10 Август, 2018 14:00 2 595 16

Захариева трябваше да извика незабавно македонския посланик! Стига с това БКП!

  • георги марков

Може някой отдалеч да натиска нашите политици, но те ще направят точно като БКП през 1946 година. Както Сталин ги натисна от Москва, така чичо Сам ги натиска сега от Вашингтон

Захариева трябваше да извика незабавно македонския посланик! Стига с това БКП! - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Академик Марков, македонският премиер Зоран Заев заяви преди няколко дни, че Илинденското въстание е македонско. Трябваше ли да има официална реакция от българска страна на тези негови думи, както призова лидерът на БСП Корнелия Нинова?

- Още на 2 август при срещата в Благоевград политиците се опитаха да заобиколят историята и да я използват за съвременните международни отношения. Събраха се в името на Илинденско-

Преображенското въстание, но нито Бойко Борисов, нито Зоран Заев казаха какво е това въстание. Кой е вдигнал това въстание? Кой е Гоце Делчев? Те искат да загърбят историята, за да не се скарат.

Имаше някакво споразумение в Благоевград. Никой не говори там нито за българи, нито за македонци.
Историята се използва за целите на политиката. Но няма как да се направи сделка. Те искат да има сделка между политиката и историята. Няма да стане!

Българска организация е подготвила и е вдигнала това въстание. Те го използват, без да кажат какъв е неговият характер. Това е безумно от гледна точка на историята!

- Казвате, българска организация подготви и вдигна въстанието. Но Зоран Заев заяви, че то е македонско!

- Зоран Заев може да казва всичко, той е македонист. Поколения наред в Македония са промивали мозъците. Писмата на Гоце Делчев са издадени още в началото на 60-те години и в тях той казва какъв е по националност.

Призовавам българските управляващи кръгове да не загърбват историята и да не използват исторически годишнини. Нека се срещат по друг повод, а не по повод на събития, които са ключови в нашата история.

Много се възмутих от случилото се в Благоевград. Не съм присъствал, но разбирам, че никой не е споменал чие е въстанието, кой е Гоце Делчев. Може ли един да смята, че е българин, друг – че е македонец, и си стискат ръцете за сметка на историята?

- Трябваше ли да реагираме официално, по всички правила на дипломацията, на това изявление?

- Разбира се. Гърците ни дадоха пример с техния договор как се решават проблемите. Официална реакция от наша страна трябваше да има. Нищо не се е променило в тяхната историография. Те продължават да делят въстанието на две - Илинденско до Места, което смятат за македонско. А има, казват, и българско, което е Преображенското. То е в Одринска Тракия и Странджа. Не може да ровим костите на загиналите герои. Нямаме това морално право.

Екатерина Захариева трябваше незабавно да извика македонския посланик. Това е фалшификация на историята и да каже, че ние няма да приемем фалшификация на историята.

Може някой отдалеч да натиска нашите политици, но те ще направят точно като БКП през 1946 година. Както Сталин ги натисна от Москва, така чичо Сам ги натиска сега от Вашингтон. Случилото се през 1946 г. е национално престъпление. Не може да признаваме несъществуваща македонска нация под натиска на Сталин. Но те какво правят сега?!

- Как ще коментирате реакцията на външния ни министър „не приемаме поучения от партия, предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия“?

- Г-жа Захариева просто се изплъзва. Тя казва една историческа истина, защото македонизацията е престъпление на БКП. Но това не оправдава сегашните грешки, да не кажа и по-тежки думи.
Не може тя да се оправдава с БКП. Стига с това БКП! БКП е в историята вече. БКП и БСП са различни неща.

Ще повторя – няма да има сделка! Истината е една. Ние може да правим политика, но не за сметка на историята. Тома Аквински някога е казал, че философията е слугиня на теологията. Аз казвам: Историята не е слугиня на политиката! Да си го запишат!

Автор: Таня Джоева, "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елементарно

    23 3 Отговор
    Дали чрез БКП, дали чрез друго, продажниците все ще търсят начин да се оправдаят за бездействието си. Нали са ги инструктирали да действат именно по този начин. Единствено ако последва сериозна реакция им се позволява да се направят на големи патриоти, за да позамажат малко положението...
  • 2 Наблюдател

    14 38 Отговор
    Марков си е мръсна руска подлога!

    Коментиран от #12, #14

  • 3 Госта

    27 6 Отговор
    Прав е Г. Марков. Историята е една. Както и истината. Който си присвоява историята е крадец. Който изопачава истината е лъжец, а който търпи кражбата и лъжата е подлез. Всичките типажи ще ги откриете в отношенията със Заев,.
  • 4 Българин

    14 25 Отговор
    Москва е активизирала цялата българофобска сган само и само да предизвика негативно отношение към Македония и да постави под въпрос бъдещото и членство в НАТО и ЕС. Безродниците българофоби се надпреварват да реват на чужд гроб и да се правят на български патриоти. само, че патриотизма им е руска, защото точно Русия има интерес Македония да е далече от НТО и ЕС и на Балканите да има размирици.

    Коментиран от #10

  • 5 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    13 31 Отговор
    Стара болшевишка кучка твърди, че БСП не била БКП. А какво е бе самовар ръждясал? Толкова сте жалки със старческото си антинатовско хриптене, че човек му иде живи да ви зарови да не се мъчите, подлоги вмирисани промосквоитетни.

    Коментиран от #6

  • 6 00359

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Според теб Бойко Борисов и Цветанов, Цачева, онова Х-не Плевнелиев? - От къде произлизат? - Ако не си наясно прочети им биографиите.
  • 7 VRP

    17 3 Отговор
    Стига вече оправдания от рода БКП, ДС, Виденов, Орешарски... Историята и истината е само една. Македония стана Северна Македония под натиск на Гърция, Заев ни казва , че Илинденско-Преображенското въстание са македонски нашите управници си мълчат. Защо? Утре и други комшии ще поискат тихомълком нещо., още ли ще мълчим.
  • 8 Да да

    11 1 Отговор
    Направих си труда да прочета в уикипедия на за Гоце Делчев.В Българския руския и гръцкия вариант пише,че е български революционер.В Сръбския вариант пише,че е Български и Македонски революционер и внимание в Македонския вариант пише,че е македонски нсционален герой който също така се почитс и в България?Изводите ги оставям на вас
  • 9 кой той

    19 3 Отговор
    Поклон пред родолюбието на академик Г. Марков.Както винаги точен анализатор и защитник на националният интерес.
  • 10 Пешо

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Кой какъв интерес има не е важно! Важното в случая е, че е в ущърб на нашия български интерес. И затова такива, като тебе са наричани соросоиди и подлоги.
  • 11 Питане към Заев

    16 1 Отговор
    На вниманието на Зоран Заев за характера на Илинденско-Преображенското въстание !
    1.Какво пише в първия устав на ВМОРО (Вътрешна Македоно-Одринска Организация), основана с оригиналното име БМОРК (Български македоно-одрински комитет) за националносттта на членовете й ? „Българска”, нали ? И защо включва област „Македония” и област „Одринска Тракия” ? Защото и двете са български, нали ?
    2. От кого е основана БМОРК ? От българските офицери-разузнавачи Георги (Гоце) Делчев, Дамян (Даме) Груев, Борис Сарафов, Гьорче Петров, ген. Цончев, полк. Коста Янков и т.н., нали ?
    3.Защо цялата официална и неофициална архивна документация на ВМОРО и служебна и лична кореспонденция на нейните деятели са написани на книжовен български език ? И защо в нея всички ВМОРО деятели са се декларирали като българи по народност ?
    4. И за каква автономия говорят ВМОРО деятелите – за автономия от България ли или за автономия вътре в самата Турция ?
    5. Къде и как е осъществявана всъщност цялата логистика на Илинденско-Преображенското въстание ? В България, с пушки-манлихери от българските казарми и с бомби, произведени в Кюстендил, нали ?
    6. Защо във въстанието вземат доброволно участие именити българи от свободна България, като Пейо Яворов, племенника на Хаджи Димитър – Кръстьо Асенов, полк. Янков , кап. Стоянов и т.н. ?
    7. Къде търсят постоянно убежище всички въстанници след погрома на въстанието ? В България, нали ?
    Защо така, бе, г-н Заев ?
  • 12 Пешо

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Не забивай извън темата, а тя е, че Северна Македония нарушава националния ни интерес, като краде историята ни и по този начин ни унижава. А според теб това е приемливо за да угодим на господарите ти - ФАЩ и Сорос.
  • 13 факт

    5 1 Отговор
    ШОПО ДЕКА УПЛАВЛЯВА , НЕМА ЩО ДА ПРАИ
  • 14 факт

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    ДЖЕНДЪР СИ
  • 15 абе

    11 2 Отговор
    гу-син Академик ,кво искаш от полеграмотни гробарски калинки? те толкова могат начело с тиква!!
  • 16 питу гули

    1 1 Отговор
    https://hr.wikipedia.org/wiki/Kru%C5%A1evo_(Makedonija)