11 Август, 2018 11:00 5 791 16

"Почакай да видиш, скоро бежанците ще ни превземат"

  • сърбия-
  • балкани-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • ислямска държава

Повечето от тях са се отправили към страните от Западна Европа

"Почакай да видиш, скоро бежанците ще ни превземат" - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Сърбия почти няма бежанци, но местните хора се чувстват застрашени. "Ние раждаме по две деца, а те - по двайсет и две. Само почакай, скоро ще ни превземат", казва една майка на детето си. Репортаж на Драгослав Дедович.

На улица „Гаврило Принцип" в Белград майка казва на дъщеря си: „Ние раждаме по две деца, а те - по двайсет и две. Само почакай, скоро ще ни превземат.“ Докато изрича тези думи, жената гледа към две бараки, които от 2016 г. са част от бежански център, организиран от частни инициативи и неправителствени организации. На фасадата е нарисувана торта с европейски звездички, заградена от бодлива тел. На това място са подслонени предимно мигранти от Близкия и Среден изток, тук те получават храна, информация и малко спокойствие. В центъра живее и Амира М. – кюрдка от Ирак, която е в Сърбия от 5 месеца. Жената се опитва да стигне до Западна Европа заедно с мъжа си Сарбас и четирите им деца.

Родното място на съпруга ѝ се намира между Киркук и Ербил, където дълго време се водеха ожесточени боеве: „Първо ни подгониха бойците от „Ислямска държава". Поискаха ни пари, но ние нямахме нищо друго освен къщата, в която живеехме. Тогава ни заплашиха, че ще ни убият.“ Братът на Сарбас, който живее в Западна Европа, помогнал на семейството да откупи живота си. После започнали бомбардировките на американците. За да се спаси от бомбите, семейството побягнало към Западна Европа. Прекосили Турция и България, но не успели да напуснат Сърбия.

На развален английски те разказват, че седем пъти стигали до Хърватия и всеки път хърватската полиция ги връщала обратно в Сърбия. „Единият път полицаите ни взеха SIM-картите. Обикновено ни ескортират до границата, а оттам вървим пеш,“ споделя жената. „Нямахме късмет", добавя съпругът ѝ Сарбас. Дали е плащал на каналджии? „Аз съм беден човек и нямам пари за подобно нещо. Ако някой се съгласи да ни превози без пари – добре, иначе вървим пеш.“ Дияна Корач-Мандич от „Хуманитарния център" е координатор на бежанските проекти на организацията в Сърбия. Според нея, броят на мигрантите в страната към днешна дата не е никак голям, особено в сравнение с цифрите отпреди две години.

Никой не иска да остава на Балканите

Повечето от тях са се отправили към страните от Западна Европа. „Идват в Белград и се регистрират като бежанци. Това е първата стъпка към подаване на молба за убежище. Ако не се регистрират, попадат в правен вакуум.“ Данни на Агенцията на ООН за бежанците потвърждават думите на Корач-Мандич: през юни 2018 г. в Сърбия са регистрирани 739 нови бежанци. Едва 22 от тях са подали молба за убежище. Останалите чакат да им се открие възможност да продължат пътя си към Западна Европа, защото никой не желае да стои в чакалнята на Европейския съюз.„Бежанците, които не подадат молба за убежище, получават в нашия център храна и покрив над главите. Държавата плаща здравните им осигуровки, но по-голямата част от разходите се поемат от ЕС. По закон, тези хора са гости, които чакат вратите на ЕС да се открехнат достатъчно, така че да могат да преминат,“ казва Даниела Корач-Мандич.

Амира и Сарбас също искат да продължат към Западна Европа. Семейството се е отправило към Германия, където живеят техни роднини. Какви са впечатленията им от балканските страни, през които са преминали?„Със сърбите не сме имали проблеми, а хората в Босна бяха особено сърдечни и готови да се притекат на помощ – независимо каква вяра изповядват. Може би, защото знаят колко лоша е войната. В Хърватия им направило впечатление, че полицаите са особено недружелюбни.

Иракското семейство е сред късметлиите. В доклада („Help on the Route") на няколко сръбски и македонски неправителствени организации за 2017г. се твърди, че България е страната, която е третира бежанците най-зле. От доклада става ясно още, че насилието е все по-честа практика на полицаите в Унгария, Хърватия и Румъния. Има дори смъртни случаи. Последният е от град Рума, на около 50 км. северозападно от Белград, където неизвестен извършител застреля двама мигранти.

На хартия всичко е наред

В Сърбия има общо 13 приемни центъра за бежанци. Всички те са под надзора на държавната администрация. „На хартия всичко е наред. Но в действителност често се сблъскваме с арогантни и некомпетентни чиновници,“ разказва Таня Б., ръководителка на проект в бежанския център.

„Донякъде е успокоение, че държавата е бавна, корумпирана и арогантна и към самите сърби. В това отношение бежанците са равнопоставени със сръбските граждани", отбелязва мрачно тя.

Броят на регистрираните бежанци в Сърбия не е голям - едва 3,500 - но бедността е онова, което кара местните хора да се чувстват застрашени. Социалната завист и омраза не се манифестират открито, но кипят под повърхността. Един анонимен коментар на уебсайта на бежанския лагер в Миксалище открито изговаря нещо, което никой иначе не се осмелява да каже: „Съзнават ли, че храните зверове?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    61 1 Отговор
    Да се връшат вече в Сирия руснаците разчистиха терена от ислямисти.В Западна Европа обапе е по сладко апартаментче общинско 250€ и по 700-800€ на дете защо и е да бачка в Сирия?

    Коментиран от #11, #13

  • 2 чалма тв

    44 2 Отговор
    Тези вече превзеха ни, малко ни нашите фад-роми, сега още алахакбаровци.Как така се размножават по 5-6 деца,след като и едно не могат да нахранят.Ударно раждат и в Европа,после искат комфорт и да живеят по закони на шериата, ужас...Най вече изроди от нпо ги подкукоросват, заповядайте ни сме смирени и наведени..Да ходят в ислямски държави..
  • 3 Пламен

    3 31 Отговор
    Радвам се на бежанците, нека пътуват хората... За информация: Не съм от КРИБ, и не съм Киро Гела, макар, че всички ще се съмнявате.
  • 4 патриотъ

    50 0 Отговор
    Бежанците са мина със забавено действие,която ще взриви и унищожи Европа рано или късно и може би това е целта на Сорос и сие.И дийствително,ние храним зверове,които утре ще ни убиват!Меркел е виновна преди всичко за това нещастие и сигурно американците имат някакви силни компромати против нея,за да се старае така яростно да изпълнява заповедите им.

    Коментиран от #5

  • 5 МАК

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "патриотъ":

    Съгласен!!тази скрита опастност нараства всеки ден!! Никой не приказва затова!! За какво Унгария Полша и Чехия надигнаха вой щот си дават сметка за тази опастност!!
  • 6 SAAB

    16 6 Отговор
    Пожарникаро за пари ще ги вземе всичките .......той отива на "острова" ! - Срещу АЕЦ на Дунав .....:)
  • 7 планина витоша

    4 0 Отговор
    а знают ли люди что они корм ? который поедают ненастные, жадные продавшие душу дъяволу за богатства .
  • 8 За майка България

    25 9 Отговор
    Еми братя българи и братя какъв е извода?!? Правете и вие поне по 2-3 деца, стойте си в родината, облагородявайте я и не ходете еничари вчужбина за скапаното евро и паундове!!! Арабките в палатките раждат деца а ние дето всичко си имаме едвам правим 1 дете!!! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И СЕ ЗАДЕЙСТВАЙТЕ!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Цък хфф

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "За майка България":

    Ти колко деца имаш и какво и за колко работиш
  • 10 vasik atanasova

    15 0 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ДВИЖАТ ПО ПЛАНА РАНЪТ
  • 11 аааааа

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Част от тия може и да гивърнат в Сирия ами другите, които отидоха покрай тях? Афганистанци, пакистанци, негри, североафриканци?
    Изпуснахме я Европа - идните ни поколения ще живеят под диктовката на цветните и лека полека ще изчезнат.
  • 12 Дидов

    0 10 Отговор
    Янките, са доста точни, при бомбандировки, вкарват ги през джама! Съмнявам се, че са бомбандирали цивилни! Ще напомня, че при войната в Югославия, у наше паднаха бомби! Чии, бяха тези бомби! Кой се опита да ни намеси в конфликта! Мечоците играят голяма ку вачка! Но вие си ги галите, обичкайте ги, тези душички! Кво ти обяснявам, се едно че вденеш!!#!!
  • 13 ьяао

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Каква Сирия те е била по главата, бе тъпако! Тия не са сирийци, а джагали!

    Коментиран от #14

  • 14 MACEDONIA

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ьяао":

    Къф джангал бе клошар, кой те бръсне за човек? Ние сме получили парите и получаеаме още пари за да си ги прибррем в БГ. Говори се за 150, 000 бежанци, добре че турчина ги спря. Иначе жална ни е картинката. Едни хора получават пари , и сме подписали таен договор, за кео мислиш че ни хранят ееропейците ?Свиквайте и раждайте деца, а не да завиждате и не злорадствайте. Само кеичим и плямпаме, всичко е решено отдавна. Виж че нашия се зае да опраея, балканите, европа и полоеината свят.
  • 15 Реалист

    9 0 Отговор
    Да се приемат за постоянно бежанци е чисто и просто неморално. Да, неморално. Към хората, като живеят в съответната държава и със собствения си труд и платени данъци са я изградили. Както и техните майки и бащи. Може да се приемат за кратко, да им се помогне и след това да се връщат по родните си места. А особено пък за страни като България, които не сме имали колонии и не сме крали от никого е абсурд да се вземат бежанци.
  • 16 сноу

    6 0 Отговор
    Хора ,положението наистина изключително сериозно.Европата е натъпкана и задръстена от цигани ,гаджали ,,акбаровци и всякаква мьослемска сган,из Брюксел шетат само фереджета и чалми,Германия вече е един огромен катун,Франция е напъплена така жестоко от шарена мьослемско -арабска паплач, че нищо чудно на баб Бържит скоро да и нахлупят фереджето, а на Макарон да резнат пишлето.Дотук изобщо не съм и дума споменал за пълчищата брикети накацали като гарги по центрове на малки и големи градове. При такава ужасяваща картина ми е чудно кое ни кара да обръщаме глава и да се дращем за на Путин топките.