Last news in Fakti

14 Август, 2018 19:30 2 032 21

Първосигнална русофобия

  • русофобия-
  • доналд тръмп-
  • русия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В “Манджурският кандидат”, шедьовър на американския режисьор Джон Франкенхаймер от 1962 г., съветски експерти разработват хитра машинация, за да дестабилизират Съединените щати и да доведат до триумфа на комунистическата идеология. Те вземат за заложник Реймънд Шоу, американски войник, който се бие в Корея, и използват хипноза и наркотици, за да го накарат да убие американския президент. Този филм е много показателен за антируската параноя, която върлува по онова време в Америка, след края на лова на вещици от сенатор МакКарти. Това пише Жоаким Имад, президент на асоциацията “Критика на европейския разум”, в свой коментар във “Фигаро”.

Въпреки историческия обрат след края на Студената война, тревогите, свързани с Русия продължават и днес, пише авторът. В господстващия дискурс Русия често е представяна като подобна на октопод сила, която винаги е готова да прави

конспирации срещу крехките и уязвими западни демокрации.

Обвиненията срещу Москва са безчет: подкрепа за Доналд Тръмп, принос за победата на Брекзит и възхода на сепаратистите в Каталуния, намеса във френската президентска кампания, в полза на Еманюел Макрон и т.н. Дори вълнението около аферата “Бенала” бе приписано на Русия и на “русофилската сфера на влияние”, която иска изкуствено за раздуе скандала. Така всички глупости, които поразяват западния елит и неолибералния ред, се оказват резултат на подмолните руски маневри, изтъква Жоаким Имад.

Очевидно не сме наивни, за да отречем съществуването на мрежи за руско влияние в Европа или САЩ. Проблемът не е в това, изтъква авторът и посочва, че всички велики сили разчитат на своята soft power ("мека сила" - б.ред.), за да защитят жизнените си интереси в чужбина и прибягват до различни методи. Проблемът е на първо място във факта, че

първосигналните обвинения срещу Русия често са нечестни.

Способността за влияние на Русия и, в по-широк смисъл нейната власт, постоянно са надценявани от западните елити. Те пренебрегват всички ограничения на Русия: военен бюджет, близо десет пъти по-малък от този на НАТО, демографски спад, недостатъчно диверсифицирана икономика, която е прекалено зависима от горивата и т.н. Русия няма нито империалистическите амбиции, които твърде често й приписват, нито средствата за тези амбиции, изтъква авторът. Според него Русия по-скоро практикува политика на защита на своите интереси в съседство и иска да бъде балансираща сила в днешния международен ред.

Други държави отиват много по-далеч от Русия в намесата си в чужбина, в момента, в който решат, че едно или друго правителство поема в посока, която противоречи на техните интереси, и не се спират пред нищо, дори пред международното право. Примерите с нахлуването в Ирак или свалянето на Кадафи в Либия ясно показаха това. Но двойният стандарт е такъв, че западните елити са по-склонни да си затварят очите за други страни, отколкото за Русия.

Ако се спрем например на

последната американска президентска кампания,

има основание да се мисли, че Русия е имала интерес от победата на Доналд Тръмп. Неговият проект да задълбочи и умиротвори руско-американските отношения драстично контрастираше с враждебността към Москва, демонстрирана от Хилари Клинтън. Някои руски мрежи със сигурност са работели за победата на републиканския кандидат, но това е оказало слабо влияние върху крайния резултат. Във всеки случай, нищо, което да оправдае политическо-медийното значение около този случай, подчертава авторът. Той цитира изследователя Франсоа-Бернар Юиг, според когото единственият резултат от предполагаемото разпространение на фалшиви новини срещу Клинтън, е консолидирането на вота на избирателите, които така или иначе вече са скъсали с американския естаблишмънт и кандидатката на демократите.

В такива объркани ситуации стратегията да се обвинява Кремъл за всички злини, които подриват “либералните демокрации”, е изключително опасна. Тази склонност често

цели да оправдае елитите за техните грешки

и да предотврати повдигането на въпроси за последствията от политическите им решения през последните години.

Брекзит например произтича от много дълбоки и присъщи на британското общество проблеми, както и на структурата на Европейския съюз: обедняване на средната класа и недоволство от неравенството, културна несигурност и объркване на фона на имиграцията, желание за възстановяване на политическата независимост и т.н. Да се обяснява всичко това през призмата на руските маневри е много нечестно.

Тази първична русофобия поставя един голям проблем,

от мига, в който започне да атакува свободата на словото. Проектозаконът за фалшивите новини във Франция например предвижда санкции за чуждите медии, които “дезинформират”. Очевидно тази мярка не е насочена срещу “Ал Джазира”, а именно към РТ и Радио “Спутник”, т.е. субсидираните от Кремъл медии, с които Еманюел Макрон има личен спор. Френският президент ги обвинява, че са заговорничели, за да попречат на идването му на власт. Така, заради антируската параноя и в името на понятието fake news, което е твърде неясно, се атакува упражняването на основните свободи. Политиката е сведена до борба между лагера на истината и тълпите, манипулирани от Москва и, в по-широк смисъл, популистите, които са виновни, защото са гласували неправилно.

Тази последна точка е фундаментална, защото почти систематичната русофобия, която се проявява днес на Запад, ни разказва в какво се е превърнала политиката:

манихейска конфронтация между човечеството и неговите врагове,

подчертава Жоаким Имад. Според него приписването на Русия на атрибутите на злото, означава да се отрече самата същност на политиката и на факта, че напрежението между доброто и злото се проявява по универсален начин. Може би руският мислител Александър Солженицин, улавя най-добре това: "Постепенно открих, че разделителната линия между доброто и злото не разделя нито държави, нито класи, нито партии, а пресича сърцето на всеки човек и на цялото човечество" (“Архипелагът Гулаг”).

Така че тези, които отричат сложността на света, от искрена загриженост за бъдещето на либерализма в своите общества или поради неспособността си да понесат факта, че Русия се възстанови след разпадането на СССР, не помагат на демократичния дебат, който твърдят, че обичат. Те му пречат и правят реалността още по-неясна.

През 1991 г. дипломатическият съветник на Горбачов Георгий Арбатов отправи следното предупреждение към Запада: “Ще ви направим най-лошата услуга, ще ви лишим от враг!”. Арбатов сгреши. Руският враг все още е тук. Както и конспирацията, но невинаги там, където я очакваме.

Превод: Галя Дачкова, "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    14 39 Отговор
    Явно Москва е в истерия. То не са клетви, не са погребения на долара, не са нови надуваеми оръжия. Турция - същия боклук. Явно ще се забавляваме със залеза на болни умове и бивши империи.

    Коментиран от #3

  • 2 9981

    13 35 Отговор
    Аз и второсигнално пак не харесвам рашките.
  • 3 Хи их хи

    34 11 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Я, един първосигнален се обади!
  • 4 antimediator

    10 33 Отговор
    КОЙ СИ ТИ СЪС СМРАДЛИВАТА УШАНКА ?!
    Я се уривай в Русия и ни остави да си градим бъдещето !
    Руски измекяр за теб няма място тук !
    Всички руски подлоги смърдите, никой не ви иска , нито в Гърция , нито в Македония , нито в Черна гора ,само Ердоган ви търси.

    Коментиран от #5, #21

  • 5 Хи их хи

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "antimediator":

    Леко бе нервак, ще си докараш некой инфаркт на минискуса!
  • 6 Иванов

    4 27 Отговор
    Това са мръсни и зли гадини. Никой не ги обича освен изклесяците им дето ни ги оставиха след "освобождението от фашизма". Това са генетически увредени същества, дето само майка им Раша им е в главите.

    Коментиран от #9

  • 7 ДААА ТАКА Е

    6 23 Отговор
    НЕТ РОСНАК НЕТ ПРОБЛЕМ !!!
  • 8 Ridik

    7 25 Отговор
    И руснаците направиха танково състезание в отговор на това на НАТО. Искаха да докажат, че не са в изолация. В края на краищата в състезанието участваха Русия, Венецуела, Египет и Китай. Заради опит за измама китайците са дисквалифицирани от някои дисциприни. На края - комплексно: първо място - Русия, второ Китай, трето Венецуела и на последно Египет. Цялата оперета завърши с гръмки заплахи към НАТО. Ето това са червените боклуци. Като малоумни се държа,т само и само да не паднат на гръб пред своите. И си вярват колко са велики.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рубладжийче

    5 19 Отговор
    Няма русофобия. Това е термин измислен от руснаците и тиражирани от техните слуги. С него се обозначава всеки, който е против агресивните руски имперски амбиции. Защо преди анексията на Крим и войната в Украйна нямаше русофоби?

    Коментиран от #15

  • 11 чупакабра

    21 3 Отговор
    По- новата версия на "Манджурският кандидат" с Дензъл Вашингтон показва една много по-реална действителност-как с помощта на психотропни вещества се прави от човека-биоробот,който се включва при определени ключови думи.Работата е там,че сатанинският план бе разработен не от Русия,а от представител на американския "естаблишмънт"-майката на кандидата за вицепрезидент Реймънд Шоу /в ролята Мерил Стрийп/. Та такива ми ти работи.
  • 12 знаещ

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ridik":

    Танковия биатлон в Русия и от 2013 година! Участват 28 държави. През 2016 год. участват отбори от Германия и Италия. Кувейт са участвали в този биатлон.
  • 13 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    автора хубаво е засегнал западния страх от русия,но е забравил една малка подробност,а именно защо има такъв страх?защо след като падна режима на комунистите и запада се отвори към русия се случи същото което стана 1946 година след като запада помгна на ссср срещу нацизма?защо русия създаде всичките възможни антизападни структури в момент когато можеше да се инегрира?защо парите дошли от запада в русия се използваха за изработката на оръжия срещо този същия запад?и накрая запада разбира за пореден път колко е нездравословно да приема русия безрезервно.путин е добрия пример за това сталин преди него също.

    Коментиран от #18

  • 14 Хи их хи

    6 2 Отговор
    Още един първосигнален!
  • 15 табсо

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    И преди,и сега..Крим ще си остане Россиски-завинаги,може да е нямало русофоби, но е имало центаджичета и листеринчета на хапчета.
  • 16 Антони Лазаров

    1 3 Отговор
    ...руснаците са много долни...те си гледат интереса де,ама нали се постараха едно време да ги заобичаме и сега дума като се издума и русофоби.Убиха Георги Димитров,Людмила Живкова.Добре че старите управници там се целуваха пиеха с тях и направиха лукойла и построиха бая,дето сега неможем да го боядисаме даже.Навсякъде правят убийства с отрови и всякви подобни.Това в Англия не е ,защото при тях няма пропуск.
  • 17 Borislav Popov

    2 2 Отговор
    Тоя плужек Жоаким Имад колко копейки взе за да напише това пасквилче?
  • 18 Чавдар

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    А замислял ли си се че историята напълно се повтаря: През ВСВ почти цяла Европа е окупирана от Хитлер и Вермахта и техен враг е бил Съветския Съюз и Сталин. Сега 70-75 години по-късно отново имаме обединена форма на Европа наречена Еврейски пардон Европейски Съюз с най-силна държава Германия и техният враг Русия и Путин.
    Изводът е, че и тогава е имало Евросъюз, но въпросът е сега да няма Трета Световна война, защото вече няколко пъти бяхме на косъм от такава война: Първо в Корея 1950-53, после Кубинската Криза 1962, Войната във Виетнам 1964-1975, Иранската заложническа криза 1979-1981, Войната в Персийския залив 1990-91, Първата за 21 век война в Ирак 2003-2011, Арабската пролет от 2011 и Майданът в Украйно 2013-14. Да се надяваме, че ТСВ няма да има ..... или поне не в рамките на нашия живот.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Ники Отворкото

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Чавдар":

    А нали се сещаш защо е тази сегашната русофобия в САЩ. Защото 2016г руснаците с хакерска атака избраха Доналд Тръмп за 45-ти президент на САЩ. Това е началото на края за САЩисаните след избора на Тръмп, защото това значи, че държава (в случая Русия) може да влияе на избора на Америка. Американската държава се разпада, това го е казал бившият Тексаски конгресмен Рон Пол.
  • 20 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Чавдар":

    чакаи сега малко.сталин става враг на хитлер по средата на втората световна воина.или тва си го пропуснал.хитлер и сталин заедно и в екип завладяват европа през 39-41 година!опасност от воина винаги има ,но се надявам да прескочим отново щото една воина от глобален характер ще остави планетата ни слабо населена и със съвършенно различни от сегашните проблеми.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.