Last news in Fakti

13 Август, 2018 16:30 2 189 17

Майданът в Румъния напомня на онзи срещу Орешарски

  • майдан-
  • румъния-
  • протест-
  • корупция

Управляващите социалдемократи в Букурещ започнаха срамежливо да проявяват многовекторност в своята външна политика

Майданът в Румъния напомня на онзи срещу Орешарски - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Събитията в Румъния все повече започват да приличат на добре подготвен майдан. Митингите се поддържат методично и няма как да са неорганизирани и спонтанни. Ползват се социотехнически технологии, добре познати от „цветните революции“. Пуснати са в оборот музикални клипове, изработени професионално и очевидно предварително. Разпространяват се кадри с девойка на инвалидна количка, която се „бори“ с полицията и други подобни сцени, нагнетяващи емоционалната съставна на протеста. Митингуващите постоянно променят своите искания. Тези искания градират и стават все повече, което подсказва за управляемост.

Подобен процес се наблюдаваше до неотдавна в Армения. Естествено, румънският майдан има и своята геополитическа проекция. Управляващите социалдемократи в Букурещ започнаха срамежливо да проявяват многовекторност в своята външна политика. Не са яростни защитници на геополитическия евроатлантически вектор. Започнаха да се оглеждат все по-ясно в посока Китай, Русия, Турция, Индия и др. Румънските социалдемократи като управляващи винаги са проявявали стремеж да имат отлични отношения с Поднебесната.

В последно време се забелязват проблеми в изграждането на балтийско-черноморската дъга на базата на идеята наречена „Тримариум“ (стара фикс идея за Източна Европа под полско попечителство). Нейната цел е изолиране на Русия от Европа и настройване на източноевропейците срещу Москва. Към този момент единствено Полша, Литва, Латвия и Естония са 100% яростни русофоби и правоверни евроатлантици. Турция очевидно се отдалечава от НАТО и се превръща в „болния човек на евроатлантизма“. В Молдова управляващите русофоби имат проблеми с президента Игор Додон. Той е обявен за проруски настроен и постоянно се правят опити да бъде свален от поста.

Реално в балтийско-черноморската дъга има три страни, които са със значителен демографски потенциал – Турция, Полша и Румъния. Това е причината в Румъния да се провежда евроатлантическа „профилактика“ чрез настоящия майдан с лозунги, които са в сила във всички държави без изключение. Даже и в САЩ. Затова Брюксел и Вашингтон подкрепят днешните митинги в Румъния. В редица сайтове излезе информация, че между демонстрантите е забелязан и посланикът на САЩ в Букурещ. Търси се радикално хомогенизиране на „Тримариум“ на антируска основа. По-паметливите и по-наблюдателните ще си спомнят, че със същата „опера“ бе свалено и правителството на Орешарски през 2014 г.

*Коментарът е публикуван във фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 896

    22 7 Отговор
    Мутрата - премиер ще ни управлява до гроб.
  • 2 Гост

    27 23 Отговор
    ЧУКОВ, КОЛКО ТИ ПЛАТИХА ЗА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ
  • 3 Гост

    17 25 Отговор
    ЧУКОВ, КОЛКО ТИ ПЛАТИХА ЗА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ
  • 4 Ушанков

    23 24 Отговор
    И тоя е на руска хранилка!
  • 5 писна ми

    27 9 Отговор
    Сега в румънско ... утре и у нас (дай боже). И на другаря Борисов ще му дойде реда!

    Коментиран от #13

  • 6 Ванко Искров

    9 0 Отговор
    ''Майданът в Румъния напомня на онзи срещу Орешарски''-дано да не е така.Защото докато ''НЯКОИ'' граждани си правеха планово-контролирани разходки у нас,партията на Хорешио явно е ''БДЯЛА'' над КТБ.Изводът-някои се разхождат,но други сън не спят.Просто бдят.Поуката-братя румънци,копунясвайте,но и от време-на време хвърляйте по едно око на вашата КТБ.
  • 7 гост

    7 13 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Започнаха да се оглеждат все по-ясно в посока Китай, Русия, Турция, Индия "
    Значи този тъпан иска да зарежат Европа и Америка заради Индия??? Тоя наясно ли е, че в Индия както си ходят по улицата, си свалят гащите и се изхождат по голяма нужда?

    Коментиран от #8

  • 8 джони

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Доста елементарно мислене ! Разбира се, че си платен драскач на соросоидната организация "америка за бг" но явно не ти достига умствен капацитет за сложни политически теми.

    Коментиран от #10

  • 9 антисоросоид

    16 5 Отговор
    Напълно съвпадат с протестите срещу Орешарски. Тези срещу Орешарски и тези в Румъния са платени от Сорос
  • 10 просто си троля бе

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "джони":

    А да сереш на улицата не е елементарно, така ли?
  • 11 onq s konq

    11 10 Отговор
    Е колко дебилен трябва да е някой,че да нарече ЕДНОГОДИШНИТЕ ПРОТЕСТИ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ "ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ" БСП,ДПС И АТАКА ..."ОПЕРА"?Управление при което в Мин. на Земеделието официалният език беше турски и всички пари се разпределяха "по етнически причини",обръчи от "червени" и "турско-сини" фирми за държавни поръчки,спрени тотално Еврофондове и ВОЛЕН с "Каймака на Атака" безгрижно отмарящи на плажовете в Куба със шампанско и хавански пури в уста/в работно време при това/...След което вече полетяха закономерно и камъните по "белите депутатски автобуси",напускащи Парламента по терлици от задната врата.На автора обаче всичко това което изживя България му звучи "оперно"...Да е ЖИВ И ЗДРАВ.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Орешарски

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    А сега какво е, а умник?

    Коментиран от #15

  • 13 куку руку ку

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "писна ми":

    При нас вече два пъти се игра... 1997 и 2014 и то с победа на поклонниците на козяк.
  • 14 Иванов

    0 5 Отговор
    Чуков? Слава России!!!
  • 15 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Орешарски":

    Е как какво е-ами лято е и време за море!Само че аз имам малко "строителна дейност" на вилата и ще ВАКАНЦУВАМ другия месец
  • 16 стоян георгиев

    6 5 Отговор
    кво ли няма да измислят комунягите за да направят черното бяло.другари в румъния народа неще да се върне старото законодателство и да стане старото положение с краденето от страна на политиците,каквато е ситуацията у нас.румънците искат които гепи да лежи в затвора и тва няма нищо общо с антируски дъги,сорос и т.н. простотии дето измисляте всеки ден за да оправдаете румънските комуняги дето сега измъкват от пандиза своите и се надяват краденето в румъния да почне наново!с кви очи критикувате корупцията на борисов щом оправдавате румънските комунисти?явно виеискате да се краде у нас и само пунтирате че тва ви пречи!
  • 17 Биде

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    А сега няма ли обръчи, спонсори на политически кампании, наши хора и очевадни безобразия и обвързаности? Ако си обективен трябва да признаеш че сме на принципа - старата песен на нов глас или една и съща опера в различна държава от едни и същи кукловоди!!!