12 Август, 2018 06:31 5 614 44

Войниците, разделили България

  • войнишко въстание-
  • войни-
  • бунт-
  • преврат

Бунтът на фронтоваците срещу тиловаците

Войниците, разделили България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази година се навършват 100 години от Войнишкото въстание. Бунтът на фронтоваците срещу тиловаците.
Началото на разделение в българското общество, преминавало през кървави сблъсъци. Разделение оставило следи и до днес.

Абдикацията на Фердинанд. Референдум за съдене на виновниците за националната катастрофа. Те и незаконно забогателите или са избягали в чужбина, или са вкарани в шуменския затвор. Те са "шуменци"! До 9 септември 1944 г. в просторечието често са наричани така.

На власт е Александър Стамболийски. На 9 юни 1923 той е заклан. ВМРО е във вихъра си. Чужди агенти шетат из страната. Плъзва слухът - "Шуменци се завръщат! Завръщат се виновниците за националната катастрофа и незаконно забогателите. Завръщат се тиловаците!"

Не е така. Деветоюнците са само техни симпатизанти и приближени, но се пазят от контактите с тях. Мнозина от тях са били на фронта.

Останалите фронтоваци ще вдигнат бунт през септември 1923 г. Доколко са били подведени от комунистически директиви е друг въпрос. По-скоро бунтът е яхнат от БКП. Те го обявяват за свой.

Въстаниците имат различни мнения. Техният враг са измамилите ги тиловаци.
Въстанието е възпято от гениалния фронтовак Гео Милев. Той знае за какво става дума!
При атентата от април 1925 комунистите поемат инициативата в сблъсъка с тиловаците и незаконно забогателите. Чрез кървав ад те повеждат хорото.

Конфликтът попада в класовата рамка на Коминтерна...
Та до днес. Като започнете от "македонската нация" и завършите с "русофили" - "русофоби" и про-запад, анти-запад.

Няма плътност общността на независимите хора - умни, образовани и национално отговорни.
Сто години са! До кога?!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти пък..

    62 0 Отговор
    Докога?!?...Докато чакаме все някой друг да ни"оправи"...Докато спрем да се снишаваме зад дувара и чакаме бурята да отмине...Докато не спрем да се страхуваме---дотогава....
  • 2 антисоросоид

    50 14 Отговор
    до като не почистим со ро сои дни те гниди от българия

    Коментиран от #3, #9, #12

  • 3 Антирусоид

    28 42 Отговор

    До коментар #2 от "антисоросоид":

    Руските гниди са по-опасни. Вече 140 години пречат на България. Чистенето трябва да започне от гях

    Коментиран от #5, #26, #43

  • 4 Историк

    35 26 Отговор
    Бай Петко тотално е изкукал. Ал. Стамболийски и Райко Даскалов, яхнал войнишкия бунт са сръбски агенти, поради, което са осъдени на смърт от ВМРО. "Въстанието" от 1923 е по заповед на Москва и е ръководено от руските агенти Димитров и Коларов, които след това бягат през Сърбия за Русия, оставяйки подведени те от тях на произвола на съдбата. Атентата през 1925 година, който до 11.09.2001 е терористичния акт с най-много жертви в света / 213 убити и над 500 ратети/е също по руска поръчка и е извършен от български комунисти.

    Коментиран от #7, #23, #36

  • 5 tost

    21 15 Отговор

    До коментар #3 от "Антирусоид":

    Ти кво предлагаш, да се върнем в границите на Османската империя ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Антирусоид

    18 19 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Нещо не правиш връзка с главния. Руските безродни гниди в България са гаранция, че Османската империя няма да възкръсне, така ли мислиш?
  • 7 плевен

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Бай ти Петко не е чел само историята за трети клас, като тебе. Историята за "шуменци" неслучайно се премълчава от всички управници на страната.

    Коментиран от #8

  • 8 Историк

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "плевен":

    Бай Петко е издухан русофил, който навремето се правеше на седесарче и се обогати от Агенцията за чуждестранни помощи.
  • 9 Бесен Язовец

    5 20 Отговор

    До коментар #2 от "антисоросоид":

    Та викаш, драги ми каскетчо, чичко ти Сорос е вдигнал на времето нашите войници на бунт ? Само нафталин и мухозол за каскетоидните гниди.
  • 10 CUKOVSKI

    8 3 Отговор
    MILA RODNA KARTINKA OT 1 000 G.
  • 11 Jacques Y Moineau

    14 3 Отговор
    За съжаление разделението е в гена на Българина (за добро или зло)....вижте историята на Кубрат- пръчки, стрели, снопове....опитал се човека да научи синивете си че в съединението е силата, а те кво направили....разделили се, и кой където му видят очите.

    Коментиран от #13, #20

  • 12 СссереМ

    11 21 Отговор

    До коментар #2 от "антисоросоид":

    Точно вие сте най-опасните надолу с главата по дърветата ще ви наредим,от тук до москва.

    Коментиран от #19

  • 13 ооооооо

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Jacques Y Moineau":

    поне Аспарух да беше минал Рейн, а не Дунава..

    Коментиран от #24, #31

  • 14 гост

    23 2 Отговор
    Петко,добре си го написал,ама защо точно ти?Ти които с Ивайло Караньотов крадяхте и продавахте помощите от Европа!Не сме Ви забравили ние свидетелите на Вашите безобразия!
  • 15 патриотъ

    16 5 Отговор
    Бълнуване на един изкукал старец на когото са му виновни все комунистите,че се е родил на тоя свят.Всеки завърта историята,както му е изгодно,но тя е само една.
  • 16 Антижурналист

    21 4 Отговор
    Тя историята се повтаря! Колкото пъти влезем в съюз със западните демокрации толкова национални катастрофи.. Старата .урва Европа пак е в епогея на престъпните кръстоносни походи ..Пак сме от грешната страна..Невероятно но факт нашето място не е сред тези англоскасонски безбожници
  • 17 партизан за бой се стяга

    14 6 Отговор
    Айде сега хвалете Борис трети! Тоя провален Цар, заради него България изживя най-гадните години за народа! Хайде соросоидни гниди,започвайте да плюете!
  • 18 Шаран БГ

    27 3 Отговор
    Малка корекция / ако позволите/ Не са войниците тези, които разделят България !! РАЗДЕЛЯТ БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ, КОИТО ПРЕДИЗВИКВАТ БУНТА НА ГОЛИТЕ И ГЛАДНИ ФРОНТОВАЦИ !! И като главен виновник е дядото на Мадридския хайдутин / гдето се оправи за 800 дни/ . Абдикира мръсникът и се изнизва посред нощ на 03.10.18 г. от България с цяла влакова композиция, натоварена със "добро". Че даже и след много години, "добрият старец" надживял и сина си, дарява църкви и манастири по немските земи !!!! Не само хилядите загинали по фронтовете на всичките войни, които води, заради собственото си "величие" /най-вече/, не само собствения си син, надживява още хиляди български сиромаси и умира едва в средата на септември 1948 г. ПРОКЛЕТ ДА Е НАВЕКИ !!!
  • 19 любопитен

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Ми чи кво чакаш!Досега от теб само бля,бля,бля!
  • 20 ganio

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Jacques Y Moineau":

    Прав си, за съжаление не се държим като нация. Историческите моменти, в които българите сме били единни показват че няма сила, която да ни спре(сръбско-българска война, Балканската война, победите през първата световна война). Може би заради това че бяхме победена страна по време на световните войни, външни сили, които държат медийте и насочват общественото мнение, постоянно очернят българите и ни настройват едни срещу други за да сме с ниско самочуствие и разделени. Вижте дори Германия, въпреки стандарта на живот, на хората там им се натяква постоянна вина и толерастка пропаганда и ако някой си позволи да изкаже мнение различно от общоприетото бива заклеймяван.

    Коментиран от #21

  • 21 ganio

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "ganio":

    Но въпреки че сега не сме единни, то българите постигат големи индивидуални успехи. Познавам много успели в чужбина българи работещи като инженери, финансисти, лекари. Също така и в България познавам учени, които са част или начело на международни колективи занимаващи се с най-модерна изследователска дейност. Така че не сме за подценяване.

    Коментиран от #32

  • 22 Мършата

    2 5 Отговор
    Аз съм порногледач, от ставане до лягане се еротичните предавания гледам! От време на време драскам по форумите! Беемвето изфорсирвам по завоите! Хората трябва да застанат зад ТАРИКАТ, като мене!

    Коментиран от #30

  • 23 Неизкушен от историята

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Да добавя само, че при атентата в св.Неделя е избит военния кадрови елит на България- всичките фронтоваци, герои от войните.

    Нашата простотия край няма. Само българи могат да унищожат България, за враговете това е невъзможно...

    Коментиран от #27, #34

  • 24 кучето шаро

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "ооооооо":

    И на Рейн да сме е...и мамата ......
  • 25 МиГ 23

    12 5 Отговор
    Днес, 12.08. 2018г. се навършват 18г. от гибелта на руската подводница " Курск". Загиват 118 моряци. Да почетем паметта им!
    Които искат да копират текста и да го публикуват и под другите статии. И друго - които искат да почетат паметта, които не искат, да не почитат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Историк

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "Неизкушен от историята":

    Само да уточним,е русофилите не са българи.

    Коментиран от #28

  • 28 Мършата

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Кой та пита тебе кой е българин и кой не е? Аз съм виждал сигурно 200 цигани, на който в личната карта пише българин гражданство българско и т.н. Та за кво говорим?......

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДНЕСКА НА ТРАКИЯ КАЧИХА НА

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мършата":

    ПЪТНА ПОМОЩ ДВЕ БЕЕМ ВЕТА .КОЕ БЕ ВАШЕТО...
  • 31 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "ооооооо":

    Е, Алцековите българи прокопсаха ли, като стигнаха на Апенинския полуостров? Проблемът е, че в резултат на тази гражданска война, защото от "Войнишкото въстание" до сега сме в такава, така "добре" са ни обучили да се делим, че врагове не ни трябват. А "шуменците" ще продължават да ни яздят, но никога повече няма да "стигнат до Шумен".
  • 32 Антижурналист

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "ganio":

    Това си е техен личен успех! Децата им пишат на латинеца ! Учат в западни училища , харчат си парите в западни икономики ...Демокрацията , западните страни изсмукаха най жизнените гени на българския род ! По голяма част от тези хора са загубени за каузата на българската нация ! Ще им се сбъдне мечтата на юдею католицизма да се изкорени духът на православие . Проблемите ни се крият дълбоко в древността световната конспирация си съществува и тя е за душите на хората! Българския дух е пътник ! И не ми рекламирайте водещата роля на парите ....Много цивилизации преди нашата са си въобразява че в щастието е технологиите ...Той Бог ще оравновеси нещата
  • 33 факт

    2 0 Отговор
    петко дърт комунистино, не войниците
    , а политиците
  • 34 00359

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Неизкушен от историята":

    Ако сега някой вземе да гръмне Народното Събрание в едно с тоя паплач, която е в парламента без изключение и най вече кабинетът. След врем ще кажат, че били избили елитът. - Ти на това елит ли му викаш? - Така и с твърдението ти от атентатът тогава! І говориш за елит пък какви са били един господ знае! Това с елитите вече е изтъркано и както става ясно ... Малоумно!
  • 35 00359

    6 0 Отговор
    Проблемът винаги е един! - Българинът е доверчив! - Оставя едни хора да разполагат със средствата му и спира да обръща внимание какво се случва понеже смята, че тези които е избрал би трябвало да са честни и почтени. - После се оказва, че са нагли и крадливи селяни, които крадат зверски. Естествено това ставя ясно едва след като онези са толкова оядени, че смятат дори това за задължително и че държавата им е бащиния. - След това следва секира ... - Така ще стане и сега! Оставихме 30 години разни псевдо демократи, които освен да крадат и да разсипват държавата нищо друго не направиха! - Такива са фактите! Всеи ден страната се напуска от 140 души, имаме отрицателен прираст освен мангалите. Нямаме производства, икономика и разбира се нямаме и институции напрактика. Имаме чиновници, които някак бързо забогатяха и не се крият, е крадат... - Румънците го решиха до някъде този проблем и видяха, че така става. Ние обаче все още чакаме до като не дойдат пак побеснели глави, които няма да стачкуват а ще взривяват. АЗ НЕНАВИЖДАМ КРАДЛИВИЯТ И НАГЪЛ БОРИСОВ И КОМПАНИЯТА МУ. ИСКАМ ДА БЪДЕ ОБЕСЕН И ОВЕСЕН В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ В ЕДНО С ПРИЯТЕЛИТЕ МУ ЦВЕТАНОВ, ПЕЕВСКИ, ДОМУСЧИЕВ, ЗЛАТЕВ, ДОГАН, ЦВЕТЕЛИНА И ВСИЧКИ КОИТО КРАДАТ БЕЗОГЛЕДНО. ОНЕЗИ НА КОИТО РАЗПРЕДЕЛИ ДЪРЖАВНИ ДЯЛОВЕ И КОНЦЕСИИ. МАЛОУМНИТЕ И НАГЛИ МИНИСТРИ И БИВШИ ТАКИВА КАТО МОСКОВСКИ, ДОБРЕВ, ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ И Т.Н. ВСЕКИ КОЙТО КРАДЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕСЕН И ПРОВЕСЕН. - И МАСЛАРОВА И ГЕРГОВ, ГУЩЕРОВ И Т.Н ВСИЧКИ!
  • 36 Хрис

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Чичко Гугъл казва, че Райко Даскалов е участвал,като доброволец в Балканската вйна, завършил е школа за запасни офицери и като офицер се е сражавал за България по бойните полета на Първата светтовна война.
    Аз пък се чудя от кой сръбски правителствен орган и по какви канали той (Р. Даскалов) ,като сръбски агент, е получил нареждане да оглави войнишкия бунт. По време на този бунт Сърбия все още окупирана отЦентралните сили към които е и България. Може би имаш в прдвид, правителство в изгнание по портативна преносима радиостанция му е заповядало да оглави този бунт.
  • 37 Хрис

    5 1 Отговор
    "Войници разделили България ". Не мга да го проумея, как едни войници, които се бунтуват срещу мизерните условия при които воюват са разделили България.
  • 38 Усмивката

    1 2 Отговор
    Много верно обоснавано от историк.Вярното разчитане на историята е сила,оръжие в ръцете на народа .Това го знаят враговете ни.Това искат да ни отнемат всячески.Но най силното оръжие в чуждите ръце е наивника ,безродника,сребролюбивата а също суетната душа на предателя.Можв ли го познаете
  • 39 сър Джон

    2 1 Отговор
    Вижте, вие пишете велики неща, но нямате и грам истинско познание и затова нещата не вървят. Преди години учех при велик рав, та той казваше- Важното за човек е да вдига Малхут в Зоар Арпин и нищо друго не е важно. Ако той го върши съвестно, все някакъв девидент ще остане и за него... Колко от вас ще си направят труда да си преведат написаното? А колко от вас ще го живеят това нещо? Е за това сме разделени, бедни и сърдити. Нямаме познание! И разберете, честен съм с вас и не ви лъжа, защото искам от цялата си душа всички вие мои сънародници да живеете и добре да живеете!

    Коментиран от #44

  • 40 сър Джон

    2 0 Отговор
    Не в Зоар Арпин, а в Бина. Извинете за "грешката".)
  • 41 Леле пак Бългати

    0 1 Отговор
    Бе , дрем и ми на шурката, аз гледам напред.
  • 42 сър Джон

    2 0 Отговор
    Това е т.нар. втори акъл на българина, който обикновено идва след големи сътресения.
  • 43 От теб ще се почне - ТИЛОВАК

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Антирусоид":

    При Войнишкото въстание, дядо ти бе Тиловак, нали ! То 1923 въстанието също той потуши, нали ! При царя, дядо ти бирник - тоест пак Тиловак , бедняка гони, пали и унищожава, При СОЦА, ти бе син на заможни, интелектуални, обществено активни и талантливи среди - в Окръжни и Рай СЪВЕТИ и Партийни комитети, Ръководител в икономическите среди. ТИЛОВАК Пак, КАЖИ РЕЧИ на големи височини. Съботьор, забогатял като държавата демократично ти ОБРАЛ. Човка днеска щом отваряш, значи днес ти добре се задоволяваш. Гукай, гукай песента ти дълго не ще трай. От историята туй се знай. Затегнат ли на Каишков колана , става - " нито ти да си жив, нито аз да съм умрял"!
  • 44 Джонка, ти що за сърко си ве?

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "сър Джон":

    Пиле шарено, от наученато твое, де ползата за страната и народа. И ти си един фукария, саможивлек който е щастлив като хлебарка. Днес те има а утре няма. Държавата загива и народа ни ще го нама . А ти за профита душата ти се притеснява. Сътресенията нищо добро не носи, само народни социални катаклизми. Кухарка си син Джонка. Твоя РАВ и неговата теория ПЕТ пари не чини. НАУКА ВЕ Джанка, наука са строеж и управление на държавната система - Щото тя - държавата да е в служба на хората. РАЗБРА ЛИ бе КАУН ? сир Джонка, шматка.