8 Август, 2018 20:14 8 142 27

Слави Трифонов: Майките ще устоят и на нови провокации, какво прави обществото?

  • слави трифонов-
  • хора с увреждания-
  • деца с увреждания
Слави Трифонов: Майките ще устоят и на нови провокации, какво прави обществото? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от най-популярните телевизионни сериали с множество престижни награди през последните две години е „Историята на прислужницата“ (The Handmaid’s Tale). Сериалът е базиран на роман на Маргарет Атууд и някои го възприемат като мрачна прогноза за бъдещето на света. Ще ви споделя накратко сюжета:

В големи части от САЩ е извършен преврат и екстремистка група налага варварски теократичен режим, в който жената е роб. Огромна част от населението е прогонено, а друга част - избито. Заради увеличените нива на безплодие оцеляват жените, които все още могат да бъдат майки. В територията, наречена Гилеад, този дар обаче се превръща в ад - фертилните жени са държани в сексуално робство и стават „прислужници“ на богатите стерилни семейства.

Веднъж в месеца, когато е най-вероятно да забременее, „прислужницата“ е на услугите на господаря си („Командира“). А актът на сексуалното насилие, в което участва и съпругата на Командира, се нарича „церемония“. „Прислужница“, която откаже да се подчини на правилата на фундаменталистите бива жестоко осакатявана.

В „Историята на прислужницата“ майките са привидно прекършени. И тъй като в Гилеад всички „прислужници“ са принудени да носят червени мантии, в един момент една от тях казва: „Не трябваше да ни дават униформи, ако не искаха да се превърнем в армия“.

Още един цитат: “Не ме е страх, че може и да сбъркам и „ще ме разкъсат“. Страх ме е, че ако спра да опитвам, ще се самоизяждам до последния си дъх.

Изправям се тук, пред обикновените хора, с лицето си, за да ви кажа, че не ме е страх. Моля ви, не се страхувайте и вие. Изправям се тук пред силните на деня, годината, десетилетиетo, за да ви кажа, че не ме е страх и няма да се откажа!”

Този цитат обаче не е от сериала, не е от Гилеад, не е от „мрачното бъдеще“. Това са думите на една българска майка, майка на дете с увреждане. Тази майка не живее в Гилеад, живее днес в България – страна, която е част от Европейския съюз. Отстрани погледното е така. Но истината е, че тази майка всеки ден живее в един вариант на кошмарния Гилеад. Защото, както в Гилеад, и у нас Системата по извратен начин превръща в трагедия това, че тя е майка.

Още един цитат: „Знам, че трябва да се примиря, че ще се родиш тук. Да се примиря, но няма“ – това казва бременната „прислужница“ Офред. Но не мислите ли, че пък това могат да бъдат думи и на всяка една от майките, които вече над 2 месеца са на протестен палатков лагер пред българския Парламент?

Българските майки няма да се примирят с това, че са родили детето си в Система, която убива. Нещо повече – става все по-ясно, че този път няма да се примирят, докато не променят Системата. И ще я променят, защото Системата ги направи армия. След като не допуснаха майките в Парламента заради дрескод, Системата без да подозира им даде униформи – не са червените мантии от Гилеад, черни тениски са, с надпис „Системата ни/ги убива“.

Видяхме част от тази армия на 30 юли и видяхме как за няколко часа отвоюва, засега – една малка победа. А какво беше в дните преди 30 юли? Нека си припомним:

Шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски заяви, че има работещ електронен регистър за хората с увреждания и видете ли - в „Шоуто на Слави“ са си позволили да кажат, че няма работещ регистър, защото са „хумористично предаване“.

Да, но след срещите на майките с премиера Борисов и с вицепремиера Дончев се стигна до извода, че електронният регистър, за който са усвоени над 2 милиона лева, практически не работи и се пое ангажимент до края на годината, забележете – да заработи. Дали за г-н Коралски Борисов и Дончев са също едни хумористи...?

Какво още се случи преди 30 юли? Имаше сериозна провокация към майките - контрапротестиращи от национално представителните организации опънаха палатка, с работно време, на метри от палатката на майките, в нарушение на всякакви закони. Между другото, кой пазеше контрапротеста на национално представителните организации на хората с увреждания пред Парламента? Да не е охранителната фирма на зам.- социалния министър Султанка, министър, който те подкрепиха като охранител?

След това в последния работен ден на Парламента, министър Бисер Петков заяви, че сме „свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм.“
Г-н Петков явно не знае, че справедливите искания на майките са от времето, когато той дори не си е и мечтал, че ще бъде министър.

При откриване на църква в град Бяла последваха и думи на премиера Борисов, който някакси успя да обвърже исканията на майките с това, че трябват и 12 млрд. лв. за тръби за канализацията, „защото етернитовите тръби не са най-доброто“.

Добрата новина е, че след 30 юли вече не се говори само за пари, за милиарди, а се направиха обещания за реформа, за промяна на Системата. Това е и битката на майките, ако някой не е разбрал. Далеч съм обаче от мисълта, че всичко ще мине гладко и провокациите ще спрат. Ето, моята любов Недялко написа в нехигиеничния си сайт, че „парадният бунт“ на майките „не просто обслужва политически цели, но е обиден към всички останали озлочестени българи в нужда, които нямат нито физическа, нито финансова възможност да протестират ежедневно и за пред телевизорите в центъра на столицата...“

Майките ще устоят и на новите провокации, въпросът е какво ще направи обществото в цялост. Защото това не е проблем само на майките. И всъщност от това как ще разрешим този огромен проблем, с най-уязвимите, ще стане ясно не само какво общество имаме, а и какво общество ще имаме - такова, живеещо достойно в България и ЕС или такова, допускащо огромна група хора да живеят в Гилеад?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Популист

    33 56 Отговор
    Славчо е като столетницата. Раздува всеки балон против властта. Интересно как точно той ще помогне. Сигурно със Сиромахов ще измислят нов закон, който да удовлетворява всички. Популист.

    Коментиран от #18

  • 2 Eee

    30 41 Отговор
    А тоя не се беше обаждал отдавна!
  • 3 Слави

    28 42 Отговор
    Славо яха майките! .. за да не потъне съвсем...
  • 4 Порно

    26 35 Отговор
    Ако и тоя ни яхне да ни управлява , ще е поредното доказателство зо 80 %
  • 5 Анализатор

    24 5 Отговор
    Шоуто е едно временно настроение, а политиката е друго нещо.
    Политикът трябва да има дългосрочна визия за политическо и икономическо развитие в положителна насока на държавата си.
    Ние сме зле защото нямаме политици , разбира се генезисът и на човека е от голямо значение. Ако няма ценз - честен и авторитет, направо го отпишете.ЗА ТОВА ПОЛИТИЧЕСКОТО МУ ДОСИЕ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ.
  • 6 Далавера

    24 9 Отговор
    Станчо, къде беше ти през всичкото това време? Късно е вече, нещата могат да се оправят единствено в военен преврат (ако има военни !?). И ти си в кюпа, не се взимай толкова на сериозно ... Всичко е далавера и се прави за пари - да споменавам ли за градинката, за сметките в офшорките, за чалгата, ... Мълчиш, а?
  • 7 име

    21 21 Отговор
    след толкова годи не разбрах дали бабата на слави му е оплела кондом?! това го пиша заради простотиите , които извира от неговото предаване и опита за нов образ сега. слави е поредният демагог и манипулатор.
  • 8 Ефтини сензации

    18 19 Отговор
    Бай чалгар пак изплува...
  • 9 Българчето

    11 32 Отговор
    И КАКВО ИЗКАТ ТЕЗИ МАЙКИ? ТЕ СИ ИМАТ ДЕЦА НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА ПО РОЖДЕНИЕ, ДА СИ ГИ ГЛЕДАТ СЪДБА. ТОВА Е ЖЕСТ ОТ ДЪРЖАВАТА ЧЕ ИМ ДАВА НЯКОЙ ЛЕВ И ДР. ПОМОЩ. ТЕ КАКВО ИЗКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ПОЕМЕ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ИЗДРЪЖКАТА ИМ ЛИ!? ТИЯ И ЕДИН НЕ СА РАБОТИЛИ И АПСУРТ ОСИГОРОВКИ. НО ЗА ИНВАЛИДИТЕ С ТРУДООВИ И БИТОВИ ЗЛОПОЛУКИ РАБОТИЛИ И ПЛАЩАЛИ ОСИГОРОВКИ ТРЯБВА ДА ПОМАГА ПОВЕЧЕ.

    Коментиран от #10

  • 10 Кратун

    24 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българчето":

    Пожелавам ти от все сърце да имаш такова детенце.
  • 11 Шоо

    11 11 Отговор
    Славчо, защо изчезнахте от екран по никое време?
  • 12 Пешо

    27 13 Отговор
    Евалата Слави!
    Шефовете на троловете се наси..рат от страх като се появиш и почват да им плащат двойни хонорари :)
  • 13 ужас

    21 13 Отговор
    Ех, какви коментари само! Към един човек който направи цял концерт в Лондон за благотворителност. И към един човек който застава зад зараждането на едно общество което е готово да иска промяна, защото през комунизма общество нямаше, имаше работници и господари. Тогава никой не смееше да протестира, да излезе и да каже какво иска да се промени, защото ставаше автоматично "враг на народа". Представяте ли си, за дето човек се е осмелил да има визия различна от тази на комуноидите става враг на народа? Гледам тук нещата не са се променили много за 30 години - пак същите комуноиди седят пред монитора и плюят - ако някой направи нещо лошо - за лошото, ако някой направи нещо добро - все ще намерят за какво. Но комуноидите се познават по едно - те не са общество. Те протестират и контрапротестират само под строй и срещу облага. Те никога няма да излязат да подкрепят майките или протеста на Босия, защото в това действие няма да спечелят нищо за себе си. Това са едни антиподи на Левски, на Ботев, на Хаджи Димитър. С такъв народ ни остави комунизма, сега трудното е да се създаде от този материал нещо стойностно, но течение на времето ще стане.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 .....

    20 10 Отговор

    До коментар #13 от "ужас":

    Може би аз не разбрах, но Вие, Трифонов с Левски, Ботев и Хаджи Димитър ли сравнявате?! Във всичко, което сте написал/а думата “комуноиди” обезличава смисъла и преди всичко говори за съществуваща злоба и неразбиране, съвсем различно от идеите за справедливост, пътя към свобода и самоотверженост в поезията на Ботев. Промяната се прави от хора с чест, воля, самоотверженост и достойнство, визия може да има всеки, а Трифонов има едно шоу с един екип, които първо трябва да видят себе си и собствените си дела и морал, тогава да променят системи, да говорят за промени и справедливост. Пеенето, шоуто и концертите системи не сменят и държава не оправят.
  • 15 хах

    12 7 Отговор

    До коментар #13 от "ужас":

    Слави- милионер и с десни убеждения, а Ботев се е борил освен за свобода на отечеството и за справедливост, равенство и социална свобода. Някак си не се вписва това, което се опитваш да втълпиш. Някой ден, там, от долу, от човешкия гняв, обида и изчерпано търпение, ще тръгне промяната.Без нужда от говорители и “обединители” , които живеят далеч от живота на обикновения човек. Но все още народът не е готов.

    Коментиран от #22

  • 16 Тръмп

    12 7 Отговор
    Майки много,бащи никакви!Това мога да кажа на Слави.Ако беше смел,до сега да е станал баща.Ако иска да бъде майка,това е друг въпрос.:):) :)Майките ще се справят и без Слави,прагматично както винаги с намирането на подходящия Мъж.:):):)

    Коментиран от #20

  • 17 Мишлев

    8 6 Отговор
    Последните 3 (три) коментара са абсолютно точни и много интелигентно написани, браво...
  • 18 Мамата

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Популист":

    Тъпанар Славчо,кой ти го написа тези глупости,защото си много тъп да измислиш това.
  • 19 Просия

    8 9 Отговор
    Партията се разтресе жестоко и плешивецът излезе с някво мнение да отбива вниманието... евтино номерче за плоски привърженици на партията майка... Господ да ви накаже както намери за добре !!!!
  • 20 Мамата

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "Тръмп":

    Какъв баща да стане.То трябва жена.А той и с парите си не може да задържи жена.Да си мастурбира и да не се занимава с неща,които са далече от него.Противен тип.
  • 21 венци

    4 0 Отговор
    след като един капитан от пожарната е напуснал, защото не искал да напуска партията, после направил охранителна фирма под крилото на друга трибуквена, после станал личен охранител на известни хора, след което някой го направил генерал, главен секретар, кмет, направил му партия и го назначил за министър-председател, Защо някой непрекъснато политически ангажиран водещ в собственото си предаване да не опита да бъде не само страничен наблюдател?

    Коментиран от #24

  • 22 Ники91

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "хах":

    Някой ден ще се роди такъв човек там от Странджа, нали ? Или от Северозапада. В Странджа изселват и репресират народа. Как ще се роди тоз човек там ? Повече не ми се чака на мен.

    Коментиран от #23

  • 23 хах

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ники91":

    На кой му се чака?! Не за забравяй, че народът ни е чакал 500 години, но е съхранил българското и вярата. Не е въпросът “ тоз човек”, а всеобщият дух, вяра и най-вече осъзнаване. Вазов добре го е написал- Пиянството на един народ..... просто българите не са готови, а и политическата класа умело и целенасочено ни разделя и унищожава. Освен това България заема и много важно стратегическо място.....нищо не е случайно или само плюване между партии, власт на милионерите и милиардерите и т. н. Нагледахме се на много “ нови герои”, Слави не е по- различен, защото той просто не е там, където трябва да е, за да променя системи. Неговият свят е различен, а и знам част от екипа му какви хора са. Така че, да, по-скоро от Северозапада, който унищожиха, отколкото той.
  • 24 Георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "венци":

    Дааа, напълно си прав, ноо трябва да имаш политическа, или стабилна външна подкрепа, дори Симеончо която не получи, а е май ... Знам ли!
  • 25 Георгиев

    4 1 Отговор
    Според мен, Слави, е едно много комплексирано човече, внуче на изнасилената му баба. В резултат се в пръкнал комплексар, зъл, агресивен егоист. И сега Слави продаде Джип и какво още на балъците и иска да ни яхне? Не немой мен глупако!
  • 26 Димитров

    2 0 Отговор
    Този чалгар е добре платен провокатор.Носи тениска ..Системата ги убива.....АКО БЕШЕ ИСТИНСКИ МЪЖАГА щеше да носи тениска...ДА УБИЕМ СИТЕМАТА,,,,...палячо
  • 27 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: въпросът е какво ще направи обществото в цялост - Г-н Трифонов, Вие не задавате въпрос, а отговор. Ами нищо няма да направи, тъй като отдавна "обществото в цялост" не съществува. Към края на годината, ще изплува от "сенките" и ефекта на един друг документ, касаещ хората с увреждания. Неговото приемане беше потопено в "Митьо Очите" и "Бенчо и БСП".