12 Август, 2018 20:50 3 259 14

Румъния: Стига произвол! Демокрацията изглежда другояче!

  • румъния-
  • протест-
  • ливиу драгня-
  • букурещ

100 000 протестираха в Букурещ срещу корумпираното правителство и за независимо правосъдие

Румъния: Стига произвол! Демокрацията изглежда другояче! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

100 000 румънци протестираха в Букурещ срещу корумпираното правителство и за независимо правосъдие. Полицията използва брутално насилие срещу демонстрантите. Десетки хора бяха ранени.

Никога досега провалът на едно правителство не е бил толкова недвусмислен. С безброй полицаи и жандармеристи властниците в Букурещ искаха да покажат на целия свят кой дърпа юздите в тази държава. 100 000 румънци от страната и чужбина бяха дошли на площад "Виктория", за да демонстрират срещу корупцията и беззаконието, за една функционираща правова държава и независимо правосъдие.

Много от тези румънци бяха пристигнали от цяла Европа, за да настояват за онези ценности в довчерашната си родина, които са опознали в приемните им страни. Това беше вик за демокрация и нормалност в една страна, застрашена да се задуши в мъртвата хватка на клептократите и ширещата се шуробаджанащина. Тази демонстрация беше първа по рода си в Европа: десетки хиляди граждани на една страна, които живеят и работят в чужбина, дойдоха в отпуска в родината си, за да покажат заедно със семействат, приятелите и познатите си, че не са забравили своята родина. Местните румънци и дошлите от чужбина искаха заедно да призоват: "Спрете пропадането на Румъния!"

Война срещу собствения народ

Отговорът на правителството беше брутален. Заради отделни групи хулигани, смесили се с мирните демонстранти, за да провокират, полицията безразборно използва сълзотворен газ, водни струи и палки. Насилие срещу семейства с деца, срещу възрастни хори, срещу журналисти. Срещу обикновените хора, които не искаха да се разделят с надеждата някога да живеят в една функционираща демокрация. У дома. А не някъде в чужбина, където работят или следват. И където живеят, защото нямат никаква перспектива в предишната си родина.

В Букурещ оживяха спомените от Тянанмън и Таксим. И спомените за "миньорите" в Букурещ през юни 1990 година. След падането на диктатора Чаушеску посткомунистическите функционери извикаха хиляди миньори в столицата, за да затвърдят своята нова, стара власт. "Миньорите" имаха задача да затворят завинаги устата на всички политически либерални противници и най-вече опозиционни политици, студенти и интелектуалци. И тогава успяха да го сторят с изключителна бруталност. Днес същата задача имаха полицаите и жандармеристите, които употребиха изключителна бруталност срещу мирните демонстранти. Нещо немислимо за една демокрация.

И това не беше акция срещу леви или десни екстремисти, каквито познаваме по различни поводи от цяла Европа. Това беше открито обяваване на война срещу собствения народ. Отговорност за това носи несъмнено правителството.

Отговорност носи и могъщият шеф на социалдемократите - Ливиу Драгня. Той не може да бъде премиер, тъй като е осъден за изборни манипулации. Но като председател на парламента контролира всяка крачка на своето правителство. Много от министрите и висшите държавни чиновници, както и отговорната вътрешна министърка произхождат от региона, в който Драгня управляваше като "местен барон". Тези хора са се врекли във вечна вярност на своя "учител". И под булото на парламентарната демокрация, стъпка по стъпка те поеха контрола върху правосъдието и държавните институции.

Сега на всичко това трябва да се сложи край! Демокрацията изглежда другояче! Трябва да бъде сложен намордник на Драгня и на неговата камарила! И отговорните за бруталното насилие на този забележителен 10 август трябва да бъдат изправени пред съда! Либералният президент Клаус Йоханис разполага с всички конституционни инструменти, за да освободи своята страна от лапите на клептократите. Той има и подкрепата на повечето румънци в страната и в чужбина. Това доказаха още веднъж по внушителен начин над 100 000 хиляди демонстранти в Букурещ и в другите големи румънски градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рори

    19 12 Отговор
    Дойче Джендърларес, нте е ли време да получи, едно зло кучи, по задните си части, за да спре да внушава, джендърската си педерастия навсякъде.

    Що ги публикувате тези либерастки смешници.
  • 2 Гост

    7 2 Отговор
    Ами събери и ти 100.000 на един площад и ти ще станеш важен пак бе Попе.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 сър Джон

    4 3 Отговор
    Власите искат Слави Трифонов!
  • 4 Аз съм

    2 4 Отговор
    Слави Трифонов да то такова мен ако питаш...
  • 5 Будалата

    36 4 Отговор
    Евала на румънците. Това никога няма да се случи в робска България.
  • 6 пипи дългото чорапче

    23 1 Отговор
    Браво на съседите.Щом мечката играе у съседите дано заиграе и у нас

    Коментиран от #14

  • 7 Аритметика

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не са 1000000.По малко са но за медиите няма значение.Колкото напишат толкова от 1 милион до 6 000Щом са го написали всичко е вярно
  • 8 плевен

    22 2 Отговор
    Кефя им се на румънците, но когато към мен се присъединява DW, почвам да се чудя къде сбърках.Хайде и без скопения германски петел ще съмне.
  • 9 15000

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Толкова казаха по Канала.
  • 10 Гого

    7 0 Отговор
    За това Румъния има 8% икономическо растеж а не като при нас едвам 3% а и е съмнително да са толкова докато сме овце няма да има промяна.
  • 11 Светлини

    6 0 Отговор
    Да ви ... на демокрацията и на комунизма и на всичкото.. Една шепа хора чисто законно са присвоили към 80% от ресурсите и благата и другите не знаят живи ли са, умрели ли са...заробени от бачкане и кредити...
  • 12 сори сорос

    4 1 Отговор
    Правете си сметка, щом Deutsche Well е против руменското правителсво! Тава правителство направи нещо подобно което направи и Орбан в Унгария - прие законопроект, който променя финансирането и функционирането на неправителствените организации в Румъния.Законопроектът е с реформи, които ще намалят в значителна степен достъпа на НПО до частно финансиране чрез спонсорство или дарения - промените в данъчния кодекс, че румънските компании няма да получат финансови стимули, ако финансират НПО или други организации с нестопанска цел. Фирмите дори няма да могат да се възползват от възможността за намаляване на размера на печалбата, която се облага с данък...
    В Унгария точно тези закони роботят против корупцията, страната е в просперитет - Изкупиха някои електро- и водни дружества, и насочиха изцяло усилията към раждаемостта.Износът им за 2017 г. е 105 милиарда евро...
    Стискам палци за правителството в Румъния (защото това ще повлияе и на България), Унгарците успяха, дано устискат и те.
  • 13 ДОКО

    2 1 Отговор
    БРАТЯ РУМЪНЦИ ТАКЪВ СТРОЙ ДЕМОКРАЦИЯ НЕМА И НИКОГА НЕМА ДА ИМА АКО ИМАШЕ ТАКЪВ СТРОЙ ЛЕНИН ОТДАВНА ДА ГО Е ВЪВЕЛ В РУСИЯ...С ВАШАТА БОРБА ЩЕ ЗАМЕНИНЕ ЕДИН ВИД ДЕМОКРАЦИЯ С ДРУГ ВИД ТАКАВА ДЕФЕКТНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА КОЯТО СЛЕД 5 ГОДИНИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ПАК ОБСЛУЖВА ВАШАТА ПОЧТЕНА РУМЪНСКА МАФИЯ ЖЕЛАЯ ВИ КЪСМЕТ
  • 14 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "пипи дългото чорапче":

    Само с дано и пърдяне в къщи не става! Ще живееш с това дано вечно е ще завиждаш на този и онзи.......които имат дупе за тея неща!