран от #19, #27, #35

  • 19 любопитен

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Още през 1934???

    Коментиран от #21

  • 20 ДСБ

    18 3 Отговор
    Много ниско ниво на полемиката. И за това е виновен индивид с името българин. Жалко! Срам ме е, че десни и русофоби са толкова прости и арогантни. Така само губим като десница. Хората ни смятат за простаци

    Коментиран от #22

  • 21 Българин

    6 12 Отговор

    До коментар #19 от "любопитен":

    Да, още през 1934 година. След това през 1946 година насилват българите в Пиринския край да променят националността си в македонска а децата да учат македонски език от специални учители дошли от Югославска Македония. Готвели са да предадат Пиринския край на Тито. Само за това си деяние русофилите-комунисти трябва да бъдат презирани от всички българи. Няма по-големи българофоби от тях.
  • 22 Българин

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "ДСБ":

    Нивото на полемиката зависи от опонента-идиот. Ти руснак ли си?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 ВЪРИ на майка си в задния двор

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Тъпунгер. Интелекта ти се свежда на ниво, до прочетениге вестникарски изрезки закачени в клозета. Затуй задника ти е по -начетен от теб.Гом.яр !
  • 24 Ахмак

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Явно има превод от "Америка за България"
    Гледам, запенил си се нещо- я се успокой, пий си хапа , и си лягай.
    Май всички ти са криви , а Ганьо?
  • 25 Щом всичко наше е тяхно

    8 0 Отговор
    То те са наши ! Барабар с осила им в потурите ! ДНК - имина - наши , език - наш , религия - наша , обичаи - наши , традиции - наши , история - наша /Кубрат, Аспару, Борис, Крум, Калоян, Иван -Асен, Руско-турска освободителна война, Обединение,, ФЕРДИНАНД, Са кскобургота , Балканска, Първа световна - ОБЩО НАШЕ. Разликата била във Фонетиката - ние пишем ЛЮБЧО /от любов/ а щурмовите бугари го пишат Люпчо / люПов/ . Разликата се вижда - ние се ЛЮБИМ а те се ЛЮПЯТ ! Да паднеш от стола ! Добре че Краси Карапъжолек - качаров дъ.жи фронта. ЩО плескавици изпляска та до туй ДЕРЕДЖЕ сме .
  • 26 Де е приноса на ВМРО за 30 год дермокрац

    6 2 Отговор
    В броя на апаратите плескавици и ритлите изпити вино, бира и ракия.. Приноса ли де е ? ТАМ - на Краси на вратлето - ризката му, кой днес може да я закопчае ? Комунистите били виновни. Простотията ВЕ УРОД ! БЪЛГАРИН ! Ряпа долна късогледа. Некадърници и махнаджии. Една уста миризлива.

    Коментиран от #29

  • 27 Докато има ТАКВИЗ кат теб

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Нищо не ще е на ред ! Скрий се или унемей. И ТИ си си ЛюПчо македонски. За да им се циментира мозъците в Охридско, площада на Скопие е склад за инертни материали - гранит, цимент и всичко във вид на склуптори на конник ! Де що човечец шава всичко цвили.
  • 28 Иво

    14 1 Отговор
    Тъжно и жалко е, че Божидар Димитров вече не е сред нас. Така хубаво щеше да го сложи на мястото му този проклет албанец Заев.
  • 29 Може Заев да прав при условие че

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Де е приноса на ВМРО за 30 год дермокрац":

    Пра, пра баба му е калайдисана от македонски конник още 365год. преди новолата Когато Алекс е бил в Индия и АФГАНИСТАН, щото ние по туй време също сме били там. Нищо чудно ? Чове от круша падне, та се обърка, та що и ние да се побъркаме.
  • 30 ао45

    4 8 Отговор
    Значи тук рашките пак плюят по клета майка България, а после цвърчат като изнасилени с боздуган, че им се сцепил гъзот! Пи*ка ви майчина, антибългари, кой кюпек ни е полаял все е побеснял! И тези клети каури бюрмите, ако не беше България, шиптърите да са ги изклали до крак!
  • 31 Българин

    5 11 Отговор
    Няколко българофоба защитават руските интереси и плюят по България и българите. май е дошло време да ги лекуваме по метода на д-р Стамболов.

    Коментиран от #37

  • 32 Хахаха

    4 12 Отговор
    Десетина реда от издуханата откачалка Велизар и всички проруски отпадъци се активират! Браво!
  • 33 Адолф Путлер

    7 0 Отговор
    А Гърция как реагира.

    Коментиран от #34

  • 34 ТУРЦИЯ НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЕ КАК

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Адолф Путлер":

    С НАГЪЗАКИС.
  • 35 Симо

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Заев "проевропейски" и пронатовски" ??? Просто един обикновен балкански политик,не по малко порочен от останалите.Ако от американското посолство му бяха спуснали задачата да обяви северомакедонците за българи , щеше и това да направи...Изказването му определено е антибългарско , но от нашия комичен външен министър не следва да очакваме реакция.А да се възмущавате, че очернят "чистия"г-н Заев, си е отклоняване от темата и вниманието в друга посока...
  • 36 Велизар Енчев

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    е офицер от ДС, а не агент, соросоидна подлого.
  • 37 Соросоиде,

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    това, че с всеки твой ред предаваш интересите на Родината те прави мръсник и предател. И рано или късно подлогите ще си получите заслуженото.

    Коментиран от #39, #43

  • 38 стоян георгиев

    7 0 Отговор
    за македонците надежда няма .според мен не трябва да им обръщамwе внимание и никакво сътрудничество с тях.те са лъжливи боклуци предали собствената си кръв.нека се съдят за имена територии истории,но никакво сътрудничество с тях ,никакво нато никакъв ес!!!!

    Коментиран от #40

  • 39 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Соросоиде,":

    Коя е твоята родина, бе руски ибрик? Май е дошло време да се прибираш завинаги в кочината. Аман от българофоби русоблизци.
  • 40 баба

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Яа, ти си бил жив човек. Или в този час шефовете спят?

    Коментиран от #42

  • 41 Патриот

    4 0 Отговор
    Никакво сътрудничество с тая измислена държава! Трябва да се държим достойно и да не ратифицираме камдидатурата им за ЕС!
  • 42 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "баба":

    комуняги и путиноиди да не се правят на патриоти или поне на български такива.проблема с македония и македонстването го заплетохте именно вие.другаря заев от македонската комунистическа партия е един от вас,така че не се оясняваите кви сте патриоти!
  • 43 stukar

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Соросоиде,":

    Ооооо, знаем как го правите!!! Чакате вече ВДВ да дойде, за да държите за ръцете, докато палачите се "наработят" и да разграбвате...