15 Август, 2018 09:14 14 014 41

Само във ФАКТИ: Българи търсят турски лири под дърво и камък

  • турция-
  • лира-
  • криза

Голяма част от дълговете на турския бизнес са деноминирани в долари и евро

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години, скандалите и политическите кризи, както и апетити на Турция, като че ли не стихват. Но този път ситуацията е по-различна. Сега, на жертвеника е сложена турската лира.

Много западни финансови медии, пуснаха изказвания, които показват, че БВП-то на Турция, както и завидните и златни резерви са достатъчни да спрат падането на валутата под седем лири за долар.

Тази граница беше мината преди дни и сякаш, спокойствието на европейските финансови министри започва да преминава в лека паника.

Какво всъщност се случи?

Лирата се срина с 25% спрямо долара за една седмица. Но дори преди този срив лирата падаше спрямо долара и еврото, макар и с по-бавни темпове. В България валутата преди една година се е търгувала на българския пазар за средно 0.48 стотинки, а сега курса на черно е 0.24 стотинки! Това съобщават за ФАКТИ от Tavex.

Причината за този колапс е чисто икономически. Икономиката на Турция е в тежък дефицит, а борбата на правителството на Ердоган, чрез огромни финансови инжекции към малкия и средния бизнес, създадоха изкуствена покупателна способност, без да успят да раздвижат икономическите показатели.

С получените почти безплатно пари, повечето турци си купиха големи количества злато, защото и те самите се страхуват, че турската икономика се задъхва.
В допълнение инфлацията достигна 15.9% на годишна база през юли, което е двойно и дори тройно повече от останалите богати държави, към който Турция се причислява.

В допълнение, паниката, че имотния балон на страната ще се спука след почти десетгодишен нечуван бум на строителството кара много турци да свият потреблението си и да чакат най-лошото. А банките затънали до уши в имотни кредити да започнат да фалират.

Капката преляла чашата

Всичките тези негативни за Турция икономически фактори доведоха до голямо напрежение на международните пазари и най-вече от страна на кредиторите на турската икономика. Катализаторът на срива дойде от две страни, веднъж прясно наложените мита от страна на правителството на американския президент Доналд Тръмп, заради скандала с християнския евангелистки пастор Андрю Брънсън и втори път упоритостта и на централната банка на Турция, която до последно не вдигна основния си лихвен процент въпреки обезценяването на турската валута на паричните пазари.

Графика 1 показва лихвените проценти на ЦБ на Турция срещу ценовата инфлация на Турция

Както ясно се вижда, централната банка рязко увеличи лихвения си процент. Причината е, че докато ЕЦБ и ФЕД намалиха паричното предлагане през 2017 г., Турската централна банка продължи своята експанзивна политика под натиска на президента Ердоган.

Това, съответно води до бързо обезценяване на турската лира спрямо другите валути, което допълнително влошава ситуацията в страната, защото голяма част от дълговете на турския бизнес са деноминирани в долари и евро. Така след по-малко от година централната банка на Турция бе почти принудена да вдигне лихвения процент, в опит да избегне по-лоша ситуация, където стойността на турската лира, ще се срине извън нейния контрол.

Спасителен пояс за Турция също не се вижда на хоризонта.

Кризата в страната започна да дава отражение и на финансовите пазари в Европа, които рязко се понижиха още в понеделник. ЕЦБ от своя страна даде ясен знак, че основните банки кредитирали турски бизнеси, а именно италианската Unicredit Bank, френската BNP Paribas, както и втората най-голяма банка в Испания BBVA, са под заплаха от финансова нестабилност, което означава, че Европа може и да няма възможност се притече на помощ и да измъкне Турция от финансовата и криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    88 35 Отговор
    Туркия ке падне !

    Коментиран от #8, #31, #40

  • 2 а бе михайлов

    86 34 Отговор
    от кога турция се числи към БОГАТИТЕ държави ?? и как точно някой си представя с пари на европейските данъколпатци да се спасява турция ??? едно такова действие би било най-малкото подсъдно !! няма механизъм и логика европейска институция да използва средства и да подкрепя държава която не е в ес или еврозоната !! и то точно вражеска турция !!

    Коментиран от #3, #30

  • 3 555

    28 34 Отговор

    До коментар #2 от "а бе михайлов":

    ot okolo 10 godini se chisli kym bogatite dyrjavi. ako ne znaesh turciq e v g20

    Коментиран от #5

  • 4 Hahahahaha

    55 53 Отговор
    Турците ще се оправят - българете не

    Коментиран от #6, #7

  • 5 минимална заплата

    48 16 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    в България 510 лв а в турция 1603 лири по курса 0,23 стотинки са 432 лева !!! значи и България трябва да е богата страна ??

    Коментиран от #13, #35

  • 6 Гост

    60 24 Отговор

    До коментар #4 от "Hahahahaha":

    Турците ще се оправят,ама друг път. Европа ще я видите през крив макарон. Ще си останете в Азия.
  • 7 ха ха

    35 20 Отговор

    До коментар #4 от "Hahahahaha":

    но 2 млн сме на запад и сме се устроили !! а вие ако обичате върнете българските паспорти и от европата марш в турция ...да я оправяте
  • 8 1111

    22 66 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Ванга":

    Вещицата Вангелия е казала: България ке изчезне.

    Коментиран от #23, #33, #41

  • 9 onq s konq

    31 21 Отговор
    Турция е ЧЕТВЪРТИ ПО ВАЖНОСТ ТЪРГОВСКИ ПАРТНЬОр ЗА БЪЛГАРИЯ и обезценката на лирата в такива СЕРИОЗНИ МАЩАБИ неминуемо ще окаже негативно влияние върху ИЗНОСА НИ ЗА ТУРЦИЯ.

    Коментиран от #10

  • 10 много се

    32 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    разтревожих , че печалбите на местните бизнесмени ще паднат изнасяйки за турция или ще трябва да освобождават работници...но то пък работниците им са от украйна,молдова или са турци така , че няма проблем....закриваййй . по малко към офшорките ще отчитат
  • 11 Дякон

    29 9 Отговор
    Е тоя път лихварите ще гризнат дървото то вече е ясно.А на трудолюбивия турски народ търпение и дано не се подведът .Проблема е газтъ от Русия. Фрау Меркел пак при Витята за минава.Тромпета не може място да си намери ама как сега без нас ще преговаряте.
  • 12 Венелина Маринова

    36 18 Отговор
    Мразя турците и им взимам двойно. Турска сперма не пия колкото и да ми платят .... е за 1000лв ще се навия но за справка на българи взимам по 10 смятай. Може да съм всякаква но съм патриотка !

    Коментиран от #18

  • 13 Да да

    18 20 Отговор

    До коментар #5 от "минимална заплата":

    Вдигнаха ли им МРЗ-то! Брей ,тия гонят рублата интензивно! Мислех че лирата ще се укроти на 20 ст. но с тази МРЗ от 1603 лири ще слезе още. Нали трябва да изравнят с братският им руски народ на 250 лв. Айде всички фесове да реват задружно,да се напънат задружно и да произведат метан ,така ценен за тяхната родина :ДДДДДДДД Ерпосран произвежда яко метан :ДДДДДДД

    Коментиран от #22

  • 14 ganio

    56 3 Отговор
    Какво общо има заглавието със самата статия? Къде в статията пише че българите търсят турски лири?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 ъъъ

    45 6 Отговор

    До коментар #14 от "ganio":

    Е това е въпроса ??? Защо са им на българите обезценяващи се турски лири !?!? Никъде не пише и не става ясно !? Ако трябва да гадаем, че евентуално им трябват, защото лирата, ще си върне нивата и те, ще станат"милионери" за една нощ да ама, ако днес купят на 0,24 лв, а утре се събудят на 0,05 лв кво прайм ???? Не подвеждайте хората с такива глупави статии или и на вас Ердоганя ви плаща да приканвате хората да обръщат валута в "безценни" турски лири ???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    23 30 Отговор
    Купувай българино турски лири. Купувай ефтино и след 1 година когато 1 лира стане 100 € ще продаваш и ще си богат. Турската лира ще е следващата световна валута, помнете ми думата. И всичко това е в резултат на неуморния турчин, който се труди с овцете денонощно. И на неуморните кадъни, които се трудят под българските шофьори на тирове, които скоро ще им плащат не в евро, а в рубли. И ще видите тогава какво ще стане. Турчинът не е мържелив. Всяка седмица през Капитан Андреево минават милиони тирове пълни до горе с ибрици, баклава, локум, джапанки и маратонки Адибас по 10 лв чифта. Всичката тази стока след време ще е по-скъпа от златото,защото турския труд се цени.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Антони Лазаров

    23 18 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Турците бачкат яко и не им трябва никаква европа.Иначе световните педали ако решат ще им направят криза естествено.Ама пак ще са по-добре от нас,на бартери ще търгуват и гладни няма да останат.
  • 20 Ганя

    18 2 Отговор
    ДОбре де, защо търсят лири? да вземат евра и да ходят да си пазаруват прахчето за пране и тоалетната хартийка. С радост ще им обменят еврата в Одрин.
  • 21 doktora ot ravda

    7 6 Отговор
    izkupuvam razani pishki
  • 22 един от всички

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    За какво пък ги сравняваш с руската рубла? Тя е по-евтина,ама и в Турция не вземат средна заплата 40 хиляди (както в Русия),нали? По твоята тъпа логика,пък още по-зле е Япония - защото йената е по-евтина и от рублата-:)))
  • 23 Петко

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    А ти ще влезеш там откъдето си се появил на този свят.
  • 24 чалма тв

    12 9 Отговор
    Турция ще се управи, те са работливи,имат милиони граждани които работят в Европа и с тези пари ще се хранят те и техните роднини, докато се стабилизира икономика.
  • 25 vas

    22 2 Отговор
    Не разбирам заглавието, кой в БГ е луднал по турската лира?
  • 26 зулус

    12 5 Отговор
    Схемата от 96г в България...долара скочи(манипулирано) до 3000лв. и след 2 седмици нещата утихнаха.Който си купи долари тогава загуби страшно много пари и никога не си ги върна;) Ако на нещо му пада цената главоломно но никой не го продава за да се оттърве значи има нещо гнило-факт е че никоя банка не продава лири!!!

    Коментиран от #34

  • 27 Шанаджия

    7 2 Отговор
    Ами вчера беше 24ст. днес е 27ст.
    На 1000 лири 30 лири печалба.
  • 28 Хасан

    12 5 Отговор
    Българския износ стана скъп за Турция и тая година ще има евтин дървен материал за огрев..Ердоган мисли за бедните слоеве в България
  • 29 вас

    6 1 Отговор
    Хей тука ми изпаднаха едни 20 лири, ще ги обявя на търг :)
  • 30 Ами

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "а бе михайлов":

    Калъф дефектен, Турция е осмата икономика в света, може и да не е в ЕС, но в никакъв случай не ни е "вражеска", а наш СЪЮЗНИК в НАТО!

    Коментиран от #39

  • 31 Валери

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Ванга":

    А теб защо това те радва, ако стане ? Злобата ни убива и завистта !
    Историята ни кара да мразим, а нас ни мразят заради същото.
    Бъди приятел на този който те уважава и стой далеч от тези които се възползват от теб.
  • 32 Валери

    9 2 Отговор
    Хора, спрете с това плюене едни срещу други ! Всички губят от това.
  • 33 Дърт Манафин

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Турско мекере, да ти го начукам у ГЪЗО!

    Коментиран от #38

  • 34 JPower

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "зулус":

    Никоя банка не продава йени или юани....авеее,мислите ли преди да пишете????На кой му трябват лири, при положение,че в туркия върви всичко, вкл. и лев!!!
  • 35 злобар

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "минимална заплата":

    Не ставайте смешен , по книги може да е 510лв. но аз например вземам вместо тия 510 само 470лв. и то с ваучерите вътре
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Slaven

    1 0 Отговор
    Питай баба си защо не мрази като теб турците
    До 34
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кольо керпича

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Ванга":

    Ние пък изчезваме много бързо, туркия ке се оправи пак.Е па нещо да чуем и за нас ? НЕРДЕ ЯМБОЛ. НЕРДЕ. СТАМБОЛ ??????????
    А ся да обърнем малко внимание за чумата от 240 хиени
  • 41 Симеон

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Аз имам друг спомен: България ке се оправи. Някой лъже. Но България е в смъртна опасност. Юдеите финансират циганите, за да унищожат Българите. А без Българи НЯМА България. Решението е ясно. По едно прелитане на четири места в България и проблемът е решен в дългосрочен план. Отделен въпрос е с какво ще се лети!